Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-26@21:30:14 GMT

طعم زندگی به سبک اخلاق/پنج‌ گام اخلاق شهروندی

تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۵۲۰۹۲

طعم زندگی به سبک اخلاق/پنج‌ گام اخلاق شهروندی

حجت الاسلام فلاح با تبیین پنج گام اصولی در اخلاق شهروندی، گفت: زندگی اخلاقی ثمرات مبارکی دارد و باعث طول عمر، محبوبیت و اعتماد اجتماعی، الگوآفرینی و نهایتاً آرامش ابدی می شود. لازمه این زندگی آن است که افراد با واعظ درون اخلاقی زیست کنند نه با قانون.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: به تازگی کتاب «زندگی به طعم اخلاق؛ پنج‌گام در اخلاق شهروندی» به قلم «محمدجواد فلاح»، مدیرگروه پژوهش اخلاق اسلامیِ دانشگاه معارف اسلامی قم روانه بازار نشر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این اثر با نگاهی متفاوت به مساله سبک زندگی اسلامی پرداخته و نقش اخلاق شهروندی را در قالبی جدید بررسی کرده است. به این مناسبت گفت وگویی با نویسنده کتاب داشته ایم که در ادامه تقدیم حضورتان می شود:

 

«زندگی به طعم اخلاق، پنج گام در اخلاق شهروندی» اثر تازه شماست، کدام دغدغه باعث شد سراغ این موضوع بروید و این کتاب را بنویسید؟

 

با توجه به مسائلی که افراد در زندگی اجتماعی با آن مواجهند و از طرفی ارتباطات انسانی که ما ناچار به آن هستیم چند مساله مهم اخلاقی به میان می آید که بسیار مهم و حیاتی است. این مسائل را می توان تحت عنوان اخلاق معاشرت یاد کرد که باید به آن با نگاه متفاوتی پرداخت به این معنا که از رویکرد موعظه گری به رویکرد استدلالی برویم یعنی هر کسی برای عمل کردن به آموزه های اخلاقی استدلال داشته باشد.

 

با این هدف پنج محور را در این کتاب انتخاب و سعی کردم با نگاه استدلالی و ارایه مثال های عینی آنها را بررسی کنم و خواننده را در معرض قضاوت های درونی قرار بدهم به این معنا که اگر او در آن جایگاهی که در کتاب اشاره شده است، قرار گیرد چه تصمیم اخلاقی ای را باید اتخاذ می کند و اصلا کدام تصمیم در این موقعیت های یادشده از نظر اخلاقی درست است؟

 

در نتیجه بر اساس یک منطق در قالب پنج گام، حوزه اخلاق را تبیین و پیشنهاداتی را برای خواننده ارایه کردیم، تا فرد بر اساس زیست اخلاقی درست سبک زندگی متفاوت تری را تجربه کند که طی آن سلامت اخلاقی، روحی و معنوی اش تضمین شده باشد. در اصل با این روش نوعی هم داستانی و توافق بین مردم در هم زیستی اخلاقی اتفاق می افتد.

 

پنج گام موردنیاز در سبک زندگی اخلاقی کدام هایند؟

 

اولین گام این بود که چرا باید اخلاقی باشیم؟ خیلی وقت ها ممکن است که سوال شود که آیا اخلاقی زیستن عقلانی است؟ اگر زندگی ما اخلاقی باشد گاهی باید از حقوق مان بگذریم و شاید به نفع ما نباشد لذا در این اثر بر اساس یک داستان خیالی مولفه یادشده را بررسی کردیم و بعد سراغ عقل، وجدان و آموزه های دینی رفتیم و برای آن استدلال هایی را طرح کردیم.

 

درست است که آموزه های دینی ما سودگرایی محض را نمی پسندند اما در این فصل گفته ایم که دین و اخلاق مداری به نفع ما است والبته انتهای حرکت در این مسیر اخلاقی منجر به سعادت ابدی ما می شود. در این اثر تلاش شد تا با نگاه استدلالی و ارایه برهان عام پسند و مقبول این نتیجه را از بحث بگیریم که زندگی اخلاقی ثمرات مبارکی دارد و باعث طول عمر، محبوبیت و اعتماد اجتماعی، الگوآفرینی و در نهایت آرامش ابدی می شود.

