Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-27@01:12:11 GMT

پژوهشگران مسیرهای شناخت مغز را سرعت دادند

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۴۲۶۱۲

پژوهشگران مسیرهای شناخت مغز را سرعت دادند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، هنوز اسرار بی‌شماری از دنیای شگفت انگیز مغز ناشناخته مانده است. محققان با ورود به حوزه های مختلف همچون نقشه برداری مغز سعی در کشف اسرار این دنیای پر رمز و راز دارند و در ایران نیز با راه اندازی آزمایشگاه نقشه برداری مغز سعی شد ارائه خدمات به محققان برای پژوهش در این حوزه سرعت گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدرت سخن گفتن، رویاپردازی، حل مسئله، راه رفتن، کنترل دمای بدن، تحلیل تمام اطلاعاتی که از حواس پنجگانه دریافت می کنیم و بسیاری از اعمال حیاتی دیگرمان همه و همه در ساختمانی رازآلود در بدن انسان رخ می دهد. ساختمانی با شیارهای عمیق که شاید در نخستین نگاه همچون نقشه ای باشد که توسط شکافی به دو نیم قسمت شده است. اما این ساختمان حیاتی ترین عضو بدنمان را تشکیل می دهد. مغز عضوی پر رمز و راز که همواره محققان در حال تحقیق روی آن هستند و هنوز پرسش درباره اسرار بی شماری از آن بی پاسخ باقی مانده است. اما پیشرفت انسان در این حوزه قابل انکار نیست. در کشورمان نیز تحقیقات در این حوزه با شتاب در حال انجام است و با راه اندازی آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز فرصتی برای تحقیقات بیشتر پژوهشگران کشور در این حوزه فراهم شده است.

ارائه خدمات به محققان کشور

سه سال پیش ۱۱ مرداد ماه آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز با شعار «توسعه همگرا در دانش و فناوری نقشه‌برداری مغز» توسط سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری گشایش یافت تا با فعالیت های این مرکز و ارائه خدمات به روز و دانش بنیان شاهد رشد و توسعه دانش و فناوری نقشه‌برداری مغز در کشورمان باشیم. سه سال از حرکت در این مسیر گذشت و اکنون در نقطه ای قرار داریم که ارائه خدمات این مرکز، فعالیت پژوهشگران شهرهای مختلف در این حوزه را ارتقا داده است.

به گونه ای که این آزمایشگاه ملی برای حدود ۱۴ استان ارائه خدمات داشته است و به زودی نیز  شعب جدید در استان‌های دیگر راه اندازی می شود. همچنین این آزمایشگاه از زمان راه اندازی تا کنون ۹ هزار و ۴۶ ساعت خدمات به محققان این حوزه ارائه کرده است.

در روزهای نخست راه اندازی خدمات آزمایشگاه محدود بود اما از دومین سال افتتاح تا به امروز حدود ۲۲ خدمت جدید به مجموعه خدمات آزمایشگاه اضافه شده است. خدماتی که هر یک گامی برای ارتقای فعالیت ها در این حوزه است.

ترویج و فرهنگسازی یکی از رسالت های مهم در هر حوزه ای است، نقشه‌برداری مغز نیز حوزه ای نیازمند فعالیت های ترویجی است که این مرکز با برگزاری حدود ۱۱۱ هزار نفر ساعت کارگاه از زمان راه اندازی سعی کرده تا سطح علمی دانشجویان و محققان این کشور را ارتقاء دهد.

البته برگزاری ۳ دوره سمپوزیوم تازه‌های نقشه‌برداری مغز با هدف ایجاد همگرایی بیشتر در توسعه علوم و فناوری‌های نقشه‌برداری مغز و به‌روزرسانی اطلاعات پژوهشگران و اندیشمندان این حوزه به‌عنوان بزرگترین رویداد نقشه‌برداری مغز کشور از دستاوردهای این آزمایشگاه است.

راه اندازی بایوبانک نقشه برداری مغز

ارتباط با حدود ۱۷ انجمن مرتبط با علوم نقشه‌برداری مغز و برگزاری کارگاه‌ها، سمینارهای مشترک و نشست‌های تخصصی از جمله اقدامات این آزمایشگاه است. البته مهر ماه ۹۷ با تاسیس شاخه دانشجویی نقشه برداری مغز ایران آزمایشگاه در مسیر توسعه و ارتقای توانایی‌های علمی - پژوهشی دانشجویان برآمد.

گردآوری، ذخیره‌سازی و بازیابی هدفمند تصاویر، سیگنال‌ها و ارزیابی‌های مختلف برای ارائه خدمات به محققانی که در دورترین نقاط کشور فعالیت می‌کنند از اقدامات دیگر این مرکز است که با راه اندازی بایوبانک نقشه‌برداری مغز ایران محقق شد و در حال حاضر ۷ هزار نمونه داده در این بانک ثبت‌شده است.

همچنین سرور محاسبات سریع آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز دارای قابلیت‌های قدرتمند است که این امکان را به پژوهشگران می‌دهد تا محاسبات و پردازش داده‌ها با حجم بالا و زمان طولانی خود را در حوزه نقشه‌برداری مغز به وسیله بستر نرم‌افزاری تعبیه‌شده بر آن به‌صورت موازی انجام دهند.

در راستای حل مشکلات رایج کشور و همچنین شکل‌گیری هسته‌های پژوهشی و فناوری متشکل از مهندسان و پزشکان، آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز اقدام به برگزاری دو دوره مسابقه ملی واسط مغز و رایانه و همچنین سه دوره مسابقه MRI کرده است.

انعقاد ۴۰ تفاهم‌نامه همکاری

این موسسه ملی با عقد ۴۰ تفاهم‌نامه با مراکز دانشگاهی و مؤسسات مرتبط در تلاش است تا بتواند خدمات با کیفیت را با قیمت بهینه به متخصصان این مرز و بوم ارائه دهد.

 آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز با تدوین سند راهبردی خود نقشه راه ۴ سال آینده خود را مشخص کرده است تا در نیل به اهداف و رسالت خود دقیق و با برنامه‌ریزی پیش رود.

این آزمایشگاه در راستای پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی وفناوری کشور در زمینه ایجاد زیرساخت تصویربرداری و تحریک مغزی لازم برای تحقیقات شناختی، ارائه خدمات دانش بنیان و روز آمد در حوزه علوم و فناوری های شناختی با بهره گیری از امکانات و نیروهای متخصص با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایجاد شده است.

کد خبر 4684200 معصومه بخشی پور

منبع: مهر

کلیدواژه: نقشه برداری مغز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پروژه دانش بنیان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۴۲۶۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دانشمندان چینی آزمایشی ابداع کرده‌اند که سه نوع سرطان را تنها با یک قطره خون خشک شده و در عرض چند دقیقه تشخیص می‌دهد.

به گزارش ایسنا، دانشمندان چینی آزمایشی ابداع کرده‌اند که برای تشخیص سرطان به کمتر از ۰.۰۵ میلی‌متر خون خشک شده نیاز دارد.

به نقل از آی‌ای، غربالگری برای زیست‌نشانگرهای خاص خون به عنوان یک روش ممکن برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه دیده می‌شود، اما سرطان‌هایی مانند سرطان پانکراس(لوزالمعده)، کولورکتال و معده فاقد آزمایش خون دقیق برای تشخیص هستند.

همانطور که در این مطالعه بیان شده است، بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان نرخ بالایی از تشخیص بیماری سرطان را تجربه می‌کنند و نیاز مبرمی به ابزارهای تشخیصی دقیق و سریع وجود دارد که قیمت بالایی نیز نداشته باشند.

چه چیزی این آزمایش را متفاوت می‌کند؟

پژوهشگران چینی می‌گویند، این آزمایش در ۸۲ تا ۱۰۰ درصد مواقع می‌تواند تشخیص دهد که بیمار به سرطان مبتلاست یا نه.

این آزمایش تنها در چند دقیقه تفاوت بین بیماران مبتلا به سرطان و افراد عاری از سرطان را نشان می‌دهد و تمرکز آن روی سرطان پانکراس، معده و کولورکتال است.

پژوهشگران این مدل را مورد آزمایش قرار دادند و اینکه چقدر موثر می‌تواند بین افراد مبتلا به سرطان و بدون سرطان تمایز قائل شود.

آنها آن را با آزمایش‌های سنتی مبتنی بر خون مایع مقایسه کردند و نتایجی که به دست آوردند به آنها نشان داد که لکه‌های خونی خشک شده نیز در تشخیص بسیار موثر هستند.

