Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@01:29:38 GMT

می خواهم پدر باشم، نه عابر بانک

تاریخ انتشار: ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۷۶۰۸۷

می خواهم پدر باشم، نه عابر بانک

تهران- ایرنا- پدران در خانواده سنتی دو مسوولیت رهبری و تامین معاش را بر عهده داشتند. امروزه این مسوولیت‌ها با مادران تقسیم شده و در مقابل، ضرورت حضور ارتباطی و نظارتی پدر احساس می‌شود. اما گروهی از مردان آمادگی و مهارت این مسوولیت جدید را ندارند. در این شرایط، خانواده با چه بحران‌هایی مواجه خواهد شد؟

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، پابه‌پای تغییرات اجتماعی، خانواده و نقش‌های درون آن نیز دچار تغییر شده‌است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بیشتر موارد هنجارها و شکل‌های پیشین رخت بر بسته، بدون آنکه هنجار و شکل جدیدی به تمامی مورد وفاق جامعه قرار گرفته و تثبیت شود.
از جمله نقش‌هایی که طی سال‌های اخیر بسیار دستخوش تغییر شده «پدری» است. پسرهای دیروز که گله‌های بسیاری از پدران خود داشتند، امروز می‌خواهند پدران بهتری باشند اما پدرِ خوب بودن، به چه معنایی است؟ و پدر خوب نبودن چه آسیب‌هایی دارد؟
پژوهشگر ایرنا به مناسبت روز پدر به این موضوع پرداخته و پاسخ این پرسش‌ها را از «آسیه اناری» روان‌شناس کودک و نوجوان پرسیده‌است. متن کامل مصاحبه را در ادامه می‌خوانید؛

**ایرنا: پدر در خانواده سنتی چه مسوولیت‌هایی را بر عهده داشت و در خانواده امروز چه وظایفی بر دوش دارد؟
* اناری: در جامعه سنتی پدر دو وظیفه اصلی بر عهده دارد. اول آنکه نان‌آور خانواده است و مسوولیت تامین معاش بر عهده او است و دوم اینکه رهبری خانواده را بر دوش دارد و در مسائل اصلی و مهم مثل خرید خانه، انتخاب شغل یا همسر فرزندان دارای قدرت تصمیم‌گیری است. در مقابل، تربیت فرزند بر عهده مادر بود. بسیار می‌شنیدیم که به مادر گفته می‌شد «بچه‌ای که تو تربیت کرده‌ای ...».
البته این متعلق به چند دهه قبل است. طی بیست سال اخیر جامعه تغییر کرده و نقش افراد نیز دچار تغییر شده‌است. در جامعه کنونی مادران هم در حوزه تامین معاش و هم تصمیم گیری برای خانواده دخیل شده اند.
در خانواده کنونی، پدر نمی تواند فقط نقش رهبری داشته باشد. نقش مهم ارتباطی و نظارتی دارد که در گذشته بیشتر بر عهده مادر بود. لازم است پدر ارتباط مثبتی را با فرزندش برقرار کند، که این ارتباط مثبت پشتوانه آن نظارت و کنترل باشد. از طرف دیگر پدر باید بتواند همراه مادر حدود و قوانین خانواده را اجرا کند. اینکه نقش عابربانک را بازی کند کافی نیست.

**ایرنا: آیا پدرها از انگیزه و مهارت کافی برای پذیرش این نقش‌ها برخوردارند؟
* اناری: این همان مساله ای است که جامعه با آن دست به گریبان است. از طرفی نقش پدر فقط نقش اقتصادی یا رهبری نیست. زنان خیلی دخیل شده اند. از طرف دیگر هنوز آمادگی پذیرش نقش ارتباطی، تربیتی و نظارتی را ندارند. این آسیب جامعه ما است.
علی رغم گذار از دوره قبلیِ پدرسالاری، هنوز پدران در نقش های قبلی باقی مانده اند. هر چند دیگر به تنهایی این نقش را بر عهده ندارند، اما حاضر نیستند یا آمادگی ندارند نقش تربیتی خود را نیز ایفا کنند.
البته پدرها رو به تغییر هستند و نگرششان تغییر کرده است اما هنوز دشوار است که با فرزندانشان وقت بگذارنند، بیرون بروند یا در قانون‌گذاری‌ها شریک شوند و به زبان ساده بُعد ارتباطی تربیت را تقویت کنند. بیشتر پدرها ترجیح می دهند در برخوردهای قهری ایفای نقش کنند، در حالی که پشتوانه این برخوردهای قهری، ارتباط خوب و موثر با فرزند است. اگر ارتباط خوب وجود نداشته باشد، برخوردهای قهری به پرخاشگری تقلیل پیدا می کند و تبدیل به زورگویی می‌شود. از این بُعد است که فرزندان ما از عدم ایفای درست نقش پدری آسیب می‌بینند. در دو بعد ارتباطی و نظارتی.

