Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-05@20:36:37 GMT

بارقه امیدی در روایت تاریخ برای نوجوانان

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۶۸۱۷۱

بارقه امیدی در روایت تاریخ برای نوجوانان

به گزارش خبرنگار مهر، رمان «خواب پلنگ» عنوان اثری است از هادی حکیمیان نویسنده اهل یزد که از سوی موسسه شهرستان ادب و برای مخاطبان نوجوان منتشر شده است. در یادداشتی که در ادامه می‌خوانیم مهدی صفری نویسنده رمان «ابدی» به این رمان نگاهی انداخته است که از نگاه شما می‌گذرد:

اگر امسال سری به غرفه های کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب تهران می‌زدید، مثل هرسال دانش آموزان ریسه شده‌ای را مشاهده می‌کردید که از طرف مدرسه آمده بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متاسفانه انواع اقسام کتاب‌های ترجمه خوش آب و رنگ و مصور، طنزهای یکبار مصرف، داستانهای علمی- تخیلی و … که هیچ سنخیتی با فرهنگ ما نداشت مثل برق فروخته می‌شد. تعداد و تنوع داستانهای تالیفی در نمایشگاه در مقایسه با ترجمه بسیار نازل بود و تنم را به عنوان پدر دو نوجوان می‌لرزاند. مسلماً نمی‌توان نیاز نوجوانان امروزی به داستانهای ترجمه را نادیده گرفت. ولی با چه راهکاری بایستی آنها را به سمت فرهنگ اسلامی ایرانی، خودباور و تلاش برای اصلاح جامعه سوق دهیم؟ هادی حکیمیان داستان خواب پلنگ را در چنین شرایطی به نوجوانان ما هدیه کرده است. کتابی که جدای از سرگرمی به آنها درس آزادی و استبداد ستیزی می‌دهد.

در کتاب تاریخ سوم دبیرستان، ماجرای میرزا رضای کرمانی را خوانده‌ایم. می‌دانیم شاگرد سیدجمال‌الدین اسدآبادی بوده و ناصرالدین شاه را پس از پنجاه سال بی‌عدالتی‌اش در حرم شاه عبدالعظیم به قتل رسانده است. در عکس کتاب، میرزا رضا لباس کهنه و پاره‌ای بر تن دارد و در غل و زنجیر است. ولی آیا همین مقدار برای فهمیدن دلایل این ترور کافی است؟ نوجوانان ما از شرایط معیشتی آن دوران چه می‌دانند؟ اتفاقی مهم در سلطنت قاجار در نصف صفحه کتاب درسی خلاصه شده است. این چند جمله کفایت می‌کند؟ قطعاً نه.

رمان خواب پلنگ، داستان فقر و بی‌عدالتی آن زمان را از زاویه دید کودکی به نام کوچکعلی بیان می‌کند. داستان از کنار زمینهای کشاورزی خارج از روستا آغاز می‌شود. پدر کوچکعلی، پلنگی را شکار می‌کند و به ده می‌آورد. هیبت پلنک همه را مسحور می‌کند. پدر برای اینکه به زندگی فقیرانه‌اش سر و سامانی بدهد علی رغم میل شخصی، پلنگ را به خان منطقه پیشکش می‌کند تا دستخوشی از او بگیرد. خان وعده روزهای بعد را می‌دهد ولی محقق نمی‌شود. کوچکعلی و دوستش حسینعلی همراه پدر برای گرفتن حقشان به شهر می‌روند ولی سهمشان از شازده‌ی شهرنشین فقط کتک است. بعدها می‌فهمند پلنگ، پالتوی پوست زن سفیر شده‌است. آنجاست که می‌فهمند حکومت چقدر مطیع و بله قربان‌گوی استعمار است. پدر در تهران مریض می‌شود و کوچکعلی مجبور است برای سیر کردن شکمشان دستفروشی کند. ظلم و ستم بیش از پیش به مردم فشار می‌آورد. میرزارضا دوست پدر کوچکعلی است و در طول داستان ظلم و جور حاکمان و درباریان را نظاره می‌کند و به دنبال راهکاری برای نجات مردم است. او یقین دارد که ریشه همه فسادها از ناصرالدین شاه است و باید ترور شود. کوچکعلی در این کار به او کمک می‌کند.

