Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-26@14:32:49 GMT

یارانه پنهان و اسراف در مصرف بنزین

تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۴۹۷۹۵

یارانه پنهان و اسراف در مصرف بنزین

مصرف بنزین در ایران در حال رکوردشکنی است؛ رسیدن مصرف روزانه بنزین در ایران به حدود ۹۰ میلیون لیتر در روز علاوه بر حجم عظیمی از یارانه پنهانی دولت به این کالا به واسطه مضرات بیشمار آن بر سلامتی و آلودگی هوا نیازمند اصلاح جدی در روند موجود از سوی سیاست‌گذاران است.

میثم مهرپور/ کارشناس اقتصاد

مصرف بنزین در ایران در حال رکوردشکنی است؛ رسیدن مصرف روزانه بنزین در ایران به حدود ۹۰ میلیون لیتر در روز علاوه بر حجم عظیمی از یارانه پنهانی دولت به این کالا به واسطه مضرات بیشمار آن بر سلامتی و آلودگی هوا نیازمند اصلاح جدی در روند موجود از سوی سیاست‌گذاران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه به ذکر نکاتی در این زمینه می‌پردازم:

اگر چه ممکن است این گزاره که مصرف بنزین در یک جامعه با میزان خودروهای تولید شده در آن جامعه تناسب داشته و با افزایش تعداد خودروها روند مصرفی بنزین نیز افزایش می‌یابد گزاره درستی باشد، اما قطعاً نتیجه‌ای ناقص است. بر اساس تجربه، همواره افزایش تعداد خودروها منجر به افزایش مصرف بنزین نمی‌شود که نمونه و مصداق علنی آن حدفاصل سال‌های ۸۷ تا ۹۰ است که باوجود افزایش تعداد خودروها، مصرف بنزین نه تنها روند افزایشی نداشته، بلکه به واسطه سیاست‌های قیمتی(اصلاح نسبی قیمت ها) و سیاست‌های غیر قیمتی (سهمیه بندی) کاهش نیز داشته است. مثلاً مصرف بنزین در سال ۸۷ حدود ۶۷ میلیون لیتر در روز بوده که در سال ۹۰ به حدود ۵۹ میلیون لیتر در روز کاهش پیدا می‌کند. این در حالی است که تعداد خودروهای سال ۹۰ از تعداد خودروهای سال ۸۷ بیشتر بوده است؛ اما سیاست‌های دولت موجب کاهش مصرف بنزین شده است. علاوه بر عدم اعمال سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی مناسب از سوی دولت یکی دیگر از دلایل افزایش غیرطبیعی مصرف بنزین در ایران را می‌توان تورم بالا در سایر اقلام و گروه‌های مصرفی مردم و ثابت ماندن قیمت بنزین در سال‌های اخیر دانست. روی کاغذ هر گاه کالایی در اقتصاد به لحاظ تورمی رشد کمتری نسبت به سایر کالاها داشته باشد انگیزه و میزان مصرف آن کالا میان مردم افزایش پیدا می‌کند؛بنابراین با عقب ماندن قیمت بنزین از نرخ تورم، تقاضا نیز برای آن بیشتر شده است که خود این موضوع به افزایش بی رویه مصرف دامن زده است.

در شرایط فعلی اقتصاد ایران و با توجه به قیمت‌های جهانی بنزین(حدود ۵۵ سنت) و نرخ دلار در ایران( حدود ۱۳ هزار تومان) قیمت واقعی هر لیتر بنزین باید چیزی حدود 7000 تومان باشد. با قیمت‌های فعلی و فرض مصرف روزانه حدود ۹۰ میلیون لیتر بنزین در کشور سالانه رقمی حدود ۱۹۰ هزار میلیارد تومان یارانه به بنزین پرداخت می‌شود که با تقسیم این رقم بر جمعیت ۸۰ میلیونی ایران سهم هر ایرانی از واقعی شدن قیمت بنزین حداقل حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در سال است. این در حالی است که یارانه ماهیانه ۴۵ هزار تومانی دولت به مردم که از سال ۸۹ تغییری نکرده است، نیازمند منابعی حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان است. در حالی که منابع حاصل شده از آزادسازی قیمت بنزین چیزی حدود ۵ برابر مجموع یارانه پرداختی به مردم است. اهمیت توزیع یارانه‌های پنهان در حامل‌های انرژی زمانی مشخص‌تر می‌شود که بدانیم مجموع درآمدهای مالیاتی دولت در طول سال رقمی به مراتب کمتر از این یارانه‌ها بوده و در خوشبینانه‌ترین حالت حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است. ضمن اینکه با توجه به سهم قابل توجه عوارض و مالیات در قیمت تمام شده بنزین با واقعی شدن قیمت بنزین درآمدهای مالیاتی کشور نیز بشدت افزایش خواهد یافت.

طبیعتاً تداوم روند موجود درباره بنزین موجب اتلاف میلیاردها تومان از منابع ملی کشور تحت عنوان اسراف در مصرف یا قاچاق بنزین به خارج از کشور است. از سوی دیگر تجربه اجرای سهمیه بندی بنزین و قانون هدفمندی یارانه‌ها با محوریت بنزین و حامل‌های انرژی در دهه ۸۰ موضوعی است که دولت با استفاده از تجربه‌های موجود باید هر چه زودتر با اعمال سیاست‌های همزمان قیمتی و غیرقیمتی در وضعیت مصرف بنزین تغییراتی ایجاد کند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: بنزین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۴۹۷۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشت هزار و ۴۱۳ تن برنج و شکر به نرخ دولتی در لرستان توزیع شد

حجت الله بیرانوند گفت: با توجه به افزایش تقاضای مصرف در ماه مبارک رمضان و ایام نوروز و در راستای تامین کالا به منظور تنظیم قیمت ها، از ابتدای سال گذشته تا اسفندماه هفت هزار تن برنج و شکر با نرخ مصوب دولتی برای عرضه در بازار عمومی به عاملیت‌های توزیع واگذار و مابقی نیز برای ماه مبارک رمضان و عید نوروز توزیع شد.

وی اظهار داشت: ۱۲۰ تن شکر برای تهیه زولبیا و بامیه با نرخ هر کیلوگرم درب انبار ۲۵۵ هزار ریال و برای مصرف کننده ۲۸۵ هزار ریال تامین شد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی لرستان تصریح کرد: قیمت هر کیلوگرم برنج دانه بلند هندی نیز درب انبار ۳۳۰ هزار ریال و برای مصرف کننده ۳۵۰ هزار ریال تعیین شده بود که با توجه به نیازسنجی بازار، مشکل یا کمبودی در تهیه این اقلام اساسی ایجاد نشد.

مصرف ۲۷۴ هزارتن گندم

بیرانوند همچنین تصریح کرد: ۲۷۴ هزار تن گندم طی سال گذشته برای مصارف نان، صنایع و صنوف آرد در لرستان توزیع شده و یک هزار و ۲۷۰ واحد نانوایی لواش، ۵۲۵ واحد نانوایی سنگک، ۴۱ نانوایی تافتون، ۱۴۱ نانوایی بربری و ۳۴ نانوایی ساجی در لرستان فعال است.

بیرانوند با بیان اینکه در حال حاضر قیمت آرد کامل (سبوس دار) آزاد است، ادامه داد: علاوه بر این، قیمت بالای آرد و نان سبوس دار، استقبال نانوایی‌ها را از این ماده غذایی سالم کم کرده است که اداره کل غله و خدمات بازرگانی آمادگی دارد در صورت مراجعه و درخواست نانوایی‌ها برای پخت نان سبوس دار، حمایت‌های لازم را انجام دهد.

وی بیان کرد: از مجموع ۱۳ کارخانه آرد استان حدود ۱۰ واحد برای تولید آرد کامل با سبوس بالا اعلام آمادگی کرده اند، چراکه ماشین آلات آنها به روز و درصد سبوس گیری آنها قابل تنظیم است.

بیرانوند گفت: در صورت تولید عمده، آرد سالم به صورت یارانه‌ای در اختیار نانوایی‌های استان قرار می‌گیرد، بنابراین افزایش سبوس آرد در نانوایی‌ها به منزله افزایش قیمت نان نیست و نان پخت شده با همان قیمت سابق به فروش می‌رسد، چراکه تجربه پخت این نان در استان وجود دارد و تنها باید اقدامات لازم برای آگاهی و افزایش استقبال مردم اجرایی شود.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی لرستان همچنین سرانه مصرف نان در لرستان را ۱۲ کیلوگرم عنوان کرد و افزود: به طور متوسط ماهانه ۲۵ هزار تن گندم در استان مصرف می‌شود که سه هزار تن سبوس آن گرفته و برای مصرف دام استفاده می‌شود، چراکه سبوس خام مصرف انسانی ندارد، در حالیکه می‌توان با سبوس گیری کمتری از آرد نانوایی، به ارزش غذایی نان‌های تولیدی اضافه کرد.

 

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • پشت پرده جهش ۱۵۰ درصدی یارانه نان چیست؟
  • افزایش ۶ برابری مصرف برق با استفاده از کولر گازی در مناطق معتدل
  • تخصیص یارانه دارو به خوبی انجام نمی شود / تلاش دولت برای تثبیت قیمت نان در 1403 با سه برابر کردن یارانه
  • قبض برق کسانی که کولر گازی دارند، چقدر افزایش می‌یابد؟/ رقم احتمالی قبوض برق اعلام شد
  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • قبض برق کسانی که کولر گازی دارند، چقدر افزایش می‌یابد؟
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • تله سوخت و راهکارهای عبور از بحران سوختی در کشور
  • هشت هزار و ۴۱۳ تن برنج و شکر به نرخ دولتی در لرستان توزیع شد
  • ۹ دلیل پنهان «احساس خستگی دائمی» که از آن‌ها بی خبر بودید