Web Analytics Made Easy - Statcounter

 مساله تروریسم یکی از اصلی‌ترین موضوعات مبتلابه کشورهای آسیای مرکزی طی سال‌های پس از فروپاشی شوروی بوده است.

اگرچه کانون توجهات در این زمینه تاکنون عمدتاً متمرکز بر مرزهای جنوبی و به‌ویژه تحولات افغانستان بوده است، اما پس از آغاز بحران در سوریه و عراق و تقویت گروه‌های تکفیری- تروریستی در این کشورها با حمایت برخی کشورهای منطقه و قدرت‌های بین‌المللی، این مقوله ابعاد پیچیده‌تری یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این شرایط جدید تروریسم ماهیت بین‌المللی و سیال‌تری یافته و جدای از ابعاد سخت‌افزاری و نرم‌افزاری سنتی آن، ابعاد نوینی در حوزه‌هایی همچون فضای مجازی، آموزش‌های اسلامی و ... به آن افزوده شد.

پاسخ‌ کشورهای آسیای مرکزی در ابعاد یک‌جانبه و چندجانبه به این موضوع متفاوت بوده است. در برخی کشورها همچون تاجیکستان و ترکمنستان، سخت‌گیری و اقتدارگرایی بیشتر در قبال اسلام و اسلام‌گرایان مد نظر قرار گرفته است.

در تاجیکستان حزب نهضت اسلامی که تا پیش از این قانونی بود و یک حزب معتدل و میانه‌رو محسوب می‌شد، به اتهام اقدامات تروریستی منحل شد و تلاش‌های زیادی برای تروریستی اعلام کردن آن صورت گرفت (که البته هنوز به هیچ نتیجه‌ای نرسیده است).

علاوه بر آن، در قبال اعمال و آموزه‌های اسلامی نیز محدودیت‌های جدیدی در این کشور اعمال شد. به عقیده برخی تحلیل‌گران این اقدامات موجب رادیکالیزه شدن اعتراضات و فراهم شدن فضا برای اقدامات بیشتر و جذب تروریست‌ها می‌شود. از همین رو کشورهایی همچون قزاقستان و اخیراً ازبکستان، بازتر کردن نسبی فضا و تمرکز بیشتر بر آموزش‌ها و کنترل جریانات مذهبی و اجتماعی را به عنوان راه حل یکجانبه در فضای داخلی در پیش گرفتند.

از سوی دیگر نیز پاسخ چندجانبه به این تهدید با محوریت روسیه و چین صورت گرفته است. دو قدرت منطقه‌ای و بین‌المللی مذکور با استفاده از چارچوب‌های امنیتی نظیر پیمان امنیت دسته‌جمعی و سازمان همکاری شانگهای، سعی در اقدام مشترک و هماهنگ در مقابل این تهدید صورت دادند.

در این راستا، چارچوب‌های جدیدی تحت عنوان نیروهای مشترک ضدتروریسم تشکیل شد و هماهنگی‌های بسیاری صورت گرفت. این اقدامات به‌ویژه طی یک سال اخیر و پس از آشکار شدن برنامه‌ها و اقدامات داعش در شمال افغانستان پررنگ‌تر شده و ابعاد گسترده‌تری یافته‌ است.

در طرف مقابل اما غربی‌ها که چند سالی است نفوذ و جایگاه امنیتی خود را در آسیای مرکزی از دست داده‌اند، این اقدامات مسکو و پکن را در راستای سیاست‌های افزایش نفوذ تعبیر کرده‌اند. پس از بحران افغانستان و با خروج تدریجی بخش مهمی از نیروهای ایالات متحده و ناتو از افغانستان، پایگاه‌های این کشورها نیز در آسیای مرکزی به تدریج بسته شدند. علاوه بر این، وقوع انقلاب‌های رنگی که منجر به بی‌ثباتی سیاسی در این کشورها شد، جو بی‌اعتمادی نسبت به تحرکات غربی‌ها را در این منطقه برانگیخت. تنها چارچوب موفق در این راستا، اقدامات ایجابی سازمان امنیت و همکاری اروپا بوده است.

مانور ضدتروریسم ایسیک- کول 2018 که چندی پیش در قرقیزستان آغاز شده، یکی از ابتکارات روسیه است که با حساسیت و موضع‌گیری طرف غربی مواجه شد. در این مانور نظامی روسیه بیش از 1000 سرباز و 250 مدل ابزار و تجهیزات سخت‌افزاری نظامی اعم از هواپیما، سیستم‌های موشکی، خودروهای زرهی و تانک را وارد قرقیزستان کرده است. علاوه بر این، پایگاه‌ها و تجهیزات روس‌ها در این کشورها طی یک سال اخیر با مدرنیزاسیون و تقویت قابل توجهی نیز مواجه بوده است.

در همین راستا، به گزارش خبرگزاری ایتارتاس آندری نویک‌اف، مدیر مرکز مبارزه با تروریسم، کشورهای مستقل مشترک‌المنافع در چولپون آتا (قرقیزستان) این تمرین‌های نظامی و مانورها را با هدف مبارزه با تروریست‌های داعش که در تلاش برای یافتن راهی به درون منطقه هستند، برگزار می‌کنند.

