Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@23:18:57 GMT

طرح تحول سلامت و شرایط امروز

تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۰۹۲۶۰

طرح تحول سلامت و شرایط امروز

تهران- ایرنا- نوشتن این سطور برای من که از حدود 30 سال قبل پیگیر یا دست‌اندرکار نظام سلامت کشور بوده‌ام و در 15 سال گذشته عمر و وقت خود را صرف مطالعه و پژوهش در حوزه سیاست ‌گذاری عمومی و سلامت در دنیا، منطقه و ایران کرده‌ام و با زیروبم نظام سلامت کشور از سال‌ های اول انقلاب تا به امروز نسبتا آشنا هستم، بسی سخت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه شرق در یادداشتی به قلم حمید بهلولی محقق و مدرس سیاست ‌گذاری عمومی، سیاست ‌های اجتماعی و سلامت، آورده است: از‌ آنجا ‌که می‌دانم از طرفی چه انسان‌های شریفی برای ائتلای سلامت مردم تلاش کرده‌اند و از آبرو و زندگی خویش برای این هدف، بی‌منت و در اوج گمنامی گذشته‌اند و از طرف دیگر چه حجمی از منافع نامشروع را عده‌ای از سفره مردم به غنیمت گرفته‌اند، تلاش در راستای حفظ حق سلامت مردم را فریضه می‌دانم و سخن‌گفتن در این مورد را مانند راه ‌رفتن روی پل صراط می‌بینم.

سخنی که باید به غایت انصاف اما روشن و بی‌پرده و در عین پرهیز از سوگیری ‌های سیاسی و منافع شخصی و درعین‌حال با حفظ دیپلماسی انگیزاننده و امید بخش گفته شود و چه سخت است چنین سخن‌گفتن در چنین زمانه‌ای. در طرح این مباحث اگر نقدی هست، هیچ نیتی برای هزل کسی یا جریانی جز احقاق حقوق سلامت مردم و ارتقای توان ملی و ایجاد اجماع برای سیاست‌گذاری‌های عقلایی و توسعه نظام سلامت کشور ان‌ شاء الله نیست و پیشاپیش از طرح بعضی مباحث نقادانه از محضر استادان و سیاست‌گذاران بخش سلامت پوزش می‌طلبم.

امروز در میانه راه طرح تحول وزیر بهداشت و درمان استعفا داده است و در میان تلاطم بحران‌های موجود و پیش‌رو در حوزه سلامت و رفاه اجتماعی و در میان مطالب منتشر‌شده بر له و علیه و گوش‌های ناباور پر شده از تبلیغات نا‌متجانس با واقعیات، برادر دیگری مصدر مأموریت دشواری شده است تا شاید گرهی از کار فروبسته خلق به دست تدبیر و دانش و ایجاد اجماع گشوده شود.

تصور می‌کنیم که در بهترین حالت ساعت شنی 2.5 ساله‌ای در مقابل سرپرست محترم وزارت بهداشت و درمان گذاشته شده است که با سرعت در حال خالی‌شدن است و هرازگاهی هم تکانه‌هایی با منشأ خارجی و داخلی را شاهد خواهد بود. در این مدت محدود چند سناریو یا گزینه پیش‌روی ایشان و تیم همراهشان خواهد بود. امید است که طرح این سناریوها بتواند در مسیر‌یابی عقلایی؛ چه با نگاه توسعه‌ای و چه در چارچوب مدیریت بحران به صورت مجزا یا ترکیبی به ایشان کمک کند.

** گزینه اول: وابستگی به خط اقدام
(Path Dependency) و محدودیت دید و حرکت در داخل باکس (Inside the Box Movement) در این سناریو ایشان ناچار به ادامه مسیر قبلی طرح معروف‌‌شده به تحول سلامت خواهد بود و حرکت ایشان در داخل و چارچوب جعبه‌ای خواهد بود که از قبل با عنوان طرح تحول سلامت ساخته شده است. طرح تحول سلامت زمانی که کشور از تلاطم و نابسامانی ساختاری و عملکردی دولت دهم که موجب فروپاشی بسیاری از ساختارهای سیاست‌گذاری و مدیریتی کشور شده بود و بخش سلامت در شرایط آنارشی و وزارت بهداشت و درمان با میراث وزرای کم‌تجربه اگرچه علاقه‌مند در مدیریت بخش و نهایتا برکنار شده و تحویل آن از سوی سرپرست کوتاه ‌مدت به تیم جدید مصادف شده بود، در ابتدای دولت یازدهم آغاز شد.