در مورد سرطان لوزالمعده، آنها توانستند ۸۱.۲ درصد موارد را به درستی تشخیص دهند، این در حالی است که وقتی از نمونه خون مایع استفاده شد این میزان ۷۶.۸ درصد بود.

ارزیابی آنها نشان داد که استقرار این ابزار در مناطق کمتر توسعه یافته می‌تواند نسبت تخمینی موارد تشخیص داده نشده سرطان را کاهش دهد. به عنوان مثال، این روش برای غربالگری سرطان در سطح جمعیت در روستاهای چین می‌تواند موارد تشخیص داده نشده را به خصوص در مورد سرطان‌های پانکراس، معده و روده بزرگ به میزان ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش دهد.

چائویان کوانگ پژوهشگری که در این مطالعه مشارکت نداشت، گفت: این آزمایش سرطان تا مدتی طولانی قابل استفاده نخواهد بود و هنوز سال‌ها تا ارائه این آزمایش به بیماران فاصله داریم.

روش این آزمایش چگونه است؟

لکه‌های خون هنگامی که خشک می‌شوند برای تجزیه و تحلیل بعدی ذخیره می‌شوند و معمولاً در آزمایش‌های تشخیصی مختلف استفاده می‌شوند. در مورد تشخیص سرطان، استفاده از لکه‌های خونی خشک شده می‌تواند چالش برانگیز باشد. دلیل آن نیز تخریب زیست‌نشانگرهای حساس و مقدار اغلب ناکافی خون برای نتایج قابل اعتماد است.

بنابراین پژوهشگران استفاده از نانوذرات معدنی را برای بهبود تشخیص سرطان پیشنهاد کردند. به طور مشخص، تمرکز بر طیف‌سنجی جرمی پیشرفته است که نتایج قابل اعتمادی با حساسیت بهتر ارائه می‌دهد. این شامل استفاده از نانوذرات معدنی برای افزایش غلظت انتخابی و غنی‌سازی ترکیبات متابولیک از نمونه‌ها است.

با این حال، انطباق طیف‌سنجی جرمی پیشرفته با تجزیه و تحلیل لکه خون خشک شده تایید نشده است. این یک مانع است که با توجه به نیاز به روش‌های کاری استاندارد برای ایجاد قابلیت اطمینان در تمامی آزمایشگاه‌ها باید حل شود.

پژوهشگران بر اساس مدل یادگیری ماشینی که ایجاد کردند، دریافتند که این نمونه‌ها نشانگرهای بیولوژیکی مهمی را حفظ می‌کنند که برای بهبود دقت تشخیصی بسیار مهم است. این مدل یادگیری ماشینی نوعی هوش مصنوعی است که از الگوریتم‌هایی برای مثال برای تشخیص سرطان استفاده می‌کند.

کوانگ می‌گوید: این یک شروع عالی است، اما به دلایل زیادی به آزمایش‌های بیشتری نیاز است. برای مثال، آنها فقط چند صد نمونه را آزمایش کرده‌اند و همچنین مدل یادگیری ماشینی را روی افرادی که قبلاً به سرطان مبتلا بودند، آزمایش کرده‌اند. به این معنی که باید تأیید شود این آزمایش که چگونه به عنوان یک ابزار تشخیصی واقعی کار می‌کند.

دکتر مایکل چکینی می‌گوید، یک آزمایش خون مانند این باید از طریق آزمایش‌های بالینی گسترده روی هزاران بیمار همراه با بررسی نظارتی تایید شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود
  • راهکارهایی برای به روزرسانی نقشه جامع علمی کشور
  • آسیاتک ابتدای شهریور از ۵۵۰مرکز داده پیام بهره‌برداری می‌کند
  • ‌ بهره‌برداری از ۳۶ پروژه عمرانی سلامت‌محور در فارس
  • تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه
  • ادعای صدور برگه‌های تقلبی توسط آزمایشگاه‌ها کذب است
  • بهره‌برداری از یکی از بزرگترین طرح‌های صادرات خدمات فنی-مهندسی ایران
  • شیوه ناپسند برخی از آزمایشگاه‌ها برای فرار از ورشکستگی!
  • افزایش ده درصدی ارائه خدمات آزمایشگاهی بیمارستان حشمتیه سبزوار
  • توسعه فناوری همگام با تحولات آموزشی/ تولید نرم‌افزار داخلی با قابلیت آزمایشگاه فیزیکی شخصی