 

اما در گام دوم سراغ اصل اساسی اخلاق یعنی « انصاف» رفتیم، اصل انصاف همان اصل طلایی یا گلدن رول غربی ها است ولی به شکل کامل تر و مقبول تر. در کلام معصوم(ع) آمده است که «آنچه برای خود می پسندی برای دیگران بپسند و آنچه که بر خود نمی پسندی برای دیگران نیز نپسند.»

 

حالا که بحث اش شد به نظرتان این اصل چگونه وارد زندگی ما شود که هرچه برخودمان می پسندیم برای دیگران هم به همان شکل پسند کنیم و برعکس و اصلا چه طور در کتاب به این مساله پرداختید؟

 

با آنچه که از احادیث و روایات برای ما باقی مانده است می توانیم به روشی درونی به این اصل برسیم. مثال ها و شواهد مختلفی وجود دارد که طی آن راستگویی و دروغگویی، انصاف و توجه به منافع دیگران چه تاثیراتی در زندگی دارد.

 

اصل انصاف ما را وادار به درونی سازی اخلاقی می کند و اینکه خودمان را در معرض قضاوت اخلاقی قرار دهیم و طی این «خود داوری» با دیگران اخلاق مند رفتار کنیم. اینکه من خود را جای دیگران قرار دهم و بر اساس خود جایگزینی به قضاوت و عمل اخلاقی دست بزنم مسیری است که از طریق درونی سازی اخلاق اتفاق می افتد.  

 

 

 

بازگردیم به پنج گام که در کتاب ارایه شده اند، گام سوم در چه مسیری برداشته می شود؟

 

بله، در گام سوم سعی شده که با روشی کاملا استدلالی و عقل پسند و البته نکته سنجی از منابع دینی مساله خیرخواهی و نصیحت را در صحنه زندگی تصویر کنیم. اینکه آیا ما باید نسبت به دیگران بی تفاوت باشیم؟ آیا باید به راحتی از مشکل دیگران عبور کنیم؟ نصیحت کردن باید چه قالبی داشته باشد و به چه صورتی و با چه نیتی انجام شود؟

 

خیرخواه باشیم، در خیرخواهی انگیزه فاعل اخلاقی مهم است که باید کاملا دوستانه باشد، این باعث می شود که دیگران نسبت به درخواست ما اقبال داشته باشند. در همین گام مساله امر به معروف و نهی از منکر طرح شده است.

 

«مایکل کوک»، محقق آمریکایی در کتاب خود «امر به معروف و نهی از منکر در اسلام»، به این امر مهم پرداخته و می گوید: «من پس از تحقیقات فراوان یافتم که دین اسلام تنها دینی است که نسبت به نظارت اجتماعی بی تفاوت نیست». او می گوید بی تفاوتی جامعه غرب را در بر گرفته اما اسلام تاکید دارد که نباید به امور بی تفاوت بود.

 

اما در گام چهارم این کتاب، سراغ احترام و ادب رفته ایم چیزی که گاهی خانواده ها و جامعه از نبود آن می رنجند. ما نیاز به احترام عمومی داریم، من سعی کرده ام که با موردهای عینی این مساله را بررسی کنم از جمله اهمیت احترام به والدین و بزرگ ترها، احترام به قانون، این موارد نیازهای امروز ماست.

 

آخرین گام کتاب را به چه اصلی اختصاص داده اید؟

 

گام پنجم در این اثر اخلاق در شهر است، به این معنا که آیا ما فقط نسبت به انسان مسئولیت داریم یا به شهر و جایی که زندگی می کنیم هم به عنوان جایی که هویت مستقل دارد باید اخلاق مند رفتار کنیم.

 

حضرت امیرالمومنین(ع) فرمودند: «فإنّكُم مَسؤولُونَ حتّى عنِ البِقاعِ و البَهائمِ؛  شما حتی در برابر حیوانات و ساختمان ها هم مسئول هستید.»

 

اما آن مسئولیت چه طور اتفاق می افتد و چه طور می توانیم آموزش دهیم که اخلاق در زندگی شهروندی را درونی کنیم که افراد نه از سر قانون، بلکه خودشان به وسیله واعظ درون و فرمان وجدان و شان اخلاقی شان، ملزم شوند که نسبت به همه چیز مسئولانه تر عمل کنند.