شرایط آن روز به ‌گونه‌ای بود که لزوم یک اصلاح جدی در بخش سلامت را به سیاست‌ گذاران دیکته می‌کرد و باید کاری انجام می‌شد؛ اما سه بلیه متراکم دامن‌گیر نظام سیاست ‌گذاری سلامت کشور بود: اول نیازهای عمومی بی‌پاسخ و انتظار تغییر در حوزه عمومی که فشار اجتماعی برای تحول سریع ایجاد می‌کردند. دوم دانش و تجربه ناکافی سیاست‌گذاران برای انجام این امر خطیر و در نهایت تسلط سیاست‌گذاران درمان‌محور و نوعا سهام‌دار در بخش درمان.

با این اوصاف در طرح تحول سلامت که در واقع نوعی طرح ساماندهی درمان بود، بخش سلامت و بهداشت عمومی و همچنین شبکه ارائه خدمات اولیه قسمت ‌های مغفول یا حداقل کم‌اهمیت آن بودند؛ اگرچه در کلام از لزوم طراحی یا وجود بسته ‌های خدمتی برای بهداشت و آموزش پزشکی نسل سوم نیز ذکری به میان می‌آمد؛ ولی در عمل بنا بر فشار بخش درمان از بودجه محدود شبکه بهداشت و طرح پزشک خانواده که از سال‌های دولت دوم اصلاحات و پیش از طرح تحول آغاز شده بود، به ‌نفع بخش درمان برداشت می‌شد و با اینکه هدف اصلی اعلام‌شده طرح تحول حفاظت مالی از مردم در قبال هزینه‌های سلامت (درمان) عنوان می‌شد که تنها ابزار آن تزریق پول مبتنی بر منابع ناپایدار به بخش سلامت در سال‌ های آغازین طرح بود؛ ولی در عمل با افزایش زیاد تعرفه ‌های بخش پزشکی و چندبرابرشدن هزینه‌ های بخش سلامت، در نهایت به سمت افزایش قدرمطلق سهم پرداخت مردم منحرف شد.

در واقع طرح اگرچه دارای اهداف مبهم و هیجانی و درعین‌حال نازلی در موضوع سلامت همگانی بود؛ اما مشکل مهم‌تر این بود که جهت حرکت (Direction) آن گم شده بود و سیاست‌گذاران و مجریان طرح پشت به دریا کرده بودند و می‌دویدند و هرچه می‌دویدند، از توسعه پایدار نظام سلامت دورتر می‌شدند.

اگرچه از دیرباز سیاست اولویت پیشگیری بر درمان، مطابق سیاست‌های سازمان جهانی بهداشت و تجربیات جهانی و اجماع عقلای نظام سلامت کشور حداقل در عالم نظر پذیرفته شده و اثبات شده بود و شکل‌گیری نظام شبکه سلامت کشور در دهه اول بعد از انقلاب بر مبنای همین اصل شکل گرفته و قرین توفیق شده بود؛ اما غیر از کم‌رنگ‌شدن این سیاست در سال‌ های بعد و غلبه درمان‌ محوری و درمان‌سالاری، خود این اصل ارجحیت پیشگیری از بحران نسبت به درمان بحران‌های ایجادشده سلامت در حوزه سیاست‌گذاری و مدیریت نظام سلامت نیز مورد غفلت واقع شد و بسیاری از بحران‌ها در حوزه سلامت به خاطر سیاست‌ های بحران ‌زا ایجاد شد و بسیاری از منابع به صورت ثانویه صرف درمان این بحران‌ ها شد. موضوعی که خود نشانه لاغری مفهوم پیشگیری و ضعف دانش و مهارت آینده ‌نگری در بخش سلامت کشور می‌تواند به حساب‌ آید.

