Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-28@23:40:59 GMT

آثار سعدی بازتاب فرهنگ و سنت ایرانی و اسلامی است

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۰۹۴۱۳

آثار سعدی بازتاب فرهنگ و سنت ایرانی و اسلامی است

به گزارش ایكنا از فارس، منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری شب گذشته، اول اردیبهشت‌ماه در مراسم یادروز سعدی كه در جوار آرامگاه شیخ اجل برگزار شد، سعدی را ستاره‌ای تابناك توصیف كرد كه دیرگاهی است بر این سرزمین و بر این مردمان خوش درخشیده است و سپس ادامه داد: به درستی كه ما 7 قرن است كه بر خوان سعدی مهمان هستیم و به او دل بسته‌ایم و کلام و اندیشه‌اش را پاس داشته‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: به راستی كه مردمان شیراز در زیر سایه بلند سعدی و حافظ، دو قله رفیع زبان و ادب فارسی، از بختی بلند و اقبالی مبارك بهره‌مند هستند و بی‌شك خوش‌آوازگی مردمان مینوطراز، به واسطه تابش نور معرفتی این بزرگان است كه در پیدا و پنهان زندگی آنان ساری و جاری شده است.

میهمان‌نوازی شیرازی‌ها در سیل اخیر، نشان از پیوند فرهنگی 700 ساله است
غلامی به میهمان‌نوازی شیرازی‌ها در طول قرن‌ها به خصوص در سیل اخیر اشاره و تأكید كرد كه همدلی و مهمان‌نوازی مردم شیراز در حادثه سیل اخیر نشان از پیوند فرهنگی 700 ساله است.
وزیر علوم با بیان اینكه سعدی خداوندگار زبان فارسی است و آثارش از چنان آوازه‌ای برخوردار است كه مرزهای شرق و غرب را درنوردیده و مجذوبان كلام خویش را مسحور بلاغت، فصاحت و شیوایی حدیث شكرین خود ساخته است، گفت: این‌گونه است كه ذكر جمیلش در افواده عوام افتاده و صیت سخنش در بسیط زمین منتشر گشته است.
وی با تأكید بر اینكه آثار سعدی عصاره و بازتاب فرهنگ و سنت ایرانی و اسلامی است،‌ گفت: اندیشه‌های نابش، زلال حكمت و روشنان تفكری است كه در فراسوی زمان خود به حركت در می‌آید تا در ماورای مرزهای زمانی و مكانی، عنصر بشریت را بازشناسد و دغدغه‌های فطری‌اش را از پس فرازها و فرودهای بسیار بازگو كند.

سخن سعدی در میان سخنرایان ایران بی‌همتاست
غلامی تأكید كرد: بازتاب كلام‌ سحر‌آمیز و جادوی اندیشه سعدی بر فرهنگ و هنر فارسی زبانان، از سویی و بر ذهن و زبان جهانیان از سویی دیگر، در میان سخن سرایان ایران بی‌همتاست.
وزیر علوم اضافه كرد: نقش سخنانش بر تار و پود جان نشسته و از این روست كه در زوایای گوناگون هنر به دست هنرمندان، به گونه خط و نقش و آوا، جلوه‌گری كرده است؛ نگارگران به تصویر مجالس بزم و وعظش كوشیده‌اند؛ از بام كوشك تا شمع كافوری، از اشكوبه‌های خوش‌تراش تا نقش صراحی و جامش را به تصویر كشیده‌اند؛ بافندگان در تار و پود رنگ رنگ نقوش و فلزكاران بر قلمدان‌های فلزی و نقره‌كوب و سینی‌های مفرغی و كاشی‌كاران بر كاشی‌های زرین‌فام هفت رنگ بر روی لعاب تا كاسه‌های سفالین، از كتیبه‌های گچ‌بری تا كتیبه‌های سنگی عمارات و نقش نوشته‌های بارگاه و آرامگاه او، كلمات قصار و سخنان قلندروارش را حك كرده‌اند.
وی همچنین گفت: قطعات خوشنویسی اشعار و عبارات نغزش به صورت كتاب‌ها، مرقع‌ها و تك برگ‌ها در موزه‌ها، كتابخانه‌ها و مجموعه‌های هنری ایران و جهان نگه‌داری می‌شوند و طنین كلامش را آوای خوش موسیقیایی درهم آمیخته‌اند تا هر یك به فراخور همت خویش، كارستان گلستان و بوستان و شكرستان غزل‌ها و قصایدش را خوشه‌چینی كنند.
غلامی با یادآوری ابعاد شخصیتی سعدی گفت: جهان‌دیدگی، تجربه‌اندوزی، برون‌نگری، علم‌اندوزی و حشر و نشر با مردمان جوامع گوناگون از وی شخصیتی واقع‌نگر و چند بعدی از سنخ تساهل و تسامح ساخته است از همین‌روست كه در آثارش نشانی از تعصبات غیرمنطقی باز نمی‌یابیم.

