Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-07@13:57:24 GMT

چه کسی محور وحدت می شود؟

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۴۶۸۶۵

چه کسی محور وحدت می شود؟

در آســتانه انتخابات آتــی مجلس یازدهم شــورای اســلامی بار دیگر وحدت درونی اصول گرایــان حول نقش تشــکل جامعه روحانیت مبارز، به موضوعی برای گفت وگو و چانه زنی تبدیل شده اســت.

سید مرتضی حسینی/

در آســتانه انتخابات آتــی مجلس یازدهم شــورای اســلامی بار دیگر وحدت درونی اصول گرایــان حول نقش تشــکل جامعه روحانیت مبارز، به موضوعی برای گفت وگو و چانه زنی تبدیل شده اســت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم چند روز پیش در گفت وگویی اعلام کرد شــرط موفقیت اصول گرایان پذیرش شــیخوخیت جامعه روحانیت مبارز است.

 اصول گرایی عنوانی بود که به صورت رسمی از مجلس هفتم بر جریان راســت ارزشی و سپس کل جریان موســوم به راست گرایان الحــاق گردید؛ اما پیــش از آن، این جریان به پشتوانه دو تشــکل راست سنتی جامعه روحانیت مبــارز و حزب مؤتلفه شــناخته می شد.

دو تشکلی که پیشینه ائتلاف آن ها به پیش از انقلاب بازمی گردد. جریان راســت از ســال ۱۳۸۱ بــا ظهور چهره هــای نوپدید سیاســی مواجه شــد، چهره هایی که توانستند در انتخابات شورای شــهر ۱۳۸۱، هفتمیــن دوره مجلــس ۱۳۸۴  و نهمین دوره ریاســت جمهوری  ۱۳۸۴  پیروز گردند و بر چهره های سنتی پیشی بگیرند.

 از آن پس بود که اختلافات درون اصول گرایی آشکارتر شــد. چه این چهره های جوان گاه رویه نیروهای سنتی را برنمی تابیدند. در این میان، گروهی همچون جبهه پیروان خط امام و رهبری هنوز محوریــت جامعه روحانیت مبارز را می پذیرند و گروهی دیگر که بیشتر چهره های جــوان و نوپدید اصــول گرایی هستند سعی در تعریف نوینی از اصول گرایی و مرجعیت روحانیت دارند و بر استقلال خود تأکید می ورزند.

 این امر برای مثال در مجلس هشــتم و نهم حول رقابت میان حامیان ریاست غلامعلی حداد عــادل (نو اصول گرایــان) و علی اکبر لاریجانی (اصول گرایان سنتی) و انتقادهای فراکسیون انقلاب اســلامی و بعدتر جبهه پایداری نسبت به لاریجانی و حامیانش نیز عیان شد.

 تجربه انتخابات ادوار پیشــین نشــان داده تفاوت میــان مواضع درونــی اصول گرایی موجب شده تا وفاق میان اصول گرایان سخت گردد و در انتخابات مختلف حضور چهره های مختلفی از اصول گرایان مثلاً لاریجانی، حداد عادل، سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف یا محسن رضایی فرایند اجماع و وحدت درونی را به روندی فرسایشــی تبدیل کرده است. درحالی که تا پیش ازایــن، محوریت جامعه روحانیت مبارز موجب می شد تا این تشکل به مثابه شاقول این جریان عمل نماید، ولی هر چه می گذرد تأکید بر نقش مشورتی جامعه روحانیت مبارز و تشــکیک در مرجعیت آن موجب شده تا حضور شخصیت های اصول گرا بر وجه نهادی روحانیت غلبه نماید و نتیجه مطلوبی نداشته باشد.

 درحالی که شــاید یکی از مزایای این جریان نسبت به اصلاح طلبان همین بود که آنان از یک نهاد مرجع برخوردار بودند که می توانست در هنگام اختلاف تصمیم گیرنده باشد.  حال اظهارات ســخنگوی جامعه روحانیت مبارز نشــان می دهد وی بر این عقیده است که پیش از درگذشــت آیت االله مهدوی کنی نیز محوریت جامعه روحانیت مبارز در جریان اصول گرایی کاهش یافته بود و همین موجب ظهور احمدی نژاد یا نتایج ضعیف اصول گرایان بــرای مثال در انتخابات ریاســت جمهوری ۱۳۹۲  شــده است.

 بررسی مواضع مصباحی مقدم نشــان می دهد این تشکل در تلاش است تا با تجمیع سرمایه های خویش جوانان اصول گــرا را ناگزیر از پذیرش مرجعیت این تشکل نماید؛ چراکه تکثر درونی اصول گرایان را به منزله کاهش قدرت آن ها تلقی می نمایند.

 البته شواهد نیز تا حدودی اظهارات او را تأیید می کند. هرچند به نظر می رسد کاهش نقش تشکل جامعه روحانیت در وفاق اصول گرایان موجب نشــده تا نقش و قدرت اصول گرایان سنتی کاسته شود. به ویژه مجلس هشتم، نهم و دهم نشان می دهد چهره ها و گروه هایی که مرجعیت این تشــکل را در رقابت پذیرفتند توانستند در مجلس در جایگاه برتری قرار گیرند و موجب شدند تا اصول گرایان حتی در بزنگاه غلبه اصلاح طلبان در حاشــیه قرار نگیرند و به عنوان نیروهای سیاسی مطرح شناخته شوند.

