Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرارو- به رغم خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای و برقراری دوباره تحریم‌ها، ایران از این توافق خارج نشده است. این پایبندی برخی ناظران را امیدوار کرده است که رئیس‌جمهور آینده آمریکا به توافق هسته‌ای بازگردد.
به گزارش فرارو، با گذشت بیش از ۹ ماه از خروج یکجانبه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از توافق هسته‌ای، این توافق همچنان زنده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این استمرار برخی از کارشناسان آمریکایی را امیدوار کرده است که رئیس‌جمهور آینده آمریکا به این توافق بازگردد. دو کارشناس آمریکایی، ایلان گولدنبرگ، مدیر برنامه امنیت خاورمیانه در مرکز امنیت جدید آمریکا، و اریک بروئر، پژوهشگر مرکز امنیت جدید آمریکا، طی یادداشتی در مجله فارین پالیسی، ضمن تاکید بر ضرورت بازگشت آمریکا به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، راه حلی برای تسهیل این بازگشت ارائه کردند.
به نوشته این دو کارشناس، اولین مسئله‌ای که پیروز فرضی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا با آن مواجه خواهد شد، این است که آیا آمریکا به توافق هسته‌ای بازگردد یا خیر. پاسخ باید قطعا بله باشد. توافق هسته‌ای ایران یکی از قوی‌ترین و مفصل‌ترین توافقاتی است که تا به حال بدست آمده است و زمانی که آمریکا از آن خارج شد، توافق دقیقا همانگونه که طراحی شده بود، کار می‌کرد. یعنی برنامه هسته‌ای ایران به نحو موثری محدود شده بود. مهمتر از این، ایران به توافق پایبند بود و همچنان پایبند است. اگر آمریکا به توافق بازگردد، این منافع ادامه خواهد داشت. توافق هسته‌ای یک توافق بین المللی بود که با متحدان اروپایی آمریکا، چین و روسیه امضا شد و توسط سازمان ملل تصویب شد. اگر دولت جدید آمریکا بخواهد به عنوان یک رهبر جهانی ظاهر شود که به تعهدات جهانی احترام می‌گذارد، بازگشت به توافق هسته‌ای ضروری خواهد بود. اما مسئله پیچیده‌تر این است که آمریکا چگونه باید به این توافق بازگردد.
این دو کارشناس، به رغم حمایت از بازگشت آمریکا به برجام، معتقدند که آمریکا نباید به برجام، همانگونه که الآن هست، بازگردد. بلکه رئیس‌جمهور آینده آمریکا باید از اهرم خروج ترامپ از برجام استفاده کند و در حوزه سایر مسائل مورد اختلاف و نیز در مورد آینده برنامه هسته‌ای به تفاهماتی با ایران برسد.
در یادداشت این دو کارشناس آمده، از آنجا که ایران به این نتیجه رسیده که علیرغم خروج واشنگتن، پایبندی به برجام به نفع آن است، بازگشت آمریکا به این توافق و رفع تحریم‌ها ضرورتا یک امتیاز یکجانبه به ایران خواهد بود. واشنگتن قادر خواهد بود که از ایران در مقابل (بازگشتش به برجام و رفع تحریم‌ها) چیزی بخواهد. اما واشنگتن باید واقع‌بین باشد و چیز زیادی از ایران نخواهد. چون بازگشت به برجام، به نفع آمریکا است. ایران نیز برای امتیازدهی محدودیت سیاسی خواهد داشت. هر چند حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، یا جانشین او، ممکن است خواستار رفع تحریم‌ها باشند، اما ایران نمی‌تواند به شکل تسلیم‌شده به آمریکا ظاهر شود.
از دیدگاه گولدنبرگ و بروئر، آمریکا باید از طریق دیپلماسی آرام، موافقت ایران با برنامه مذاکراتی جدید بر سر موضوعات کلیدی را جلب کند. طرف‌های برجام، می‌توانند تاریخ اکتبر ۲۰۲۳ را به عنوان تاریخ تبدیل این برنامه مقدماتی به یک توافق جدید جایگزین برجام تعیین کنند. این تاریخ - که در توافق هسته‌ای به عنوان «روز انتقال» شناخته می‌شود- مهم است. در این مرحله، انتظار می‌رود که ایران پروتکل الحاقی را تصویب کند و آمریکا هم طبق مفاد برجام، باید بخش بزرگی از تحریم‌ها، از جمله تحریم‌های مصوب کنگره، را برای همیشه حذف کند و نه تعلیق. علاوه بر این، در این تاریخ، قرار است محدودیت‌های سازمان ملل بر برنامه موشکی ایران هم رفع شود. اما واقعیت سیاسی این است که کنگره بدون حصول پیشرفت در سایر مسائل، بعید است که با حذف تحریم‌ها موافقت کند.
این دو کارشناس در ادامه پیشنهاداتی برای برنامه مذاکراتی ایران و آمریکا در آینده ارائه کردند که به شرح زیر است: نخست، ایران باید قبل از انقضای محدودیت‌های برجام در زمینه ذخیره اورانیوم، سطح غنی‌سازی و سانتریفیوژها، از گفتگو درباره این مسائل استقبال کند. دوم، آمریکا باید اصرار کند که همه مسائل مرتبط با پایبندی ایران به برجام، باید قبل از بازگشت آمریکا به این توافق حل شود. اگر چه ایران الآن به برجام پایبند است، اما ظاهرا مقامات ایران به منظور ارسال سیگنال سیاسی، به عدم پایبندی به برخی تعهدات فکر می‌کنند. سوم، آمریکا باید موافقت ایران برای انجام گفتگو‌ها درباره برنامه موشکی را جلب کند. مطرح کردن این موضوع دشوار است. موشک‌های ایران، پایه و اساس قابلیت‌های دفاعی و بازدارندگی ایران هستند و مقامات بلندپایه ایران مکررا هشدار داده‌اند که موشک‌ها غیرقابل مذاکره است. چهارم، آمریکا و ایران باید بر سر آغاز یک گفتگوی گسترده‌تر درباره مسائل منطقه‌ای مثل سوریه و یمن موافقت کنند.
آنچه گولدنبرگ و بروئر پیشنهاد می‌کنند، تا حدود زیادی با اهداف دولت ترامپ هم شباهت دارد. هنوز معلوم نیست که آیا یک رئیس‌جمهور دمکرات در آمریکا می‌تواند چنین پیشنهاداتی را عملی کند یا خیر. همانگونه که این دو کارشناس می‌گویند، بازگشت آمریکا به برجام، به عنوان یک امتیازدهی به ایران تلقی خواهد شد؛ بنابراین احتمالا آمریکا در ازای این امتیازدهی، از ایران امتیازاتی بخواهد. پرسشی که اینجا مطرح می‌شود این است: آیا ایران که آمریکا را ناقض برجام می‌بیند و از این نقض خسارت‌هایی متحمل شده است، حاضر می‌شود دوباره به آمریکا امتیاز دهد؟