**ایرنا: منظور از ارتباط مثبت چیست؟ چه اصولی دارد؟
* اناری: ارتباط مثبت چارچوب مشخصی دارد. برای دوره نوجوانی اولین اصل اختصاص وقت است. نوجوان و پدرــ ترجیحاً دو نفره ــ هفته ای یکبار یا دو هفته یکبار زمان مشترکی را سپری کنند. این زمان باید به فعالیتی اختصاص داشته‌باشدکه نوجوان انتخاب می‌کند، نه پدر. این اولین چیزی است که ما در ارتباط موثر پیشنهاد میکنیم. دوم صحبت روزانه است. پدر و نوجوان روزی ده دقیقه، یک ربع صحبت روزانه داشته باشند. نه آن طور که در فرهنگ ما جا افتاده که پدر سوال می‌کند «در مدرسه چه کردی. درس‌هایت چه طور پیش می‌رود». صحبت باید دو طرفه باشد. یعنی هم پدر از روزمرگی‌ها و اتفاقات صحبت کند و هم نوجوان.
سومین اصل اینکه پدر باید در جریان روزمرگی فرزند نوجوانش باشد. این موضوع بسیار مهم است. به این معنا که همه امورات فقط بین نوجوان و مادر نباشد، بلکه پدر از وضعیت ارتباطی، تحصیلی، فعالیت‌ها، دغدغه‌ها و .... فرزند خود مطلع باشد. این ها اصول اساسی هستند. در کنار این ها برخی از فرعیات هم داریم. مثل لحن صحبت کردن؛ اینکه دستوری ، توهین‌آمیز یا حالت تمسخر نداشته‌باشد. ممکن است کودک خیلی نسبت به شوخی‌های توهین‌آمیز و خندیدن حساس نباشند اما در نوجوانی حساسیت بسیار بالا است هر پیغامی که احساس توهین یا تمسخر را منتقل کند، نوجوان را به شدت از پدر دور می کند.

**ایرنا: نبود ارتباط مثبت بین پدر و فرزند چه آثاری بر روان فرزند خواهد داشت؟
*اناری: مهم ترین آسیب عدم حضور پدر در زندگی کودک و نوجوان، بروز اختلالات اضطرابی در دوران بزرگسالی و حتی نوجوانی است که این اختلالات در نهایت به افسردگی منجر می شود و به نارضایتی از زندگی دامن می‌زند.
بر اساسی یافته‌های پژوهش‌ها از مهم‌ترین عوامل حال خوب نوجوانان، نقش پدر است. خانواده کارکردهای متنوعی دارد. یکی از کارکردهای اصلی خانواده تفریح است که کمی مورد غفلت قرار گرفته. در خانواده‌هایی که تفریحات خانوادگی رواج دارد و در این تفریح‌ها پدر نقش ارتباطی درستی ایفا می کند، رضایت از زندگی نوجوانان بالاتر است، خوشحالتر هستند و مشکلات کمتری دارند.

