Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-30@07:09:50 GMT

گزارش| ترکیه در ۱۸ سالگی حزب حاکم

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۶۱۱۲۲

گزارش| ترکیه در ۱۸ سالگی حزب حاکم

حزب عدالت و توسعه ۱۸ سال پیش به عنوان یک حرکت محافظه‌کار اسلامی دارای نظرات نوین اقتصادی و سیاسی به میدان آمد و موفقیت‌های بزرگی به دست آورد، اما حالا انتقادات مهمی به عملکرد کنونی این حزب وارد است. ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۸ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ امروز چهاردم آگوست٬ برابر با هجدهمین سالگرد تاسیس حزب عدالت و توسعه یا آکپارتی در ترکیه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حزبی که در 18 سال اخیر همواره صاحب قدرت سیاسی ترکیه بوده و پیروزی‌های انتخاباتی‌اش با هیچکدام از احزاب تاریخ جمهوری ترکیه٬ قابل مقایسه نیست.

در ایستگاه نخست٬ حزب عدالت و توسعه 18 سال پیش به عنوان یک حرکت محافظه‌کار اسلامی دارای نظرات نوین اقتصادی و سیاسی به میدان آمد و موفقیت‌های بزرگی به دست آورد اما در عین حال انتقادات مهمی به عملکرد کنونی این حزب وارد است.

از سلامت و رفاه تا فضیلت و آکپارتی

تاریخ جمهوری ترکیه٬ تاریخ زمامداری حزب جمهوری خلق در دوران نظام تک‌حزبی و از سال 1923 میلادی تا سال 1950 میلادی است. حزبی که به دست مصطفی کمال آتاتورک تاسیس شد و خلف او عصمت اینونو نیز راه او را ادامه داد.

پس از تاسیس حزب عدالت و ظهور سیاست‌مدارانی همچون عدنان مندرس٬ سلیمان دمیرل٬ تورگوت اوزال٬ بلنت اجویت و دیگران٬ رفته رفته فضای سیاسی ترکیه تغییر یافت و احزاب دارای اندیشه‌های چپ٬ لیبرال و ملی نیز به میدان آمدند. ولی بسیار طول کشید تا اسلام‌گرایان نیز بتوانند وارد میدان شوند.

آنان که در دوران آتاتورک به حاشیه رانده شده بودند٬ در دهه‌ هفتاد و پس از تلاش‌های بسیار نجم الدین اربکان٬ با حزب سلامت ملی به صحنه آمدند و چندین سال طول کشید تا در آخرین دهه‌ قرن بیستم و پس از تعطیلی حزب سلامت٬ با حزب اسلامی رفاه٬ قدرت را در دست بگیرند.

اما کودتای مدرن 1997 میلادی٬ طومار رفاه را نیز در هم پیچید و پس از آن٬ حزب فضیلت تاسیس شد که هیچگاه نتوانست به دوران اوج اقتدار شاگردان اربکان بازگردد. 

در 14 آگوست سال 2001 میلادی٬ جمعی از شاگردان سابق نجم‌الدین اربکان نخست وزیر فقید اسلام‌گرا٬ که از حزب فضیلت جدا شده بودند٬ ترکیه را در آغاز قرن بیست و یکم٬ در مسیری دیگر هدایت کردند.

عبدالله گل٬ رجب طیب اردوغان٬ بلنت آرنچ٬ علی باباجان٬ حیاتی یازیجی٬ بن علی یلدرم و بسیاری دیگر از بروکرات‌ها و فعالان سیاسی٬ که الفبای سازماندهی حزبی و مبارزات سیاسی را در مکاتب مرتبط با گفتمان اسلامی آموخته بودند٬ در آغاز راه٬ با این نظریه انتقادی به میدان آمدند که نظرات اربکان٬ تضاد و مخالفت جدی با مبانی بازار آزاد و ارتباط با غرب دارد و با این تفکر سیاسی٬ نمی‌توان در برابر لاییست‌ها٬ کمالیست‌ها و ژنرال‌ها٬ ایستادگی کرد.

به همین خاطر٬ می‌توان حزب عدالت و توسعه را سنتزی از احزاب سلامت ملی٬ رفاه ملی و فضیلت دانست که بعدها حزب صدای خلق (HAS Parti) به رهبری نوعمان کورتولموش معاون کنونی اردوغان نیز به آکپارتی پیوست.

آیا آکپارتی کارآمد است؟

یکی از دلایل مهم و حیاتی در توفیق و محبوبیت حزب عدالت و توسعه در 18 سال اخیر٬ نقش مهم و برجسته رجب طیب اردوغان بوده که در مقام یک رهبر منطبق با ایده‌های فرهنگی ترک‌های محافظه‌کار٬ با سخنرانی‌های آتشین خود٬ این حزب را پیش برده است. اما این٬ یگانه دلیل پیروزی‌های حزب مزبور نیست. بلکه در حوزه اقتصادی و خدمات عمومی و پروژه‌های کلان عمرانی به ویژه ساخت بزرگراه‌های چند بانده و دوطرفه٬ تونل‌ها٬ پل‌ها و دیگر پروژه‌ها٬ کارآمدی خود را نشان داده است.

حزب عدالت و توسعه معمولاً در کنترل بازار ارز و همچنین در مدیریت مسائل حساسی همچون کار و اشتغال و کنترل گرانی و تورم٬ عملکرد قابل دفاعی داشته، اما با این وجود در دو سال اخیر٬ رشد میزان بیکاری٬ بروز رکود در تولید٬ افزایش قیمت کالاهای اساسی و افزایش شکاف طبقاتی بین اغنیا و فقرا٬ انتقاداتی را علیه سران حزب عدالت و توسعه به وجود آورده است.

از ساماندهی محلات تا پاشنه‌آشیل‌های بزرگ

آکپارتی یا حزب عدالت و توسعه در حال حاضر نزدیک به 10 میلیون نفر عضو رسمی و ثبت شده دارد که اغلب آنان به صورت منظم و ماهانه٬ علاوه بر پرداخت حق عضویت٬ در اغلب نشست‌ها و همایش‌های حزب نیز شرکت می‌کنند و از این نظر باید حزب حاکم را منظم‌ترین حزب سیاسی ترکیه دانست که سازماندهی عمومی محلات آن در شهرها و روستاها٬ در وضعیت خوبی است.

با این حال٬ در چند سال اخیر دو موضوع مهم در معادلات حزبی پایتخت و شاخه‌های استانی٬ سران را نگران کرده است:

نخست٬ گله‌مندی برخی از هواداران و اعضای حزب از عملکرد مدیران و مسئولین.

دوم٬ کاهش آرای حزب و قرار گرفتن در مسیری که آن را آغاز دوران فترت و فرود می‌خوانند.

شعارهای ایستگاه نخست

مهم‌ترین نکاتی که در آن روزها از سوی موسسین حزب عدالت و توسعه مورد توجه قرار گرفته و عملاً به شعار آنها تبدیل شد٬ عبارت بودند از:

1.توجه به مبانی اسلامی منعطف معتدل.

2.بها دادن به رابطه با غرب.

3.لیبرالیسم و بازار آزاد.

4.دموکراسی و آزادی‌های فردی و اجتماعی.

5.دوری از تبعیض و تفکرات نژادپرستانه.

6.پرهیز از فساد مالی.

7.توجه به تجارب کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه.

بسیاری از شعارها و اهداف اولیه موسسین حزب عدالت و توسعه تحقق یافتند و بنا بر گزارش‌ها و آمارهایی که از سوی اتاق فکر و دفتر سیاسی این حزب منتشر شده٬ ترکیه در 18 سال اخیر و در دوران اقتدار حزب عدالت و توسعه٬ در اغلب حوزه‌های اقتصادی و خدمات عمومی٬ 8 برابر رشد داشته است.

در حوزه‌های مهمی همچون توریسم٬ بهداشت و سلامت٬ خودکفایی دفاعی٬ صادرات٬ انرژی٬ آموزش عالی و عمومی٬ مسکن٬ راهسازی و کشتیرانی٬ صنایع هوایی٬ صنایع سنگین و منسوجات و کشاورزی٬ ترکیه در دوران آکپارتی رشد کرده است.

اما هنوز هم این کشور در بخش تامین انرژی٬ امنیت غذایی٬ تامین شغل و میزان تطابق خروجی دانشگاه‌ها و نیاز بازار کار٬ برقراری عدالت اجتماعی و برخی دیگر از حوزه‌های عمرانی٬ پاشنه آشیل‌های غیر قابل اغماضی دارد.

آکپارتی و ایران

حزب عدالت و توسعه از همان آغاز حرکت٬ نگاهی توام با ستایش به انقلاب اسلامی ایران داشته و روابط دولت برآمده از آکپارتی با جمهوری اسلامی ایران خوب و مطلوب بوده است.

اما این روند٬ گاهی چار مشکل شده است. با آن که دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه٬ پویا و فعال بوده٬ اما تاکید و پافشاری بر اصل عمل‌گرایی٬ موجب آن شده که در بسیاری از اقدامات ترکیه در حوزه دیپلماسی از جمله نقش این کشور در پرونده سوریه و خیزش‌های عربی٬ انتقاداتی به خو و مرام عمل گرایانه آکپارتی وارد شود و این همان موضوعی است که تا مدت‌ها بر روابط تهران – آنکارا٬ اثر منفی گذاشت.

ترکیه به دنبال آن بود که با حمایت از گروه‌های مختلف سیاسی و گروه‌های مسلح٬ نظام سیاسی سوریه را تغییر دهد و این رویکرد در قبال یک کشور همسایه٬ برای جمهوری اسلامی ایران٬ قابل قبول نبوده و نیست. اگر چه آکپارتی هنوز هم در مورد سوریه٬ رویکردی عاری از خطا و ایراد ندارد٬ اما تلاش‌های تهران و مسکو٬ تا حدودی سران آکپارتی را از مسیر خطا بیرون آورد و حضور ترکیه در مذاکرات آستانه٬ عملاً موجب تغییر بازی در سوریه شد.

با این حال٬ آکپارتی همچنان نیم‌نگاهی به آمریکا دارد و می‌خواهد از فرصت‌های جدید بهره بگیرد.

 دولت برآمده از آکپارتی در سالیان اخیر٬ فهم روشنی از تجارب ایران در مورد آمریکا پیدا کرده است. شاید به همین دلیل است که در دو ماجرای مهم٬ آنکارا و تهران٬ تصاویر روشنی از تعامل را به نمایش گذاشتند.

در ماجرای کودتای نافرجام سال 2016 میلادی٬ ایران به شکل قاطعانه از دولت ترکیه حمایت کرد و نشان داد که به خواست و اراده سیاسی دولت و ملت ترکیه احترام می‌گذارد و این در حالی بود که آمریکا سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفته بود تا از برنده کودتا حمایت کند.

متقابلاً در ماجرای تحریم‌های آمریکا علیه ایران نیز٬ تعامل قابل توجهی بین ترکیه و ایران وجود دارد و درک متقابل٬ در کنار همکاری سیاسی و امنیتی٬ نقش ایران و ترکیه را در منطقه٬ برجسته‌تر کرده است.

تکرار تاریخ؟

در مورد عملکرد آکپارتی در حوزه دموکراسی و آزادی بیان باید گفت: انتقادات مهمی به عملکرد کنونی حزب عدالت و توسعه وارد است و گویی تاریخ در ترکیه در حال تکرار شدن است. به این معنی که حزب عدالت و توسعه به عنوان حزبی که با شعار دموکرسی٬ آزادی بیان و دوری از تبعیض و رانت به میدان آمده بود٬ حالا در حوزه دموکراسی و آزادی بیان و تحمل مخالفین٬ محل انتقاد است و از دیگر سو٬ در بدنه حزب و حکومت نیز٬ رانت‌هایی به وجود آمده که موجب بهره‌مندی مقربین شده و کاری کرده که در پروژه‌های مالی و همچنین انتصاب و ترفیع و مسئولیت٬ اصل عدالت و کفایت٬ تا حد قابل توجهی نادیده گرفته شود.

همچنین یکی دیگر از رویدادهایی که در ترکیه در حال تکرار است٬ طرح انتقادات گسترده علیه دستگاه قضا است. حزب عدالت و توسعه در ایستگاه نخست تاسیس٬ بارها بر ضرورت حفظ استقلال دستگاه قضا تاکید می‌کرد، اما حالا رهبر این حزب و سران عالی‌رتبه آن در موارد مهمی٬ استقلال این قوه را نقض می‌کنند.

در سالیان اخیر٬ بسیاری از  قطار حزب عدالت و توسعه پیاده شدند و شواهد نشان می‌دهد که پیاده‌شدگان٬ بیکار ننشسته‌اند.

آکپارتی در 18 سالگی٬ یک مقطع 4 ساله بدون انتخابات را در پیش رو دارد و چنین به نظر می‌رسد که دست کم در شرایط کنونی٬ هیچکدام از احزاب حاضر در مجلس٬ نمی‌توانند به عنوان یک آلترناتیو قدرتمند٬ حزب حاکم را کنار بگذارند، اما نمی‌توان از انتقادات روزافزون و احتمال تاسیس احزاب فراگیر از سوی یاران سابق اردوغان به عنوان اقدامات مهم و جالب توجه٬ چشم پوشید.

انتهای پیام/

R1396/P/S8,90,95,1128,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط اردوغان اخبار "ترکیه"

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اردوغان اخبار ترکیه اردوغان اخبار ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۶۱۱۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازداشت چند داعشی در استانبول

وزیر کشور ترکیه از بازداشت تعدادی از عناصر تروریستی وابسته به داعش در استانبول خبر داد.

به گزارش ایسنا، «علی یرلی‌کایا» وزیر کشور ترکیه امروز دوشنبه اعلام کرد شماری از مظنونان وابسته به داعش قبل از انجام یک حمله تروریستی در استانبول دستگیر شدند.

به گزارش آناتولی، وزیر کشور ترکیه در حساب کاربری خود در ایکس افزود: در نتیجه عملیاتی در منطقه بیکوز، ک.ع. که از مواد منفجره مطلع بود، دستگیر شد.

علی یرلی‌کایا گفت: ثابت شد تیم تروریستی در حال تدارک یک حمله تروریستی و آزمایش مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت بمب بوده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • توسعه تجارت و مراودات مرزی از سیاست‌های دولت سیزدهم است
  • بازداشت چند داعشی در استانبول
  • امارات ولش کن، ما اماراتش کردیم | کدام کشورهای همسایه را آباد کردیم؟ | فیلم
  • ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد
  • خبرخوش برای سهامداران عدالت/تا این تاریخ سود را پرداخت می‌کنیم
  • طرح بلندپروازانه ترکیه برای ساخت ناو هواپیمابر
  • کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است
  • توسعه متوازن و عدالت‌محور، نگاه شورای ششم به مسائل شهری
  • هنوز تشریفات گمرکی برای قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران انجام نشده است
  • امنیت حاکم بر هرمزگان ناشی از وحدت شیعه و سنی است