Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایلنا، کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز  ضمن ابراز همدردی با خانواده قربانیان سیل فروردین ماه ۱۳۹۸ که منتهی به خسارت‌های جبران‌ناپذیر انسانی، اتلاف منابع مالی و ضربات روحی و روانی به هم‌وطنان سیل‌زده در استان‌های درگیر سیل شده است ،از دستور رییس جمهور برای تدوین گزارش ملی سیلاب، استقبال نموده و انرا یک پاسخ درخور به مطالبه جدی شهروندان و سنتی ارزنده برای عبرتی اثربخش و مداخله ای حمایت گرانه برای تضمین حقوق شهروندان در وضعیت بحرانی  تحلیل می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با لحاظ اینکه بسیاری از این خسارات ناشی ازساخت‌وسازهای بی‌رویه و تجاوز به حریم رودخانه‌ها و مسیل‌ها یا بی مایگی پیوست های مطالعاتی زیست محیطی راجع به احداث سد ها  بوده که در سال‌های اخیر بارها بر اصلاح آن تأکید شده و تقاضای توجه جدی به هشدار فعالان حقوق محیط زیست در خصوص این بحران را می نماید. ضمن یاداوری نقش نظارتی قوه قضائیه و الزام پاسخگویی در خصوص  آزادسازی حریم رودخانه‌ها، لای روبی و مدیریت آب پشت سدها  توجه افکار عمومی را به موراد ذیل جلب می نماید:

حق اداره شایسته و حسن تدبیر قرین با حق محیط زیست سالم و توسعه پایدار تکلیف حکمروایی حسب مفاد  منشور حقوق شهروندی است.مردم از دولت توقع دارند بمثابه قوه عاقله کشور تصمیمات دوراندیشانه و مقرون به مصلحت و خیر عمومی انها  اتخاذ کند. منوط به اینکه متضمن راه حل های روشن و تحقق پذیر و رهاوردهای سزاوار برای حل بحران های فراروی  و حامل بسته ای پیشگیرانه بمنظور کاهش آلام انسانی و خسارات مادی برای کشور باشد.

فارغ ازواکنش های مقطعی-احساسی حول یک رخداد طبیعی یا فاجعه مقدر، افکار عمومی انتظار دارند مقامات حکمروایی  بصورتی حساب شده ، بخردانه و دوراندیشانه نسبت به حفظ جان و مال شهروندان تدبیر نمایند.انهم در وضعیتی که سطح تکرارپذیری شرایط اضطراری منتفی نیست، موضوع مدیریت بحران و تحلیل عبرت ها و ضرورت ها برای اتفاقات مشابه مبرهن است.وقتی ریسک بحران در حوادث اینچنینی کاهش نمی یابد یعنی سامانه عبرت پذیری به اصلاح عملکرد ها نپرداخته و فقط همان ابراز تاسف و آوار برداری را تکرار می کند.و این یعنی بازتولید خسارت در مقیاس ملی.پس دولت با این تدبیر خود هشدار به عبرت گیری را علنی می کند.نظام نظارت و پاسخگویی و نظام مقررات گذاری بدون تمرکز بر این عبرتگاه تاب جبران مافات برای اینده را ندارد.

چشم بستن بر زمینه های تاریخی و جغرافیای اکوسیستمیک یعنی تاراج حقوق شهروندان که پیامد افت کیفیت حکمروایی و نا امانت داری نسبت به حق حیات و مواریث محیطی طبیعی است.تثبیت مداخله تضمین گرانه دولت برای مهار خسارت و تکرار ان امری است که گزارش ملی باید دنبال کند و یک سنت جاریه حقوقی بر پایه پاسخگوسازی و کار امد سازی مقامات عمومی برای مدیریت معطوف به خیر عمومی بنیان نماید. سهم هر دستگاه در حدوث ،بقا و تشدید حادثه در سه لایه پیش از وقوع،در مرحله وقوع و پس از واقعه باید ارزیابی و اقدامات تامینی و حمایت گرانه تا اقدامات راهبردی و اجرایی  تعلیل و تحلیل شود . فهرست مساله ها در گزارش ملی باید روشن و ماموریت آن معین گردد.

یک گفتمان اسیب شناسانه مشرف به نظام حقوقی کشور با بنیه دانشی میان رشته ای لازم است.بحث مسئولیت در مدیریت بحران،نظام جبران خسارت،مهندسی اتخاذ تصمیم و مدیریت کنترل ریسک، تا کیفیت هماهنگی بین دستگاهها تا اسیب شناسی عملکردی تا  تحلیل جایگاه نظام بیمه در حوادث  تا رژیم حقوقی حاکم بر سدسازی و پیامدهای زیست محیطی  اکوسیستم ، پیوست های مطالعاتی محیط زیستی، فرایند مدیریتی و حکمرانی اب ، ارزیابی وضعیت ابخیزداری و ابخوان داری، کاستی های نظام حقوقی اراضی و تاثیر آن بر مساله سیل و تبعات ناشی از آن، ساخت و سازهای خارج از حریم شهرها از جمله تاسیسات زیربنایی و تاثیر آن بر سیل و تبعات ناشی از آن، حقوق حاکم بر رودخانه ها و تاثیرات آن بر وقوع سیل و تبعات ناشی از آن ، ساخت و ساز در مسیل ها و حریم رودخانه ها، ملاحظات پیش بینی هواشناسی و امکان سنجی هشدار قبل از وقوع ضمن تحلیل ضعف های قانونی ،کاستی های رفتاری و نابهنگامی و عدم تناسب اقدامات و بودجه بندی حوادث و هماهنگی و همسازی دستگاهها در تمشیت مدیریت بحران همه جزوی از این مسائل است.دو الگوی رویکردی مساله محور و سازمان محور در این گزارش قابل تامل است.

مسائل قانونی محیط زیستی مدیریتی بودجه ای آمایشی حکمروایی اداری قضایی یک سرفصل و دستگاههای دخیل اعم از سبب نزدیک و یا تسبیب گر و مباشر و معاون شامل  شورای تامین استان ها، شورای حفظ حقوق بیت المال در امور اراضی ملی و منابع طبیعی ،دادستان ها ، سازمان مدیریت بحران،سازمان برنامه و بودجه، معاونت اجرایی رییس جمهور،معاونت حقوقی و معاونت محیط زیست رییس جمهور ، وزارت نیرو ،سازمان مدیریت منابع آب ، سازمان حفاظت محیط زیست ،وزارت جهاد کشاورزی ،سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور ،وزارت کشور ، وزارت راه، مسکن و شهرسازی ،سازمان نظام مهندسی، سازمان ثبت، شهرداری ، هلال احمر ،وزارت بهداشت ،خدمات درمان و سلامت و اورژانس ،سازمان هواشناسی-نیروهای نظامی-نیروی انتظامی- اموزش و پرورش و صدا و سیما و ...بخشی از این دستگاهها هستند که باید پاسخگو باشند.

بی تردید اهمیت نخست حق حیات شهروندان باید در صورت بندی اقدامات و تصمیمات مقامات عمومی بروز و ظهور یابد.حق بر امنیت انسانی و ایمنی حیات شهروند  شامل هر سطح از متغیرها و عواملی است که میتواند به تهدید کیفیت وماهیت حیات شهروندان خلل وارد کند.از الودگی هوا تا ایمنی معابر و تصادفات جاده ها تا ریزش کوه تا فرسودگی ساختمان ها تا بهداشت عمومی تا تولید خوردوهای فاقد استاندارد مطلوب تا سوانح حمل و نقل هوایی و ریلی  تا ریزگردها تا دارو های نامرغوب جملگی علت سلب حیات شهروندان است و تشدید حساسیت دولت و قوه قضائیه نسبت به این امر در تمامی سطوح محتمل ضرورت دارد.بواقع دولتها باید با واکنش بهنگام و کنش پیشگیرانه همه توان خود را مصروف حفظ ایمنی شهرها وشهروندان نمایند.گزارش ملی چنانچه عنوان ان دلالت دارد خطاب به مردم است.

مردم باید یقین کنند که گزارش یک سوژه تبلیغاتی نیست. اعتماد مردم انگاه شکل میگیرد که احساس کنند معیار و میزان خیر عمومی و منافع ملی در رویکردها و کارکردهای گزارش تامین شده است. بی طرفی و استقلال دست اندرکاران در تقریر یک گزارش کیفی منوط به ترکیب تخصصی و بنیه دانشی گزارشگران است. استفاده از کنشگران مدنی مستقل و جامعه مدنی فعال خصوصا در حوزه حقوق محیط زیست ضریب اطمینان پذیری گزارش را افزون می کند.بنظر ترکیب اسامی اعلام شده  این قوت را دارد که چهره های علمی مراتب بی طرفی را با تمرکز بر معیارهای کیفی و عینی حفظ خواهند نمود.