در طرح تحول سلامت با اینکه مجلدات ده‌گانه فراهم شده بود که خود قدم بسیار مثبتی در مستندسازی طرح‌های اصلاحی به شمار می‌آید؛ اما از لحاظ محتوا در فقر و ناداری بود و از ابتدا مبانی رفرم سلامت و ابعاد عقلانیت لازم دیده نشده بود و نتایج بحران‌زای آن از آغاز راه قابل پیش‌ بینی و از میانه راه شکست آن در کنار توفیقات محدود ناماندگار آن مانند افزایش رضایت ‌مندی اولیه بیماران و پوشش حاشیه ‌نشینان شهری که از نکات مثبت طرح می‌توانست باشد، هر روز محتمل‌تر می‌شد.

با این‌ حال با توجه به اینکه در مسیر طرح تحول شرایط سیاسی خارجی و توان منابع داخلی مورد اتکا، متفاوت شده بود؛ ولی تیم طراح و مجری هیچ‌ گاه وخامت شرایط را باور نکرد و سیاست‌های اصلاحی را به صورت جدی مورد بررسی و اتخاذ تصمیم قرار نداد.

طرح تحول از ابتدا طرحی عجولانه برای پاسخ به نیازهای انباشته بخش سلامت بود که از مسیر نظام نقد علمی (Critics) و عقل جمعی عبور نکرده بود و پایه و ریشه آن در دانش ناکافی insufficient Knowledge و تضاد منافع Conflict of interest)) گذاشته شده بود و از مهم‌ترین کاستی‌های آن تکیه بر منابع ناپایدار و تزریقی، مصرف بی‌رویه و هزینه القایی جاری آن بود (مقاله این‌جانب در روزنامه شرق) که در مسیر جریان پول، بسیاری از ارزش‌های اخلاقی و حرفه‌ای را می‌شست و در عین بدهکارکردن نظام سلامت و افزایش بی‌رویه خدمات القایی، سرمایه را از بخش سلامت کشور خارج می‌کرد و به قول خود مجریان طرح آن را در چاه ویل می‌ریخت.

طرح تحول را می‌توان در راستای ادامه نوعی پوپولیسم و عوام ‌گرایی ارگانایز‌شده در کشور با دلایل سیاسی و اجتماعی و نوعا نبود بلوغ حرفه‌ای نظام سیاست‌گذاری در بخش سلامت و تجویز مُسکن کوتاه‌مدت‌ گران‌قیمتی که موجب غفلت از بیماری‌های سیستمیک نظام بهداشتی و درمانی کشور می‌شد، طبقه‌ بندی کرد.

باور می‌کنیم که طراحان و مجریان این طرح که اکثرا در حوزه ‌های تخصصی درمانی خود افراد دارای صلاحیت علمی لازم بودند و طبق آنچه بیان می‌کردند، هدف خود را گسترش و ارتقای کیفیت خدمات سلامت و ارتقای تاب‌آوری جامعه نیازمند و حفاظت مالی از مردم در مقابل هزینه‌ها به‌ویژه کاتاستروفیک درمانی قرار داده بودند، به خاطر نداشتن دانش لازم در امور سیاست‌گذاری، سازماندهی و مدیریت علمی پیچیدگی‌ های اصلاح نظام سلامت و محدودیت نگاه از لنز حوزه درمان تخصصی و گاه تحت تأثیر منافع صنفی دچار خطا‌های فاحش شدند و متأسفانه با مصرف میلیاردها دلار و با به‌جای‌گذاشتن بدهی حدود 150 هزار میلیارد ریال تا پایان سال 1396 و انداختن بار پرداخت آن به صورت اوراق قرضه به دوش بودجه سال‌ های آینده موجب ایجاد ورشکستگی نظام بیمه‌ای کشور و مراکز ارائه خدمات شدند و در نتیجه این روند نه‌تنها هیچ سیستم نوین و اثربخشی برای نظام سلامت کشور مهیا نشد؛ بلکه موجب افزایش اختلاف طبقاتی در بین پزشکان متخصص و عمومی، پرستاران، کارکنان نظام سلامت کشور و اتلاف منابع بسیار، افزایش هزینه‌های بی‌رویه بخش سلامت و بخش عمومی و خدمات القایی بی‌محاسبه شد و در نهایت نه‌تنها طرح تحول به اهداف اعلام‌شده خویش نرسید؛ بلکه موجب افزایش نامرئی قدرمطلق پرداخت از جیب مردم نیز شد و با توجه به افزایش چند برابر تعرفه‌های بخش پزشکی و هزینه‌های بخش سلامت چه‌بسا این روند صعودی پرداخت از جیب مردم ادامه پیدا خواهد کرد و اگر تدبیری اندیشیده نشود، شرایط هزینه‌های کاتاستروفیک بر دوش مردم را نیز بسیار بدتر از قبل خواهد کرد.

از ‌آنجا‌ که طراحی چنین طرحی از روز آغازین مبتنی بر مدلی از سیاست‌گذاری هیجانی منجر به سیاست‌های هیجانی Trill policy و با تبلیغات و نماسازی‌ های بسیار انجام گرفت و تلاش شد این طرح که از ضعف‌های هویدای نظری و اهداف غیرقابل دسترس عملی در رنج بود، به‌ عنوان دستاورد بزرگ ملی رونمایی و تبلیغ شود؛ بنابراین موجب بستن راه تجزیه و تحلیل عقلانی و تضعیف مهارت شنیداری نظام سیاست ‌گذاری کشور شد و امکان کنترل سیاست (به صورت یک ابتلای شایع توسعه ‌نیافتگی) از دست سیاست ‌گذاران خارج شد.

در دنیای توسعه‌ یافته امروز سیاست به صورت هدایت‌شونده و قابل کنترل طراحی و اجرا می‌شود؛ یعنی شاخص‌ های خودکنترلی در طراحی سیاست به کار می‌رود و آن را مانند موشک هدایت‌ شونده و تنظیم‌ شونده با تغییر شرایط یا دستیابی به اهداف مرحله‌ای در اختیار مرکز سیاست‌ گذاری، فرماندهی و راهبری قرار می‌دهد؛ درحالی‌که سیاست در جهان توسعه ‌نیافته مانند گلوله‌ای از تفنگ شلیک می‌شود که بعد از شلیک دیگر هیچ کنترلی بر آن وجود ندارد.

اگر سیاست ‌های محوری و نتایج عملی طرح تحول سلامت آنالیز شود، متأسفانه تقریبا صورت‌بندی برخلاف سیاست‌ های دهه اول انقلاب پیدا می‌کند که می‌توان آن را اولویت درمان بر بهداشت، اولویت خدمات بستری بر سرپایی، اولویت شهر بر روستا، اولویت اورتودوکس مدیسین بر خدمات اولیه سلامت، اولویت رضایت پزشکان متخصص بر بقیه کادر پزشکی، اولویت رضایت کارکنان بخش بر رضایت آگاهانه مردم، اولویت رضایت مقطعی مردم بر طراحی نظام پایدار سلامت، اولویت حال بر آینده و اولویت هیجان بر تدبیر خلاصه کرد. در طرح تحول پوست نظام سلامت کشور با هزینه بسیاری رنگ‌آمیزی شد و بیماری‌های درونی آن همراه با تشدید ناهنجاری‌های اخلاقی گسترش پیدا کرد.

باید اذعان کرد که به نظر این نویسنده ادامه این مسیر و وابستگی به این راه و محدودیت در داخل این باکس کور شرایط سلامت کشور را پرخطر و شرایط اجتماعی و سیاسی آن را پرآشوب خواهد کرد. با توجه به مسائل پیش‌گفت می‌توان گزینه‌های دوم و سوم را که در ادامه منتشر خواهد شد، مورد امعان نظر قرار داد.

منبع: روزنامه شرق؛ 1397.10.27
گروه اطلاع رسانی**9117**1552

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي روزنامه شرق سياست گذاري عمومي طرح تحول سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۰۹۲۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است

به گزارش قدس خراسان،علی فتحی آشتیانی امروز، ۷ اردیبهشت‌ماه در همایش روز روانشناسی و مشاوره با شعار «روانشناسی در خدمت جامعه» که در مرکز همایش‌های شهدای سلامت مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در روانشناسی دو رویکرد عمده بیماری‌محور و سلامت‌محور داریم؛ رویکرد غالب در روانشناسی تا اواخر قرن بیستم رویکرد بیماری‌محور بود و بر همین اساس رویکردهای درمانی مختلفی از جمله شناختی‌رفتاری، روان‌تحلیلگری و انسانگرایی را مشاهده می‌کنیم که ماحصل رویکرد بیماری‌محور است و شاید علت آن نیز جنگ جهانی اول و به‌ویژه جنگ جهانی دوم بود.

