Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ،   شاید دامپروری، دسترسی به نخ و پشم و رنگ‌های طبیعی وقتی با هنر دست زنان ایرانی آمیخت، زمینه ای برای صنعتی بزرگ به نام بافت فرش و قالیبافی شد، دستان توانمند زنان ایرانی از بافته های ذهنی بهترین ها را خلق کرد تا جائی که امروز فرش دستبافت ایرانی در فهرست کالاهای استراتژیک، ارزآور و پرطرفدار در دنیا مشهور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته کارشناسان، سابقه بافت فرش دستبافت در قزوین بیش از ۴۰۰ سال عمر دارد و در کاوش‌های باستان شناسان از مناطق ضیاء آباد در شهرستان تاکستان قزوین با کشف شواهدی بر آغاز دوره یکجانشینی بشر نمونه‌های دار فرش دستبافت آن زمان موسوم به «دارکوب» مشاهده شده است.

اما به طول کلی می‌توان گفت در دوران صفویه با انتخاب قزوین به عنوان پایتخت ایران، افزایش یکباره جمعیت، رفت و آمد سران و سیاسیون فرش بافی در شهر با جدیت بیشتری دنبال شد. نخستین کارخانه‌های فرش بافی بزرگ در قزوین نیز در همین زمان آغاز به کار کرد و در مقطعی بیش از ۳ هزار نفر از اهالی قزوین در کارخانجات فرشبافی مشغول به کار شدند.

آثار حضور فرشبافان، کارخانجات فرشبافی و نخستین فعالیت‌های اینچنین در کاروان سرای‌های قدیمی شهر مشهود است، اما چیزی که از آن زمان برای قزوین به ارمغان ماند، سبک ویژه مردم قزوین در بافت فرش‌ها و شهرت جهانی فرش دستبافت قزوین است که گویا در سال‌های گذشته به دست فراموشی سپرده شده است.

فروش فرش دستبافت قزوین کمی سخت است

افسانه صالح از بافندگان فرش استان قزوین است، وی که سال هاست در این رشته هنری فعالیت دارد می‌گوید: وقتی فرشی را با عنوان فرش دستبافت قزوین عرضه میکنیم قیمتی که برای آن گذاشته می‌شود بسیار کمتر از ارزش واقعی آن است پس مجبوریم فرش هایمان را پس از بافت به استان‌های دیگر کشور ارسال کنیم و با چندین واسطه و البته چند برابر قیمت به فروش برسانیم.

اوگفت: این در حالی است که فعالین این عرصه ارزش فرش دستبافت قزوین را می‌شناسند و همیشه بافندگان و بازرگانان مطرح کشور به دنبال خرید فرش دستبافت از قزوین هستند.

 حکمتیان نیز از دیگر بافندگان فرش دستبافت در قزوین است، او میگوید: من بیش از ۳۰ سال است که در این حوزه کار میکنم و در این سال‌ها کم کم کمرنگ شدن سبک و سیاق خاص فرش دستبافت قزوین را دیدم چراکه با گسترش فناوری‌ها و تغییر نقشه‌های سنتی به دیجیتال طرح و نقشه خاص منطقه قزوین کم کم از بین رفت و بیشتر بافندگان در سراسر کشور نقشه‌های مشترک دارند از سوی دیگر سلیقه مشتری برای ما مطرح است و خب مردم نمونه‌های فرش استان‌های دیگر را از ما میخواهند. شیرینی دسترنج

بافندگان قزوینی زیر دندان تاجران خارجی

سیده حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص با بافندگان فرش قزوینی هم نظر است او میگوید: امروز فرش دستبافت حاصل دسترنج بافندگان قزوینی با برند و نام سایر استان‌ها و حتی سایر کشور‌ها عرضه می‌شود و بسیاری از بافندگان قزوین هنوز گمنام هستند درحالی که فرش این بافندگان در بهترین کشور‌های دنیا با ارغام نجومی به فروش می‌رسد.

