Web Analytics Made Easy - Statcounter

خوراک‌های محلی مناطق مختلف ذائقه مردمان هر منطقه را روایت می‌کند و می‌تواند پل ارتباطی میان افراد بومی و گردشگران خارجی باشد.

خبرگزاری شبستان- رشت، مهری شیرمحمدی؛ اخیرا مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان از ثبت 12 میراث معنوی استان خبر داد. در میان این میراث معنوی نام چند خوراک محلی هم دیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خورش «ترشه واش» یکی از این خوراک‌های محلی است که بنام شهر «لنگرود» ثبت شده است.


«عباس پارسا» در این باره می‌گوید: خوراک مردمان هر منطقه بخشی از هویت فرهنگی منطقه و بیانگر تمایز همان منطقه است. همینکه برخی از غذاها را مخصوص یک محدوده می‌دانیم، تمایز غذایی را با سایر مناطق نشان می‌دهد. خوراک‌های مناطق مختلف ذائقه مردمان هر منطقه را روایت می‌کند.


این کارشناس مطالعات فرهنگی با تاکید بر لزوم برنامه‌ریزی برای گردشگری خوراک می‌افزاید: برخی از کشورها نظیر جنوب شرق آسیا از این پتانسیل غذایی در جذب گردشگر استفاده می‌کنند. یکی از این شیوه‌ها بدین نحو است که گردشگران به مناطق روستایی می‌روند و آشپزخانه در اختیارشان قرار می‌گیرد و از وی می‌خواهند غذاهای محلی منطقه را خودشان طبخ کند و این تجربه ناب را برای خود رقم بزنند. اما این پتانسیل غذایی در کشور ما مغفول مانده است.

این استاد دانشگاه توضیح می‌دهد: ایران با 2 هزار و 500 نوع غذای سنتی، یکی از غنی‌ترین سفره‌های جهان را دارد و می‌تواند از آن در جهت توسعه صنعت گردشگری استفاده کند. ولی جدیدترین گزارش سازمان جهانی گردشگری (WTO)، سهم ایران را از بازار جهانی گردشگری یک و نیم درصد اعلام می‌کند و می‌گوید ایران در سال 2017 نسبت به سال 2016 رشد منفی یک و نیم درصدی تعداد گردشگر را تجربه کرده است.


پارسا با بیان اینکه تجربه غذا برای یک مسافر شاید بیادماندنی‌ترین قسمت سفر باشد ابراز می‌دارد: این صنعت نوپا نیازمند اقداماتی است که در وهله اول شناخت دست‌اندرکاران این حوزه از زیر و بم غذاهای محلی است. هرچند می‌تواند تفاوت‌هایی در ذائقه ایجاد کند، اما استفاده از مواد خام در مناطق طبخ غذا، خود در معرفی این نوع غذاها نقش محوری دارد. گردشگر باید تفاوت مثلا پخت میرزا قاسمی با بادمجان محلی و تخم مرغ ارگانیک را به‌عنوان خوراک محلی تجربه کند در غیراینصورت یک تهرانی هم مدعی پخت میرزا قاسمی خواهد بود.


وی دعوت از دست‌اندرکاران شناخته شده غذا در دنیا به ایران را راهکاری در معرفی غذاهای محلی می‌داند و عقیده دارد: همین خوراک‌های محلی می‌تواند پل ارتباطی میان افراد بومی و گردشگران خارجی باشد.


پارسا -که خود زاده شهرستان لنگرود است- در مورد خورش ترشه واش می‌گوید: اگرچه شیوه طبخ این خوراک در شهرستان‌های اطراف لنگرود تفاوت‌هایی دارد، اما اگر به روزبازارهای لنگرود سری بزنید، مشاهده می‌کنید که زنان روستایی این سبزی خودرو را هم بصورت خام و هم سرخ شده در معرض فروش گذاشته‌اند. درحالی که مردم شهرستان‌های مرکز و غرب گیلان از وجود چنین سبزی و خورشتی بی‌اطلاع هستند.


« ترشه واش» یا «آبکی» یکی از خورش‌های ویژه شرق گیلان است که خواستگاه آن شهر لنگرود بوده و بعدها در شهرهای همجوار همانند رودسر و لاهیجان نیز به دلیل مهاجرت یا نزدیکی فرهنگی رواج یافته است.
این سبزی محلی که ترش‌مزه است، لای بوته‌های چای رشد می‌کند. «واش» در زبان گیلکی، به سبزی‌های خودرو گفته می‌شود. اگرچه در سال‌های گذشته این سبزی لای بوته‌های چای و یا کوهپایه رشد می‌کرد، اما با تکثیر و پرورش دانه‌های این گیاه در باغ‌ها، این سبزی سه‌پر با پایه کوتاه، توسعه یافته است.