عشق و دوستی؛ بارزترین عنصر اندیشه سعدی
وزیر علوم، عشق و دوستی را بارزترین عنصر اندیشه سعدی توصیف کرد و گفت: بازتاب این مهرورزی در جای جای آثار سعدی تجلی یافته است چنانكه او را عاشقی شیفته ساخته است.
وی با تأكید بر اینكه آثار سعدی تبلور هنری كامل از احساس و عاطفه‌ای از نوع عاطفه غنی انسانی است، یعنی بیان احساس به جمال و كمال مطلق از هر نوعی كه می‌تواند وجود داشته باشد، گفت: آرمانگرایی وی در مفاهیم مختلف چون عدالت‌خواهی، مدارا، راست‌اندیشی، صداقت و عشق، در لابه‌لای كلیات وی قابل مشاهده است و از همه مهم‌تر او شاعر فرهنگ است و مروج عقلانیت انسانی، دانش را قدر می‌شناسد و هنرمند را در صدر می‌نشاند. حاكمان را حكمت می‌آموزد، عارفان را عرفان، عاشقان را عشق و مردمان را نوع‌دوستی و مهر.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاري قرآن ايكنا استان فارس فرهنگي منصور غلامي سعدي فرهنگ ايراني اسلامي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۰۹۴۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست تخصصی «سیر تحول هنر‌های قرآنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی» در راستای اهداف پژوهشی نخستین نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی روایت باران عصر جمعه ۷ اردیبهشت، با حضور اساتید، دانشجویان، خوشنویسان و علاقمندان به هنر‌های قرآنی در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

این پنل تخصصی با سخنرانی سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنر‌های اسلامی ایرانی استاد فرشچیان)، مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان)، مهدی محمدی (استادیار و مدیر گروه هنر‌های سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) و محبوبه کاظمی دولابی (مدیر مسئول نگارخانه ترانه باران) همراه بود.

* عملکرد مطلوب بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنر‌های اصیل ایرانی و اسلامی

سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنر‌های اسلامی ایرانی استاد فرشچیان) در این نشست با اشاره به عملکرد مطلوب نگارخانه ترانه باران به عنوان بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنر‌های اصیل ایرانی و اسلامی گفت: دلیل این موفقیت این است که کسی که عاشق این هنر‌ها باشد می‌تواند موفق عمل کند، هنر‌های قدسی مرز ندارند. البته طبیعی است که باید به معیشت هنرمندان و اقتصاد هنر هم توجه شود.
او با اشاره به اینکه هنرمندی که به سمت هنر اصیل برود ماندگار خواهد بود، گفت: یکی از رموز ماندگاری هنر و هنرمند رجوع به متون مرجع است و قرآن یکی از متون مرجع محسوب می‌شود.

* در دل قرآن فضای گفت‌وگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد

در ادامه نشست مهدی محمدی (استادیار و مدیر گروه هنر‌های سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) با اشاره به آنکه در دل قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد، اذعان داشت: در هیچ کدام از آیات قرآن هنر تقبیح نشده است. در واقع هنر و شعر مورد توجه هستند.

* کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است

مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان) نیز سخنان خود را با محوریت الهی نگاری ادامه داد و با بیان اینکه کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است گفت: ادبیات نخستین تجلی الهی نگاری است. اما در مورد آیات قرآن، ما درباره محکمات تصویرگری نداریم. آثار موجود در این زمینه نشان می‌دهد هنرمندان بیشتر نسبت به متشابهات و بخش‌هایی که روایات متعدد از آنها نقل شده توجه نشان داده و علاقمند به خلق آثار هنری در شاخه‌های مختلف بوده و هستند.

او با نمایش آثار هنرمندان حوزه نگارگری با موضوع معراج، مباهله، عاشورا و همچنین چند اثر از استاد فرشچیان با استناد به آیات و روایات مانند پنجمین روز آفرینش، ضامن آهو و... گفت: بعد از دوره صفویه است که هنرمندان و عرفا فرصت پیدا کردند تا متشابهات را در قالب رشته‌های مختلف هنری روایت کنند.
در ادامه این نشست خانکه و یارزاده ابراز امیدواری کردند که برگزاری چنین نشست‌هایی بتواند ارتباط بین گالری ها، بازار هنر و دانشگاه را تقویت کنند.