اوبیان کرد: در سال‌های گذشته توسعه و رونق فرش بافی در استان قزوین به خوبی صورت گرفته است، اما گویا هنوز برنامه مشخص و مدونی برای بازاریابی، عرضه و فروش این محصول در بازار‌های داخلی و خارجی وجود ندارد از این رو کمترین سود به بافندگان زحمتکش این فرش‌ها می‌رسد.

نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی افزود: بیش از ۹۵ درصد بافندگان فرش در قزوین بانوان هستند و با توجه به این که عمدتا این افراد تخصص و تجربه کافی برای عرضه و فروش این محصول در بازار‌های خارجی و داخلی را ندارند نمیتوانند از حق واقعی خود بهره‌مند شود.

بخش قابل توجهی از فرش دستبافت قزوین توسط بانوان روستایی تولید می‌شود

سعید نبیل رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین نیز چندی قبل در حاشیه نخستین جلسه کارگروه فرش دستبافت استان به خبرنگار تسنیم گفت: بیش از ۹۵ درصد فرش تولیدی در استان قزوین توسط بانوان بافته می‌شود و ۵۵ درصد بافندگان فرش قزوینی در روستا‌های استان ساکن هستند.

اوافزود: قزوین در حال حاضر ۶ هزار بافنده فرش فعال دارد که سالانه تعداد زیادی فرش دستبافت توسط این زنان کارآفرین بافته و به بازار‌ها عرضه می‌شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجار استان قزوین تاکید کرد: بیش از ۸ هزار نفر در استان قزوین کارت شناسایی بافندگی فرش دریافت کرده اند که به صورت موقت و دائمی به فعالیت در این عرصه می‌پردازند.

درب بازار‌های بزرگ دنیا به روی فرش ایرانی باز است

فرشته دستپاک، رئیس مرکز ملی فرش ایران چندی قبل در سفر یکروزه خود به استان قزوین در جمع خبرنگاران  استان قزوین گفت: فرش دستبافت ایرانی امروز به عنوان یکی از کالا‌های اساسی و پرطرفدار حتی با افزایش شدت تحریم‌ها در بهترین و بزرگترین بازار‌های دنیا مشتری دارد و میتوان گفت درب بازار‌های بزرگ نیا به روی فرش ایرانی باز است.

او بیان کرد: در شرایط اقتصادی امروز کشور، سیاست‌ها برای رهایی از اقتصاد نفتی و رسیدن به تولید ارز آور و استراتژیک برای کشور تولید فرش دستبافت میتواند یک گام مهم و اساسی باشد چراکه این محصول به صورت تماما ایرانی تولید می‌شود، مواد اولیه آن کاملا از داخل کشور تامین می‌شود و در نهایت با قیمت‌های مناسب در بازار‌های دنیا به فروش می‌رسد که میتواند زمینه اشتغالزایی و کارآفرینی در کشور را فراهم کند.

رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: استان قزوین در گذشته در زمینه تولید فرش دستبافت جزو بهترین‌ها در کشور بوده است و امروز هم میتواند به جایگاه سابق خود بازگردد چرا که تنها برند فرش ثبت شده دراین استان از کیفیت خوبی برخوردار است و بافندگان قزوین جزو برترین‌ها در کشور هستند که با تولید فرش دستبافت میتوانند برای استان اقتصادی پویا و دائمی را رقم بزنند.

بافندگان دیده نمی‌شوند

اهمیت فرش دستبافت ایرانی در بازار‌های جهانی از یک سو، ارز آوری، امنیت اقتصادی و اشتغالزایی زیاد این حرفه در کشور، اما گویا سبب نشده است تا با همه تاکیدات امروز کشور بر افزایش تولید فرش دستبافت بافندگان مورد توجه قرار گیرند.

عبدالمحمد زاهدی استاندار قزوین گفت: برای حمایت از صنعت فرش دستبافت در کشور در مرحله نخست باید از بافندگان فرش حمایت کردچراکه بدون هنر و توانمندی این بافندگان صنعت فرش دستبافت در کشور وجود نخواهد داشت.

او عنوان کرد: کار کردن در شرایط نامساعد برای این بافندگان مشکلاتی جسمی ایجاد کرده است این در حالی است که از نظر بیمه این افراد نیز مشکلاتی وجوددارد.

زاهدی افزود: برای حمایت از این صنعت باید نیاز‌های فعالین این عرصه دیده و شنیده شود و مسئولین به دنبال راهی برای رفع این مشکلات باشند.

استاندار قزوین تاکیدکرد: توسعه و رونق صنعت فرش دستبافت در کشور میتواند یک جزیره از مشاغل و خدمات را در کشور احیاء کند چرا که فرش یک صنعت مادر است و میتوان در حاشیه آن از عرضه مواد اولیه تا فروش و ارائه آن در بازار‌ها اشتغال و کارآفرینی عظیمی را مشاهده کرد.

۱ هزار و ۷۰۰ بافنده فرش در قزوین بیمه هستند

سعید نبیل رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین  گفت: در حال حاضر از نزدیک به ۶ هزار فعال قزوین در حوزه فرش دستبافت ۱ هزار و ۷۰۰ نفر از خدمات بیمه‌ای بهره‌مند هستند که امیدواریم با فراهم شدن شرایط مساعد این تعداد افزایش پیدا کند.

 

کارگاه‌های تولید فرش دستبافت در قزوین حمایت می‌شوند

نبیل در خصوص اجرای طرح‌های حمایتی از بافندگان فرش دستبافت در قزوین گفت: در حال حاضر ۳۸ کارگاه تولی فرش دستبافت در استان قزوین فعالیت میکنند و این تولیدات از طریق ۲ صادر کننده عمده فرش دستبافت از استان قزوین به دست مصرف کننده می‌رسد.

اواز اعطای ۵ میلیارد و ۲۶۰ میلیون تومان تسهیلات به بافندگان فرش در قزوین خبرداد و گفت: بیش از ۵۷۷ بافنده فرش در استان قزوین با دریافت تسهیلات حمایتی توانستند برای توسعه و رونق کار خود از اعتبارات تسهیلات مشاغل خانگی بهره‌مند شوند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین گفت: همچنین سال گذشته ۹۷ بافنده فرش دستبافت از استان قزوین توانستند بیش از ۳ میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان تسهیلات در قالب طرح‌های مورد حمایت و اشتغالزا دریافت کنند که همین اعتبارات کمک خوبی به توسعه این صنعت در استان قزوین بوده است.

تارو پود اقتصاد غیر نقتی ایران در دستان زنان روستائی است

اگرچه شاید کمی این تاثیر بزرگ اقتصادی زنان خانه دار و بافنده روستایی در کشور نادیده گرفته شود، اما امروز بخش قابل توجهی از طرح‌های کارآفرینی و اشتغال در سازمان‌های حمایتی کشور نظیر کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی به دایر کردن کارگاه‌های قالیبافی و فعالیت زنان در این عرصه اختصاص دارد.

فعالیتی که توانسته امروز به یک امید و چراغ روشن برای رهایی از اقتصاد غیر نفتی در کشور تبدیل شود و زمینه اشتغال میلیون‌ها ایرانی را به صورت مستقیم و غیر مستقیم فراهم آورد. چراغی که امروز برای روشنایی و تداوم آن نیازمند حمایت مسئولین است.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/س

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: صنعت اشتغال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۴۰۰۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به بهانه کاهش نرخ زاد و ولد در ایران/ چرا زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟

 عصرایران ؛ خدیجه غبیشاوی - سیاست فرزندآوری در ایران با شکست مواجه شده است. آمار ارایه شده از سوی سازمان ثبت احوال کشور نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۷ هزار فرزند کمتر از سال ۱۴۰۱ در ایران به دنیا آمده است. این آمار را مرکز رصد جمعیت کشور اعلام کرده و گفته که بر اساس آمار موجود در سال ۱۴۰۲، تعداد یک میلیون و ۵۷ هزار و ۹۴۸ ولادت در کشور به ثبت رسیده است. این در حالی است که این رقم در سال ۱۴۰۱ حدود 17 هزار نوزاد بیشتر بوده است.

اما چرا با وجود اینکه مجلس شورای اسلامی در سال 1402 قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده را تصویب کرده و آنطور که دبیر ستاد ملی جمعیت در آذرماه 1402 از اختصاص 30 درصد از بودجه های حمایتی در جهت فرزندآوری و ازدواج، خبر داده بود، امامان جمعه خطبه های خود را به تاکید بر اهمیت فرزندآوری اختصاص داده بودند، زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟ پاسخ این سوال آیینه تمام قد وضعیت کنونی در کشور است.

کاهش نرخ زاد و ولد اگرچه امری جهانی است و سازمان ملل نیز در سال ۲۰۲۲ پیش‌بینی کرده بود باروری جهانی تا سال ۲۰۵۰ به ۲.۱ تولد به ازای هر زن کاهش می‌یابد، اما ضرورت دارد دلایل و ریشه های آن در ایران به طور جداگانه و ناظر به شرایط حال حاضر کشور مورد بررسی قرار بگیرد. کشوری که به گفته کارشناسان، سریعترین کاهش نرخ باروری را در جهان دارد.

از دیدگاه جامعه شناختی، زنان ایرانی در این امر به دو بخش قابل تفکیک هستند، دسته اول زنانی که از روی غریضه وسنت اقدام به فرزندآوری می کنند و مانع چندان مهمی در راه تحقق این امر برای خود نمی بینند و دسته دوم که اگر نخواهند تماما قید بچه دار شدن را بزنند، به یک فرزند و نهایتا دو فرزند اکتفا می کنند و روشن است که در این نوشتار، همانند مسئولان و سیاست گذاران، دلایل کاهش میل به فرزندآوری در دسته دوم را مورد بررسی قرار داده ایم. گروهی از زنان که غالبا تحصیلات دانشگاهی دارند، مطالبه گری را در جامعه آموخته اند، به فضای مجازی، کتاب و قانون دسترسی دارند.

در سال‌های گذشته گزارش‌های متعددی از تاثیر مشکلات اقتصادی و معیشتی بر کاهش تمایل ایرانیان به فرزندآوری یا داشتن فرزندان زیاد منتشر شده است. بسیاری از زنان معتقدند که در شرایط اقتصادی امروز کشور با تورم بالای 40 درصد، فرزندآوری ظلم در حق فرزند است و این کار را نشانه بی مسولیتی پدر و مادری می دانند که با علم نسبت به وضعیت اقتصادی خود و همچنین اوضاع نابسامان اقتصادی در کشور، دلار 65 هزار تومان و گوشت کیلویی 700 هزار تومان، اقدام به فرزندآوری می کنند.

این بخشی از گفته های دوستانی است که می بینم و می شنوم. نگار، 30 ساله می گوید، "بچه بیارم که مثل خودم عقده ی سفر خوب به دلش بمونه." علیرضا 28 ساله نیز معتقد است:" عاشق بچه ام، اما وقتی نمیتونم هزینه هاشو بدم و شکمش و سیر کنم، اصلا چرا باید به این دنیا بیارمش؟"

اما این همه ماجرا نیست و موانع فرزندآوری به مشکلات اقتصادی و معیشتی محدود نمی شود چرا که کاهش زاد و ولد در میان قشر مرفه جامعه نیز امری ملموس است و کارشناسان از آن به عنوان چرخش فرهنگی یاد می کنند. این چرخش فرهنگی علاوه بر موضوعاتی چون تغییر الگوهای فکری، می تواند ناظر به مسائل فرهنگی و البته قوانین حال حاضر کشور در خصوص مسائل مرتبط با زنان و خانواده نیز باشد.

