Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحلیل‌های مختلفی درباره نوع مواجهه ایران با سیاست فشار حداکثری واشنگتن و تلاش برای سامان بخشیدن به مدیریت دیپلماتیک جدال میان ایران و امریکا مطرح است. تحلیل‌هایی که اغلب مأموریت دیپلمات‌های ایران را در شرایطی که مجموعه‌ای از رویدادها همچون پیگیری سیاست «نفت صفر» از سوی امریکا و بالاگرفتن تحرکات منطقه‌ای این کشور با هدف بحران آفرینی در منطقه علیه ایران جریان دارد، موفق قلمداد می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مریم سالاری خبرنگار دیپلماسی

رضا نصری، «حقوقدان بین‌المللی و کارشناس سیاست خارجه» در گفت‌وگو با «ایران» به تشریح ابعاد سیاست خارجی ایران در خلال تحولات جاری بین‌الملل بویژه در قبال رویکرد تقابل جویانه امریکا پرداخته است.

 ٭٭٭
در بحبوحه افزایش جدال دیپلماتیک میان ایران و امریکا به نظر می‌رسد دستگاه دیپلماسی ایران توانسته بخوبی با سیاست فشار حداکثری امریکا مواجهه اصولی داشته باشد تا در عین حال که از عمیق‌تر شدن تنش جلوگیری کند به نوعی فضای حاکم بر صحنه سیاست داخلی امریکا را در حمایت از مواضع ایران دچار شکاف کند. ارزیابی شما از چنین فضایی چیست؟
یک حقیقت وجود دارد و آن اینکه در ماجرای برجام، طرفی که برای برون‌رفت از «بحران هسته‌‌ای» نقشه ‌راه دقیق و مبسوط ارائه داد، ایران است؛ طرفی که با حُسن‌نیت بر سر میز مذاکره نشست، ایران است؛ طرفی که در طول مذاکرات در برابر تمام مانع‌تراشی‌ها و کارشکنی‌های دولت‌ها و جریان‌های متخاصم در واشنگتن و ریاض و تل‌آویو مقاومت کرد تا مسأله فیصله یابد، ایران است؛ طرفی که با حُسن‌نیت تعهداتش را اجرا کرد، ایران است؛ و طرفی که امروز - علیرغم خروج امریکا از برجام و تعلل سایر طرفین - همچنان مسئولانه برخورد می‌کند، در دام واکنش‌های عصبی و نسنجیده نمی‌افتد و از تشدید تنش جلوگیری می‌کند،‌ باز هم ایران است!
دستگاه دیپلماسی ایران موفق شده، با وجود موج عظیم تبلیغات منفی، این حقیقت را تا حدود زیادی در معرض دید افکار عمومی و دولت‌ها قرار دهد و از این طریق بر فضای بین‌المللی و فضای صحنه سیاست داخلی امریکا نیز تأثیر بگذارد. ایستادن در برابر موج تبلیغات منفی و احراز حقانیت ایران هم کار آسانی نیست. فقط بودجه‌ای که دستگاه تبلیغاتی جریان‌های متخاصم سالانه صرفِ فضاسازی علیه ایران می‌کنند، چندین برابر سال‌ها بودجه وزارت امور خارجه ایران است. آنها به صدها شبکه‌ تلویزیونی، صدها هزار کاربر در شبکه‌های مجازی، صدها روزنامه و ده‌ها مؤسسه «روابط عمومی‌» حرفه‌ای مجهز هستند و روزی نیست که یک اتهام ساختگی علیه ایران یا یک موضوع جنجالی را در صدر رسانه‌های جهان قرار ندهند. در هر حال، سیر در این فضا کار بسیار دشواری است. اما دستگاه دیپلماسی کشور موفق شده تا کنون، با وجود همه چالش‌های خارجی و داخلی، در چنین فضایی از منافع ملی ایران دفاع کند.
به نظر می‌رسد تحلیل آقای ظریف و افشای طرح و برنامه تیم B (بولتون، بن سلمان، بنیامین نتانیاهو و بن زاید) آنقدر پررنگ نمایش داده شد، تا اینکه بسیاری از رسانه‌های امریکایی این شائبه را مطرح کردند که قدرت تصمیم گیری واحد در مورد مسأله ایران در دولت ترامپ وجود ندارد و این دوگانگی و اختلاف نظر به حدی جدی است که دولت این کشور را سردرگم ساخته است. آیا اساساً این سردرگمی به وجود آمده است؟
این بی‌هدفی یا سردرگمی در مواجهه با ایران در دولت ترامپ واقعی است. زمانی هم وجود آن محرز شد که آقای پومپئو نمی‌دانست آن ۱۲ گزاره‌‌اش را باید «پیش‌شرط» مذاکره معرفی کند، «هدف مذاکره» معرفی کند یا آن را «انتظار جامعه جهانی از ایران»‌ بخواند! اگر دقت کنیم می‌بینیم که سخنگوهای وزارت خارجه امریکا یا افرادی مانند برایان هوک همواره در نشست‌های مطبوعاتی از پاسخگویی شفاف و صریح در مورد ماهیت و هدف این گزاره‌ها طفره می‌روند و نمی‌توانند تناقضات موجود در اظهارات و موضع‌گیری‌های مقامات ارشد دولت‌شان را توجیه کنند. این یعنی یا یک دوگانگی جدی در درون دولت ترامپ در مواجهه با ایران وجود دارد یا اینکه اصولاً برنامه و سیاست مشخصی در این باره ندارند. دولت ایران معتقد است این رفتارهای متناقض ناشی از یک دوگانگی میان «تیم B» و شخص رئیس‌ جمهوری است. بسیار هم از حزب رقیب آقای ترامپ در واشنگتن معتقدند این تناقضات ناشی از بی‌برنامگی است.
خود آقای ترامپ هم تلاش می‌کند این سردرگمی را به عنوان یک «تاکتیک مذاکراتی» معرفی کند و این گونه القا کند که عامدانه درصدد «گیج» کردن حریف است. شخصاً معتقدم این تناقضات واقعاً ناشی از این است که افراد کارکشته و خبره‌ای مانند جان بولتون
(یا همان تیم B) از بی‌تجربگی، ناآگاهی و شخصیت‌ هدایت‌پذیر ترامپ برای پیش‌برد اهداف خصومت‌آمیز خود علیه ایران استفاده می‌کنند تا او را - علیرغم میل باطنی‌اش - به یک درگیری تمام عیار با ایران بکشانند.
طرح این اختلاف میان گروه B با ترامپ تا چه اندازه در شکل گیری فضای سردرگمی که خود ترامپ هم به آن اذعان کرده موثر بوده است؟ اهمیت کار آقای ظریف در ساختن کلید واژه«تیم B » به لحاظ دیپلماسی رسانه ای چیست؟
کار مهمی که آقای ظریف انجام داد این است که وسط نیویورک نشست و بسیار هوشمندانه بر این تناقض نور تاباند و آن را در کانون توجه رسانه‌ها و افکار عمومی امریکا قرار داد. در واقع، او با علم به اینکه افکار عمومی امریکا هنوز نسبت به جنگ‌افروزی افرادی مانند جان بولتون در قضیه عراق حساس است، به جامعه رسانه‌‌ای و افکار عمومی امریکا به صورت جدی نسبت به احتمال تکرار آن حوادث هشدار داد و حساسیت‌های لازم را در این راستا ایجاد کرد. از آنجا که او با روحیات و طرز فکر مخاطبان امریکایی خود آشناست و می‌داند تحلیل‌های پیچیده و فنی در مورد خاورمیانه و سیاست خارجه چندان به گوش آنها نمی‌نشیند، یک تکنیک «مارکتینگ» نیز بکار برد و برای فهماندن وضعیت، روی این گروه جنگ‌طلب هم یک مارک خوش‌آوا - یا همان B team - گذاشت تا صرف شنیدن آن مخاطرات مربوط به برنامه‌های خصومت‌آمیز آن‌ را در ذهن مخاطب عام تداعی کند. امروز نیز این واژه نه تنها مرتب در رسانه‌های امریکا استفاده می‌شود بلکه عملاً وارد ادبیات سیاسی این کشور شده و تندروهای واشنگتن را نیز بشدت معذب کرده است.  در واقع،‌ این ابتکار دکتر ظریف باعث شد شخص ترامپ وارد میدان شود و تأکید کند خود او «همه امور را تحت کنترل دارد!»
به نظر می‌رسد امریکا بیش از آنکه به طراحی یک جنگ نظامی با ایران بیندیشد تلاش می‌کند سیاست فشار حداکثری خود را از طریق تحریم‌های اقتصادی و دامن زدن به یک جنگ روانی بویژه از طریق فرستادن ناوهای جنگی و افزایش تحرکات نظامیانش در آب‌های خلیج فارس مورد پیگیری قرار دهد. پیگیری این سیاست همزمان با وقوع رویدادهای مشکوکی چون حادثه فجیره امارات است که برخی کشورهای عربی ایران را به دست داشتن در چنین وقایعی متهم می‌کنند. نوع واکنش ایران تاکنون به این تحرکات امریکا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
برای خنثی‌سازی این فضا و پیشگیری از تشدید تنش، آقای دکتر تخت‌روانچی نامه‌ مهمی خطاب به دبیرکل سازمان ملل نوشت که در آن هم خواستار ورود سازمان ملل برای کمک به حل مسأله شد و هم مجدداً به پیشنهاد ایران مبنی بر برقراری «گفت‌وگو میان کشورهای حوزه خلیج فارس» تأکید کرد. اما دکتر تخت‌روانچی فقط به تشریح مسائل و طرح پیشنهاد بسنده نکرد، بلکه حتی بستر و مبنای حقوقی ایجاد یک فوروم گفت‌وگوی منطقه‌ای را نیز ارائه داد. او با استناد به بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ (۱۹۸۷) شورای امنیت، دبیرکل را به بررسی «اقدامات لازم جهت تقویت امنیت و ثبات در منطقه» فراخواند و او را به اجرایی کردن این بند و «ایجاد چتر بین‌المللی لازم» برای راه اندازی این گفت‌وگو ترغیب کرد. این پیشنهاد رسمی و علنی دولت نشان می‌دهد ایران، برخلاف ادعای طرف مقابل، به دنبال حل‌وفصل مسأله است و اتهام «تنش‌آفرینی» و «رفتار تهدید‌آمیز» به هیچ عنوان اعتبار ندارد. حال، توپ در زمین جامعه جهانی و کشورهای منطقه است. آنها یا باید این پیشنهاد را بپذیرند و در جهت کاهش تنش گام بردارند، یا این پیشنهاد را رد کنند و مسئولیت و تبعات آن را نیز پذیرا باشند. پیام ایران در این راستا بسیار روشن است.
معتقدم لازم است سایر مقامات ارشد و نهاد‌ها در ایران از این پیشنهاد مهم و عملی  نماینده کشور در سازمان ملل به صورت جدی و علنی پشتیبانی کنند تا در میان جوسازی‌ها و هجمه‌های تبلیغاتی طرف مقابل، این ابتکار عمل از یاد نرود و صرفاً به یک اقدام ناقص در حوزه «دیپلماسی عمومی» تبدیل نشود.

بــــرش

آقای ظریف در پیگیری دیپلماسی فعال خود در خلال سفر به امریکا با شبکه فاکس نیوز به عنوان یکی از رسانه‌های نزدیک به ترامپ گفت‌وگو کرد. به معنایی دیگر وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با این رسانه مورد توجه ترامپ به یک گفت وگوی رو در رو با او اقدام کرد. این اقدام با چه هدفی انجام شد؟
آقای ظریف بیش از اینکه از طریق شبکه فاکس با آقای ترامپ گفت‌وگو کند، پایگاه اجتماعی و جمعیت طرفدار او را مخاطب خود قرار داد. در واقع، وزیر امور خارجه ایران به  پایگاه اجتماعی و رأی‌دهندگان به ترامپ یادآوری کرد که رئیس‌ جمهورشان با وعده پایان دادن به جنگ‌های بی‌پایان و عدم مداخله در امور خاورمیانه وارد کارزار انتخابات شد و امروز، به واسطه یک گروه ایدئولوژیک و بعضاً «خارجی» که هیچ دغدغه‌ای نسبت به منافع مردم امریکا هم ندارد، به انحراف و خُلف وعده کشیده می‌شود.
این پیام بسیار تأثیرگذار بود چرا که حتی تا امروز، در حالی که هفته‌ها از حضور دکتر ظریف در نیویورک می‌گذرد، همچنان بازتاب این اظهارات و هشدارها در رسانه‌های و شبکه‌های اجتماعی امریکا قابل مشاهده است.
 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۷۷۵۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست خارجی ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا، قصد دارد در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ این کشور، روابط واشنگتن با اروپا را به طور اساسی تغییر دهد.

او به عنوان نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در مبارزات انتخاباتی وعده‌های بسیاری داده است.

در اینجا به سیاست خارجی آقای ترامپ که او می‌گوید در دور دوم ریاست جمهوری‌اش اجرا خواهد کرد، اشاره می‌کنیم:

ناتو، اوکراین و متحدان اروپایی

ترامپ گفته است که در زمان ریاست جمهوری او، آمریکا به طور اساسی در اهداف و ماموریت‌های ناتو تجدید نظر خواهد کرد.

او همچنین گفته است که از این کشورها خواهد خواست تا مبلغ «تقریباً ۲۰۰ میلیارد دلار» کمک نظامی به اوکراین را به آمریکا بازپرداخت کنند. ترامپ همچنین تأکید کرده است که در صورت انتخاب شدنش به ریاست جمهوری آمریکا متعهد به ارسال کمک‌های بیشتر به این کشور اروپای شرقی نخواهد بود.

ترامپ که کمک‌های مالی آمریکا به ناتو را در اواخر دوره ریاست جمهوری‌اش قطع کرد، اعتراض داشت که واشنگتن بیشتر از سهم خود پرداخت می‌کند.

او همچنین متعهد به پایان دادن جنگ اوکراین شده و ادعا کرده است که این قضیه را ۲۴ ساعته حل و فصل خواهد کرد.

اگرچه برنامه‌های ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین فاقد جزئیات هستند اما او سال گذشته در گفتگو با رویترز گفت که اوکراین ممکن است مجبور شود بخشی از خاک خود را برای دستیابی به توافق صلح واگذار کند.

ترامپ در حالی که در اوایل آوریل گفته بود آماده ارسال کمک‌های مالی بیشتر به اوکراین در قالب وام است، در جریان مذاکرات جنجالی کنگره بر سر بسته کمک مالی ۶۱ میلیارد دلاری به کی‌یف سکوت کرد.

 

چین، تجارت و تعرفه‌ها

ترامپ وعده داده است که تعرفه‌ها و محدودیت‌های تجاری جدیدی را علیه چین و برخی از متحدان اروپایی آمریکا اعمال کند.

رئیس جمهوری پیشین آمریکا همچنین ایده اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی را مطرح کرده است که می‌تواند بازارهای بین‌المللی را مختل کند.

او بر اساس قانون پیشنهادی خود یعنی «قانون تجارت متقابل ترامپ» گفته است اگر کشورهای دیگر بر آمریکا تعرفه وضع کنند، این کشور نیز تعرفه‌ای «متقابل و یکسان» اعمال خواهد کرد.

ترامپ همچنین گفته است که مالکیت چینی‌ها بر زیرساخت‌های حیاتی آمریکا مانند انرژی، منابع طبیعی، فناوری و مخابرات را محدود می‌کند.

رئیس جمهور پیشین آمریکا به ندرت در مورد تایوان یا اقدام‌هایی که در صورت حمله نظامی چین به این جزیره انجام خواهد داد، بحث می‌کند. او در این خصوص فقط به این نکته اکتفا کرده است که اگر او رئیس جمهور آمریکا باشد، چین هرگز جرات حمله به تایوان را نخواهد داشت.

 

مکزیک و مواد مخدر

ترامپ همچنین جنگ علیه کارتل‌های مواد مخدر را از اولویت‌های دور دوم ریاست جمهوری خود عنوان کرده و گفته است که کارتل‌های مواد مخدر فعال در مکزیک را به عنوان سازمان‌های تروریستی خارجی معرفی خواهد کرد.

او همچنین گفته است که به پنتاگون دستور خواهد داد تا با استفاده از نیروهای ویژه به مراکز رهبری این کارتل‌ها حمله کنند. رئیس جمهوری پیشین آمریکا همچنین گفته است که از نیروی دریایی کشورش برای اعمال تحریم‌های دریایی بر کارتل‌های مواد مخدر استفاده خواهد کرد.

ترامپ همچنین وعده داده است که با استفاده از قانون دشمنان بیگانه، قاچاقچیان مواد مخدر و اعضای باندهای خلافکار را از آمریکا اخراج می‌کند.

اسرائیل

ترامپ پس از حمله حماس به سرزمین های اشغالی در ۷ اکتبر از روش رهبران تل‌آویو انتقاد کرد اما از آن زمان به بعد همواره بر ضرورت «درهم شکسته‌شدن حماس» تأکید کرده است. او در ادعاهایی وعده داده است که مجازات‌های سختی را بر ایران به عنوان متحد حماس اعمال کند. رئیس جمهوری پیشین آمریکا همچنین گفته است که هواداران حماس را از آمریکا اخراج می‌کند.

افغانستان

ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی گفته است که از طالبان خواهد خواست تجهیزات نظامی رها شده ارتش آمریکا در جریان خروج از افغانستان در سال ۲۰۲۱ را به عنوان شرطی برای کمک‌های مالی به افغانستان مطح کند. او در سال ۲۰۲۱ گفته بود که قصد دارد تجهیزات رها شده ارتش آمریکا در افغانستان را بمباران کند، اما اخیراً این موضع را تکرار نکرده است.

اقلیم

ترامپ بارها وعده داده است که از توافق پاریس خارج خواهد شد. توافق پاریس، توافقی چندجانبه برای محدود کردن انتشار گازهای گلخانه‌ای است. او در دور اول ریاست جمهوری خود از این توافق خارج شد، اما در سال ۲۰۲۱ جو بایدن، رئیس جمهور دموکرات آمریکا بار دیگر کشورش را به عضویت این توافق درآورد.

سامانه دفاع موشکی

ترامپ همچنین قول طراحی یک سامانه دفاع موشکی قوی در اطراف آمریکا را بدون اشاره به جزئیات آن داده است.


 

دیگر خبرها

  • ببینید | ثبت اولین شهادت علیه ترامپ در پرونده حق السکوت
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب از سرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • انزجار افکار عمومی جهان از سرکوب دانشجویان آمریکایی معترض نسل‌کشی صهیونیست‌ها
  • جنگ رسانه‌ای نیازمند استراتژی است
  • افکار عمومی جهان مصمم به متوقف کردن جنایات جنگی در نوار ‎غزه است
  • کنعانی: افکار عمومی جهان بیدار شده است
  • سیاست خارجی ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
  • شکاف بین دولتمردان صهیونیست‌زده با افکار عمومی در غرب غیرقابل‌انکار است
  • «بمبی که آمریکا در خاورمیانه نمی بیند»: واشنگتن در حال تکرار اشتباه نادیده گرفتن افکار عمومی جهان عرب است/ آمریکا دود برخاسته از آتش زیرخاکستر غزه را ندید/ انقلاب رسانه های اجتماعی در جنگ غزه