Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@14:12:22 GMT

کنترل بارش بالای 100 میلی‌متر در مشهد ممکن نیست

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۴۲۶۴۸

کنترل بارش بالای 100 میلی‌متر در مشهد ممکن نیست

رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد گفت: اگر بارش‌ها در مشهد به بالای 100 میلی‌متر برسد کنترل آن ممکن نیست.

محمدتقی دستورانی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص شناسایی و بررسی مسیل‌های مشهد اظهار کرد: وقتی رودخانه‌های دائمی از جریان ظرفیت خود فراتر می‌شود، ایجاد خسارت می‌کند و سیلاب را به وجود ‌می‌آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مناطق خشک، به‌خصوص در خراسان، رودخانه‌های غیردائمی و موقتی وجود دارد که بر اثر بارش فراوان روان‌آبِ کنترل‌نشده ایجاد شده‌اند و خطر سیلاب دارند.

تفاوت روان‌آب و سیلاب

وی در خصوص تفاوت روان‌آب و سیلاب عنوان کرد: روان‌آب دراثر بارش باران ایجاد و حرکت می‌کند و وارد آبراه می‌شود؛ درمناطق خشک به دلیل کنترل‌ نکردن روان‌آب و از دسترس خارج شدن این آب، سیلاب ایجاد می‌شود.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی افزود: بارش‌های اخیر در مشهد سیلاب بود. در طی روان‌آب‌های کنترل نشده در طرقبه و زشک آب‌ فراوانی هدر و به بخش‌هایی خسارت وارد شد و خاک حاصل‌خیز بیشتر مناطق از بین رفت.

سیلاب با مدیریت کوتاه‌مدت مسئولان شهری قابل اجتناب است

دستورانی بیان کرد: مدیریت‌های کوتاه‌مدت مسئولان شهری می‌‍‍‌تواند از بخشی از خسارت جلوگیری کند، ولی با این وضعیت اداره امور، سیل قابل مدیریت نیست. مدیریت باید درازمدت هم باشد. باید بررسی شود که آب باران را چگونه جمع‌‍آوری کرد تا باعث تخریب نشود. خدماتی که اکنون درحال اجراست خدمات اورژانسی‌ست، برای کاهش خسارت نه برای مدیریت سیل.

نقاط در معرض سیلاب مشهد 

وی گفت: ارتفاعات بینالود لخت و سنگی‌ است که می‌تواند روان‌آب ایجاد کند. بخش‌هایی از شهر مشهد گود و به دلیل توسعه سطح خیابان‌ها صاف و باعث ایجاد روان‌آب می‌شود. شهرستان کلات به دلیل اینکه در بالادست قرار دارد و شهرستان‌های طرقبه و شاندیز به دلیل وجود رودخانه‌های طغیانی در مسیل سیلاب قرار دارند. احتمال وقوع سیل در بخش‌های شمال و شمال‌شرق مشهد بیشتر است.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست دانشگاه تاکید کرد: در مشهد مسیل‌ها و کانال‌هایی وجود دارد. برای نمونه کال خیام که به کشف‌رود می‌ریزد و کال چهل‌بازه که آب رودخانه جاغرق و ده‌بار را از کنار شهر عبور می‌دهد و وارد کشف‌رود می‌کند. ظرفیت این کانال‌ها فقط در شرایط عادی قابل کنترل است؛ در مواقع استثنایی این کانال‌ها کافی و جوابگو نیستند.   

دستورانی تصریح کرد: مهندسی مشهد برای کنترل سیلاب ضعیف است و در وضعیت نسبی قرار دارد. در شرایط معمولی مشکلی نیست. بارش‌های این چند روز کمتر از 40 میلی‌متر بود؛ اگر این بارش‌ها به بالای 100میلی‌متر برسد کنترل آن برای مشهد ممکن نیست.

وی عنوان کرد: برای مقاومت‌سازی ابتدا باید به قسمت‌های بالادست توجه داشت. روان‌آب‌هایی که وارد شهر می‌شود باید کنترل و امکاناتی فراهم آورد تا بتوان آب را به داخل زمین نفوذ داد. این امر سبب تقویت سفره‌های زیرزمینی شده و کمبود آب را جبران خواهد کرد. در این‌صورت روان‌آب کمتری داخل شهر می‌شود.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی در ادامه افزود: اجازه ساخت‌وساز در اطراف کال‌ها و رودخانه‌ها نباید داده شود؛ چون مسیر آب محدود و بسته می‌شود. این امر موجب ایجاد روان‌‌آب و سیلاب می‌شود. باید در مهندسی ساخت‌وسازها ایمنی و اصول لازم را رعایت کرد تا ضریب خطر را در هنگام بروز بلایای طبیعی از جمله سیل کاهش داد.

وی تاکید کرد: همیشه ساخت سد در مسیر مسیل‌ها راهکار ثانویه است. ابتدا باید از سیل جلوگیری کرد. در مشهد ساخت سد در مسیر سیل ممکن نیست. با وجود بارش‌های اخیر نمی‌توان گفت از مرحله خشکسالی وارد ترسالی شده‌ایم. این بارش‌ها نتیجه تغییرات اقلیمی هستند. بیشتر نقاط ایران در فصل زمستان و پاییز بارش نداشته‌اند. بارش در فصل بهار به صورت پراکنده و رگباری است. این نوع بارش‌ها در زمین نفوذ نمی‌کند و باعث روان‌آب می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: بارش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۴۲۶۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهاران پربارش فارس

مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای فارس با ترسیم سیمای استان فارس در بارندگی اخیر از بروز پدیده بهاران پربارش در این استان خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، سیاوش بهروز با ترسیم سیمای استان فارس در بارندگی اخیر از بروز پدیده بهاران پربارش در این استان خبر داد و گفت: تا امروز نزدیک 9 میلیمتر بارش تجمعی در سطح استان نازل شده و در مجموع از ابتدای سال آبی جاری تاکنون به طور متوسط، 203 میلی‌متر باران در فارس باریده است.

وی با بیان اینکه بارندگی‌های بهاری چهره کم آبی امسال را کمی ترمیم کرد و مجموع حجم آب پشت سد‌های در حال بهره برداری استان را به 40 درصد رساند، افزود: میزان اختلاف بارندگی استان فارس با بارش بلندمدت مشابه یعنی میانگین 55 ساله حدود 30 درصد کاهش دارد. 

مدیر مطالعات پایه منابع شرکت آب منطقه‌ای فارس با اشاره به میزان ثبت بارندگی در ایستگاه‌های مختلف گفت: بیشترین بارش طی جبهه بارندگی اخیر که شروع آن از 31 فروردین ماه ثبت شده به ترتیب در شیراز با 36 میلی‌متر، سوریان با 33 میلی‌متر، صفاشهر با 28/5/میلی‌متر و اقلید با 28 میلی‌متر بوده است. 

وی اضافه کرد: بعد از ظهر چهارشنبه گذشته بارش‌های رگباری و نقطه‌ای در مناطق مرکزی و شرقی استان فارس رخ داد که به سیلابی شدن رودخانه‌های این مناطق منجر شده است. از جمله بارش شدید در شهر شیراز به میزان 36 میلی‌متر طی ساعات 13 تا 17 ثبت شد که به آبگرفتگی معابر شهری و سیلابی شدن رودخانه خشک شیراز منجر شد. 

بهروز ادامه داد: هر چند لطف خداوند شامل بندگانش شده و بهبودی نسبی با نزول رحمت الهی شامل حال مردم شده است، ولی تاکنون فقط 70 درصد از میانگین بلندمدت بارندگی استان محقق شده لذا صرفه جویی در همه بخش‌های مصرفی آب شامل شرب و بهداشت، صنعت و خدمات و بخصوص کشاورزی توصیه می‌شود.

به گزارش تسنیم سال آبی از آغاز مهرماه هر سال تا پایان شهریور سال بعد است و امید می‌رود چند ماه باقی‌مانده تا سال آبی جاری میانگین بارش استان افزایش یابد.

انتهای پیام/424

دیگر خبرها

  • بهاران پربارش فارس
  • مهار سیلاب‌ با اجرای طرح‌های آبخیزداری در فریدونشهر + فیلم
  • مهار ۸۰ درصد از سیلاب‌ها با اجرای طرح‌های آبخیزداری در فریدونشهر+ فیلم
  • جاده تربت جام- صالح آباد به علت وقوع سیلاب مسدود شد
  • سیلاب جاده تربت جام - صالح آباد در خراسان رضوی را مسدود کرد
  • بارش باران در خراسان جنوبی سیلاب به راه انداخت + فیلم
  • بارش باران در خراسان جنوبی سیلاب به راه انداخت
  • آخرین وضعیت بارش‌ها، سیلاب و آب‌گرفتگی در اصفهان / تداوم بارش‌ها در استان
  • ۳۸۹ میلی‌متر بارش در کردستان ثبت شد
  • رونمایی از کتاب «به توان هایتک» در دانشگاه فردوسی مشهد