Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-05@19:52:44 GMT

عوامل مؤثر بر اختلال پرخوری عصبی

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۰۵۰۶۲

نتایج یک تحقیق داخلی نشان می‌دهد آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی بر بهبود اختلال پرخوری عصبی مؤثر است و موجب بهبودی در اضطراب افراد مبتلا به پرخوری عصبی می‌شود اما در بهبود ادراک نادرست از تصویر بدنی و افسردگی در افراد مبتلا به پرخوری عصبی تأثیری ندارد. ناطقان: اختلالات خوردن در نیمه دوم قرن بیستم به طور حیرت‌آوری در حال افزایش است، در سبب شناسی این اختلال برخلاف اکثر اختلالات دیگر، عوامل اجتماعی فرهنگی بیشتر از عوامل روانشناختی و زیستی نقش دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



پرخوری عصبی از بسیاری جهات نمایانگر شکست تلاش‌های بیمار در دستیابی به وضعیت بی اشتهایی عصبی است. هدف بیماران در هر دو اختلال لاغری مفرط است اما در پر اشتهایی عصبی، بیمار در مقایسه با بیماران مبتلا به نوع محدودکننده بی‌اشتهایی عصبی کمتر می‌تواند حالت گرسنگی یا گرسنگی شدید را به صورت پیوسته حفظ کند و در مواردی به پرخوری دست میزند.

این پرخوری‌ها سبب حالت وحشت زدگی در فرد می‌شود، چون فرد فکر می‌کند خوردن وی از کنترل خارج شده است. ۹۰ تا ۹۵ درصد پرخورهای عصبی که به درمان تن می‌دهند زن هستند. در میان زنان از همه بیشتر دختران نوجوان درخطرند. میانه سن شروع برای همه اختلالات خوردن در دامنه ۱۸ تا ۲۱ سالگی است اما گاهی پرخوری عصبی حتی در ۱۰ سالگی شروع می‌شود. پرخوری عصبی بعد از ایجاد و در صورت درمان نشدن مزمن می‌شود.

الگوهای متفاوت رشد فیزیکی دختران و پسران در تعامل با عوامل فرهنگی اختلالات خوردن را ایجاد می‌کنند. دختران بعد از بلوغ عمدتاً در قالب بافت چربی اضافه وزن پیدا می‌کنند درحالیکه پسرها دارای بافت عضلانی و غیر چرب بیشتری می‌شوند. ازآنجاکه هیکل آرمانی برای پسران در کشورهای غربی هیکل عضلانی و قامت بلند و برای دختران هیکل لاغر پیش از بلوغ است رشد فیزیکی، پسران را به هیکل آرمانی نزدیک‌تر و دختران را از آن دورتر می‌کند و به طور کلی نگرانی در مورد تصویر بدن با افزایش سن کم می‌شود.

این بیماران اهمیت یا ارزش خود را تقریباً به طور کامل برحسب شکل و اندام و وزن خود، مورد قضاوت قرار می‌دهند. درنتیجه گرفتار افکاری درباره هیکل و وزن خود می‌شوند و با جدیت تمام از اضافه شدن وزن خود اجتناب می‌کنند و بسیاری دست به هر تلاشی می‌زنند تا لاغر بشوند و رفتارهایی مثل رژیم غذایی سخت‌گیرانه، استفراغ‌های خودخواسته، استفاده نادرست از مدرها و ملین ها و ورزش‌های سنگین انجام می‌دهند.

نقش دارودرمانی و روان‌درمانی در بهبود پرخوری عصبی

از این رو مجید محمود علیلو (دکتری تخصصی روانشناسی بالینی) و بهارک حیدری اقدم (کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه) پژوهشی با هدف " تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی بر بهبود نشانه‌های پرخوری عصبی" انجام داده‌اند.

نتایج پژوهش فوق‌الذکر نشان داد که آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی بر بهبود علائم پرخوری عصبی مؤثر است و همچنین رابطه معنی داری بین تنظیم هیجان‌ها و پرخوری وجود دارد.

همچنین افراد دچار پرخوری عصبی از عمل خوردن به عنوان تنظیم کننده هیجانات خود استفاده می‌کنند که گاهی همین رفتار خود موجب ایجاد اضطراب مضاعف می‌شود و فرد به رفتارهای جبرانی برای تنظیم هیجانات خود روی میاورد. بنابراین آموزش تنظیم هیجان به این افراد کمک می‌کند.

در تبیین یافته‌ها می‌توان گفت آموزش مهارت‌های تنظیم هیجان از طریق افزایش آگاهی نسبت به هیجان‌ها و مهارت کنترل آنها و درنهایت کاهش رنج هیجانی ناشی از آن با ذهن آگاهی، از رفتارهای خود آسیب زنی مانند پرخوری افراطی و رفتارهای جبرانی پس از آن می‌کاهد و بدین ترتیب علائم بولیمیا (پرخوری عصبی) کاهش می‌یابد.

همچنین نتایج نشان داد آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی بر بهبود افسردگی در افراد مبتلا به پرخوری عصبی مؤثر است و متغیر مداخله‌ای تأثیری بر افسردگی نداشته است. همانطور که قبلاً ذکر شد حدود ۲۰ درصد افراد مبتلا به پرخوری عصبی از افسردگی هم رنج می‌برند که احتمالاً این افسردگی واکنشی به پرخوری عصبی است.

این محققان با اشاره به اینکه شیوه بیان هیجان‌ها و بد تنظیمی آنها موجب تداوم اضطراب می‌شود، می‌گویند: اضطراب مشکل هیجانی است که نیازمند پاسخ دهی است. اضطراب در افرادی که مشکل تنظیم هیجانی دارند با رفتارهای دردسرسازی مانند پرخوری پاسخ داده می‌شود که خود عمل پرخوری موجب اضطراب بیشتر می‌شود و گاهی برای رهایی از این اضطراب دست به رفتارهای جبرانی می‌زنند و درنهایت چرخه معیوب ایجاد می‌شود.

آنها می‌افزایند: با آموزش تنظیم هیجان و رفتارهای مقابله‌ای صحیح همچنین آموزش کنار آمدن با هیجان‌ها به شکل ذهن آگاهی رفتارهای دردسرساز کاهش می‌یابد و همانطور که پرخوری بهبود میابد، اضطراب همراه با آن نیز بهبود می‌یابد.

یافته‌ها نشان داد که پس از ۱۰ جلسه آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی به طور متوسط علائم پرخوری عصبی ۶۴.۳۳ درصد و تصویر بدنی ۳۹.۶۵ درصد و افسردگی ۳۹.۹۶ درصد و اضطراب ۵۰.۷۶ درصد بهبودیافته و پس از پیگیری یک‌ماهه در علائم پرخوری عصبی به میزان ۵۴.۷۱ درصد، تصویر بدنی درصد، افسردگی ۲۸.۱۷ درصد و اضطراب ۴۵.۴۴ درصد بهبودی مشاهده شد.

این پژوهش در دوره بیست و نهم، شماره دوازدهم "مجله پزشکی ارومیه" منتشر شده است. منبع: ایسنا برچسب ها: عوامل موثر ، اختلال ، پرخوری عصبی

منبع: ناطقان

کلیدواژه: عوامل موثر اختلال پرخوری عصبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۰۵۰۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رقص توپ در شالیزار‌/ گزارش خبرنگار تسنیم را ببینید + فیلم

جوانان شرق مازندران با برگزاری فوتشال آغاز فصل نشاکاری با طعم برنج را جشن گرفتند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گلوگاه، اینجا فصل نشا با چاشنی فوتشال رقم خورد، تلفیق نشا و نشاط در شالیزارهای مازندران و جوانان  روستا در شالیزار پا به توپ شدند. برای آغاز یک فصل زراعی خوب و پررزق و روزی.

مسابقه فوتبال در شالیزار یک رقابت جذاب و دیدنی است که با شور و هیجان بالا در اردیبهشت زیبا و همزمان با آغاز فصل کشت برنج در برخی از روستاهای استان مازندران برگزار می‌شود .

فوتشال، یک فوتبال متفاوت که کمتر مسئولی به این پدیده جذاب اهمیت داده است و این بازی محلی و هیجان انگیز با هدف ایجاد نشاط و شادی در فصل نشا (کاشت بذر برنج) در شالیزار یا همان زمین زراعی میان گل و لای برگزار می‌شود.