در سال‌های اخیر با بالا رفتن تقاضای خرید از سوی مسافران گیلانی، این سبزی یکی از اقلام پرفروش است  و در رستوران‌های لنگرود، خورش ترشه واش به‌عنوان یکی از خوراک‌های محلی معرفی می‌شود. اگر روزی گذرتان به  بازار ماهی فروشان لنگرود و یا ابتدای کوزه فروشان افتاد، دیگ‌های بزرگی را می‌بینید که در حال سرخ شدن سبزی ترشه واش است.


یکی از زنان فروشنده در این باره می‌گوید: سبزی آماده پخت خورش آبکی، مخلوطی از سبزی‌های محلی است و شامل ترشه واش، نعناع، کوتکوتو(چوچاق)، بارنگ بو، گشنیز و جعفری و تره است. بیشترین حجم سبزی این نوع خورش، ترشه واش و سبزی‌های معطر محلی است که آنها را با مقدار معینی سیر و پیاز به صورت نرم می‌سایند و در روغن سرخ می‌کنند.


وی می‌افزاید: این خورش در شرق گیلان طرفداران زیادی دارد. البته نحوه پخت هرکس با دیگری کمی متفاوت است. ولی در مجموع این خورش ترکیبی از مرغ، سبزی ترشه واش، گوجه و بادمجان است که بعد از پخته شدن بسته به ذایقه با ترشی آلوچه  و یا آبغوره ترش مزه‍‌تر می‌شود.

اگرچه این روزها دستگاه‌های سبزی خردکن، کار را آسانتر کرده است، اما در گذشته ساییدن سبزی این خورش در سینی سفالی موسوم به نمکیار صورت می‌گرفت.

بانوی 70ساله ای از لنگرود درباره شیوه سنتی پخت این خوراک می‌گوید: سبزی ترشه واش در اصل باید در نمکیار و با سنگ ساییده شده و در «گمج» پخته شود.


وی توضیح می‌دهد: بعد از چیدن و تمیز کردن سبزی ترشه واش و بقیه سبزی‌های محلی، آنها را در ظرف سفالی که به آن نمکیار یا نمکار می‌گویند، با سنگ صاف صیقلی بساییم. طبیعتا این کار زحمت زیادی دارد ولی سبزی عطر و رنگ طبیعی خود را حفظ می‌کند. بعد از سرخ‌کردن سبزی، همراه با سیر و پیاز محلی ساییده شده، تکه‌ای از سینه مرغ را داخل گمج می‌پزیم و سبزی‌های سرخ شده را هم به مرغ اضافه می‌کنیم تا با حرارت ملایم بپزد. آلوچه ترش را هم جداگانه پخته و دانه های آن را با صافی جدا و به خورش اضافه می کنیم. پایان کار هم بادمجان و گوجه را سرخ کرده و داخل خورش می‌ریزیم.

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: دهه کرامت قم خراسان جنوبي بیرجند امامزادگان و بقاع متبرکه جشن های دهه کرامت غنی سازی اوقات فراغت انقلاب اسلامی حج گردشگری غذا غذاهای محلی غذاهای گیلانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۲۳۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم ناچیز خراسان جنوبی در حوزه صادرات سنگ قیمتی

معاون اقتصادی استانداری خراسان‌جنوبی گفت: با توجه به ظرفیت ارزشمند گوهر سنگ استان فقط پنج صدم درصد صادرات ایران را در حوزه سنگ‌های قیمتی داریم که بسیار ناچیز است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان جنوبی؛ مهدی جعفری، امروز _یکشنبه شانزدهم اردیبهشت _در نشست با رسانه‌های استان، اظهار کرد: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران اکسپو ۲۰۲۴ فرصتی برای عرضه و معرفی دو زنجیره ارزش زرشک و گوهرسنگ استان بود.

وی با بیان اینکه دیگر زنجیره‌ها مثل بنتونیت، زغالسنگ، عناب، زعفران و صنایع دستی در سبد دوم قرار گرفت، افزود: در راستای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان، کتاب ۱۱۰ فرصت سرمایه‌گذاری به دو زبان انگلیسی و فارسی ارائه شد که مورد توجه قرار گرفت.

سرپرست معاونت اقتصادی استانداری خراسان‌جنوبی با اعلام این خبر که یک زنجیره ارزش ما به عنوان زنجیره ارزش برتر برگزیده و معرفی شد، خاطرنشان کرد: یکی از دستاوردهای نمایشگاه اکسپو برای خراسان جنوبی ثبت زرشک افین و عناب خوسف در جیاس یا همان نظام‌های میراث کشاورزی مهم جهان است.

وی هدف از شرکت در نمایشگاه اکسپو را ارائه ظرفیت‌های بازارپسندی محصولات خراسان جنوبی و تکمیل زنجیره‌های ارزش عنوان کرد و افزود: باید متناسب با ذائقه مصرف کننده و بازارهای هدف به سمت دانش بنیان شدن محصولات حرکت کنیم.

جعفری گفت: توجه به بازارهای هدف، نیازمند افزایش سهم صادراتی ماست.

وی با اشاره به ظرفیت ارزشمند گوهر سنگ استان ادامه داد: با توجه به ارزش اقتصادی این محصول، از تمام سهم صادرات جواهرات، عدد ناقابل و در حد پنج صدم درصد صادرات ایران را در حوزه سنگ‌های قیمتی داریم که بسیار ناچیز است.

سرپرست معاونت اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه گوهرسنگ ما با افغانستان قابل قیاس نیست، افزود: یکی از اهداف سرمایه‌گذاری در حوزه گوهرسنگ و در راستای ارتقای اقتصاد فعالان این حوزه، واردات گوهر سنگ افغانستان و فرآوری آن در منطقه ویژه اقتصادی است.

وی تأکید کرد: گوهرسنگ‌های ما وارد عرصه جواهرسازی شده و بازار پسندی بهتری پیدا کرده است.

جعفری با اشاره به جانمایی خوب پایون خراسان جنوبی در سالن وزارت کشور، افزود: شخصیت‌هایی از جمله وزیر کشور، وزیر جهاد کشاورزی، رئیس اداره امور استخدامی کشور، معاون اقتصادی وزارت کشور، معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و برخی استانداران از غرفه خراسان جنوبی بازدید کردند و با آنها مذاکرات خوبی داشتیم.

وی از ۱۱۰ مذاکره تجاری بین بخش‌های خصوصی و دولتی در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران خبر داد و گفت: ۲۱ هیئت تجاری از کشورهای چین، ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، ترکمنستان، روسیه، کامرون و هندوستان از غرفه خراسان جنوبی بازدید کردند.

سرپرست معاونت اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه علاقه چینی‌ها برای سرمایه‌گذاری در حوزه زعفران و گوهرسنگ استان است، خاطرنشان کرد: سرمایه‌های انسانی بسیاری از خراسان‌جنوبی در دیگر کشورها فعال بودند که در این نمایشگاه شناسایی شدند.

وی ادامه داد: کشورهای ترکمنستان و ارمنستان در سنگ‌های تزئینی، روسیه در محصولات استراتژیک، آفریقای جنوبی در سیمان، چین در صنایع دستی و صادرات منطقه ویژه، افغانستان در سلامت و دارو، پاکستان در صادرات میلگرد، هندوستان در محصولات مزیت دار استان درخواست‌هایی داشتند و کشور بلژیک هم خواستار تقویت ارتباطات اقتصادی فی‌مابین بود.

جعفری با اشاره به حضور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار در غرفه استان، از سفر نزدیک مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار به خراسان جنوبی خبر داد و گفت: همکاری منطقه آزاد چابهار و منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی در توسعه کریدور شمال به جنوب و توسعه منطقه بسیار مؤثر خواهد بود.

وی با اشاره به استقرار استودیوی سیار در غرفه استان و پخش و ضبط برنامه‌های فاخر در این راستا، خاطرنشان کرد: رسانه‌های استان در ارائه توانمندی‌ها و بازتاب حضور خراسان جنوبی در نمایشگاه به خوبی پای کار بودند.

معاون اقتصادی استاندار خراسان جنوبی افزود: نمایندگی وزارت امور خارجه، اتاق بازرگانی، اتاق تعاون و سایر دستگاه‌های متولی با همدلی خوبی که داشتند، ظرفیت خوبی را برای ارتباط‌گیری و مذاکرات موفق ایجاد کردند.

وی با بیان اینکه ۴۰ شرکت خصوصی و ۶۰ فعال اقتصادی استان در نمایشگاه اکسپو حضور داشتند، از انعقاد و امضای هفت تفاهم‌نامه در غرفه خراسان‌جنوبی خبر داد و گفت: یکی از مهمترین این تفاهم‌نامه‌ها در حوزه گوهرسنگ با وزارت صمت بود.

کد خبر 750814

دیگر خبرها

  • سهم ناچیز سدهای خراسان شمالی از بارش‌ها/ آب ذخیره کمتر شد
  • راه‌‌اندازی آنلاین‌شاپ صنایع دستی و سوغات محلی در طبس
  • طرز تهیه خورشت کنگر مخصوص مرحله به مرحله
  • فروشگاه مجازی صنایع دستی و سوغات محلی در طبس راه اندازی شد
  • راه اندازی آنلاین شاپ صنایع دستی و سوغات محلی در شهرستان طبس
  • تعلیق و لغو مجوز فعالیت ۲ دفتر خدمات مسافرتی در گیلان
  • ترفندی برای خوشمزه‌تر شدن خورش بادمجان که هر کسی نمی‌داند
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • سهم ناچیز خراسان جنوبی در حوزه صادرات سنگ قیمتی
  • از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از فعالان و کنشگران حوزه میراث‌ فرهنگی