Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، برای داشتن دندان‌هایی سالم و لبخندی زیبا، اولین نکته حفظ سلامت لثه‌هاست؛ لثه بیمار می‌تواند به آسیب دندان ها، بروز عفونت، افتادن دندان و ناتوانی در انجام روش‌های درمانی ترمیمی مانند کاشت ایمپلنت دندانی یا استفاده از دندان مصنوعی منجر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  به گفته متخصصان عفونت دندانی زمینه ساز بروز بیماری‌های قلبی عروقی و ابتلای افراد به بیماری‌های طیف اختلال شناختی مانند آلزایمر و دمانس مغزی خواهد شد.   برای حفظ سلامت لثه‌ها و جلوگیری از بروز آسیب به دندان ها، پیشگیری از بروز پوسیدگی درد دندان یا ابتلا به بیماری‌های عفونی لثه مانند پریودنتیت و رفع بوی نامطبوع دهان کارشناسان راهکار‌هایی طلایی را به افراد توصیه می‌کنند.  
بیماری لثه زمانی شروع می‌شود که پلاک‌ها حاوی باکتری و دیگر عامل‌های التهاب زا در طول خط رویش دندان شکل می‌گیرند؛ بی دقتی و کم‌حوصلگی افراد برای اهمیت به بهداشت و سلامت لثه و تاخیر در مسواک زدن صحیح دندان‌ها به رشد پلاک‌ها و بروز عفونت لثه و در صورت تشدید به آسیب استخوان فک منجر خواهد شد.   از جمله علامت‌های بروز عفونت لثه می‌توان مواردی چون احساس بوی نامطبوع در دهان، شل شدن لثه، خونریزی از لثه، التهاب، قرمزی و درد لثه‌ها و بروز تورم در محل رویش دندان در کنار لثه را نام برد.   در مراحل پیشرفته عفونت لثه و ابتلای فرد به بیماری پریودنتیت، آسیب شدید به لثه واردشده و امکان دارد دندان‌ها از محل خود خارج شده یا پزشک مجبور به کشیدن آن‌ها شود.   برای جلوگیری از بروز عفونت لثه حداقل روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید؛ نخ دندان پیش از مسواک زدن باید انجام شود تا پلاک‌ها و دیگر مواد خوراکی که در کناره دندان و لثه‌ها باقی مانده اند پاک و از دهان خارج شوند.  
مراجعه منظم به دندان پزشک یکی از راهکار‌های تشخیص زودهنگام بروز عفونت لثه است؛ پزشک با معاینه لثه می‌تواند تشخیص دهد که عفونت لثه وجود دارد و تا چه اندازه پیشرفت کرده است و درمان‌های پیشگیرانه لازم را به بیمار تجویز کند.   افرادی که مواد دخانی به ویژه سیگار یا قلیان استعمال می‌کنند به احتمالی بیشتر دچار مشکل‌های سلامت دهان و دندان می‌شوند، پوسیدگی دندان ها، تیره شدن رنگ دندان و عفونت لثه در این افراد بسیار شایع است. در هر زمان ترک سیگار و استفاده نکردن از محصول‌های دخانی سبب جلوگیری از پیشرفت آسیب به لثه‌ها و دندان می‌شود.   برای افزایش اثربخشی مسواک، نوعی مناسب با جنس دندان‌های خود را متناسب با دستور دندان پزشک انتخاب کنید. به گفته کارشناسان در صورت استفاده مناسب، مسواک برقی اثربخشی بیشتری به نسبت مسواک دستی دارد زیرا بخش‌های انتهایی دندان را به خوبی پوشش می‌دهد.  
زمان مسواک زدن افزون بر دندان ها، لثه‌های خود را نیز به آرامی مسواک بزنید و در صورت مشاهده خونریزی یا درد و تورم با احتمال بروز عفونت لثه به پزشک مراجعه کنید.   هر سه الی چهار ماه مسواک دستی خود را تعویض کنید به ویژه اگر مو‌های مسواک خمیده شده باشد، پس از اتمام مسواک آن را به خوبی شسته و در فضای باز قرار دهید تا به‌صورت کامل خشک شود.   استفاده از خمیر دندان‌های حاوی فلوراید نیز می‌تواند سبب استحکام لثه و دندان‌ها شود.   دهانشویه‌ها نیز می‌توانند با کاهش تولید پلاک و جلوگیری از رشد آن‌ها سبب افزایش سلامت لثه‌ها شوند؛ استفاده از دهانشویه شیمیایی تنها دربازه زمانی استاندارد زیر نظر دندان پزشک مجاز است. محلول آب نمک رقیق هم می‌تواند سبب تقویت لثه‌ها و رفع خونریزی از آن‌ها شود در صورتی که فرد آب نمک را نبلعد، زیرا در دراز مدت این کار می‌تواند سبب افزایش فشار خون شود.   افرادی که به دلایل مختلف دندان‌های خود را از دست داده اند و از راهکار‌های درمانی مانند بریج، ایمپلنت دندانی یا دندان مصنوعی استفاده می‌کنند باید توجه فراوان به سلامت لثه‌های خود داشته باشند.
اگر لثه دارای عفونت یا التهاب باشد این راهکار‌های درمانی موفقیت آمیز نخواهند بود.   مصرف برخی مواد خوراکی هم می‌تواند سبب افزایش سلامت لثه و دندان‌ و کاهش بروز پوسیدگی شود؛ از جمله محدود کردن مصرف مواد شیرین و قندی.   یکی از مواد خوراکی مقوی برای سلامت لثه ها، ریشه گیاه زنجبیل است؛ این گیاه با خواص ضد التهابی به تقویت سلامت بافت لثه‌ها کمک می‌کند. مصرف این گیاه به همراه دمنوش یا افزودن آن به خوراک می‌تواند سبب کاهش تولید پلاک دندانی شود، پیش از مصرف زنجبیل از نداشتن حساسیت خوراکی به آن اطمینان حاصل کنید.  
مصرف روزانه یک عدد میوه سیب هم از قدیم برای سلامت دهان و دندان و حتی سلامت قلب و عروق توصیه شده است؛ مصرف سیب پس از صرف خوراک به ویژه اگر دسترسی به مسواک برای پاک کردن دندان‌ها ندارید مانند یک پاک کننده آنتی باکتری می‌تواند سبب تمیز شدن دندان‌ها شود، البته سیب دارای مواد اسیدی در ترکیب خود است و پس از مصرف آن توصیه می‌شود دهان با آب یا دهانشویه شسته و آبکشی شود.
گنجاندن شیر و دیگر محصول‌های لبنی در رژیم خوراکی روزانه هم سبب تقویت و بهبود سلامت دندان‌ها و استخوان فک و استحکام آن‌ها در برابر عامل‌های التهابی می‌شود.   کارشناسان توصیه می‌کنند برای افزایش اثربخشی شیر و دیگر محصول‌های لبنی آن‌ها به تنهایی مصرف شود. افزودن پودر کاکائو یا قهوه یا انواع دانه غلات به شیر از اثر بخشی آن می‌کاهد، از جمله دیگر محصول‌های لبنی مفید برای سلامت بدن، پنیر، ماست، کشک و دوغ را می‌توان نام برد که توصیه می‌شود از نوع پاستوریزه آن‌ها استفاده شود.  
مصرف سبزی و سالاد هم به افزایش سلامت لثه‌ها کمک می‌کند؛ سبزی و سالاد حاوی فیبر هستند و با تولید بزاق در دهان سبب از بین بردن باکتری‌ها می‌شوند، از جمله سبزی‌های مفید برای ضدعفونی کردن محیط دهان و دندان می‌توان اسفناج، کرفس و کاهو را نام برد.  
پیاز هم یکی دیگر از برترین مواد خوراکی ضدباکتری برای کمک به سلامت دهان و لثه هاست؛ این ماده دارای خواص ضدعفونی کنندگی است و بیشترمیکروب و باکتری‌ها را از بین می‌برد، توصیه می‌شود در بیشتر وعده‌های ناهار و شام به همراه خوراک مصرف شود.

منبع:Healthline

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۴۹۲۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت گفت: مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی حاوی اسید می‌تواند خردگی و پوسیدگی سریع را در مینای دندان ایجاد کند، خوردن لواشک‌های ترش و نوشابه‌ها به دلیل وجود اسیدکربنیک موجب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.

الهام فقیهیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به نشانه‌های دندان آسیب‌دیده اظهار کرد: درد دندان یکی از نشانه‌های دندان آسیب‌دیده است، اما بیمار باید دقت کند مراجعه به دندان‌پزشک نباید تنها زمانی که درد دندان وجود دارد اتفاق بیفتد، اگر بیمار در مراحل اولیه پوسیدگی دندان به دندان‌پزشک مراجعه کند، هزینه کمتری را از لحاظ مالی و آسیب به دندان می‌پردازد تا اینکه در مراحل انتهایی پوسیدگی دندان به پزشک مراجعه کند.

وی افزود: وقتی که دندانی پوسیدگی سطحی دارد با ترمیم و پر کردن ساده بهبود پیدا می‌کند که هزینه بسیار کمتری نسبت به درمان ریشه و عصب‌کشی که دندان پوسیده به بیمار تحمیل می‌کند، دارد.

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت تصریح کرد: در پوسیدگی سطحی بافت دندان کمتر تخریب می‌شود، اما وقتی که دندانی عصب‌کشی یا مورد درمان ریشه قرار گیرد، دیگر بیمار درد را حس نمی‌کند و بافت دندان بسیار شکننده می‌شود و نیاز به درمان روکش و پروتزهای دندانی دارد، از این جهت حائز اهمیت است زمانی که بیمار احساس پوسیدگی دندانی داشت، سریع به دندان‌پزشک مراجعه کند.

وی با اشاره به حساسیت دندان‌های پوسیده به بعضی مواد غذایی گفت: دندان‌ها وقتی در معرض پوسیدگی قرار دارند، نخستین حساسیتی که نشان می‌دهند نسبت به خوردن مواد غذایی شیرین و سرد است، هنگامی که بیمار مواد غذایی شیرین را می‌خورد، این مواد لابه‌لای شیارهای دندان می‌رود و موجب شروع یک درد تیر کشنده می‌شود که پس از مدتی این درد تسکین پیدا می‌کند.

فقیهیان ادامه داد: این درد غیرقابل تحمل نیست و بیمار سریع به دندان‌پزشک مراجعه نمی‌کند، به همین دلیل وقتی بیمار یک ماده غذایی سرد مانند یک لیوان آب خنک را مصرف می‌کند، این نوع احساس درد شکل می‌گیرد و سریع هم آرام می‌شود، در این مرحله احتمال دارد دندان دچار پوسیدگی شده و نیاز به درمان ریشه و عصب‌کشی نداشته باشد.

وی با بیان اینکه پوسیدگی خود به خود درمان نمی‌شود، ادامه داد: بسیاری از اعضای بدن هستند که وقتی دچار بیماری می‌شوند، سیستم ایمنی بدن می‌تواند آن را درمان کند، اما بافت دندان از این مورد تبعیت نمی‌کند، وقتی که مینای دندان پوسیده شد، دیگر بهبودی در کار نیست.

دندانپزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت عنوان کرد: پوسیدگی‌های دندان را در بعضی از موارد با رعایت نکاتی می‌توان کمتر کرد، اما بهبودی توسط بافت بدن صورت نمی‌گیرد، همچنین لازم است بدانیم پوسیدگی شروع به پیشرفت می‌کند تا به عصب دندان برسد، در این مرحله بیمار یک درد غیرقابل تحمل و شبانه‌روزی را تجربه می‌کند و شدت درد شب‌ها بیمار را از خواب بیدار می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: احتمال دارد بیمار یک لیوان چای داغ مصرف کند و درد شدید و تیر کشنده‌ای را داشته باشد، وقتی که بیمار درد دندان را تجربه می‌کند، دندان او نیاز به عصب‌کشی دارد، یعنی درد طولانی‌مدت با محرک‌های بیشتری صورت می‌گیرد، بسیاری اوقات احتمال دارد پوسیدگی به عصب دندان برسد و دندان نیاز به عصب‌کشی داشته باشد، اما بیمار هیچ دردی نداشته باشد و درمان ریشه بدون وجود درد برای بیمار تجویز شود.

کدام مواد غذایی پوسیدگی سریع در دندان ایجاد می‌کند؟

فقیهیان با تاکید بر اینکه مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی حاوی اسید می‌تواند خردگی و پوسیدگی سریع را در مینای دندان ایجاد کند، گفت: خوردن لواشک‌های ترش و نوشابه‌ها به دلیل وجود اسیدکربنیک موجب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود، بنابراین مدت زمان استفاده از این مواد غذایی حائز اهمیت است، برخی افراد عادت دارند لیموترش را با دندان فشار دهند؛ این حرکت می‌تواند پوسیدگی و آسیب به بافت مینای دندان را برای بیمار ایجاد کند.

وی در خصوص اهمیت مراجعه زودهنگام به دندان‌پزشک تصریح کرد: مراجعه به دندان‌پزشک وابسته به رعایت بهداشت دهان بیمار است، افرادی که رعایت بهداشت دهان آن کمتر است و مصرف مرتب سیگار و محرک‌ها را دارند، باید هر شش ماه یک‌بار به دندان‌پزشک مراجعه کنند، اما افرادی که بهداشت دهان را به‌خوبی رعایت می‌کنند و از مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه‌های فلوراید استفاده می‌کنند، مراجعه آن‌ها به دندان‌پزشکی می‌تواند در زمان طولانی‌تر و هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یک‌بار انجام شود.

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت عنوان کرد: مراجعه به دندان‌پزشکی بر اساس ارزیابی و بروز پوسیدگی دندان‌های بیمار است، پیشگیری بهتر از درمان است، مراجعه کودکان به دندان‌پزشک باید هر شش ماه یا سالی یک‌بار انجام شود، به دلیل اینکه دندان‌های کودکان تازه روییده است و مداخله زودتر، هزینه‌های درمانی کمتر و نتیجه بهتری را به دنبال دارد و اگر نیاز به فلورایدتراپی باشد، توسط دندان‌پزشک صورت می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: باید بدانیم اگر در موارد انتهای پوسیدگی دندان به دندان‌پزشک مراجعه کنیم، هزینه‌های بیشتری به ما تحمیل می‌شود، در واقع وقتی که یک دندان ترمیم می‌شود، نسبت به زمانی که نیاز به عصب‌کشی دارد، استحکام بیشتری خواهد داشت، اما با درمان ریشه‌ای دندان استحکام آن کمتر می‌شود و نیاز به درمان‌های جانبی مانند روکش دندان نیز ضرورت پیدا می‌کند.

کد خبر 748407

دیگر خبرها

  • آیا خوردن جوش شیرین خطرناک است؟
  • این غذاها را با هم نخورید!
  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • بهترین زمان برای مسواک زدن چه وقتی است؟
  • سلطان آسمان ایران در خطر انقراض/ عکس
  • با این مواد غذایی درد را فراموش کنید
  • شاید باور نکنید اما نوشیدن جوش شیرین این خواص را دارد!
  • روایتی از حذف قند و عوارضش، جزو پربازدیدترین‌های توییتر شد/ عکس
  • سه راهکار طلایی برای انس کودکان قرن جدید با امام زمان (عج)
  • عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید