Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@02:54:07 GMT

وقتي طمع و ترس جاي عقلانيت را مي گيرد

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۲۴۲۲۶

وقتي طمع و ترس جاي عقلانيت را مي گيرد

خبرگزاري آريا - کرمانشاه- ايرنا- با وجود اينکه بارها از سوي مسوولان اعلام شده که کمبودي در زمينه توليد کالاهاي اساسي وجود ندارد، شايعه و منفعت جويي هاي فردي موجب بالارفتن تقاضا، خريد کاذب از روي ترس و يا انبارکردن کالايي خاص شده و شکاف بين تقاضا و عرضه را زياد کرده است.

به گزارش ايرنا، در ماه ها و روزهاي اخير بارها اتفاق افتاده که يک شايعه کوچک در زمينه بالارفتن قيمت کالايي خاص، به جرقه اي بزرگ تبديل شده و موجب صف کشيدن هاي طويل در فروشگاه ها و حتي پمپ بنزين ها شده است که اين تقاضاي ناگهاني و گسترده نه تنها پاي دلالان و منفعت جويان را باز کرده بلکه در نهايت منجر به افزايش چند برابري قيمت ها شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


آذوقه اندوزي، دپوکردن کالا و يا همان احتکار رهاورد طمع، حرص و باورهاي غلطي است که تنها بر نابسامان شدن وضعيت اقتصادي و يا محروم شدن نيازمندان واقعي از داشتن کالايي خاص مي شود.
اقدامي که از سوي برخي کارشناسان به عنوان خريد هيجاني و يا خريد به دليل ترس و تقاضايي کاذب ياد مي شود و در اين بين تنها به فرصت طلبان و دلالان منفعت مي رسد.
**نقش باورهاي غلط در بالارفتن تقاضا
معاون هماهنگي امور اقتصادي استاندار کرمانشاه در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: در ادبيات اقتصادي تصميم گيري عقلايي وجود دارد که براساس آن افراد در ذهن خود، براساس بودجه، نيازها را تقسيم بندي مي کنند و براساس آن انتظارات، تصميم مي گيرند.
هدايت حاتمي افزود: انتظاري که به غلط شکل گرفته اين است که فشارهاي بين المللي، تحريم و يا عدم تامين برخي کالاها منجر به کمبود مي شود و قيمت کالا بالا مي رود از همين رو برخي افراد مصرف چند ماه را در يک هفته خريداري مي کنند.
وي ادامه داد: طبيعي است که ساختار بازار ما پاسخگوي اين موضوع نيست و برهمين اساس، ناهمخواني عرضه و تقاضا بيشتر مي شود از سوي ديگر تبليغات و برخي شبکه هاي اجتماعي به اين موضوع دامن مي زنند و موجب بيشتر شدن شکاف عرضه و تقاضا مي شوند و انتظارات اوليه را محقق مي کنند.
**فشار حس کمبود را واقعي مي کند
حاتمي افزود: انتظارات محقق شده کوچک به تدريج بزرگ مي شود و مصرف کننده بر باور اشتباه خود، که همان کمبود کالا است مي رسد و فشار وارد آمده حس کمبود را به واقعيت تبديل مي کند.
وي با تاکيد براينکه به مرور براين دامنه افزوده مي شود، اظهار داشت: از همين رو گروه هايي که تصميم گيري آنان کم تر تحت تاثير اين موضوع بود با ديدن چنين شرايطي بازگشته و براين شکاف دامن مي زنند.
حاتمي از تبليغات، تحريم، ناکارآمدي سيستم توزيع، سوء استفاده عرضه کنندگان و از همه مهم تر احتکار و خريداري حجم بالا کالا را از دلايل عمده بالارفتن ناگهاني تقاضا ياد کرد.
اين مسوول اضافه کرد: سوء استفاده برخي عرضه کنندگان برخلاف موارد شرعي، مدنيت، شهروندي و مسئوليت اجتماعي است و به دنبال سود غيرمتعارف بوده و به انبارکردن و ايجاد التهاب در بازار مي پردازند، بدون اينکه به دست مصرف کننده برسد.
معاون هماهنگي امور اقتصادي استاندار کرمانشاه معتقد است، دولت در زمان جنگ شبکه توزيع کوپن، فروشگاه هاي کالا، مراکز شهر و روستا را داشت و اکنون هيچکدام از اين موارد وجود ندارد و يا در اختيار دولت نيست و شکاف يارانه اي با بازار آزاد به دليل اختلاف نرخ و قيمت ارز بالا شده است.
**پوشش دادن اقشار آسيب پذير ضروري است
وي در خصوص راهکار براي وضعيت اقتصادي کنوني گفت: دولت بايد اقشار مختلف از ضعيف تا متوسط از نظر کالايي يا از نظر پولي و ريالي به تناسب نياز را پوشش دهد تا کالاي مصرفي آنان تحت تاثير قرار نگيرد.
حاتمي با بيان اينکه عمدتا کالاي يارانه اي در مسير فساد در حال پيشروي است، افزود: در اکثر مواقع براي کالاهايي همچون شکر، برنج، گوشت قرمز، مرغ، خرما و غيره شبکه هاي فساد و رانت تشکيل مي شود، هرچند ما جز استان هايي بوديم که زودتر براي مقابله با اين قضيه ورود پيدا کرديم ولي هنوز هم جاي کار وجود دارد.
اين مسوول ادامه داد: بخشي از التهابات و هيجانات به دليل تبليغات و مسائل رواني و برخي ديگر در واقعيات اقتصادي ريشه دارد و اميدواريم دولت در اين زمينه تصميم بزرگ و جدي اتخاذ کند.
حاتمي معتقد است، کمبود کالا نداريم بلکه توليد ما در کالاهاي مصرفي و حتي وارداتي از سال هاي گذشته بيشتر است ولي اينقدر براين اوضاع از طريق بالابردن تقاضا و انبارکردن عرضه دامن مي زنند تا شکاف بين تقاضا و عرضه زياد گردد.
وي يادآور شد، دولت اگر به سمت آزادکردن اين کالاها برود و اقشار آسيب پذير را پوشش دهد موجب انگيزه بخشي به توليدکنندگان داخلي و بهبود وضعيت اقتصادي کنوني مي شود.
**خريد از روي ترس و اضطراب رفتاري نابهنجار است
يک جامعه شناس و استاد دانشگاه نيز به ايرنا گفت: براين باورم آذوقه بندي و احتکار برخي مصرف کنندگان در بخش کالاهاي اساسي، خريد هيجاني نام ندارد بلکه خريدي از روي ترس و اضطراب و رفتاري نابهنجار است که از نبود کالا و يا افزايش قيمت آن در روزهاي آينده ناشي مي شود، اين در حالي است که خريد هيجاني از روي شعف و به دلخواه صورت مي گيرد.
بهرام نوابي افزود: گاهي اوقاف خريد کالايي خاص، هدفمندانه و به دنبال وضعيت نابسامان اقتصادي، اجتماعي و يا ترس از آينده رخ مي دهد و فرد به آذوقه اندوزي مي پردازد.
نوابي در خصوص چرايي اين رفتار ادامه داد: موقعيت اجتماعي به گونه اي است که گمان مي کنيم اگر کالايي امروز خريداري کنيم به دليل تورم بهتر است تا اينکه بخواهيم خريد آن را به فردا موکول کنيم.
**استقبال از احتکار از جنس نگراني
وي افزود: انسان بالطبع محافظه کار است و برخي به دليل ترس و وحشتي که از آينده دارند از احتکار استقبال مي کنند و تجربه نشان داده اين اقدام مهارشدني نيست.
اين جامعه شناس با بيان اينکه کارگران و قشر متوسط جامعه معمولا در طول سال درآمد ثابت و افزايشي ندارند، گفت: با توجه به روند افزايش قيمت برخي کالاها، اينگونه افراد دست به آذوقه بندي مي زنند تا کم تر متضرر شوند.
نوابي معتقد است، خانوارهايي که اينگونه عمل مي کنند خريد آنان براي احتکار و فروش با قيمت بيشتر نيست چرا که اين افراد مصرف کننده هستند و ترس از ناتواني از خريد در آينده موجب اين کار شده است.
اين جامعه شناس افزود: از سويي با تحريم هاي ظالمانه استکبار مواجه هستيم و از سوي ديگر جامعه ما معادن، سرمايه و ظرفيت هاي متعددي براي اشتغالزايي دارد و بايد با توجه به درنظرگرفتن اين شرايط، راهکارهايي از سوي مردم و مسوولان درنظر گرفته شود.
وي با تاکيد براينکه کنترل و نظارت وضعيت اقتصادي به برنامه ريزي مناسب تري نياز دارد، افزود: همه بايد در ياري رساني سهيم باشند تا گراني و تورم مهار شود.
**تاثير تورم در بالارفتن تقاضا
در ادامه معاون بازرسي و نظارت اتاق اصناف کرمانشاه در گفت و گو با ايرنا، معتقد است که نوسان قيمت روزانه در خريد هيجاني تاثيرگذار است و اين افزايش قيمت از پايتخت آغاز شده است.
رامين پهلواني، از برخورد با گرانفروشي به عنوان مهم ترين رسالت اين حرفه ياد کرد و گفت: براي اين منظور فاکتور خريد فروشنده بررسي مي شود که سود اخذ شده از مشتري بايد متناسب با قيمت فاکتور باشد.
پهلواني افزود: 30 درصد اقلام تنظيم بازار وارد استان مي شود و اين اقلام در حالت خوشبينانه تنها به دست 30 تا 50 درصد مردم مي رسد، آنهم در صورتي که دلال و واسطه در کار نباشد.
**وسوسه خريد بيشتر
وي افزود: در چنين شرايطي 50 درصد باقي مانده از مصرف کنندگان بايد به خريد آزاد روي بياورند که گاه به دليل عدم ثبات قيمت، فرد وسوسه مي شود تا دير نشده خريد بيشتري انجام دهد.
پهلواني ادامه داد: نظارت وجود دارد ولي راه تقلب هم وجود دارد و به غير از توام شدن نظارت با سيستم راهکار ديگري براي رفع اين معضل وجود ندارد.
وي به برنامه ريزي بانک مرکزي در اين راستا اشاره کرد و افزود: به عنوان مثال بايد پرسيد مگر مصرف شکر براي هر خانوار در سال چه ميزان است با اين وجود گاه دلالاني پيدا مي شوند که از فرد مي خواهند در قبال پرداخت تعدادي کارت، شکر از مصرف کننده خريداري کنند که اين امر موجب بالارفتن قيمت کالا مي شود، که با اجراي تصميم بانک مرکزي، اقلام براساس اسم سرپرست خانوار توزيع مي شود.
وي يادآور شد، در چنين شرايطي که قيمت شکر بالا رفته بايد پرسيد که چرا شکر که قوت اصلي مردم نيست در زمينه قيمت روند افزايشي داشته است.
**بازاز توزيع مرغ در کرمانشاه کنترل شده است
وي با بيان اينکه هم اکنون مدت زيادي است که گوشت دولتي تقسيم نمي کنيم، ادامه داد: با توجه به اينکه مسوولان صنعت، معدن، تجارت، امور پشتيباني دام و جهادکشاورزي کاري کرده اند تا نهاده هاي دامي به نرخ دولتي دست توليدکنندگان مرغ برسد مردم ديگر مرغ منجمد را که قيمت هرکيلو از آن 10هزار و 500 تومان است را خريداري نمي کنند که نسبت به تورم ماه هاي اخير اقدام بسيار مناسبي است و بازار مرغ را کنترل کرده اند.
**از فروشنده فاکتور بخواهيد
معاون بازرسي و نظارت اتاق اصناف کرمانشاه گفت: از همه مي خواهيم هرجنسي خريداري مي کنند از فروشنده فاکتور بخواهند و از سوي ديگر برخي فرصت طلبان به عرضه کالاي فاسد شده مي پردازند و مصرف کننده به اين امر دقت ندارد.
وي با تاکيد براينکه درهر شرايطي بايد تقوا رعايت شود، افزود: اگر بي تقوايي جايگزين تقوا و بي ارزشي جايگزين ارزش شود بي شک با مشکلات متعددي مواجه مي شويم.
پهلواني افزود: با وجود برخورد با متخلفان، فروشندگاني هستند که قابل تقديرند و به دليل خريد قديم درگير طمع نشده و اجناس خود را به قيمت قبل به فروش مي رسانند.
گزارش از زهره کريم زاده
7460/8066
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۲۴۲۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهترین تلویزیون های ساخت داخل و با گارانتی

تلویزیون جزو آن دسته از لوازم الکترونیکی است که جزو ضروریات منزل به حساب می‌آید. برای خرید تلویزیون ای ای دی در بازار ایران گزینه‌های نسبتا زیادی وجود دارد. این گزینه‌ها را می‌توان به تلویزیون‌های ژاپنی و کره‌ای، چینی و ایرانی تقسیم کرد. امروزه، با قوانین وضع شده، تلویزیون‌های ژاپنی و کره‌ای کمترین سهم را از بازار تلویزیون ایران دارند. قیمت تلویزیون ال ای دی ساخت کشورهای مذکور بسیار بالا است. این موضوع در کنار نبود خدمات و قطعات باعث می‌شود انتخاب آن‌ها معقول و منطقی نباشد. تلویزیون‌های چینی مانند TCL نیز از نظر کیفیت تفاوت چندانی با تلویزیون های ساخت داخل ندارند. بنابراین، با در نظر گرفتن قیمت انواع تلویزیون می‌توان به این نتیجه رسید که خرید تلویزیون از یک برند معتبر داخلی بهترین گزینه پیش روی کاربر ایرانی است. در ادامه چند تولیدکننده‌ی معتبر و فعال تلویزیون در ایران را معرفی می‌کنیم.

شرکت انتخاب الکترونیک

شرکت انتخاب الکترونیک که کارخانه‌ی آن در اصفهان است یکی از فعال‌ترین تولیدکنندگان تلویزیون در ایران محسوب می‌شود. انتخاب الکترونیک در حال حاضر با دو برند اصلی دوو و اسنوا در بازار تلویزیون حضور دارد. قیمت تلویزیون دوو کمی از قیمت تلویزیون اسنوا بیشتر است. این شاید به دلیل قدیمی‌تر بودن برند دوو باشد. انتخاب الکترونیک در مزایده‌ای موفق به خرید امتیاز بخش لوازم خانگی دوو شد و از آن زمان محصولات بسیاری تحت برند اصالتا کره‌ای روانه‌ی بازار کرده است. چه تلویزیون دوو را خریداری کنید چه سراغ تلویزیون اسنوا بروید، شرکت انتخاب سرویس پشتیبانی محصول شما را بر عهده خواهد داشت. انتخاب سرویس برای هر دو برند تلویزیون اسنوا و دوو گارانتی ۲۴ ماهه را در نظر گرفته است.

شرکت مادیران و تلویزیون ایکس ویژن

شرکت با سابقه‌ی ماشین های اداری ایران، مادیران که مدت‌ها به عرضه و پشتیبانی برند ال‌جی در ایران مشغول بود از ۱۳۸۵ برند ایکس ویژن را به ثبت رساند. در سال ۱۳۹۷ کارخانه‌ی تولید محصولات خانگی مادیران در هشتگرد پایه‌گذاری شد و این شرکت تصمیم گرفت با برند ایکس ویژن در سطح گسترده‌ای فعالیت خود را ادامه دهد. امروزه لوازم الکترونیکی و خانگی بسیاری تحت این برند در بازار وجود دارد که از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند. تلویزیون ال ای دی هوشمند ایکس ویژن یکی از این محصولات است که پشتیبانی بسیار قوی مادیران را دارد. مادیران نیز مانند انتخاب الکترونیک تلویزیون‌های خود را تا دو سال گارانتی می‌کند.

سام الکترونیک و تلویزیون‌های سام

سام الکترونیک که سال‌ها عرضه و پشتیبانی تلویزیون های سامسونگ را برعهده داشت، با اخراج برند کره‌ای، فعالیت خود را تحت برند سام ادامه داد. اگر قصد خرید تلویزیون ساخت داخل داشته باشید، انواع تلویزیون ال ای دی سام در ابعاد ۳۲ تا ۶۵ اینچ می‌توانند پاسخگوی نیاز شما باشند. تلویزیون SAM نیز به عنوان یک برند داخلی کیفیت مطلوبی داشته و با گارانتی ۲۴ ماهه سام سرویس عرضه می‌شود.

گلدیران و برند جی پلاس

جی پلاس نتیجه‌ی اخراج برند کره‌ای ال جی است. گلدیران با کوله باری از تجربه حاصل از سال‌ها عرضه و خدمات تلویزیون‌های ال‌جی، با ممنوعیت واردات رسمی این برند، دست به کار شد و برند جی پلاس را ثبت کرد. تلویزیون جی پلاس که ساخت ایران و محصول شرکت گلدیران محسوب می‌شود، در ابعاد ۳۲ تا ۷۵ اینچ در بازار وجود دارد. قیمت تلویزیون جی پلاس با در نظر گرفتن کیفیت آن معقول به نظر می‌رسد. ضمن اینکه تلویزیون ال ای دی جی پلاس از گارانتی رسمی ۲۴ ماهه‌ی گلدیران بهره می‌برد.

تلویزیون شهاب

شهاب یکی از اصیل‌ترین برندهای ایرانی در زمینه‌ی لوازم صوتی تصویری است که بیش ۶ دهه از شروع فعالیت آن می‌گذرد. این شرکت قدیمی به خوبی توانسته است خود را با پیشرفت‌های روز صنعت تلویزیون همگام کرده و تلویزیون‌های هوشمند 4K خود را با کمترین قیمت روانه‌ی بازار کند. اگر به دنبال ارزان ترین تلویزیون ایرانی هستید، شهاب برای شما گزینه‌های جذابی دارد. ارزانی شهاب البته به معنای بی‌کیفیت بودن آن نیست. برای نمونه، تلویزیون شهاب مدل SH1015K یک تلویزیون هوشمند ۸۶ اینچی است که در نوع خود کم‌نظیر است. شهاب نیز مانند سایر تلویزیون‌های ایرانی گارانتی رسمی دو ساله دارد.

خرید بهترین تلویزیون ساخت داخل

برای خرید بهترین تلویزیون ساخت داخل باید به چند نکته توجه کنید. اول اینکه ابعاد تلویزیونی که می‌خرید باید با فضایی که قرار است تلویزیون در آن قرار بگیرد هم‌خوانی داشته باشد. درست است که همیشه ابعاد بزرگتر جذاب‌تر است؛ اما قیمت تلویزیون بستگی زیادی به ابعاد آن دارد. اگر یک تلویزیون ۵۰ اینچ برای فضای شما کافی است، پیشنهاد می‌کنیم کمتر از۲۰ میلیون هزینه کنید و یک تلویزیون هوشمند ایرانی با رزولوشن 4K بخرید؛ چرا که همین تلویزیون در ابعاد ۷۵ اینچ حدود ۶۰ میلیون تومان قیمت دارد.

نکته‌ی دیگر هوشمند بودن تلویزیون است. امروزه هوشمند بودن تلویزیون به یک ویژگی اساسی تبدیل شده است. انواع تلویزیون ال ای دی قابلیت دریافت شبکه‌های دیجیتال را دارند؛ اما همه‌ی آن‌ها به اینترنت وصل نمی‌شوند. برای این که بتوانید به اینترنت وصل شده و از برنامه‌های شبکه‌ی خانگی بهره ببرید باید سراغ تلویزیون اندرویدی بروید. قیمت تلویزیون اندرویدی کمی بیشتر از مدل‌های معمولی است؛ اما این تفاوت قیمت قطعا به کارایی بیشتر آن می‌ارزد.

با عرضه‌ی تلویزیون‌های 8K در حال حاضر رزولوشن 4K یک استاندارد محسوب می‌شود و خرید تلویزیون جدید با رزولوشنی پایین‌تر از آن منطقی به نظر نمی‌رسد. پس اگر به تماشای فیلم و فوتبال با کیفیت خیلی بالا علاقه‌مند هستید سعی کنید دست‌کم سراغ کیفیت UHD رفته و از خرید تلویزیون FHD خودداری کنید.

خرید تلویزیون ایرانی با کمک زومیت

برای خرید تلویزیون ایرانی می‌توانید از سایت زومیت کمک بگیرید. بخش محصول زومیت دیتابیس عظیمی از انواع تلویزیون را در خود جای داده است. شما در این بخش می‌توانید اطلاعات جامعی از مشخصات فنی، تصاویر و نظرات کاربران در مورد انواع تلویزیون را مشاهده کرده و با چشم باز نسبت به خرید تلویزیون ایرانی اقدام کنید.

لیست قیمت تلویزیون در زومیت بر اساس پایین ترین قیمت تلویزیون در فروشگاه‌های آنلاین ساخته می‌شود. اگر برند خاصی مد نظرتان است می توانید از فیلترها، برند محبوبتان را انتخاب کنید تا تنها لیست قیمت تلویزیون همان برند به نمایش در بیاید. همچنین برای خلاصه‌تر کردن لیست می‌توانید سقف بودجه‌ی خود را نیز از همان بخش تعیین کنید تا تنها گزینه‌هایی که از نظر قیمت در بازه‌ی قیمتی مورد نظرتان هستند نمایش داده شوند.

پس از مقایسه انواع تلویزیون اگر تصمیم به خرید آنلاین تلویزیون گرفتید، کافی است وارد صفحه‌ی اختصاصی تلویزیون مورد نظرتان شوید و نمودار تغییرات قیمت آن را مشاهده کنید. اگر تشخیص دادید که وقت مناسبی را برای خرید انتخاب کرده‌اید، به زبانه‌ی فروشندگان و قیمت بروید. در آنجا فهرستی از قیمت‌ها و فروشندگان معتبر وجود دارند. کلیک روی هر فروشگاه شما را به صفحه‌ی رسمی محصول محبوبتان در همان فروشگاه هدایت خواهد کرد.

دیگر خبرها

  • بهترین تلویزیون های ساخت داخل و با گارانتی
  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • با کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان صاحب خودرو شوید!
  • آپارتمان‌های تهران بدون مشتری ماند؛ قیمت مسکن متری چند؟
  • خرید بیش از ۵۶۰ هزار تن گندم در خوزستان
  • دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • آخرین وضعیت پرداخت مطالبات چایکاران/ آغاز چین بهاره از روزهای آینده
  • قیمت خرید تضمینی گندم را اصلاح کنید
  • عاشقانه‌های مولانا در تالار وحدت پراقبال شد/وقتی موسیقی سنتی رنگ و بوی تازه می‌گیرد+فیلم
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت خودرو در روز‌های آینده؛ زمان خرید خودرو هست یا خیر؟