Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@22:17:41 GMT

تشکل‌های‌ کارگری

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۱۵۴۴۵

تشکل‌های‌ کارگری

تهران- ایرنا- به صورت کلی هر صحبتی در خصوص تشکل‌های کارگری با پرداخت به مطالبات آنها شروع می‌شود. امنیت شغلی، معیشت و تشکل‌های کارگری به عنوان سه مطالبه اصلی کارگران همواره مطرح بوده است. معیشت و امنیت شغلی به عنوان دو مولفه مهم به صورت مستقیم از تشکل‌های کارگری تاثیر می‌پذیرد.

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم علی خدایی، آورده است: اگر چه این سه مطالبه روی هم تاثیر می‌گذارند و جدا از یکدیگر نیستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بطور مثال به دلیل نبود امنیت شغلی میل و رغبتی به تشکیل تشکل‌های کارگری نیست و بر عکس.

لازمه این امر رشد دادن تمام این موارد به صورت موازی و در کنار یکدیگر است. اما اگر به صورت کلی‌تر بنگریم، امنیت شغلی در شرایط فعلی از اولویت بالاتری برخوردار است. چرا که با وجود امنیت شغلی می‌توان امید به تشکیل تشکل‌های کارگری داشت. تشکل‌یابی به عنوان یکی از مولفه‌های مهم باید مورد نقد و بررسی قرار گیرد. فارغ از اینکه تشکل‌های موجود در ساختار ایران، مستقل هستند یا نیستند، قدرت کافی دارند یا خیر، در حال حاضر تشکل‌های رسمی کارگری نهایتا 10 درصد از کارگران را پوشش می‌دهند و مابقی کارگران فاقد تشکل هستند. البته که این آمارها فارغ از کیفیت تشکل‌ها است. از نظر کمیت هم، ضریب پوشش تشکل‌ها در کشور اصلا مناسب نیست.

کیفیت تشکل‌ها نیز با توجه به نبود امنیت شغلی و فراگیر شدن قراردادهای موقت در کارگاه‌های کشور، باعث عدم مصونیت نماینده کارگر و عضو تشکل از امنیت می‌شود و با هر ادعایی که در تشکل‌ها مطرح کنند‌...

با انواع تهدید‌ها از عدم تمدید قرار‌داد تا عدم پرداخت حق و حقوق مواجه می‌شود. در این حالت کارگر نمی‌تواند پیگیر حقوق و مطالبه خودش باشد پس توقعی برای پیگیری مطالبه باقی کارگران نباید داشت. دراین وضعیت نمی‌توان به تشکل‌های خود نمره قابل قبولی داد. درواقع ضعف تشکل‌ها به دلیل کم کاری اعضای آن نیست بلکه به دلیل ساختار قانونی است که اجازه فعالیت آزادتر و مستقل‌تر را به افراد نمی‌دهند و افرادی که می‌خواهند کار کنند، موفق نمی‌شوند. مگر اینکه استثناهایی وجود داشته باشد.

سوی دیگر عدم تشکیل تشکل‌های کارگری قوی، ممانعت‌های قانونی است. طبق قانون اساسی هر تشکلی خارج از سه نوع شورای اسلامی کار، انجمن‌های صنفی کارگران و مجمع عالی نمایندگان اجازه فعالیت ندارند. هر چند که این تشکل‌ها نیز در حد خوبی تلاش‌هایی برای احقاق حق کارگران انجام می‌دهند اما این تلاش‌ها پاسخگوی نیاز فعلی کارگران نیست که اگر بود مشکلاتی از قبیل نبود امنیت شغلی و معیشت وجود نداشت. تشکل‌هایی که تحت عناوین مختلف از طرف خود کارگران تشکیل می‌شوند که یا مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرند و از مسیر مطالبات خارج می‌شوند یا به رسمیت شناخته نمی‌شوند. اینکه خود کارگران به صورت فردی و نه در قالب تشکل کارگری پیگیر مطالبات‌شان باشند‌، امکان‌پذیر نیست چرا که متشکل شدن لازمه فعالیت کارگری است. به جای فعالیت انفرادی باید تلاش‌ها در جهت ایجاد تشکل‌های قوی‌تر و موثرتر باشد.

نکته دیگر در خصوص حق کارگران، به رسمیت شناختن اعتراض است. یکی از وظایف تشکل‌ها ساماندهی اعتراض‌ها است. لازمه فعالیت تشکیلاتی در همه جای دنیا به رسمیت شناختن همین حقوق کارگری است. این موضوع آنقدر مهم است که موضوع مقاوله‌نامه‌های 87 و 98 سازمان بین‌المللی کار نیز محسوب می‌شود. اما ایران همچنان به این مقاوله نامه‌ها نپیوسته است.

فراموش نکنیم با توجه به ساختار سیاسی کشور گاهی این موضوع برداشت می‌شود که اعتراض‌های کارگری بر ضد منافع کشور و امنیت ملی است. در حوزه اعتراض‌های کارگری باید این نکته را یادآور شد که ماهیت فعالیت کارگری ایجاب می‌کند که این فعالیت‌های صنفی به رسمیت شناخته ‌شود که در حوزه روابط کار همان موضوع سه‌جانبه گرایی است که بین کارگر، دولت و کارفرما جاری است. هر کدام از این سه گروه برای حضور در مذاکرات باید از ابزار در اختیار خود استفاده کند. دولت ابزار قدرت، کارفرما ابزار ثروت و کارگر هم باید ابزاری در اختیار داشته باشد. ابزار شناخته شده کارگران در دنیا حق اعتراض است.

*منبع: روزنامه اعتماد،1398،2،11
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي اعتماد حق اعتراض

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۱۵۴۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عدم امنیت شغلی جامعه کارگری با قرارداد های شرکتی و کوتاه مدت

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید جواد سلیمانی در آئین عبادی سیاسی نماز جمعه این هفته لاهیجان با بیان اینکه یمنی‌ها همچنان محکم و استوار ایستاده‌اند، اظهار کرد: مردان مقاوم یمنی دو روز گذشته دو کشتی آمریکایی را در دریای سرخ و به فاصله ۲ هزار کیلومتر یک کشتی در اقیانوس هند زدند.

وی با بیان اینکه مقاومت و نیروهای مقاومت فعال‌تر از گذشته بوده و به فاصله دو هزار کیلومتری موشک‌های خود را روانه تجاوز دشمن می‌کنند، افزود: خیزش دانشگاه‌های آمریکایی و غربی نشان از بیداری وجدان‌ها و باطن حقیقی انسان‌ها در برابر جرم و جنایت است.

امام جمعه لاهیجان با اشاره به اوضاع دردناک غزه تصریح کرد: دنیا از مسیحیت دروغین به سمت مسیحیت راستین در حال حرکت است مسیحیت راستینی همراه مهدویت ظهور خواهند کرد و اینگونه فلسطین دنیا را تکان داده است.

وی با بیان اینکه رژیم منحوس صهیونیستی در وضعیت استیصال و در باتلاق فرو رفته و در حال تاوان دادن جنایات خود در دنیا است، افزود: بنا به وعده الهی و رهبر معظم انقلاب ما مردم نابودی رژیم منحوس صهیونیستی را با چشم خود خواهیم دید.

سلیمانی با تاکید بر اینکه سفر رئیس جمهور به پاکستان دارای اهمیت است چرا که دو کشور مهم غرب آسیا به هم متصل شود، افزود: روابط برادرانه ایران و پاکستان تنش‌ها را از بین برد و بعد از تنبیه رژیم منحوس صهیونیستی از طرف ایران، شاهد استقبال پاکستانی‌ها بودیم.

به گفته سلیمانی زینبیون پاکستان مورد کم لطفی دولت پاکستان قرار گرفته و در لیست تروریست‌ها معرفی شدند که انتظار می‌رود دولت پاکستان متأثر از رسانه‌ها و تبلیغات سلفی‌ها قرار نگیرد و این گروه مقاوم را از لیست گروه تروریستی پاک کند.

نیروی انتظامی با اقتدار در قالب طرح نور فعالیت می‌کند

سلیمانی با اشاره به اینکه دشمن در تلاش بود تا مساله حجاب را در تیتر اول رسانه‌های دنیا قرار دهد، افزود: بعد از تاکید رهبر انقلاب در خصوص حجاب و عفاف اقداماتی صورت گرفته و با توجه به اینکه بیش از ٣٠ دستگاه باید پای کار آمده که نیامدند، نیروی انتظامی با اقتدار در قالب طرح نور در حال فعالیت است که انتظار می‌رود دیگر دستگاه‌ها هم وظایف خود را به مرحله عمل برسانند.

خطیب جمعه لاهیجان با بیان اینکه از بانوان لاهیجانی انتظار داریم تا پای کار بوده و از عفاف و حجاب دفاع کنند، افزود: حکومت، اسلامی است و وظیفه داریم تا اقداماتی تبیینی و امر به معروف انجام دهیم تا سوغات غربی یعنی بی حجابی در این شهر و کشور نفوذ نکند.

وی با بیان اینکه اگر چه فضای عفاف و حجاب در مسیر بهبودی است اما کافی نبوده و با دو ساعت در شبانه روز کار پیش نمی‌رود، تصریح کرد: احکام قضائی بازدارنده نیست و نیاز به اصلاح دارد، البته ما نیز با تشکیل پرونده و کیفر خواست موافق نیستیم اما طرح نور باید ادامه پیدا کند و با پای کار آمدن همه افراد و مسؤولان طرح نور با قوت استمرار یابد.

سلیمانی با بیان اینکه طرح نور باید وارد آموزش و پرورش، اصناف و دانشگاه‌ها شود، افزود: عفاف و حجاب قانون الهی و فرهنگ ملی و دینی است و باید استمرار داشته باشد.

وی با تبریک روز کار و کارگر و ابراز تأسف از اینکه جامعه کارگری از عدم امنیت شغلی رنج می‌برد خطاب به متولیان و مسئولین امر گفت: چرا هنوز در لاهیجان قرارداد سه ماهه و یک ماهه می‌بندند، این مساله باید حل شود و ما برای این موضوع نباید کوتاه بیاییم.

امام جمعه لاهیجان با انتقاد از عملکرد شرکت‌ها تصریح کرد: شرکت‌ها ١٢ میلیون از دولت می‌گیرد اما ۷ میلیون به کارگر می‌دهند، این آسیب است، اصلاً فلسفه وجودی این شرکت‌ها بی معناست، صرفاً لیدر اقتصادی بوده و با ایجاد فساد اقتصادی، جامعه کارگری را دچار آسیب می‌کنند و قرار بود این مساله در مجلس به سرانجام برسد که متأسفانه هنوز به نتیجه نرسیده است.

سلیمانی با اشاره به هزینه‌ها و بودجه‌های نامتعارف برخی سازمان‌ها، تصریح کرد: سازمان برنامه و بودجه هزینه‌های نامتعارفی را برای برخی دستگاه‌ها تخصیص داده، وزارت اقتصاد ٢١٧ درصد بیشتر از گذشته سازمان استخدامی ١۵٠ درصد افزایش داشته این در حالی است که برای آموزش و پرورش با آن میزان گستردگی تنها ٢٠ درصد و وزارت بهداشت ١۶و هشت دهم درصد افزایش بودجه تخصیص دادند، بنابراین سازمان برنامه و بودجه باید پاسخ گو باشد.

کد خبر 6089199

دیگر خبرها

  • نشست نماینده ولی فقیه در کردستان با تشکل های کارگری و کارفرمایی
  • نشست هم اندیشی تشکل‌های کارگری استان
  • نشست هم اندیشی تشکل‌های کارگری و کارفرمایی چهارمحال و بختیاری با استاندار
  • سرنوشت لایحه امنیت شغلی به کجا ختم شد؟
  • امنیت شغلی کارگران در کاشان تامین شود
  • لایحه پیشنهادی امنیت شغلی کارگران به کجا رسید؟
  • کارگر ماهر هم امنیت شغلی ندارد
  • عدم امنیت شغلی جامعه کارگری با قرارداد های شرکتی و کوتاه مدت
  • امنیت شغلی یکی از مهم‌ترین نیازهای جامعه کارگری است
  • بیانات رهبر انقلاب در حوزه امنیت شغلی کارگران مهم‌ترین مطالبه کارگری است