* نگاه میراث فرهنگی به هنر‌های قرآنی بسیار مهم است

محبوبه کاظمی دولابی (مدیر نگارخانه ترانه باران) نیز در پایان این نشست به دلیل برگزاری نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی «روایت باران» اشاره کرد و گفت: بعد از هتک حرمتی که سال گذشته به قرآن مجید به عنوان فرهنگ اسلامی ما شد، به عنوان مدیر تنها نگارخانه تخصصی هنر‌های ایرانی اسلامی وظیفه خود دانستم که به زبان هنر نسبت به این هتک حرمت واکنش نشان دهم، نتیجه آن برگزاری نمایشگاه فاخر «روایت باران» بود. اگر به حریم فرهنگی هر کشوری در جهان توهین شود، فرد فرد آن کشور اعتراض خواهند کرد و صدای آن را به گوش جهانیان خواهند رساند.

از این رو آمادگی آنرا داریم که نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی را در کشور‌های دیگر هم برگزار کنیم. مهمترین رسالتی که ما داریم این است که حلقه‌هایی که می‌تواند در این زنجیره نقش داشته باشد را به هم متصل کنیم. چون با هر تفکر و اندیشه‌ای همه ما برای قرآن احترام قائلیم و دوست داریم به بهترین شکل ممکن در دنیا فعالیت‌های ترویجی انجام دهیم که علاوه بر تاثیرگذاری در حوزه فرهنگ ایرانی اسلامی، میتواند به موضوع معاش هنرمندان این حوزه هم توجه کند.
کاظمی با اشاره به اهمیت کتابت قرآن مجید گفت: هنر‌های سنتی به ویژه خوشنویسی، هنری نیست که هنرمند در آن ظرف چند سال بتواند به درجه استادی برسد، و دهه‌ها طول می‌کشد. بسیار خوشحالم که می‌بینم هنرمندانی داریم که تمام عمر خود را صرف هنری کرده‌اند که نتیجه آن می‌تواند کتابت کلمات نورانی قرآن مجید باشد.

وی در ادامه با بیان اینکه نگاه میراث فرهنگی به هنر‌های قرآنی بسیار مهم است. چرا که هنر‌های قرآنی را از ابعاد مختلف می‌توان تبیین و تفسیر کرد گفت: از بعد میراث فرهنگی این آثار بسیار دارای اهمیت هستند، چرا که همانطور که از قرن یکم قرآن به اشکال مختلف نوشته شده و امروز به عنوان آثار ارزشمندی از گذشته در اختیار ما قرار گرفته در موزه‌های داخلی و خارجی فخر جهانیان است و میراث ماندگار جهان محسوب می‌شود، علاوه بر، بحث عقیدتی، ما هم امروز بتوانیم زمینه خلق آثار ارزشمندی را فراهم کنیم و کتابت قرآن کریم را مورد توجه قرار دهیم تا این آثار ارزشمند برای آیندگان بماند هم به عنوان یک ثروت ملی و هم به عنوان فرصتی برای عرضه فرهنگ و هنر غنی ایرانی و اسلامی مورد توجه قرار گیرد. فکر می‌کنم این نکته که هر هنرمند با چه نگرش و بینش و ایده‌ای آیات نورانی قرآن مجید را انتخاب کرده و به چه شکلی آراسته و با چه هنر‌هایی تلفیق کرده تا یک اثر هنری خلق کند، هنر‌های قرآنی را از منظر میراث فرهنگی قابل توجه و پر اهمیت می‌کند.

این نشست تخصصی با پرسش و پاسخ پایان یافت.

نخستین نمایشگاه تخصصی هنر‌های قرآنی روایت باران به همت نگارخانه تخصصی هنر‌های ایرانی ـ اسلامی ترانه باران برگزار شده و تا پایان اردیبهشت ماه در گالری‌های ۱ و ۲ فرهنگسرای نیاوران از ساعت ۱۰ الی ۱۹ و در روز‌های تعطیل از ساعت ۱۴ الی ۱۹ میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مسجد پایگاه دین وکانون تقویت اندیشه ناب فرهنگ اسلامی
  • افتتاحیه نمایشگاه «در ستایش سعدی» در موزه خوشنویسی ایران
  • هم اندیشی علمی مساله حجاب؛ حکمرانی نرم و سخت برگزار می شود
  • شبکه نمایش خانگی مروج چه اندیشه‌ای است؟!
  • هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است
  • هوش مصنوعی و حجیت فتوا
  • تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی
  • آثار سعدی را با نثری روان به نوجوانان ارائه می کنیم
  • نهضت پلاتوسازی در دستور کار است/ برگزاری المپیاد هنر
  • شهامت و جسارت در دل جوانان ایرانی جوانه زد