کتاب خواب پلنگ از منظر زبان مخصوص نوجوان نگارش شده، خوش‌خوان و پر است از دیالوگ‌ها، شعرها و ترانه‌های طنز کودکانه‌ای که حسینعلی از ننه‌کردی شنیده و از بر کرده و ماجراها و حوادث جذاب و پرکشش، یکی پس از دیگری خواننده را تا انتهای داستان با خود همراهی می‌کند. هادی حکیمیان هوشمندانه سعی داشته تا داستان تاریخی را طوری روایت کند که برای مخاطب نوجوان ما خواندنی باشد.»

در نمایشگاه امسال، یکروز به عنوان کتابفروش در غرفه شهرستان ادب حضور داشتم. بی‌شک یکی از مهمترین عناصر جذب مخاطب نوجوان به کتاب، طرح جلد آن است. جلد طراحی شده برای این رمان مناسب نوجوان نبود و به شخصه دانش‌آموزانی را دیدم که جلد کتاب را برانداز می‌کردند و بدون آنکه به خلاصه داستان گوش دهند یا قدری بایستند و بخشی از کتاب را بخوانند، کتاب را به روی میز بر می‌گرداندند. کاملاً مشخص بود که در مقایسه با طرح جلدهای پر رنگ و لعاب خارجی مخاطب را جذب نمی‌کرد. کاش طرح جلد فضای وهم‌آلود را تلقین نمی‌کرد. کاش نشانی از نوجوانی، پویایی و امید به آینده را در ذهن تداعی می‌کرد.

کد خبر 4656251 حمید نورشمسی

منبع: مهر

کلیدواژه: ادبیات موسسه شهرستان ادب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۶۸۱۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمدمالی، هنری با روایت تاریخ

ایسنا/چهارمحال و بختیاری در دل کوچه‌های خاطره‌انگیز ملت شهرکرد، نمدمالان با دستانی پر از تجربه و دل‌هایی پر از امید به خلق آثار هنری می‌پردازند، اما این هنرمندان، با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند.

به گزارش ایسنا، در دل کوه‌های سر به فلک کشیده و دشت‌های سبز، هنری نهفته است که نسل‌ها دست به دست هم داده‌اند تا آن را حفظ کنند.

 نمدمالی، هنری است که با دستان هنرمندانه و قلب‌هایی پر از عشق شکل می‌گیرد، این هنر نه تنها یک صنعت دستی، بلکه بیانگر فرهنگ و تاریخی غنی است که در هر گره و پیچ و خم آن داستانی از گذشته‌های دور را روایت می‌کند.

امروزه باوجود تکنولوژی و صنعتی شدن، هنرهای دستی مانند نمدمالی کمتر به چشم می‌آیند و خطر فراموشی آن‌ها بیش از پیش احساس می‌شود، اما هنوز هم در گوشه و کنار این سرزمین، هنرمندانی هستند که با عشق و احساس، به این هنر زندگی می‌بخشند و آن را به نسل‌های آینده منتقل می‌کنند.

در دل کوچه‌های خاطره‌انگیز و بازارهای پر رفت و آمد خیابان ملت شهرکرد، نمدمالان با دستانی پر از تجربه و دل‌هایی پر از امید به خلق آثاری می‌پردازند که از روح تاریخ و فرهنگ جان می‌گیرند اما این هنرمندان، با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند که گاهی سایه‌ی سنگینی بر روی این هنر اصیل می‌اندازد.

در دنیایی که بازار به سرعت در حال تغییر است، نمدمالان با چالش‌هایی در بازاریابی و فروش محصولات خود روبرو هستند، رقابت با محصولات انبوه و ارزان قیمت، دشواری‌هایی را برای حفظ کیفیت و اصالت هنر نمدمالی به همراه دارد.

تامین مواد اولیه با کیفیت و به قیمت مناسب از دیگر دغدغه‌های نمدمالان است، افزایش هزینه‌ها و کمیاب شدن برخی مواد بر تولید و خلاقیت آن‌ها تاثیر می‌گذارد.

نگرانی از انتقال دانش و مهارت‌های نمدمالی به نسل‌های جدید، موضوعی است که همواره ذهن هنرمندان را به خود مشغول داشته است و با کم شدن علاقه‌مندان به یادگیری این هنر، آینده‌ی نمدمالی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

نبود حمایت کافی ازسوی متولیان می‌تواند بر پایداری این هنر تاثیر منفی بگذارد، نیاز است تا با ایجاد زیرساخت‌های مناسب و فراهم کردن بسترهایی برای نمایش و فروش این آثار، به حفظ و ارتقاء نمدمالی کمک شود.

شهرکرد به‌عنوان شهر ملی نمد ثبت ملی  شده است، اما در کوی نمدمالان شهرکرد چندان نمادهای این هنر اصیل به چشم نمی‌خورد.

با این حال، نمدمالان شهرکردی با اراده‌ای راسخ و عشقی که به این هنر دارند، هم‌چنان به پیش می‌روند و با هر گره و ضربه‌ای، نه تنها یک اثر هنری، بلکه قطعه‌ای از روح و هویت خود را به جهان عرضه می‌کنند، این هنرمندان، سفیرانی هستند برای معرفی فرهنگ و هنر ایرانی، شایسته‌ی تقدیر و حمایت‌اند.

می‌توانیم شهر ملی نمد(شهرکرد) را به شهر جهانی نمد تبدیل کنیم

علیرضا جیلان- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه نمد کاربردهای زیادی در زندگی روزمره دارد، اظهار کرد: یکی از کاربردهای نمد زیرانداز است، اما در صنعت پزشکی و هوا و فضا، خودرو، پوشاک و ... نیز از نمد استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه نمد یک محصول صادرات‌محور محسوب می‌شود، عنوان کرد: اگر بتوانیم این محصول را در زنجیره ارزش قرار دهیم، می‌توانیم شهر ملی نمد( شهرکرد) را به شهر جهانی نمد تبدیل کنیم.

جیلان با اشاره به اینکه نمد چهارمحال و بختیاری به کشورهای خارجی صادر می‌شود، خاطرنشان کرد: با احیای هنر نمدمالی می‌توان آن را به یک کالای صادرات محور تبدیل کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری بیان کرد: برای احیای صنایع‌دستی نیاز به آموزش داریم، اساتید خبره در حال حاضر به صورت سینه به سینه، هنر نمدمالی را به شاگردان خود آموزش می‌دهند، اما باید این هنر را به‌صورت دانشگاهی آموزش دهیم، همچنین می‌توان هنر نمدمالی را نیز از طریق مراکز فنی و حرفه‌ای نیز به علاقه‌مندان آموزش داد.

وی با اشاره به کوی نمدمالان شهرکرد، توضیح داد: یکی از ضرورت‌ها برای اینکه یک شهر ملی به شهر جهانی تبدیل شود، نمادسازی است، با شهرداری شهرکرد به توافقاتی برای نمادسازی رسیده‌ایم.

جیلان خاطرنشان کرد: درصدد هستیم تا گذرهای فرهنگ و هنر در شهرهای چهارمحال و بختیاری پیش‌بینی کنیم تا ساختارها و بازارهای قدیمی را پوشش بدهیم و بتوانیم گامی مثبت در راستای المان‌ها و گذرهای قدیمی برای حفظ فرهنگ و صنایع‌دستی برداریم.

سال گذشته ۱۱۹۰ کیلوگرم نمد از چهارمحال و بختیاری صادر شده است

علی‌اصغر عبدالهی- مدیر گمرک چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به صادرات نمد از گمرک استان، اظهار کرد: سال گذشته ۱۱۹۰ کیلوگرم نمد از استان صادر شده است.

وی افزود: ارزش ریالی صادرات نمد از گمرک چهارمحال و بختیاری در سال گذشته ۱۴ هزار و ۲۸۰ دلار بود.

عبدالهی با بیان اینکه ظرفیت‌های بسیاری در حوزه صادرات در چهارمحال و بختیاری وجود دارد، گفت: تلاش شد تا ظرفیت‌های صادراتی استان از جمله نمد در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران( اکسپو) به تجار خارجی ارائه شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کسب رتبه برتر در جشنواره ملی شعر دوست من کتاب
  • چاپ کتاب تصویری «همه‌ش مال جوجه باشه!» برای کودکان
  • نظربازی با اصفهانِ اردیبهشتی
  • نمدمالی، هنری با روایت تاریخ
  • سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن
  • نویسنده ادبیات نوجوان باید مخاطب را با توانمندی هایش آشنا کند
  • برگزاری کارگاه آموزشی داستان نویسی برای کودکان در رشت
  • رونمایی از کتاب ۱۰ جلدی یک سردار دراصفهان
  • پایان جشنواره ملی "شعر کودک و نوجوان رضوی" در همدان 
  • پایان جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان + تصویر