این رقابت دوستانه بهانه‌ای برای دور هم جمع شدن مردم روستاها در مازندران است تا در فضایی شاد و هیجان انگیز فصل پر خیر و برکت زراعی را شروع کنند.

نخستین دوره مسابقات فوتشال در روستای ریحان آباد شهرستان گلوگاه با حضور دو تیم 9 نفره از جوانان و پیشکسوتان کشاورز برگزار شد و بازیکنان فارغ از نتیجه، با شور و شوق برای بردن و هدایت توپ در داخل زمین تلاش می‌کردند و در فضایی دوستانه و وفاق و یکدلی با لذت بازی کردند.

مردم روستا از پیر و جوان تا نوجوانان و کودکان علاقمند با هیجان بالا برای تماشای این بازی آمده بودند، یک گزارشگر محلی هم با هیجان بالا مسابقه را گزارش می‌کرد و قوانین این ورزش پر افت و خیز نیز از نگاه داور جذابیت خاص خودش را داشت و اهالی  هم با تمام اشتیاق و هیجان بازیکنان تیم ها رو تشویق می‌کردند.
نوجوان 14 ساله در گفتگو با تسنیم با بیان اینکه این فوتبال برای خردسالان هم می‌تواند برگزار شود گفت: این نوع مسابقات باعث نشاط و شادابی شده است.

جوان روستایی دیگری به همزمانی کشت و کار شالی در حاشیه برپایی مسابقات فوتبال اشاره کرد و گفت: با فوتبال سرزندگی و طراوت برای مردم روستا دنبال شده است.

شورای اسلامی ، دهیاری و شورای ورزشی روستاهای مازندران با همفکری و هم اندیشی برای اینکه شادی و نشاطی در فصل نشا برای کشاورزان روستا ایجاد شود اقدام به برگزاری یک دوره مسابقه فوتبال در شالیزار در زمین یکی از کشاورزان پایه‌ریزی کردند تا مسابقه فوتشال سُنت محلی ماندگار بماند.

هادی فرجی از اعضای شورای اسلامی روستای ریحان آباد با اشاره به اینکه ایجاد و نهادینه شدن شور و شعف و شادی در بین مردم از اهداف برگزاری این بازی بوده است اظهار کرد: با آغاز فصل کشت برنج جوانان روستا هم در کنار کشاورزان وارد زمین شالی می‌شوند تا اینگونه سنت ها  حفظ شود.

نماینده مردم روستا در شورای اسلامی با بیان اینکه این بازی محلی در زمین شالی یکی از کشاورزان برگزار شد؛ افزود : در این رقابت جذاب که همه سر تا پای‌شان گلی و خیس شد در هر تیم 7 بازیکن به میدان بازی رفتند و مردم نیز استقبال خوبی از این بازی داشتند و فضای رقابتی جالبی به وجود آمد .

فرشید سِگار به سراغ این مسابقه فوتشال در روستای ریحان آباد رفته و تصاویری به‌یادماندنی از این رقابت‌ها ثبت کرده است .

گزارش خبری تسنیم را ببینید:

.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عضو انجمن آسم و آلرژی : ۹ تا ۱۳ درصد مردم کشور آسم دارند / آلودگی هوای کلانشهرها از عوامل مهم ابتلا به آسم است
  • رابطه سلامت روده و سلامت مغز
  • مهدی طارمی اینزاگی را هیجان زده کرد
  • چند درصد ایرانی‌ها آسم دارند؟ بالاترین میزان ابتلا در این سن
  • ۱۳ درصد ایرانی‌ها آسم دارند
  • ویدئوی هیجان انگیز از لحظه پیدا شدن یسنا
  • ۱۳ درصد ایرانی‌ها به آسم مبتلا هستند/ آسم چگونه درمان می شود؟
  • با این عرقیجات از شر سنگ کلیه در امان بمانید
  • رقص توپ در شالیزار‌/ گزارش خبرنگار تسنیم را ببینید + فیلم
  • آغاز برداشت گل گاوزبان اشکو در نکا