Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-04-28@20:40:27 GMT

سیلاب و نقش سدها در مدیریت آن

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۶۳۰۲۱

نادر رضایی، کارشناس بخش آب در یادداشتی با عنوان«سیلاب و نقش سدها در مدیریت آن» نوشت: پژوهش‌های انجام شده از سوی بانک جهانی به وضوح اهمیت مقابله با سیل را نشان می‌دهد. در این تحقیقات آمده است سیل صرفا شایع‌ترین حادثه طبیعی نیست بلکه از جهت اثرگذاری بر تعداد زیاد انسان ها و کشورها چه از لحاظ مالی و چه جانی، پرهزینه ترین رویداد طبیعی محسوب می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین سیل بسیار بیشتر از زلزله، آتش سوزی و خشکسالی به تخریب ساختمان‌ها و زیرساخت‌های مختلف حمل و نقل، تاسیسات زیربنایی و دارایی های گوناگون منجر می شود و هر سال در جهان صدها میلیارد دلار به اقتصادها زیان وارد می‌کند و جبران این زیان ها در بسیاری از موارد، سال ها به طول می انجامد.

نکته مهم دیگر این است که افزایش موارد و شدت سیل در سال‌های اخیر و آینده زنگ خطر را برای تمامی دولت ها و نهادهای مرتبط به صدا در آورد و آمادگی لازم برای مقابله با آن را ضروری‌تر کرده است. این آمادگی به دو بخش کوتاه مدت و بلندمدت تقسیم می شود. در کوتاه مدت آموزش جمعیت‌های در معرض خطر، تهیه اقلام مورد نیاز پس از وقوع سیل و ایمن سازی تاسیسات در اولویت قرار می‌گیرد و در بلندمدت ساخت زیرساخت‌های مستحکم، سرمایه‌گذاری برای ساخت سد و تربیت نیروی انسانی کافی برای مقابله با اثرات وقوع سیل در آینده ضروری است.

سدها به عنوان یکی از سازهای زیربنایی از مهمترین ابزار کنترل و مدیریت سیلاب در کشورها هستند. این سازه‌های عظیم و پرهزینه به دلیل اهداف چند منظور و تامین اساسی ترین نیاز جوامع انسانی از دیرباز مورد توجه بوده‌اند. با توجه به تغییرات اقلیمی در جهان که پیامد آن افزایش شدت خشکسالی و سیلاب در برخی نقاط جهان است، ساخت سدها و ایجاد مخازن بزرگ به عنوان یک راه کار و رویکرد برای سازگاری با این شرایط توسط متخصصان توصیه می شود.

در سیلاب‌های اخیر نقش و تاثیر سدهای بزرگ در رودخانه های کارون، کرخه و دز بر کاهش شدت سیلاب و زیان‌های مالی و جانی بر جمعیت تحت تاثیر در پایین دست به خوبی نمایان شد. با توجه به پیش‌بینی‌های ارایه شده از سوی سازمان هواشناسی کشور و مراجع معتبر جهانی در خصوص رخداد بارندگی‌های شدید در زمستان و بهار پیش رو، مدیریت مخان جهت کنترل سیلاب در دستور کار قرار گرفت. در سدهای سیمره و کرخه در حوضه رودخانه کرخه، سدهای کارون4، کارون 3، شهید عباسپور، مسجد سلیمان و گتوند در حوضه کارون و سد دز در حوضه دز، با افزایش رهاسازی ضمن افزایش تولید انرژی پاک، حجم لازم برای ذخیره سیلاب های پیش رو فراهم گردید. به عنوان نمونه در اول فروردین سال 98 در سدهای کارون 4، سیمره و گتوند  به ترتیب 630، 365 و 790 میلیون مترمکعب حجم خالی در مخازن این سدها ایجاد شده بود.

مجموع حجم ورودی به مخزن سد کارون 4 طی دو سیلاب پیاپی در سال جاری معادل 911 میلیون مترمکعب بود که با مدیریت صحیح بهره‌برداری از مخزن، بخش قابل توجهی از این سیلاب در مخزن ذخیره شد. همچنین مجموع حجم ورودی به سد سیمره طی این دو سیلاب، 952 میلیون مترمکعب بود که سد سیمره نیز توانست حجم مناسبی از سیلاب را ذخیره نموده و دبی اوج سیلاب که به بیش از 3000 مترمکعب در ثانیه نیز می رسید به کمتر از 1500 مترمکعب در ثانیه کاهش دهد.

شکی نیست که استفاده از فناوری های جدید در سطح حوضه ها و نصب تجهیزات تله متری و دریافت داده‌های برخط هواشناسی و هیدرولوژی و ارتقای مدل های پیش بینی می‌تواند ضمن کاهش نامعینی و افزایش دقت در پیش بینی و هشدار سیل، عملکرد سدها را مدیریت سیلاب و خشکسالی بهبود دهد. با این وجود استفاده از ظرفیت های بالقوه موجود و ایجاد مخازن جدید در آینده با رعایت جنبه های محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی و نیز رعایت حقابه های پایین دست می‌تواند سهم خسارات و تلفات ناشی از سیلاب را به شدت کاهش دهد و منابع آب و برق مطمئن را در اختیار جوامع ساکن در این نواحی قرار دهد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: اجتماعی و اقتصادی استفاده از ظرفیت برق دلار سرمایه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۶۳۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین خسارت سیل به راه‌های مواصلاتی خراسان جنوبی

آخوندی با بیان اینکه بیشترین خسارت ناشی از سیل در ۴۸ ساعت گذشته به راه‌های مناطق شهرستان زیرکوه و بخش ماژان خوسف وارد شده|، گفت: زیرساخت‌های آب، حوزه کشاورزی و عمران شهری نیز دچار آسیب شده و به تعدادی از قنوات هم خسارت وارد شده است.

وی با بیان اینکه در برخی جاده‌ها همچنان آب شستگی اطراف آن و زیر جاده‌ها براثر سیلاب وجود داردافزود: به مردم و رانندگان توصیه می‌شود در صورت عبور در جاده‌های این مناطق بویژه راه‌های سمت قاین به حاجی آباد به دلیل نشست جاده در برخی مناطق مسیر مراقب باشند و از تردد در حاشیه جاده‌ها خودداری کنند تا دچار مشکل نشوند. 

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی همچنین با بیان اینکه طبق برآورد‌های اولیه حدود ۳۰۰ دام هم دراین مدت تلف شده اند، افزود: با توجه به صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی برای امروز تا فردا هم به دلیل اشباع خاک و عدم نفوذ در آن، احتمال وقوع رواناب و سیلاب در برخی مناطق استان وجود دارد.

وی با بیان اینکه خوشبختانه هیچگونه خسارت جانی در این مدت گزارش نشده، گفت: با توجه به اطلاع رسانی به موقع و همکاری و همراهی مردم، عشایر و روستائیان از حجم خسارت‌ها تا حدودی کاسته شده، اما ضروری است همچنان مردم به هشدار‌ها توجه کافی داشته باشند و از تردد غیر ضرور خودداری کنند تا دچار آسیب نشوند.

آخوندی همچنین از شرایط نسبتا آرام پس از سیلاب در منطقه خبرداد و افزود: ایجاد ایمنی نسبی و ارزیابی خسارت در دستور کار دستگاه‌ها و ستاد مدیریت بحران استانداری قرار گرفته تا در اسرع وقت میزان خسارت‌های ناشی از سیل به بخش‌های زیرساختی استان برآورد شود.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • ترک فعل‌ها در سیل اخیر بررسی می‌شود
  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • شهروندان از شنا در آب‌های جمع شده ناشی از رواناب‌ها و سدهای خاکی خودداری کنند
  • ۴۲ درصد سد‌های استان گلستان آبگیری شد
  • یک میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب سیلاب در گلستان مهار شد
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • اجرای طرح‌های آبخیزداری در کشور راه مقابله با سیلاب است
  • بارندگی در زارچ با ثبت کمترین خسارت
  • بارندگی شدید در زارچ با ثبت کمترین خسارت 
  • بیشترین خسارت سیل به راه‌های مواصلاتی خراسان جنوبی