**ایرنا: در صورتی که پدرها نقش‌های ارتباطی و نظارتی خود را به خوبی ایفا نکنند، چه آسیب‌هایی متوجه مادر خانواده خواهد شد؟
* اناری: گاهی با مردهای نه چندان قوی مواجه می‌شویم که نقش‌های سنتی خود را با مادران تقسیم کرده‌اند، اما حاضر به پذیرش نقش‌های جدید خود نیستند. این مردان باعث پرورش نسلی از زنان کمال‌گرا، بسیار قوی با مسوولیت پذیری افراطی شده‌اند که از کار زیاد خسته هستند.
در بعضی از خانواده‌ها مشاهده می‌کنیم مادر علاوه بر اینکه شاغل است و در تامین معاش خانواده مشارکت دارد، بار تربیت فرزند را نیز به تمامی بر دوش می‌کشد. حتی گاهی تعیین چارچوب‌ها و خطی‌مشی‌های خانواده بر عهده آن‌ها است. یعنی در حوزه تصمیمات مهم خانواده مثل خرید منزل، انتخاب مدرسه کودک، تصمیم گیری در مورد ازدواج فرزندان برخی از مردان مسوولیت این تصمیمات را نمی پذیرند و بر عهده زن می گذارند. این زن دیگر وقتی برای خودش یا حتی ارتباط با همسرش ندارد. در این شرایط ارتباط زوجین آسیب جدی می‎بیند. طلاق عاطفی، افزایش آمار طلاق و حتی خیانت‌ نتیجه چنین فرایندی است. در واقع مسوولیت‌پذیری افراطی زنان و نپذیرفتن مسوولیت‌های جدید از طرف مردان به بنیان خانواده آسیب می زند.
گفت وگو از: سپیده اکبرپوران
پژوهش**س.ا**9279

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي پدر خانواده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۷۶۰۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت رفع نقص پل های عابر مکانیزه در تهران

تین نیوز

رئیس اداره مهندسی ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ بر ضرورت به اتمام هرچه سریعتر پروژه های عمرانی نیمه کاره در معابر پایتخت تاکید کرد و گفت که لازم است پل های عابر پیاده مکانیزه معیوب نیز رفع نقص شود.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، سرهنگ مصطفی زینی وند پس از پایان اولین نشست مشترک پلیس راهور تهران بزرگ و معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران، به توافقات و مصوبات این جلسه اشاره کرد و گفت: هماهنگی و همکاری هر دو مجموعه پلیس راهور تهران بزرگ و معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران در راستای اجرای فعالیت های عمرانی از جمله؛ بهسازی معابر شهر تهران با انجام عملیات تراش و روکش آسفالت معابر علی الخصوص معابر بزرگراهی و تسریع در روند اجرا و تکمیل پروژه های عمرانی فعال در سطح شهر از جمله موارد مطرح شده در این جلسه بود. 

زینی وند ادامه داد: پروژه احداث شاخه غربی بزرگراه یادگار امام (ره) و تقاطع غیر همسطح در میدان فتح، پروژه احداث زیرگذر جنت آباد- بزرگراه شهید آبشناسان، پروژه احداث زیرگذر بزرگراه شهید حکیم- تقاطع بلوار تعاون، پروژه احداث تقاطع غیرهمسطح در تلاقی بزرگراه های شهید نواب صفوی - شهید تندگویان، پروژه احداث دوربرگردان غیر همسطح بزرگراه شهید چمران- محدوده بوستان گفت وگو، پروژه احداث دسترسی بزرگراه شهید چمران به بزرگراه شهید همت به سمت غرب و... از جمله پروژه های عمرانی است که در دستورکار قرار دارد.

وی تصریح کرد: لزوم رفع نقص پل های عابر پیاده مکانیزه معیوب سطح شهر از موارد مهم این تعامل است و مقرر شده است که تمامی پروژه های عمرانی در سریع ترین زمان ممکن به اتمام برسد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • بازنگری در مکان‌یابی پل‌های عابر پیاده در قم
  • ویژگی پل های جدید عابر پیاده تهران | این پل ها در کدام نقاط شهر نصب می شوند؟
  • سرمربی تیم ملی والیبال: می‌خواهم با ایران در پاریس ۲۰۲۴ حضور داشته باشم
  • سرمربی تیم ملی والیبال: می‌خواهم با ایران در پاریس 2024 حضور داشته باشم
  • انجام بیش از 36هزار و 500 استعلام بانک و دفتر خانه در سال 1402 توسط دفاتر پیشخوان دولت
  • ضرورت رفع نقص پل های عابر مکانیزه در تهران
  • عربستان: جامعه جهانی به مسوولیت خود مبنی بر توقف تجاوز اسرائیل عمل کند
  • چراغ سبز مراجع تقلید به تعطیل شدن روز شنبه به جای پنج شنبه /۴ روز قطع ارتباط با دنیا به نفع اقتصاد کشور نیست
  • هیج وقت حس عدم امنیت در ایران نداشتم |برگردم فقط سرمربی یک تیم خواهم شد
  • راننده نیسان عابر پیاده‌ای را کشت