Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@17:02:47 GMT

«هه ره وز» رسم ماندگار روستاهای بانه

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۲۳۸۲۳

«هه ره وز» رسم ماندگار روستاهای بانه

«هه‌ره‌وز» رسمی برای مشارکت

سنندج - ایرنا - از گذشته های بسیار دور مردم کردستان با توجه به روحیه همبستگی و اتحادی که دارند بسیاری از کارهای خود را به صورت دسته جمعی و گروهی «هه‌ره‌وز» انجام می دهند و با پیشرفت تکنولوژی و تجهیزات، این رسم در روستاهای بانه همچنان ماندگار است.

با پیشرفت علم و تکنولوژی نیاز به نیروی کار در انجام فعالیت‌های کشاورزی و ساختمان سازی کاهش یافت و این تکنولوژی‌ها جدید جای انسان را گرفتند و فرهنگ کار گروهی و همکاری متقابل نیز کمرنگ شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هه‌ره‌وز یا همان انجام کار دسته جمعی و همکاری متقابل است که به عنوان فرهنگی ارزشمند در میان زنان و مردان روستایی بویژه روستاهای دور و صعب العبور بانه ماندگار شده و مردمان این مناطق هنوز هم بسیاری از کارها را به صورت انجام می‌دهند تا کارها با سرعت بیشتری انجام شود.

درو کردن گندم، برداشت نخود، نشا محصولات، شخم زدن و ساختمان سازی و بسیاری دیگر از فعالیت های خانه توسط زنان در گذشته به صورت دسته جمعی انجام می‌شد که با رشد تکنولوژی این فعالیت‌ها به صورت ماشینی انجام می‌شود و به واسطه رشد تکنولوژی در بسیاری از روستاهای فرهنگ کار دسته جمعی از بین رفته اما در روستاهای صعب العبور و دور که به تکنولوژی و ابزار ماشینی دسترسی ندارند هه‌ره‌وز همچنان حرف اول را می زند.

یکی از روستانشینان بخش نمشیر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: مردم در گذشته بسیاری از کارهای سنگین و زمان بر را به صورت هه‌ره‌وز انجام می‌دادند چراکه که این اقدام باعث می‌شود کارها با سرعت بیشتر و در زمان کمتری با خلاقیت و ابتکار انجام شود.

خالد شریفی افزود: در روستاهای بخش نمشیر و بسیاری از روستاهای سردشت در استان آذربایجان غربی که جمعیت آنها کمتر از ۱۰ خانوار است مردم چند روستا به صورت گروهی کارهایشان را انجام می‌دهند و ۳۰ تا ۴۰ نفر در یک یا ۲ روز کار چندین روز یک خانواده را انجام می‌دهند.

وی اظهار داشت: برای هه ره وز یک یا ۲ نفر از اعضای هر خانواده را برای کمک در درو کردن و برداشت گندم و نخود همکاری داشته و روستاییان در کارهای عقب مانده نیز از این فرهنگ استفاده می‌کنند.

شریفی با بیان اینکه هه‌ره‌وز در هر کاری وجود داشته و با ماشینی شدن زندگی کم رنگ شده است گفت: بر اساس سنت قدیمی آغاز و پایان آن با هلپرکی و آواز همراه است که این کار باعث ایجاد روحیه نشاط و همکاری بیشتر در بین مردم می‌شود.

وی ادامه داد: ما هر ساله با هه‌ره‌وز گندم را درو و گاهی نیز برای انجام این سنت به روستاهای اطرافمان می‌رویم و در کار برداشت گندم و نخود به صورت دسته جمعی همکاری می‌کنیم.

تعامل ثمره هه‌ره‌وز

رئیس جهاد کشاورزی بانه با اشاره به اهمیت فعالیت‌های دسته جمعی و نقش آن در پیشرفت و تعامل سازنده جامعه گفت: برخی از روستاها با توجه به عدم دسترسی به امکانات به روش‌های قدیمی محصولات کشاورزی خود را برداشت می‌کنند.

کریم شریفی افزود: هه‌ره‌وز نوعی همکاری متقابل بین مردم است که بیشتر در زمینه فعالیت‌های کشاورزی نمود پیدا می کند چرا که فعالیت‌های کشاورزی بویژه برداشت محصول در مناطقی که امکان حضور ماشین آلات نیست و باید به صورت سنتی برداشت کرد نیاز به نیروی کار زیادی دارد.

وی اظهار داشت: در روستاهای که امکان دسترسی به ماشین آلات وجود ندارد و کشاورزی به صورت سنتی و با ابزار ساده انجام می‌شود مردم با هه‌ره‌وز کار می‌کنند که به تعامل و همفکری بیشتر کمک می‌کند.

هه‌ره‌وز در زبان کُردی به معنای کار دسته جمعی و گروهی و یا همکاری متقابل است این روحیه در بین مردمان استان کردستان از دیرباز وجود داشته است.

شهرستان مرزی با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.

۷۴۶۹/۹۱۰۲

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کردستان برداشت محصول برداشت گندم کشاورزی بانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۲۳۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صهیونیست‌ها ده‌ها نفر را در بیمارستان ناصر زنده به گور کردند

نهادهای دولتی غزه با اشاره به جنایات هولناک صهیونیست‌ها در بیمارستان ناصر از جمله تکه تکه کردن اجساد فلسطینیان و ریختن آنها در کیسه زباله و سرقت اعضای بدنشان اعلام کردند، شواهد نشان می‌دهد اشغالگران شماری از غیرنظامیان را زنده به گور کرده‌اند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم با گذشت چند روز از کشف گورهای دسته جمعی در مجتمع پزشکی ناصر در خان یونس واقع در جنوب نوار غزه در پی عقب نشینی نظامیان صهیونیست و در حالی که همچنان تلاش‌ها برای کشف سایر اجساد باقی مانده در این گورها ادامه دارد، دفتر اطلاع رسانی دولتی در نوار غزه امروز اعلام کرد که نیروهای اشغالگر اجساد شهدای فلسطینی را در بیمارستان ناصر قبل از دفن آنها در گور دسته‌جمعی تکه تکه کرده و در کیسه‌های پلاستیکی ریخته بودند تا تجزیه آنها سریعتر انجام شود و پیدا کردن آنها ممکن نباشد.

از طرف دیگر اداره دفاع مدنی نوار غزه اعلام کرد که ما خواستار تشکیل کمیته تحقیقات بین المللی درباره جنایت وحشتناک ارتش رژیم صهیونیستی با حفر گورهای دسته جمعی و پنهان کردن اجساد تکه تکه شده شهدای فلسطینی در این گورها هستیم.

دفاع مدنی غزه تاکید کرد که با بررسی اجساد موارد زیادی از آثار شکنجه روی آنها دیده شد و شواهد نشان می‌دهد که این شهدای فلسطینی توسط ارتش رژیم اشغالگر به شکل وحشیانه‌ای اعدام میدانی شده‌اند.

دفاع مدنی غزه همچنین گزارش داد که با بررسی اجساد متوجه شدیم نیروهای اشغالگر اعضای بدن این شهدا را قبل از دفن آنها در گورهای دسته‌جمعی سرقت کرده‌اند. همچنین موارد زیادی از اعدام میدانی بیماران و تیم های پزشکی در مجتمع پزشکی ناصر توسط ارتش اشغالگر وجود دارد.

در بیانیه دفاع مدنی غزه آمده است که همچنین شماری از این اجساد متعلق به کودکان هستند که توسط ارتش صهیونیستی در گورهای دسته جمعی در مجتمع پزشکی ناصر دفن شده‌اند. ما از سازمان ملل می‌خواهیم کمیته‌ای بین المللی جهت بررسی جنایت های رژیم صهیونیستی در اعدام میدانی غیرنظامیان و سایر جنایات وحشیانه این رژیم در مجتمع پزشکی ناصر تشکیل دهد.

جزئیات هولناک از جنایات اشغالگران در گورهای دسته‌جمعی غزهگورهای جمعی و اجساد خاکستر شده در غزه؛ نماد توحش صهیونیسمواکنش حماس به کشف گور جمعی در خان‌یونس

در این بیانیه آمده است که تاکنون حدود 392 جسد در گورهای دسته جمعی در مجتمع پزشکی ناصر کشف شده که 58 درصد آنها قابل شناسایی نیست. همچنین دلیل حضور اجساد کودکان در گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر را هنوز نمی‌دانیم و آثار شکنجه روی اجساد چند تن از این شهدا وجود دارد.

دفاع مدنی غزه اعلام کرد که بررسی‌ها نشان می‌دهد اشغالگران دست کم 20 نفر را در مجتمع پزشکی ناصر زنده به گور کرده‌اند.

پیشتر سازمان دیده بان حقوق بشر اروپا-مدیترانه اعلام کرد که تیم‌های آن در بررسی اجساد قربانیانی که در گورهای دسته جمعی دفن شده بودند متوجه شدند بسیاری از آنها هنگام مرگ دستبند به دست داشته‌اند و همچنین شواهد نشان می‌دهد که بسیاری از این افرادی که قربانی شدند مجروح و بیمار بوده‌اند. علاوه بر آن اجسادی کشف شده که بدن آنها کاملا تجزیه و برخی از اجساد نیز تکه تکه شده بودند و این اجساد متعلق به غیرنظامیانی است که زیر بولدوزرهای ارتش اسرائیل له شده‌اند و صحنه‌هایی که دیده می‌شود بسیار وحشتناک است.

این سازمان حقوق بشری نبش قبر اجساد برخی از غیرنظامیان فلسطینی را مستند و اعلام کرد که شمار زیادی از این افراد بیمار بوده‌اند؛ بطوری که آتل‌ها و سوندهای ادرار هنوز هنگام دفن به آنها وصل بود. اکثر اجساد کشف شده شروع به تجزیه شدن کرده‌اند و بعد از اینکه نیروهای اسرائیلی در ماه ‌گذشته مانع از رسیدن تیم‌های مربوطه به این اجساد شدند پیکر بسیاری از آنها توسط حیوانات از جمله سگها پاره پاره شده است.

این در حالی است که دفتر اطلاع رسانی دولتی در نوار غزه از مفقود شدن هزاران نفر بعد از عقب نشینی نظامیان صهیونیست از برخی مناطق نوار غزه خبر داده و اعلام کرد که اطلاعی از سرنوشت این مفقود شدگان در دست نیست.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شادی دسته‌جمعی برای گل انفرادی ارونوف (عکس)
  • کاخ سفید و سازمان ملل خواستار تحقیقات درباره گورهای دسته جمعی در غزه شدند
  • اجساد فلسطینیان شواهدی از اعدام و شکنجه را نشان می‌دهد
  • کاخ سفید: خواستار انجام‌ تحقیقات درخصوص گورهای دسته‌جمعی غزه هستیم
  • خداحافظی دسته جمعی از تیم ملی | کار سرمربی ایران سخت شد!
  • صهیونیست‌ها ده‌ها نفر را در بیمارستان ناصر زنده به گور کردند
  • عفو بین‌الملل: گور‌های دسته جمعی در غزه نیازمند تحقیقات مستقل است
  • درخواست اتحادیه اروپا برای تحقیقات مستقل درباره گورهای جمعی خان‌یونس
  • ۱۴۰ گور دسته جمعی در نوار غزه شناسایی شد
  • واکنش آمریکا به کشف گور‌های دسته‌جمعی در غزه