 افزون بر این، جریان اصول گرایی که ماهیت خود را حول ارزش هــای انقلابی و مذهبی تعریف کرده است، نمی تواند نقش روحانیت و به ویژه تشــکل جامعه روحانیت مبارز که یکی از نیروهای اثرگذار در پیروزی انقلاب و تحولات پس ازآن بود را نادیده بگیرد.

 گویی با این کار ماهیت جریان را به چالش می کشــد؛ بنابراین برای داشــتن یک بازی برد-برد نیروهای اصول گرایی ناگزیرند حول محور جامعه روحانیت به تجمیع ســرمایه خویش بپردازند یا با به رســمیت شناختن تفاوت مواضع بازیگران جدید، تمایزات میان نیروهای ســنتی و جــوان را بپذیرند، آنچه می توانــد اصول گرایی را محل نــزاع رقبا و بازتعریف های جدیدی قرار دهد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: وحدت مجلس شورای اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۴۶۸۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی شخصیت حجت‌الاسلام مطلبی مصداق امر به معروف است

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از کتاب «رضای انقلاب» عصر امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت در تالار اندیشه سوره مهر انقلاب اسلامی برگزار شد.

حجت الاسلام موسی‌پور نماینده ولی فقیه و رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در این‌مراسم گفت: در تولید محتوا و منابع فرهنگی اقدامات خوبی انجام و در جایگاه مطلوبی هستیم اما نقص ما در فرآوری و ارایه تولیدات فرهنگی است.

وی افزود: همانطور که اگر در مواد معدنی ارزش افزوده نداشته باشیم موفق نیستیم. موضوعات فرهنگی نیازمند فراوری است و در بهره‌وری از کانی‌های غنی معنوی و فکری نقص داریم و باید برای جبران این نقص فکر کرد. ما در بهره‌وری معنوی هم مشکل داریم و باید برای آن نیز فکر کرد. اندکی بهره وری در حوزه های انرژی و نفتی و مانند آن بسیاری از مشکلات کشور را برطرف می‌کند. در حوزه فرهنگی همانگونه‌که در تولید توجه می‌کنیم باید به بهره وری از این تولیدات و برداشت از آن اقدام کنیم. ما چهره های بزرگ فرهنگی داریم اما در جامعه از آثار چنین چهره هایی بهره برداری نمی‌کنیم و از آثار و برکات انها بهره‌مند نیستیم. این چهره‌ها را باید بشناسانیم و منش آنان را در جامعه ساری و جاری کنیم.

رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در پایان گفت: قلب سلیم، صداقت، صراحت و شجاعت از ویژگی‌های بارز حجت الاسلام مطلبی است. تبعیت محض از ولایت از دیگر ویژگی‌های ایشان است.

حجت‌الاسلام سعید فخرزاده نویسنده کتاب رضای انقلاب هم در این‌مراسم گفت: ممکن نیست کسی که در حوزه انقلاب کار می‌کند حجت اسلام مطلبی را که امام جماعت مسجد ابوذر بوده، نشناسد.

وی با بیان سوابق ۷۰ ساله انقلابی این چهره فرهنگی گفت: برای نگارش کتاب سوالات و موضوعات متعددی مطرح و نکاتی بیان شد که با لحن ساده و بیانی شیوا به رشته تحریر درآمدند و در ۷ فصل از جمله زندگینامه ، دوران حیات حوزوی، مبارزات ۱۵ خرداد و منبرها تدوین شدند.

فخرزاده گفت: حجت‌الاسلام مطلبی، الگوی متعالی چهره‌های فرهنگی و انقلابی است. معرفی چنین چهره هایی امر به معروف در جامعه است و این مهم با رونمایی از کتاب رضای انقلاب محقق شد.

کد خبر 6098576 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • نشست هیات عالی شورای وحدت برگزار شد
  • معرفی شخصیت حجت‌الاسلام مطلبی مصداق امر به معروف است
  • نگاهی به پدیدهٔ جدید اجتماعی: بِلایند دِیت یا ملاقات کور/ میل سوزان به تجمل خواهی بیمارگونه
  • رئیسی: در غرب شاهد تقابل آشکار جریان شرافت در مقابل شرارت هستیم
  • لزوم انسجام روحانیت و نیروهای انقلابی/ آینده روشنی پیش رو داریم
  • رسول الله (ص) محور وحدت هستند
  • مدرک‌گرایی موجب ایجاد فاصله بین دانشگاه و جامعه کار می‌شود
  • سه رقیب جدید قالیباف در کرسی ریاست مجلس؛ وزرای احمدی نژاد به صف شدند
  • سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت جامعه اسلامی است
  • عضو روحانیت مبارز: بَرج‌مان از خرج‌مان بیشتر است