وی افزود: از اوایل قرن ۲۱ تغییری در رویکرد ایجاد شده و به سمت رویکرد سلامت‌محوری حرکت کردیم. در رویکرد سلامت‌محوری و جامعه‌محوری سرمایه‌هایی از جمله اعتماد اجتماعی و سرمایه روانشناختی داریم که از اهمیت زیادی برخوردار است و وظیفه ما است که از این زاویه به مسئله بپردازیم.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره گفت: در سرمایه روانشناختی ۴ مولفهٔ اساسی از جمله امید و تزریق آن به جامعه، خوش‌بینی، تاب‌آوری و خودکارآمدی مطرح است.

فتحی آشتیانی بیان کرد: سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در سال ۱۳۸۲ تاسیس و در ۹ اردیبهشت ماه قانون آن تصویب و به دولت ابلاغ شد. از حدود هفت ماه و نیم گذشته که این مسئولیت را برعهده گرفتیم، تعداد اعضا از ۵۷ هزار عضو به ۶۴ هزار عضو رسیده است.
وی با بیان اینکه پیش از شهریورماه سال گذشته که این مسئولیت را بر عهده گرفتیم، تنها ۸۷۵۵ نفر پروانه کار تخصصی گرفته بودند، عنوان کرد: ما رویکرد دادن پروانه را عوض کرده و با کمک سازمان سنجش آزمون صلاحیت حرفه‌ای را در دی‌ماه برگزار کردیم که ۱۶ هزار و ۳۷۱ نفر در آن شرکت کرده و از این تعداد ۸۰۴۱ نفر نمره قبولی را کسب کردند.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره ادامه داد: بنا بر این گذاشته شد که در اردیبهشت ماه سال جاری تمام ۸۰۴۱ نفر قبول شده در آزمون صلاحیت حرفه‌ای مورد مصاحبه قرار بگیرند. تمرکززدایی یکی از رویکردهای ما بوده و مصاحبه نیز توسط شوراهای استانی انجام می‌شود. تا انتهای اردیبهشت ماه به میزان ۲۰ سال گذشته پروانه کار تخصصی داده خواهد شد.

فتحی آشتیانی تصریح کرد: آزمون صلاحیت حرفه‌ای بعدی با همکاری سازمان سنجش قرار بود در تیر ماه برگزار شود اما به تاخیر افتاده و احتمالا در شهریور ماه برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به انتخابات شوراهای استانی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره گفت: این انتخابات سال گذشته پس از ۸ سال به صورت الکترونیک انجام و میزان مشارکت در استان‌ها ۳۷.۵۴ درصد بود.

رئیس سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره تصریح کرد: جهت سامان دادن به کارگاه‌هایی که افراد با صلاحیت یا بدون صلاحیت با هزینه‌های بالا برگزار می‌کردند، برنامه مدرسه مهارت‌آموزی و توانمندسازی تصویب شده و به زودی ابلاغ می‌شود.

فتحی آشتیانی خاطرنشان کرد: ارتقاء سواد سلامت روانی یکی از وظایف ما بوده که با کمک رسانه‌ها باید در این مسیر گام برداریم. جلوگیری از فعالیت روانشناسان زرد یا روانشناس‌نماها تنها با نام بردن از آن‌ها امکان‌پذیر نیست و سواد سلامت روانی جامعه باید آنقدر ارتقاء پیدا کند که مردم تشخیص دهند که به چه افرادی باید مراجعه کنند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است
  • صندلی های خالی دستیاری پزشکی تهدیدی جدی برای نظام سلامت
  • گرما موجب افزایش افسردگی و خشونت
  • چاقوی هوش مصنوعی چگونه نظام سلامت را جراحی می‎‌کند
  • جذب و به کارگیری پرستاران دوران کرونا
  • وضعیت استخدام پرستاران دوران کرونا
  • طرح پزشک خانواده طرحی برای ارتقای نظام سلامت
  • سیاست دولت سیزدهم در حوزه فرودگاهی رشد متوازن است
  • اتصال بیرجند و طبس به طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع
  • جذب پرستاران در مراکز درمانی اولویت وزارت بهداشت