شفاف سازی و گردش ازاد اطلاعات با این شیوه اقدام تقویت می شود.گزارش ملی نقطه مقابل لاپوشانی یا نامحرم پنداری افکار عمومی است.گزارش های بولتنی مرسوم دستگاهها یا به شیوه یک روابط عمومی ، مداحانه و صرفا حامل نقاط مثبت است یا در رقابت دستگاهها با هم رنگ تخطئه و فرار به جلو برای گریز از تقصیر و ارتقای پست سازمانی دارد.اما سیاق گزارش ملی مطلوب ، بی پروایی و صراحت نقادانه ضمن حاشیه پرهیزی و سلسله مراتب گریزی است.لذا ضمن مستند سازی دقیق رخداد،معلول ها تحلیل و علت ها استنتاج ،مقصرین شناسایی و راه حل ها اعلان می گردد.

هر چند سطحی از گزارش گری متضمن قضاوت و احراز وقوع جرائم یا تخلفات یا مسئولیت سیاسی وانضباطی است اما عمده  مساله تحلیل وظایف و اختیارات نهادها و سازمان‌های عمومی و دولتی و ارزیابی کارایی قوانین و مقررات و شناسایی ابهامات و خلاهای حقوقی بمنظور برطرف نمودن کاستی هاست.بعنوان نمونه نقش پیوست های زیست محیطی سد سازی و الزام اوری ان برای پیمانکاران یک ضلع از مناقشات مطروحه در علت یابی بحران سیلاب هاست.وظایف هر دستگاه نسبت به ملاحظات زیست محیطی یک اولویت است.گزارش ملی کاملا باید بر پایه اولویت بخشی به حقوق محیط زیست در تمشیت حکمرانی آب تقریر شود.

نظام حقوقی شامل مجموعه منسجم قوانین و مقررات هماره نیازمند نوسازی و اصلاح ،تحکیم و توسعه است.ثمره این بهسازی ، اصلاح فرایندهای عملیاتی و اجرایی  و اثربخشی رویکرد راهبردی و سیاستی است. پایش مستمر سازمان های مردم نهاد  در حوزه ارزیابی حقوق شهروندی  و حق بر ‌ایمنی، کاهش مخاطرات و مقابله با آثار آن را در پی خواهد داشت.باید این نقش را جدی تر بگیریم.

کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز ضمن اعلام امادگی برای همکاری با هیات ملی گزارش و یاد اوری نقش نظارتی قوه قضائیه و دادستان ها   ابراز امیداوری می نماید این اقدام موجب بهبود عملکردها در پیشگیری و مدیریت بحران و گامی  بلند در تحقق حقوق شهروندی و حفظ حقوق زیست محیطی و مانع جنگل خواری و زمین خواری و کرانه خواری و تخریب منابع طبیعی و ثروت ملی و بی سامانی کنترل حریم رودخانه ها باشد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: تجاوز حقوق حقوق بشر محیط زیست دادگستری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۹۸۳۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلیل از معلمان حامی محیط‌زیست در چهارمحال و بختیاری

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری، مدیرکل محیط زیست استان گفت: معلمان حامی محیط زیست در آگاهی بخشی به دانش‌آموزان و فرهنگ سازی مدیریت پسماند خانگی و نحوه بازیافت زباله‌ها نقش به سزایی دارند.
در این مراسم راهکار‌هایی برای پاک نگه داشتن زمین، تفکیک، بازیافت، عدم استفاده از ظروف پلاستیکی ارائه شد.

دیگر خبرها

  • تجلیل از معلمان حامی محیط‌زیست در چهارمحال و بختیاری
  • ببینید | یک باتری می‌تواند جنگل را به آتش بکشد
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده است
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده
  • عدم انجام تکالیف قانونی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص ارزش‌گذاری مناطق تحت مدیریتش
  • اعلام وضعیت انسانی اضطراری در سودان / مردم از گرسنگی علف می خورند/ گزارش های تکان دهنده از تعرض جنسی به آوارگان
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • سلاجقه: از برقی کردن وسایل نقلیه در تهران حمایت می‌کنیم
  • یکی از اصلی ترین ارکان های مقابله با قاچاقچیان حیات‌وحش دادن آموزش است