Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-07@03:35:16 GMT

وظیفه ما در برابر تالاب های تازه نفس خوزستان چیست

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۰۸۶۳۸

وظیفه ما در برابر تالاب های تازه نفس خوزستان چیست

سیلاب مناطق و مردم زیادی از استان خوزستان را گرفتار کرده، فارغ از علل وقوع آن که تا حدودی مدیریت منابع آب زیر سوال است، اما قطعا حجم بارش های بی سابقه حکمت الهی است که باید آن را قدر دانست و در نهایت از آن نهایت استفاده و بهره را برد.
بعد از یک دهه سخت برای اکوسیستم های تالابی استان خوزستان در نهایت با عنایت الهی با افزایش نزولات جوی تمامی تالاب ها پر آب و زنده شده اند، گرچه این پرآبی به معنای احیای تالاب ها نیست و برای احیای تالاب ها نیاز به برنامه ریزی و ممارست دقیق علمی دارد تا مجدد بسیاری از چرخه ها که آسیب دیده اند به چرخه حیات وارد شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این میان سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی حفاظت و بهسازی تالاب ها نقش اساسی و محوری دارد که باید نقشه راه و برنامه جامعی را در این زمینه تدوین و ارائه دهد تا توسط کارشناسان مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد.
محورهای مورد بررسی جهت تهیه نقشه راه باید موضوعاتی مانند، آموزش افراد بومی، نحوه مشارکت شهروندان در این عرصه، روش های کسب درآمد افراد بومی با اقتصادمحوری سالم، افزایش آگاهی افراد بومی و منطقه ای نسبت به نقش تالاب ها، موضوع الودگی های زیست محیطی خصوصا تاسیسات نفت و پتروشیمی در این برنامه جامع باشد.
نقش سازمان های مردم نهاد دوست دار طبیعت و محیط زیست، اصحاب رسانه و دیگر نهاهای مرتبط بسیار مهم و خطیر است. باید این مطالبه بزرگ و حیاتی نهادینه شده و در سطح منطقه ای و ملی مطرح تا مسئولان از کنار این مسئله ضروری به راحتی عبور نکنند این مبحث از پروسه اعلام تا حصول نتیجه باید مرتب پیگیری شود.
همچنین پیشنهاد می شود بحث علمی انجام مطالعات دقیق امکان سنجی ایجاد تالاب و زیست بوم های آبی و گیاهی در کانون های ریز گرد در دستور کار قرار گیرد، این مبحث در کشورهای مختلفی با اقلیم مشابه انجام و نتیجه مثبت داشته است، به طور مثال در سال اخیر اگر این امکان میسر بود و زیرساخت های آن مهیا بود می شد حجم وسیعی از سیلاب های کرخه و کارون را به آن ها هدایت و تا سالها بعد از آن ها بهره برد.
در صورت توجه دقیق و علمی به اقتصاد تالاب ها با توجه به تنوع بالای زیست بوم آن ها امکان استحصال میلیون دلار از آن ها فراهم است که در جنب موضوع بوم گردی تالابی می تواند رونق منطقه را به دنبال و مشکل بیکاری و فقر را حل نماید.
در نهایت تاکید می گردد این فرصت و امکان و هدیه بزرگ الهی باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و این وظیفه دوست داران خوزستان است که به این موضوع مهم فارغ از دولت ها و شرایط سیاسی رسیدگی نمایند و در صدر مطالبات استانی از این پس مطرح باشد.
9887/6002
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 سیل 98 تالاب درآمد زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست طبیعت 40 سالگی انقلاب بودجه 98 سیل 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۰۸۶۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان

همشهری آنلاین - مجید جباری: هفته گذشته بود که با استناد به انتشار تصاویر ماهواره ای، روزنامه همشهری به انحراف آب رودخانه مرزی هیرمند به سمت شوره زار گودزره اشاره و آرزو اشرفی زاده،مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌ زیست کشور نیز در گفت و گو با همشهری آنلاین ضمن تائید این موضوع، از رها نکردن حقابه هامون از هیرمند و هدر دادن آب با انحراف به شوره زارهای آن کشور انتقاد کرد.

حالا علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم انحراف آب سیلاب از حوضه آبریز هیرمند از سوی افغانستان به سمت گودزره را تائید و اعلام کرد:« با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیرهایی برای انحراف به بیابان گودزره شدیم و امیدواریم انحراف گودزره را باتوافق هیأت حاکمه افعانستان مسدود کنیم؛ چرا که با این کار وضعیت تالاب‌ها و اکوسیستم های پایین دست در ایران بهتر خواهد شد.»

در همین زمینه بخوانید طالبان حاضر است آب را هدر بدهد اما آب به ایران نرسد | ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها!

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور هفته گذشته به همشهری گفته بود:« متأسفانه با وجود بارش‌های خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانه‌های ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاری‌هایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بندهای انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.»

تصویر ماهواره ای از انحراف آب به بیابان های گودزره در افغانستان

در گفت‌وگوی همشهری آنلاین با اشرفی‌زاده اعلام شد: «مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند. در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان برگردد و وارد گودزره شود. اما متأسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و ‌تامین نشدن حقابه پایین‌دست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.»

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست، این اقدام افغانستان را نظر حقوق عرف بین‌الملل محکوم دانست و اعلام کرد:«در این زمینه اعتراض خود را اعلام کرده‌ایم.»

این مدیر سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از مکاتبه برای پیگیری‌ سازمان محیط زیست از مراجع ذی‌ربط (وزارت امور خارجه) برای پیگیری انحراف آب هیرمند به شوره‌زار گودزره خبر داد.

گودزره یک شوره‌زار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. این پهنه آبی به‌دلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، ارزش اکولوژیکی ندارد و معیشت مردم منطقه هم هیچ‌وقت وابسته به آن نبوده است. درمقابل، اما تالاب بین‌المللی هامون به‌ عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد و به لحاظ عرفی و قوانین بین‌الملل، انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم شده است.

کد خبر 849162 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها ایران و افغانستان تالاب خبر ویژه افغانستان طالبان سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران رود هيرمند

دیگر خبرها

  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • تالاب گرده‌قیت نقده احیا شد
  • کاهش ۳۰ درصدی شمار پرندگان مهاجر
  • حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون
  • آغاز طرح مقابله با تخلفات صید غیرمجاز برای حمایت از تالاب و صیادان شادگان 
  • تالاب حله جانی تازه گرفت
  • براثر بارش‌های چند روز گذشته تالاب حله شهرستان بوشهر جانی تازه گرفت.
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است