وی همچنین می‌افزاید: گروه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی تروریستی همچون داعش در صدد ایجاد خلافت در منطقه بوده و در تلاش هستند تا نیروها و پایگاه‌های خود را در آسیای مرکزی تقویت کنند.

در طرف مقابل اما، تحلیل‌گران غربی این حضور نظامی روسیه در قرقیزستان را بخشی از استراتژی مسکو برای بهره‌برداری از هراس کشورهای آسیای مرکزی از تروریسم و به‌ویژه داعش، عنوان کرده‌اند.

به عقیده آن‌ها تقویت حضور نظامی مسکو در منطقه با اهداف بلندمدت و استراتژیک صورت گرفته و تهدید داعش تنها توجیه‌کننده آن است. در این راستا، به عقیده غربی‌ها، ارزیابی‌های رسانه‌های روس‌گرا و اظهارات مقامات سیاسی و  امنیتی نزدیک به روسیه نسبت به حضور داعش و دیگر گروه‌های تروریستی با این هدف صورت گرفته است.

در حالی که مسکو تعداد تروریست‌ها و نیروهای شبه‌نظامی در شمال افغانستان و در نزدیکی مرزهای جنوبی آسیای مرکزی را در سال 2015 را 4500 نفر ذکر می‌کرد، این رقم را در سال 2017 حدود 10 هزار نفر برآورد کرده که شامل 3500 نفر از اعضای داعش می‌شود.

حمله داعش به توریست‌های غربی در تاجیکستان و نیز تیراندازی به نیروهای تاجیک از افغانستان که منجر به واکنش نظامی شدید مسکو و دوشنبه از طریق حمله هوایی به مواضعی در افغانستان شد نیز این امر را تقویت کرده است. این در حالی است که به گفته رسانه‌های غربی، مقامات افغانستان تعداد این جنگجویان را چند صد نفر ارزیابی کرده که در شرف شکست نهایی هستند.

این مناظرات و مواجهات سیاسی، ارزیابی دقیق از تهدید تروریسم در مرزهای جنوبی و ترتیب دادن اقدامات موثر برای مقابله با آن را برای کشورهای آسیای مرکزی دشوار کرده است. البته به نظر می‌رسد دولت‌های آسیای مرکزی با درصد بالایی از محافظه‌کاری و تجربه همکاری با غرب در حمله به افغانستان در سال 2001، این بار نیز همراهی با روسیه در مقابله با داعش را در پیش گرفته‌اند و توجه کمتری به دیدگاه‌های غربی در این زمینه دارند.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: افغانستان سوریه عراق کشورهای منطقه تاجیکستان مد قزاقستان روسیه چین مسکو پکن ایالات متحده ناتو قرقیزستان تیراندازی تروریسم روسیه قزاقستان مبارزه با تروریسم مسکو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۳۳۹۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مثبت شدن تراز درآمد و هزینه تأمین اجتماعی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ تراز منابع و مصارف تأمین اجتماعی استان مرکزی پس از ۱۰ سال مثبت شد.

مدیرکل تأمین اجتماعی استان مرکزی گفت: در سال ۱۴۰۲ اقدامات خوبی در زمینه‌ی اشتغال‌زایی، راه‌اندازی کارگاه‌های تعطیل و نیمه تعطیل، پرداخت تسهیلات اشتغال‌زایی، کاهش تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری و معرفی افراد به کارگاه‌ها و تلاش تأمین اجتماعی استان برای شناسایی کارگاه‌هایی که کارگران خود را بیمه نکرده بودند، صورت گرفت.

به گفته حسینی با اقدامات صورت گرفته در سال گذشته، تراز منابع و مصارف تامین اجتماعی استان -بدون درمان- پس از ۱۰ سال مثبت شد و تعداد کارگاه‌های فعال در سطح استان نیز به ۲۵ هزار و ۲۰۳ کارگاه رسید.

او افزود: برای نخستین بار به مناسبت هفته‌ کار و کارگر، ۸۰ میز خدمت این اداره‌کل تا ۱۱ اردیبهشت‌ در شهرستان‌ها دایر است.

دیگر خبرها

  • آمریکا برای تداوم حضور نظامی در عراق، داعش را بهانه کرده است
  • تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • تیتر خاص رسانه عربی در مورد ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • نگرانی روسیه درباره تهدیدات گروه‌های تروریستی از افغانستان
  • مثبت شدن تراز درآمد و هزینه تأمین اجتماعی
  • طرح ازبکستان برای اتصال از افغانستان به آسیای مرکزی
  • طالبان سه کشور همسایه را به حمایت از داعش متهم کرد | همسایه سوم کدام است؟
  • طرح ازبکستان برای کریدور لجستیکی از افغانستان به آسیای مرکزی
  • داعش در افغانستان از بین رفته است
  • طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند