Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-29@05:45:17 GMT

خانواده‌ها به گوش باشند

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۵۳۰۴۲

خانواده‌ها به گوش باشند

محمدرضا نخعی‌پور، کارشناس علوم اجتماعی و عضو انجمن روان شناسی ایران در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی اظهار کرد: مهم‌ترین عامل در پدیده خودکشی، تنشی است که باعث دگرگونی تعادل شخصیتی فرد می‌شود.
وی افزود: خودکشی، نوعی ابزار خشونت و انگیزه اعتراض به شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که برای رهایی از احساسات طاقت فرسای بوجود آمده مانند ترس، ناامیدی، ناتوانی، سردرگمی و یا شرایط تحمل‌ناپذیر و رنجی که افراد گرفتار آن هستند، است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این کارشناس علوم اجتماعی بیان کرد: به طور خاص از جمله علل خودکشی عبارتند از احساس تنها شدن و اینکه کسی به زنده یا مرده بودن فرد اهمیت نمی‌دهد، ناامید شدن از بهتر شدن شرایط حادی که به آن گرفتار است.
نخعی‌پور ادامه داد: احساس بیهودگی کردن، افسردگی، عدم موفقیت در برخی از اهداف مانند قبول شدن در دانشگاه، ازبین رفتن یک رابطه، شکست مالی، استرسی که باعث می‌شود سطح توقع فرد از خود نسبت به توانایی‌اش بالاتر رود، خشمی که باعث شود شخص از طریق خودکشی از فرد یا افراد مقابل انتقام بگیرد، غرق شدن در استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی و نیافتن راه خروج از آن نیز از دیگر عوامل خودکشی هستند.
وی با بیان اینکه برای پیشگیری از خودکشی هم نهادهای حاکمیتی و هم خانواده‌ها دارای وظایفی هستند، افزود: وظایف نهادهای حاکمیتی، تسهیل روند زندگی اجتماعی و افزایش امید به زندگی در میان اقشار جامعه است.
این کارشناس علوم اجتماعی بیان کرد: دستگاه‌هایی که مستقیماً با مردم در ارتباط هستند، وظیفه دارند شرایط خدمت رسانی خود را به گونه‌ای تسهیل کرده که فرد پس از مراجعه به آن احساس امید و رضایت کافی داشته باشد و فراهم کردن شرایط خوب اقتصادی و افزایش سطح عمومی رفاه نیز از جمله این وظایف است.
نخعی‌پور تصریح کرد: همچنین راه‌اندازی و تجهیز مراکزی که بتواند با ارائه مشاوره‌های هدفمند، علمی و اثرگذار سطح تنش‌های فردی را به حداقل برساند، از وظایف مهم دستگاه اجرایی است.
وی اظهار کرد: از آن طرف خانواده‌ها نیز باید به منظور جلوگیری از این پدیده شوم، سطح مهارت‌های ارتباطی خود را با افراد حاضر در خانواده افزایش دهند.
این کارشناس علوم اجتماعی با بیان اینکه گاهاً فقط شنونده خوبی برای فرزندان و یا همسر بودن می‌تواند به پیشگیری از خودکشی منجر شود، تصریح کرد: باید این دغدغه برای خانواده‌ها ایجاد شود که افزایش روزافزون پدیده شوم خودکشی در نهایت به خانواده‌ها باز می‌گردد، تنشی که در خانواده کلید خورده، در جامعه پرداخت شده و نهایتاً منجر به این امر ناپسند می‌شود.
نخعی‌پور ادامه داد: متاسفانه برداشتی ناصحیح در جامعه ایجاد شده که کسانی که نام خودکشی را به زبان می‌آورند، دست به آن نمی‌زنند در صورتی که در تحقیقات میدانی انجام شده تقریباً قریب به اتفاق کسانی که دست به این اقدام زده‌اند حداقل یک بار قبل از خودکشی از این لفظ استفاده کرده‌اند.
وی افزود: پس اگر کسی در سخنان خود از این کلمه استفاده کرد، حتماً باید کنش‌های رفتاری‌اش مورد بررسی قرارگرفته و حرفش جدی گرفته شود.
این کارشناس علوم اجتماعی اظهار کرد: مهم‌ترین نکته قابل توجه در برخورد با افرادی که از این کلمه استفاده یا اطرافیان خود را با آن تهدید می‌کنند، این است که با رفتار و گفتاری منطقی با او صحبت کنیم و یا اگر قادر به انجامش نیستیم، حتماً از یک فرد متخصص کمک بگیریم.
نخعی‌پور ادامه داد: یک برخورد ناشایست می‌تواند تصمیم فرد گوینده کلمه خودکشی را در انجامش قطعی کرده و یا بالعکس تصمیم قطعی فردی که می‌خواهد به سمت خودکشی برود را سست و متزلزل کند.
وی افزود: سوال کردن از فردی که نام خودکشی را به زبان آورده، شنونده خوبی برای او بودن، مورد تحقیر و سرزنش قرار ندادن او، عمل کردن به تمام قول‌های احتمالی که به او می‌دهید، یافتن راه‌حل عملی برای کاستن مشکلاتی که مطرح می‌کند و در نهایت یاری جستن از مشاوران زبده می‌تواند دراین گونه مواقع بسیار مفید و مثمر ثمر باشد .
نوجوانی و فکر خودکشی
این کارشناس علوم اجتماعی تصریح کرد: به طور کلی طبق آمار به دست آمده خودکشی بیشتر در بین سن 15 تا 42 سالگی اتفاق می‌افتد که البته از حیث جنسیتی متفاوت است.
نخعی‌پور با بیان اینکه در این بازه سنی، سن نوجوانی و جوانی بیشترین آمار خودکشی را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: در بین جوانان و نوجوانان عواملی چون خشونت‌های خانوادگی، سرخوردگی تحصیلی و شکست‌های عشقی در صدر بوده و در افراد سنین بالاتر مشکلات معیشتی، اختلافات خانوادگی و نزاع بیشترین آمار دلایل خودکشی است.
وی افزود: خودکشی در بین زنان بیشتر از مردان است، اما در مقابل آن نوع خودکشی که به فرجام می‌رسد در بین مردان بیشتر از زنان است و این نکته یعنی اینکه تصمیم مردانی که برای خودکشی اقدام می‌کنند، از زنان قطعی‌تر است.
این کارشناس علوم اجتماعی بیان کرد: آغاز فکر کردن به خودکشی در دوران نوجوانی می‌تواند در ذهن زده شود و این فکر سال‌ها در ذهن لانه کرده و نهایتاً در دوران میانسالی عملیاتی شود، لذا از این حیث دوران نوجوانی و جوانی دوران حساسی به حساب می‌آید.
نخعی‌پور ادامه داد: بیشترین دلیل خودکشی در بین نوجوانان و جوانان سرخوردگی از آینده است، به نحوی که شخص ادامه زندگی را برای خود مفید و گاهی میسر نمی‌بیند و در این میان خانواده، گروه همسالان و جامعه می‌تواند فرد را در نهایی کردن تصمیمش به خودکشی مصمم‌تر کرده و یا می‌تواند او را از این تصمیم منصرف کند.
وی خاطرنشان کرد: قطعا ارائه راهکار مناسب برای خروج از تنش‌ها توسط افراد متخصص نقش به سزایی در کاهش خودکشی دارد.
این کارشناس علوم اجتماعی بیان کرد: وقتی فرد تصمیمش برای خودکشی قطعی و نهایی می‌شود، یک مشاور زبده است که می‌تواند با طرح سوالاتی خاص و یا القاء امید به شخص و تکنیک‌های مربوطه او را از این تصمیم منصرف کند.
نخعی‌پور تصریح کرد: به واقع در این حوزه نیز بیشتر به پیشگیری باید توجه کرد و بهترین پیشگیری نیز مراجعه دوره‌ای به مشاوران و روانشناسان برای بررسی رفتار افرادی که بیشتر در معرض این آسیب هستند، به حساب می‌آید.
وی افزود: حداقل تاثیری که یک مشاوره می‌تواند داشته باشد، شنیدن حرف‌های فرد تصمیم‌گیرنده به خودکشی است که او را از لحاظ روحی و روانی تخلیه کرده و فرصت تفکر بیشتری پیدا می‌کند.
این کارشناس علوم اجتماعی خاطرنشان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد مشاوره می‌تواند این پدیده شوم را از بین ببرد و حتی در موارد بسیار اندکی هم که مشاوره موفق نبوده است، حداقل مدت زمانی آن را افزایش داده، به این معنا که فردی که قصد داشته در لحظه دست به این اقدام بزند را منصرف کرده و به او فرصت فکر کردن بخشیده است.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان جنوبی اجتماعی خودکشی خانواده نهادها قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۵۳۰۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سردار رادان: دشمن می‌خواهد از خاکریز عفاف و حجاب بگذرد

به گزارش صدای ایران از ایسنا و بنابر اعلام خبرگزاری پلیس، سردار احمدرضا رادان در جمع اساتید و طلاب مدرسه عالی فقهی امام علی بن موسی الرضا (ع) و خانواده‌های معزز شهدای حریم و حرم، اظهار داشت: قصه پرغصه امروز‌های ما در آمیختگی شبهه، شک، تردید با یقینی حاصل از فقه و علم و عمل است؛ یعنی شبهه بین حجاب با دلایل و برهان قانون مسائل فقهی و عقلی با شبهاتی که حریف و دشمن و خودی نادان در برابرش قرار می‌دهند.

وی به اظهارات مقام معظم رهبری در این باره اشاره کرد و افزود: این قصه‌ای که صورت گرفته، برنامه دشمن است دشمن با برنامه کامل با هدف‌گذاری کامل و دقیق و البته پا به کار و مصمم است، چون اگر به هدف برسد به همه چیز رسیده است و اگر از این مسیر عبور کند از همه جا می‌گذرد.

سردار رادان ادامه داد: دشمن می‌خواهد از خاکریز عفاف و حجاب بگذرد، بعضی از خاکریز‌ها تعیین کننده است چه حفظ آن و چه از دست دادنش وقتی به شهید "علم الهدی" گفتند خرمشهر سقوط کرد گفت دعا کنید دل را از دست ندهیم خرمشهر را می‌توان پس گرفت، اما اگر دل سقوط کند خرم شهر‌ها پس از خرمشهر سقوط می‌کند وآن وقت است که در شهر‌های سقوط کرده زندگی خواهیم کرد.

فرمانده کل انتظامی کشور اضافه کرد: دشمن دست روی موضوع مهمی برای شکستن ما قرار داده است، اگر موفق شود دیگر چیزی برای ما نخواهد ماند.

وی اضافه کرد: ۳۲ سازمانی که در این نظام مسئول بودند برای ساماندهی حجاب و عفاف نه تنها کار خودشان را نمی‌کنند بلکه شبهه و شک و تردید در دل مردم نیز می‌اندازند، دل کسانی که ایجاد شبهه و شک و تردید می‌کنند، تسخیر دشمن شده است.

سردار رادان با اشاره به داستان "اندلس" توصیه کرد که چگونه خانواده‌ها از هم پاشیدند این یعنی سقوط و شکست، مسئله حجاب یک مسئله فرهنگی و اجتماعی است و ما به این مسئله معتقد هستیم، همچنین اعتقاد داریم خیلی از آسیب‌های اجتماعی ریشه در مسائل فرهنگی و اجتماعی دارد.

فرمانده کل انتظامی کشور اعلام داشت: بی حجابی دل‌ها را به سقوط می‌کشاند و بی غیرتی، بی حیایی و بی عفتی را به دنبال خواهد داشت در این صورت دیگر کسی برای ارزش‌های اسلامی سینه سپر نمی‌کند و به افرادی بی تفاوت بدل خواهند شد. الحمدالله خداوند مردم را پشت سر ما قرار داد و این را به دل مردم انداخت که به میدان آمده و حمایت و پشتیانی می‌کنند.

سردار رادان تصریح کرد: امروز ما افتخار داریم در محضر خانواده شهدا، اساتید علم و عمل سوگند یاد می‌کنیم، در مسیر اجرای طرح نور به لطف خدا و نظر ائمه اطهار (ع) و حمایت و پشتیبانی شما، هیچ تردیدی به خود راه نخواهیم داد، تیر‌هایی که به سمت ما رها می‌شود مبارک می‌دانیم و اگر زخمی به ما برسد آن را ذخیره آخرت خود می‌دانیم.

وی تاکید کرد: ما پای همه کار هستیم البته طلاب، خانواده‌های شهدا و اساتید اگر ساکت باشند مطمئناً در دل شما هم تردید ایجاد می‌کنند و بعد خواهند گفت همه مخالف شما هستیم پس ما معتقدیم مسئله حجاب و عفاف نباید به سطح انتظامی برسد و باید با فرهنگی و اجتماعی حل شود که کار به جایی برسد تا نگویند چرا حل نکردید.

فرمانده کل انتظامی کشور خاطرنشان کرد: هدف دشمن سنگ افکنی به پیشانی ماست از همه شما عزیزان و از مسئولان این مدرسه فقهی و از خانواده شهدا و از قلم و بیان شما قدردانی می‌کنم و از همکارانم نیز تشکر می‌کنم که زخم می‌بینند، ولی کم کاری نمی‌کنند و محکم پای کار ایستاده اند.

دیگر خبرها

  • مادران ۴ فرزندی الگوی عینی برای خانواده‌ها
  • نقش زنان در معنابخشی به زندگی خانوادگی و اجتماعی
  • خودکشی از رزیدنت‌ها به پزشکان رسیده؛ چرا دکتر سمیرا آل‌سعیدی خودکشی کرد؟/ «خودکشی پزشکان به‌مثابه یک انتحار اجتماعی است»
  • معرفی برگزیدگان نخستین جشنواره ملی کیش بهشت خانواده‌ها
  • دختر کیومرث پوراحمد: پدرم خودکشی نکرد
  • بهزیستی چه خدماتی به «خانواده‌های دارای فرزند چندقلو» می دهد؟
  • دختر کیومرث پوراحمد: پدرم خودکشی نکرده است
  • اظهارات جنجالی دختر کیومرث پوراحمد: پدرم خودکشی نکرد! / پرونده باز است
  • رادان: هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم
  • سردار رادان: دشمن می‌خواهد از خاکریز عفاف و حجاب بگذرد