Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@01:50:45 GMT

تکنیک اوپتوژنتیک در کشور طراحی و اجرا شد

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۲۶۷۵۶۰

تکنیک اوپتوژنتیک در کشور طراحی و اجرا شد

"تکنیک اوپتوژنتیک" به منظور دستیابی به راهکارهای جدید درمانی و شناسایی بهتر و هر چه بیشتر مکانیسم‌های درگیر در ایجاد اختلالات شناختی در بیماران مبتلا به صرع، به همت محققان و متخصصان در گروه فیزیولوژی دانشگاه تربیت مدرس راه‌اندازی شد و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، دکتر سید جواد میرنجفی‌زاده، عضو هیئت علمی گروه فیزیولوژی دانشگاه تربیت مدرس گفت: با استفاده از تکنیک اوپتوژنتیک و با تحریک اختصاصی نورون‌هایی در ناحیه‌ای از مغز می‌توان تاثیر فعالیت این‌گونه نورون‌ها را بر رفتارهای شناختی به دنبال تشنج مورد بررسی قرار داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی بیماران صرعی، اختلال در فرآیندهای شناختی مانند حافظه و یادگیری است، افزود: این اختلالات با عملکرد غیرطبیعی برخی از میانجی‌های عصبی از جمله «دوپامین» همراه است و کاستن اختلالات شناختی در این بیماران از اهمیت درمانی ویژه‌ای برخوردار است که می‌تواند باعث بهبود کیفیت زندگی اجتماعی و فردی آنان شود.

میرنجفی‌زاده با اشاره به این‌که به دنبال صرع و تشنج، ارتباط نورون‌های مغزی در «سیناپس‌ها» دچار تغییر می‌شود و «سیناپس‌ها» توانایی شکل‌پذیری خود را از دست می‌دهند، از دست رفتن توانایی شکل‌پذیری سیناپسی را یکی از مشکلات بیماران مبتلا به صرع برشمرد و گفت: این موضوع هم باعث افزایش تحریک‌پذیری بافت عصبی می‌شود و هم در فرآیندهای یادگیری و حافظه اختلال ایجاد می‌کند.

وی تصریح کرد: یکی از راه‌های دستیابی به راهکارهای جدید درمانی و شناسایی دقیق مکانیسم‌های درگیر در ایجاد این اختلالات شناختی، بررسی نقش عواملی است که بتوانند «توانایی شکل‌پذیری سیناپسی» را به حالت طبیعی باز گردانند. یکی از این عوامل، «دوپامین» است که به عنوان میانجی‌های نورونی نقش مهمی در فرآیندهای شناختی ایفا می‌کند.

میرنجفی‌زاده گفت: در سال‌های گذشته روش فیزیولوژیکی برای تحریک یا مهار اختصاصی نورون‌هایی که دوپامین را به عنوان ماده میانجی استفاده می‌کنند، وجود نداشت؛ اما از سال ۲۰۱۰ با ابداع تکنیک اپتوژنتیک این توانایی برای بشر حاصل شد و امروزه در تمامی مراکز تحقیقاتی پیشرفته در سراسر جهان از این تکنیک استفاده زیادی می‌شود و دیدگاه‌های جدیدی به دنبال استفاده از این تکنیک در علوم اعصاب و مباحث شناختی ایجاد شده است.

وی خاطر نشان کرد: برای بهره‌گیری از تکنیک اوپتوژنتیک در داخل کشور، یک طرح تحقیقاتی سه مرحله‌ای برای بررسی نقش دوپامین در بیماری صرع تحت عنوان «مقایسه نقش گیرنده‌های دوپامینی در شکل‌پذیری سیناپسی، یادگیری و حافظه در موش کوچک آزمایشگاهی کیندل شده و سالم با استفاده از روش‌های الکتروفیزیولوژیک و اپتوژنتیک» در ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی مورد تصویب قرار گرفت.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: این طرح به صورت پروژه‌ای مشترک بین گروه فیزیولوژی دانشگاه تربیت مدرس و مرکز تحقیقات علوم اعصاب زوریخ آغاز شد و بر اساس نتایج فاز اول طرح که در ایران انجام شد، «دوپامین» به عنوان ماده‌ای معرفی شد که می‌تواند از طریق نوع خاصی از گیرنده‌های خود، توانایی شکل‌پذیری «سیناپسی» را به بافت مغز حیوانات تشنجی بازگرداند.

میرنجفی‌زاده اضافه کرد: در فاز دوم این طرح که در کشور سوئیس انجام شد، با استفاده از تکنیک اوپتوژنتیک نشان داده شد که تحریک اختصاصی نورون‌هایی که «دوپامین» رها می‌کنند، در ناحیه‌ای از مغز می تواند رفتارهای شناختی حیوانات تشنجی را بهبود بخشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه در تشریح فاز سوم طرح گفت: در فاز سوم این طرح، ابزارهای لازم برای راه اندازی «تکنیک اوپتوژنتیک» برای اولین بار به کشور انتقال یافت و همزمان سه جفت موش «ترانس ژن» که برای انجام «تکنیک اوپتوژنتیک» مورد نیاز است، نیز از خارج به داخل کشور انتقال یافت که هم اکنون چندین نسل از آن ها پرورش یافته و منبع مناسبی از این حیوانات برای تحقیقات آینده در دست است.

میرنجفی زاده افزود: «تکنیک اپتوژنتیک» هم اکنون در گروه فیزیولوژی دانشگاه تربیت مدرس راه‌اندازی شده و دانشجویان و محققان در حال انجام آزمایش و کسب داده‌ها با استفاده از این روش‌ هستند و اولین کارگاه «اپتوژنتیک» کشور نیز برای علاقه‌مندان به این تکنیک در سال گذشته در گروه فیزیولوژی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تربیت مدرس، وی در پایان اظهار کرد: بر اساس یافته‌های علمی و تحقیقی انجام شده و استفاده از توان و دانش محققان و متخصصان، امیدواریم گام‌های مثبتی برای درمان و کاستن از اختلالات شناختی در بیماران مبتلا به صرع در داخل کشور برداشته شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام اختلالات شناختی دانشگاه تربيت مدرس صرع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۶۷۵۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه فرهنگیان ۱۰ هزار دانشجو را برای معلمی بورسیه می‌کند

رئیس دانشگاه فرهنگیان از بورسیه ۱۰ هزار نفر از دانشجویان کشور توسط دانشگاه فرهنگیان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رجبعلی برزویی با اشاره به اینکه دانشجویان سال سوم دانشگاه‌ها بورسیه دانشگاه فرهنگیان می‌شوند، اظهار کرد: سال جاری ۱۰ هزار دانشجو با بورسیه جذب دانشگاه فرهنگیان می‌شوند.

وی افزود: دانشجویانی که دو سال از تحصیلشان در دانشگاه گذشته است با حداقل شرط معدل و شرایط متعدد برای بورسیه در آموزش و پرورش فراخوان می‌شوند و به عنوان نیروی وزارت آموزش و پرورش حقوق هم دریافت خواهند کرد.

رئیس دانشگاه فرهنگیان بیان کرد: این گروه از دانشجویان علاوه بر دروسی که در دانشگاه اصلی خود می‌خوانند، دروس معلمی را در دانشگاه فرهنگیان سپری خواهند کرد و در نهایت صاحب دو مدرک از دانشگاه اصلی و دانشگاه فرهنگیان می‌شوند.

دانشگاه فرهنگیان پیش از این از جذب دانشجویان دو مدرکی خبر داده بود بر اساس این طرح که برای نخستین‌بار در ایران اجرا می‌شود، دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه‌های برتر کشور نسبت به پذیرش دانشجو معلم به‌طور مشترک اقدام می‌کنند.

بر این اساس این دانشجومعلمان حداقل دو سال از تحصیل خود را در دانشگاه اصلی یا دانشگاه مادر هستند و در آنجا فقط دروس تخصصی را می‌گذرانند و در صورت تأیید صلاحیت عمومی آن‌ها از ابتدای سال سوم یا چهارم برای گذراندن دروس تخصصی حرفه معلمی به دانشگاه فرهنگیان منتقل می‌شوند.

این شیوه در حال حاضر در پنج آموزش ریاضی، فیزیک، شیمی زیست‌شناسی و آموزش کودکان با نیازهای ویژه اجرا می‌شود.

منبع: تسنیم

کد خبر 748394

دیگر خبرها

  • معلم انقلابی باید در کشور تربیت شود
  • راه‌اندازی مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی در شمال کشور
  • ایجاد ۲۲ هسته پژوهشی حوزه‌های علوم شناختی در دانشگاه‌های کشور
  • طرح تحول علوم انسانی در دانشگاه خوارزمی اجرا می‌شود
  • منطق زنان و خانواده انقلاب اسلامی در دنیا اجرا شود
  • آمریکا نسخه‌های حقوق‌بشری را در کشور خودش هم اجرا نمی‌کند
  • تربیت طلبه، یک کار انبیایی از ناحیه خداوند است
  • دانشگاه فرهنگیان ۱۰ هزار دانشجو را برای معلمی بورسیه می‌کند
  • پشت پرده تربیت فیزیوتراپیست در دوره‌های کوتاه مدت
  • پشت پرده تربیت نیروی فیزیوتراپی در دوره‌های کوتاه مدت