مهسا 33 ساله هم بر این باور است که "چرا باید بچه دار بشم وقتی بر اساس قانون صاحب فرزندم نیستم و حتی اسم من در اوراق هویتی او درج نمی شود، حق ثبت نام بچه ام در مدرسه را ندارم، حق حضانت ندارم..." شبنم 35 ساله می گوید "اگر دختر دار شدم چی؟ اگر نخواست حجاب بر سر بگذارد چی؟ من به کشورهای مختلف اسلامی سفر کرده ام و در هیچ کدام حجاب الزامی و قانونی نیست، شرایط مهاجرت را هم ندارم، چه جوابی به دخترم بدهم؟" لیلا 39 ساله هم می گوید" تا به امروز ازدواج نکردم، برای فریز تخمک به مراکز مختلف مراجعه کردم و به من گفتند چون هنوز باکره هستم بدون اجازه پدر امکان این عمل را ندارم، من اینقدر مستقلم که حتی با خانواده ام زندگی هم نمی کنم حالا باید برای انجام این عمل اجازه پدرم را داشته باشم، چرا؟"

تشویق به فرزنداوری البته در سایه قوانین سفت و سخت حتی در همین زمینه انجام می شود، زنان در ایران حتی حق تصمیم گیری برای نوع زایمان خود را هم ندارند و اگر بخواهند به صورت سزارین فرزند خود را به دنیا بیاورند، قانون از آنها حمایت نمی کند. نگارنده پنج ماه پیش با درد زودتر از موعد زایمان با در اختیار داشتن بیمه تکمیلی به یک بیمارستان خصوصی در تهران مراجعه کرد و این پاسخ را شنید، "بچه اول باید طبیعی به دنیا بیاد در غیر این صورت بیمه هزینه عمل سزارین را تقبل نمی کند."

بیمارستان و بیمه های تکمیلی برای نوع زایمان زنان ایرانی باید تعیین می کنند، قانون حق ولایت مادر بر فرزند را نمی پذیرد، زن ایرانی پس از بارداری و زایمان امنیت شغلی ندارد و ...خلاصه نه قانون زن ایرانی را دوست دارد و نه فرهنگ. مسئولان نیز گمان می کنند سیاست های فرزندآوری مانند مسابقه فوتبال است که وعده پاداش و زمین و خودرو بدهند و زنان هم لبیک بگویند. زن ایرانی امروز خسته از بی کفایتی ها، به تنها چیزی که فکر نمی کند، شاید آرزوهای بر باد رفته اش، ازدواج و فرزندآوری است؛ ایران مانده و سریعترین کاهش نرخ تولد در جهان.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: تهران رکورددار چند قلوزایی در سال گذشته صدور شناسنامه هوشمند شد حـذف کودکان مهاجر از سلامت

دیگر خبرها

  • نوه امام خمینی در خارج از کشور چه کاره است؟ /خاطرات عروس بزرگ امام از فوت دو فرزندش و علت آن
  • تعطیلی پنج‌شنبه این بالا را بر سر اقتصاد کشور می‌آورد
  • به بهانه کاهش نرخ زاد و ولد در ایران/ چرا زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟
  • نام و برند ایران باید در بازارهای جهانی بدرخشد
  • مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا (+جدول)
  • طرح «زنان کارآمد؛ روستای سرآمد» طرحی برای کمک به اقتصاد روستا
  • استان قزوین رتبه نخست توسعه اقتصاد دانش بنیان کشور
  • تولید فیلم‌های غیراخلاقی از دختران ۱۵ تا ۲۶ ساله ایرانی برای مردان خارجی | انهدام باند بزرگ قاچاق زنان و دختران ایرانی به ترکیه و گرجستان + جزئیات
  • وعده صادق هژمونی آمریکا را در هم شکست
  • ایران جزو چهار کشور نخست دنیا در حوزه سدسازی است