 

با این توصیفات تغییر در زندگی و منش و اخلاق چگونه رخ می دهد؟

 

این جریان سه مرحله دارد، مرحله اول تصور و اندیشه است، ما اندیشه و اخلاقی سالمی نداریم، اگر در اندیشه تحول ایجاد شود، انگیزه را تغییر می دهد و باعث می شود گرایش و میل ما عوض شود و زمانی که تغییر کردیم میل به اخلاقی شدن پیدا می کنیم.

 

اما اکنون ماجرا این است که بیشتر می خواهیم با قهر و زور رفتار را تغییر دهیم در حالی که افکار باید اول عوض شود به این معنا که فکر به این نتیجه برسد که اخلاقی زیستن خوب است و بعد از آن است که به تدریج افراد میل به بخشش پیدا می کنند. در این کتاب سعی کردم میان این ساحت ها دوستی برقرار کنم.

 

اگر خوانندگان مایل به تهیه کتاب باشند، چگونه اقدام کنند؟

بنظر بنده مناسب است که ما کم کم این فرهنگ را آموزش دهیم که خانواده ها و هر کس که می خواهد عیدی مرحمت کند، کتاب های کاربردی و مهارتی را به عنوان عیدی به دیگران هدیه دهد که این کتاب می تواند عیدی خوبی برای دیگران باشد. خوانندگان می توانند این کتاب را با 25 درصد تخفیف از انتشارات دانشگاه معارف اسلامی شهرمقدس قم از طریق این شماره ها تهیه کنند: 025-2110644و37740004 ونیز تلفن همراه 09333447612

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: خبرگزاری شبستان شبستان ایام نوروز بیانیه گام دوم انقلاب خبرگزاری اردبیل شیراز شهرستان آران و بیدگل آران و بیدگل مراجع و علماء اخلاق شهروندی سبک زندگی اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۵۲۰۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها

زهره صارمی، استاد زبان و ادبیات پارسی و مدرس دانشگاه درمورد روز جهانی کتاب و حق مولف بیان کرد: کتاب همواره همچون بارقه‌ای از نور در تاریکی دوره‌های مختلف تاریخی نجات‌بخش نوع بشر بوده است. زیرا کتاب با ایجاد نگرش مثبت در افراد جامعه باعث توسعه و بهبود شرایط جامعه شده است؛ به‌طوری که سطح دانش و تجربه زیسته‌ی افراد را بالا برده و پنجره‌ای گشوده است به جهان بینی‌های مختلف و زندگی‌هایی که امکان زیستن آنها وجود ندارد. زیرا تنها با خواندن کتاب می‌توان آن زندگی‌ها را تجربه کرد. 

این استاد زبان و ادبیات پارسی اظهار کرد: کتاب همواره به انسان کمک کرده است تا اهداف زندگی را برای خود مشخص و پیدا کند و به همین دلیل، انسان با خواندن کتاب می‌تواند درمورد اهدافی که تعیین و پیدا کرده است راه حل مناسب و دانش و اطلاعات کافی بدست آورد و علاوه بر این، کتاب توانسته است انسان را در راستای اهداف و راه حل‌هایی که می‌خواهد در پیش بگیرد راهنمایی کند و برای او روشنگر باشد. زیرا کتاب خواندن همواره باعث احساس آرامش و لذت بی‌پایان می‌شود و همین لذت بی‌پایان، مفهومی به نام کتاب را ماندگار کرده است. 

صارمی گفت: هر ساله در ۲۳ آوریل که همزمان با درگذشت نویسنده‌ی بزرگ «ویلیام شکسپیر» است روز جهانی «کتاب و حق مولف» گرامی داشته می‌شود و ایده اولیه‌ی این مناسبت از برنامه‌ای بوده است که در کاتالونیای اسپانیا برگزار می‌شده که همواره در این روز به خرید و فروش و اهدای کتاب پرداخته می‌شده است و هر کسی که کتابی خریداری می‌کرده یک شاخه گل رز هم، هدیه می‌گرفته است و پس از آن، این موضوع مورد توجه قرار گرفت و سازمان یونسکو این روز را به نام «روز جهانی کتاب» و حق مولف پایه‌گذاری کرد که اهمیت و توجه بیشتری به دست اندرکاران چاپ یک کتاب اعم از نویسندگان، مولفان، ناشران و معلمان و... شود. 

این استاد زبان و ادبیات پارسی ادامه داد: در طول تاریخ مشاهده کردیم افراد برای کسب دانش و بینش بیشتر و گسترده‌تر، همواره با هر زحمتی که بوده است به منابع و کتاب‌های مختلف دسترسی پیدا می‌کردند. اما در سال‌های اخیر شاهد تحولی در این زمینه هستیم و آن هم، انتشار کتاب‌های دیجیتالی و صوتی در فضا‌های مجازی و گروه‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف است و این اقدام مثبتی است که می‌توان آن را به فال نیک گرفت. اما نکته‌ای که نباید فراموش شود حق مالکیت معنوی و حق مولف و تألیف و حق ناشر است؛ به‌طوری که وقتی قصد داریم کتابی را خریداری کرده و مطالعه کنیم نباید با دانلود کردن کتاب‌های دیجیتالی به صورت رایگان حق مولف و مالکیت معنوی و انتشارات را نادیده بگیریم و در مقابل، باید با خریداری از اپلیکیشن‌های معتبر و گروه‌هایی که با ناشر یا مولف ارتباط دارند کتاب‌های صوتی و دیجیتالی را در فضای مجازی از راه درست و دقیق تهیه کنیم و این کار خوبی است چراکه می‌توانیم با مبلغ بسیار کمتر.

او افزود: کتابی را در کتابخانه مجازی خودمان؛ آن هم در محیط تلفن همراه، تبلت و رایانه برای همیشه داشته باشیم و حتی این کتاب‌ها در حساب کاربری اپلیکیشن‌های کتابفروشی‌ها ماندگار خواهند شد. بنابراین، بهتر است که این کتاب‌ها را با مبلغ بسیار ناچیز تهیه کنیم و برای همیشه داشته باشیم و با پرداخت هزینه، دِین خود را به مولف و ناشر ادا کنیم. 

صارمی با اشاره به سرانه مطالعه کشور گفت: سرانه مطالعه در کشور ما در مقایسه با کشور‌های دیگر بسیار پایین است و باید به این نکته اشاره کرد که تا قبل از این، شاید بعضی از افراد، دسترسی فیزیکی نداشتن برای خرید کتاب در همه نقاط کشور و هزینه خرید را مطرح می‌کردند که البته به نظر بنده، این مسئله خیلی منطقی و دقیق به نظر نمی‌آید. چون در تناسب با هزینه‌های دیگر زندگی می‌توان کتاب را در سبد خرید خانواده‌ها قرار داد. از طرفی، با وجود کتاب‌های مجازی، هزینه‌های خرید این نوع کتاب‌ها کمتر و دسترسی به آنها بسیار راحت‌تر و گسترده‌تر شده است. 

این استاد زبان و ادبیات پارسی یادآور شد: از همه عزیزان و دست اندرکاران درخواست می‌کنم برای ترویج و فرهنگ‌سازی مطالعه تلاش بیشتری انجام دهند و هر کسی در هر جایی که فعالیت می‌کند مطالعه‌اش را به منظور افزایش دانش، بیشتر کرده و در آینده‌ی نه چندان دور اثر مطالعه را در زندگی خود مشاهده کند و این یک امر بدیهی است که بار‌ها به تجربه اثرش دیده شده است. همچنین، توصیه می‌کنم در زمینه‌ی کتابخوانی کودکان تبلیغات بیشتر و گسترده‌تری صورت بگیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • کتاب کامبوزیا خط مقاومت در ایران را نشان می‌دهد
  • کتاب «یوسف گم گشته باز آید» در ماهشهر منتشر شد
  • سه نکته برای آموختن درباره صبر و عدم صبر از غزالی
  • زندگی سخت است آیا فلسفه می‌تواند کمک کند؟
  • ۸ موقعیتی که نیازی نیست درباره آنها به دیگران توضیح دهید
  • ۵ صفحه مجازی به دلیل انتشار محتویات خلاف اخلاق و عفت عمومی مسدود شد
  • ارشاد مدیران در جلسه درس اخلاق
  • کتاب «اُمّ علاء» نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • دینِ انسانیت در حال فراگیر شدن است
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها