Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@23:51:27 GMT

اهمیت روزافزون جایگاه مسکن در سبد هزینه‌های خانوار

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۵۲۶۸۱

اهمیت روزافزون جایگاه مسکن در سبد هزینه‌های خانوار

سعید عابدین درکوش با بیان ویژگی‌ها و اهمیت مسکن و جایگاه آن در اختصاص هزینه‌های خانوار در یک بازه زمانی مشخص( مثلا یک ماه) از تغییر جایگاه این نیاز اساسی در سبد هزینه‌های خانوار سخن می‌گوید؛ “در سال ۱۳۴۸، ۱۸ درصد هزینه و درسال ۱۳۸۳، ۲۹.۱ درصد از هزینه‌های خانوار”

به گزارش خبرنگار ایمنا، نویسنده کتاب "درآمدی بر اقتصاد شهری" درباره اهمیت و جایگاه مسکن می‌نویسد: مسکن که مانند غذا یکی از احتیاجات اساسی انسان است، همیشه از مسائل مهم اقتصادی بوده و هست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به منظور بررسی اهمیت جایگاه مسکن در زندگی انسان، توجه به توزیع درصد هزینه‌های ماهانه یک خانوار شهری در ایران از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۸۳ می‌تواند کمک کننده باشد؛ از سال ۴۸ تا ۵۴ هزینه‌های مسکن ۱۸ درصد هزینه‌های خانوار را تشکیل می‌داده در حالی‌که این مقدار در سال ۵۸ به ۲۵.۸ درصد و در سال ۸۳ به ۲۹.۱ درصد رسیده است.

آیا مسکن دارای ویژگی‌های متفاوتی است؟

وی معتقد است: مسکن با سایر کالاها  دارای تفاوت‌های اساسی است؛ مسکن در مباحث اقتصادی کالای منحصر به فردی است که نیاز به نظریه پردازی های خاص خود در زمینه های مختلف از قبیل عرضه و تقاضا در مسکن، تابع تولید و سیاست‌های مبارزه با مشکل مسکن دارد.

نویسنده در ادامه به بیان تفاوت‌های مسکن با سایر دارایی‌ها می‌پردازد و می‌گوید: مسکن در واقع شش خصوصیت منحصر به فرد دارد. اول مسکن کالایی ناهمگن است؛ یعنی تفاوت در ویژگی‌های آن نظیر اندازه، مکان، عمر، مشخصات داخلی و غیره هر واحد مسکونی موجب تفاوت در قیمت آن می‌شود.

دومین ویژگی مسکن، غیر قابل جابه جایی بودن آن است یعنی نمی‌توان آن را از جایی به جای دیگر منتقل کرد( در علم حقوق به چنین دارایی، "اموال غیر منقول" گفته می‌شود).

سومین ویژگی، با دوام و سرمایه‌ای بودن مسکن است و چهارمین ویژگی گران بودن آن است که معمولا خانوارها برای خرید آن به وام نیاز دارند.

ویژگی پنجم مسکن این است که هزینه جابه‌جایی از یک واحد مسکونی به خانه دیگر بسیار بالاست. این هزینه نه تنها فقط شامل هزینه‌های پولی جابه جایی است بلکه شامل هزینه‌های غیر پولی مانند جدا شدن از همسایه‌های قبلی مدرسه و دوستان است.

درخصوص ششمین مشخصه مسکن نیز می‌توان به این مورد اشاره کرد که مردم در انتخاب مکان سکونت به خصوصیات اقتصادی- اجتماعی همسایگان توجه می‌کنند و این مسئله موجب جداشدن محلات شهر بر اساس اقشار اجتماعی جامعه می‌شود.

مسکن نیاز طبیعی انسان است

درکوش در ادامه با اشاره به اصل ۴۳ قانون اساسی می‌نویسد: طبق اصل چهل و سوم قانون اساسی کشور اقتصاد ایران بر اساس تامین نیازهای اساسی تعیین می‌شود که به معنای تامین مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لازم برای تشکیل خانواده برای همه است.

راه حل رفع مشکلات مسکن

درکوش معتقد است: برای رفع مشکل مسکن، آپارتمان نشینی باید گسترش یابد. برای از بین بردن زاغه نشینی دولت باید واحدهای مسکونی غیر استاندارد را از بین ببرد و برای زاغه نشینان خانه‌های سازمانی ایجاد کند و با قیمت مناسب در اختیار آنان قرار دهد. برای جلوگیری از افزایش قیمت مسکن و مبارزه با کمبود مسکن باید از تعداد متقاضیان کاسته شود.

ایجاد خانه‌های سازمانی کمک موثری در رفع مشکل مسکن است و دادن وام به متقاضیان نیز از شدت مشکل می‌کاهد.برای حل ریشه ای مشکل مسکن باید از مهاجرت به شهرهای بزرگ مانند تهران جلوگیری به عمل آید و درصورت امکان روستاییانی که به تهران مهاجرت کرده اند نیز به بازگشت تشویق شوند.

وی مشکل اساسی مسکن در شهرهای بزگ ایران را ناشی از نفوذ فرهنگ غربی در جامعه می‌داند، بدین ترتیب که در گذشته فرزندان حتی بعد از ازدواج در کنار پدر و مادر خود زندگی می‌کردند ولی امروزه به علت نفوذ فرهنگ غربی فرزندان حاضر نیستند بعد از ازدواج در همان واحد مسکونی با پدر و مادر خود زندگی کنند.

این نویسنده همچنین ایجاد خانه‌های سازمانی برای کارگران را راه حل مشکل مسکن ندانسته و این‌کار را حق سرمایه داران تلقی می‌کند: سرمایه داران از این طریق قصد دارند امکان حرکت کارگران را از آنها بگیرند و آنها را پایبند به محیط کارخانه کنند تا بتوانند بیشتر آنها را استثمار کنند.

مشکل مسکن از دیدگاه جامعه

از نظر کل جامعه به عبارتی ساده می‌توان گفت: مشکل مسکن به علت کمبود واحدهای مسکونی قابل سکونت با توجه به استانداردهای تعیین شده است، البته منظور از کمبود مسکن صرفا عدم تعادل بین عرضه و تقاضای موثر نیست. مسئله کمبود مسکن را می‌توان با ارضا نشدن تقاضای بالقوه جامعه مربوط دانست. علاوه بر تقاضای واحد مسکونی مقدار عرضه خانه نیز در تعیین میزان کمبود واحد مسکونی نقش مهمی ایفا می‌کند. مقدار عرضه نیز در درجه اول بستگی به نقش دولت در نظام اقتصادی و اجتماعی حاکم بر کشور دارد ولی هرجا نقش دولت کمتر شود، متغیرهای اقتصادی بازار از قبیل قیمت بازار خانه، موجود بودن زمین، در دسترس بودن وام‌های اعتباری و هزینه ساخت ساختمان، در تعیین مقدار عرضه واحد مسکونی اثر می‌گذارد.

با توجه به مطالب فوق مقدار کمبود واحدهای مسکونی به وسیله تفاوت بین تقاضای بالقوه برای واحدهای مسکونی و تعداد واحدهای مسکونی موجود اندازه گیری می‌شود.

تقاضای مسکن

درکوش با اشاره به ناهمگن بودن مسکن می‌نویسد: مسکن بر خلاف بسیاری از کالاها یک کالای همگن نیست، یعنی ارائه کیفیت خدمات مسکونی باعث تغییر در آن‌ها می‌شود؛ در بررسی تقاضای مسکن از دو روش تابع تقاضای سنتی و تابع قیمت هدانیک مسکن (در روش مرسوم و سنتی قیمت هدانیک، ویژگی‌های مختلف فیزیکی و ساختاری واحد مسکونی و ویژگی‌های محیطی و همسایگی برای برآورد قیمت مسکن لحاظ می شود) استفاده می‌شود.

تابع تقاضای سنتی مسکن

وی در ادامه به بیان تابع تقاضای سنتی می‌پردازد و می‌گوید: تابع تقاضای سنتی مسکن همان تابع تقاضا است که تحت تاثیر قیمت، درآمد و عوامل دیگر است. اختلاف آن با سایر توابع تقاضا اولا در ناهمگون بودن واحدهای مسکونی است. در ثانی درآمد موثر بر تقاضای مسکن، درآمد دائمی خانوار است.

 اگر درآمد جاری خانوار که از حاصل جمع درآمد دائمی و درآمد زودگذر وی به دست می‌آید با تغییر در درآمد جاری که ناشی از تغییر در درآمد زود گذر است، خانوار مقدار تقاضا برای مسکن خود را افزایش نخواهد داد. اما اگر تغییر در درآمد جاری وی، ناشی از تغییر در درآمد دائمی باشد، احتمالا تقاضا برای مسکن او تغییر خواهد کرد.

تابع قیمت هدانیک مسکن

نویسنده در انتها نیز به بیان تابع قیمت هدانیک مسکن می‌پردازد که در آن واحد مسکونی، کالایی مرکب از خصایص و ویژگی‌های مختلف با درجات و مقادیر گوناگون در نظر گرفته می‌شود در این الگو قیمت تعادلی یک واحد مسکونی تابعی از دو گروه ویژگی‌ها یا خصایص مسکن است.

گروه اول شامل خصایص فیزیکی مسکن از قبیل مساحت زمین، مساحت زیربنا، تعداد اتاق، خدمات ساختمانی، نوع و کیفیت مصالح ساختمانی به کار رفته در واحد مسکونی، تعداد و کیفیت هریک از تجهیرات و تسهیلات موجود در آن است.

گروه دوم نیز شامل همه ویژگی های مربوط به محل استقرار، محیط و همسایگی محلی است که واحد مسکونی مورد نظر در آن قرار گرفته است، مانند مرغوبیت از لحاظ همسایگی و دسترسی به مراکز آموزشی و بهداشتی، دسترسی به مراکز خرید و فروش مایحتاج عمومی و خصوصی، و فاصله تا مراکز اشتغال در شهر به ویژه مرکز اصلی شهر، و بالاخره وجود داشتن یا نداشتن تسهیلات شهری در حل استقرار واحد مسکونی مورد نظر، مثل آب، برق، گاز، فاضلاب و... .

اساس و دلیل برقراری رابطه علت و معلولی که تابع قیمت هدانیک بیان می‌دارد این است که هرچه تعداد ویژگی‌های مثبت و مطلوب برای مصرف یک واحد مسکونی معامله شده بیشتر باشد با فرض ثابت بودن سایر شرایط، قیمت بازاری آن واحد مسکونی بیشتر خواهد بود.

طبق نتایج حاصل از تحقیقات، در شهر تهران ساخت زیربنا و مساحت زمین بیشترین تاثیر را بر قیمت واحد مسکونی دارند در حالی که در شهر اهواز از نظر متقاضیان، عوامل رفاهی و فیزیکی ساختمان بیشتر از سایر عوامل بر قیمت واحد مسکونی موثر بوده است.

بیشتر بخوانید:

درآمدی به اقتصاد شهری؛ ارائه ابزار برای حل و فصل مسائل شهر درآمدی بر اقتصاد شهر/ "مسکن" بزرگترین بخش مخارج خانوار فقر اقتصادی عامل روی آوردن حاشیه نشین‌ها به مشاغل کاذب فقر چیست؟

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آپارتمان نشینی حاشیه نشینی ساخت مسکن سبد کالای خانوارها مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۵۲۶۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحویل واحدهای مسکن ملی به متقاضیان تا پایان امسال

معاون وزیر راه‌وشهرسازی از تحویل واحدهای مسکن ملی به متقاضیان تا پایان امسال خبر داد و گفت: ۲میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در طرح ملی مسکن در دست ساخت است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، ارسلان مالکی، شب گذشته در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بیش از 2میلیون و 500 هزار واحد مسکونی در بخش‌های مختلف طرح ملی مسکن در دست ساخت است.

او با بیان اینکه 45هزار هکتار زمین برای اجرای طرح ملی مسکن به محدودۀ شهرها الحاق شده‌است، اضافه کرد: ساخت 57شهرک برای اجرای این طرح در کشور مصوب شده‌است.

مقاوم‌سازی 115هزار واحد مسکونی روستایی در لرستان

معاون وزیر راه‌وشهرسازی اعلام کرد: مراحل تصویب ایجاد بخشی از شهرک‌ها برای اجرای طرح ملی مسکن به پایان رسیده‌ و واحدهای مسکونی در این شهرک‌ها ساخته شده‌است.

مالکی با بیان اینکه اجرای طرح ملی مسکن در لرستان به‌دلیل مشکل تأمین زمین دشوار شده‌است، یادآور شد: دستگاه‌های اجرایی این عقب‌ماندگی را باید با هم‌افزایی جبران کنند.

او با اشاره به تأمین 300 هکتار زمین در لرستان بیان کرد: اگر مشکل تأمین زمین در این استان رفع شود شاهد سرعت در اجرای طرح ملی مسکن خواهیم بود.

معاون وزیر راه‌وشهرسازی عنوان کرد: ما تلاش می‌کنیم که واحدهای مسکونی با پیشرفیت فیزیکی 70درصد را تا پایان سال 1403 تحویل متقاضیان دهیم.

انتهای پیام/ 644/.

دیگر خبرها

  • تامین زمین برای ساخت بیش از ۹۰ هزار واحد مسکونی در شمال سیستان و بلوچستان
  • قیمت مسکن ملی پرند؛ متری ۱۰ میلیون تومان
  • احداث ۱۰۵۰ واحد مسکونی نهضت ملی مسکن در خوی
  • شتاب اجرای طرح ملی نهضت مسکن در خوی با مشارکت انبوه سازان 
  • ۵۹ هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده استان تهران ساخته شد
  • ۴ هزار واحد مسکونی در شهر پرند آماده تحویل
  • تحویل نه هزار واحد مسکونی تا پایان سال
  • تحویل ۴ هزار واحد مسکونی در شهر پرند/ آورده ۷۰۰ میلیونی متقاضیان
  • سمنان پیشرو در نهضت ملی مسکن/ ۱۹ هزار واحد مسکونی در دست ساخت است
  • تحویل واحدهای مسکن ملی به متقاضیان تا پایان امسال