منبع: فرارو

کلیدواژه: برجام بازگشت آمریکا به برجام توافق هسته ای مذاکرات انقضای برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۳۸۱۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست بلینکن از رئیس جمهور چین درباره ایران

آفتاب‌‌نیوز :

 آنتونی بلینکن وزیر خارجه دولت جو بایدن که به چین سفر کرده است، روز جمعه در پکن با شی جین پینگ، رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفتگو کرد و گفت که در خصوص چگونگی نقش سازنده چین در «بازدارندگی حکومت ایران» و گروه‌های وابسته به آن در تشدید تنش‌ها در خاورمیانه (غرب آسیا) گفتگو کرده است.

بلینکن تصریح کرد: «من فکر می‌کنم روابطی که چین [با حکومت ایران]دارد می‌تواند در تلاش برای آرام کردن تنش، جلوگیری از تشدید و گسترش آن مثبت باشد و ما توافق کردیم که به طور منظم در باره این موضوع در ارتبط باشیم و مطمئنم که این طور خواهد بود.»

وزیر خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران در عین حال، چین را متهم کرد که با تداوم ارسال اقلامی که روسیه می‌تواند از آن‌ها در ساخت تسلیحات استفاده کند، به این کشور در ادامه حملات به اوکراین کمک می‌کند.

او مدعی شد: چین با تامین ریزتراشه‌ها و قطعات مکانیکی که می‌تواند برای اهداف نظامی استفاده شود به روسیه در این جنگ کمک می‌کند.

بلینکن در گفتگو با شبکه خبری سی ان ان آمریکا نیز در پایان این سفر گفت که از دیدار خود برای مطرح کردن نگرانی‌های دولت بایدن در مورد حمایت چین از پایگاه صنعتی دفاعی روسیه استفاده و تاکید کرده است که در صورت حمایت، اقدامات بیشتری از سوی واشنگتن مانند گسترش تحریم‌های موجود علیه بیش از ۱۰۰ نهاد و فرد چینی انجام خواهد شد.

آمریکا ادعا می‌کند که حمایت چین، روسیه را قادر می‌سازد تا تولید تانک، مهمات و خودرو‌های زرهی را افزایش دهد و به حمله خود به اوکراین ادامه دهد.

بلینکن افزود: «ما به چین گفتیم که اگر این حمایت متوقف نشود، اقدامات را افزایش خواهیم داد و احتمالا سایر کشور‌ها نیز این کار را خواهند کرد. ما به دنبال این هستیم که آن‌ها این حمایت را متوقف کنند، و اگر این کار را نکردند، ما اقدام خواهیم کرد.»

وزیر خارجه آمریکا از ارائه جدول زمانی برای اقدامات بیشتر خودداری کرد و گفت که همتایان چینی او نقش این کالا‌ها را در جنگ اوکراین بی اثر دانسته اند، اما این کالا‌ها را تجارت با روسیه توصیف کرده و گفته اند که موفقیت مسکو به چین بستگی ندارد.

پکن پیش از این از آمریکا به عنوان «اتهامات بی اساس» درباره «تجارت و مبادلات عادی اقتصادی» بین چین و روسیه انتقاد کرده بود.

چین مدت‌ها اعلام کرده است که در جنگ اوکراین بی طرف است و همچنان خود را به عنوان یک میانجی بالقوه صلح در مناقشه معرفی می‌کند، درحالی که از زمان آغاز جنگ روابط اقتصادی، استراتژیک و دیپلماتیک خود را با روسیه تقویت کرده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • مکرون دوباره طرح کاربرد سلاح هسته‌ای در مقابل روسیه را مطرح کرد
  • پولیتیکو : مرد شماره دو روسیه از ولادیمیر پوتین هم ترسناک تر است/ نیکلای پاتروشف استفاده از سلاح هسته ای را تبلیغ می کند
  • «دودا» هیچ اختیاری درباره استقرار تسلیحات اتمی آمریکا ندارد
  • چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • لغو دیدار اردوغان و بایدن
  • درخواست بلینکن از رئیس جمهور چین درباره ایران
  • کاخ سفید: برنامه‌ای برای سفر اردوغان به آمریکا وجود ندارد
  • گزارش| سفر رئیسی به سریلانکا؛ نمایش اقتدار مهندسی ایرانی
  • هشدار رئیس جمهور فرانسه به اروپا: نباید دست نشانده آمریکا باشیم