Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-06@16:16:54 GMT

مشروطه، پلی برای افزایش مشارکت سیاسی زنان بود

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۱۶۲۴۵

مشروطه، پلی برای افزایش مشارکت سیاسی زنان بود

یک پژوهشگر تاریخ سیاست گفت: علت درصد پایین مشارکت زنان در نهضت مشروطه جایگاه فرهنگی زنان در جامعه آن زمان بود، زیرا این جایگاه اجازه حضور حداکثری زنان در فعالیت ها و کنش های سیاسی را نمی داد و به همین جهت نهضت مشروطه به پلی برای افزایش مشارکت های سیاسی زنان در فعالیت های ملی تبدیل شد.

علی اصغر هژیر در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به نقش زنان در کنش های سیاسی-اجتماعی جامعه در گذشته، اظهار کرد: نهضت مشروطه و خواسته های مشروطه خواهان در این نهضت ارتباط چندانی با حقوق اجتماعی زنان نداشت زیرا زنان هیچ نقشی در نگارش قانون مشروطه و انتخابات به عنوان دو عنصر اصلی این نهضت نداشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: به رغم بی توجهی مشروطه خواهان به حقوق زنان، زنان خودشان به دنبال احقاق برخی از مسائل حقوقی و سیاسی در این نهضت بودند. خواسته اصلی زنان از این نهضت صدور مجوز حق التحصیل برای زنان بود و مردان نیز مخالفت چندانی با آن نداشتند زیرا مسئله آموزش و پرورش برای زنان و محدودیت ها و چالش هایش از صدر اسلام تاکنون مطرح بوده و بر اساس قواعد شرعی دین اسلام زنان حق تحصیل در رشته های مختلف را دارند.

این پژوهشگر تاریخ سیاست، با اشاره به فعالیت های مخفیانه برخی از همسران مشروطه خواهان در نهضت مشروطه، خاطر نشان کرد: یکی دیگر از خواسته های زنان از نهضت مشروطه درخواست، تشکیل گروه و نهادهای صنفی برای اعمال عملکرد و فعالیت سیاسی بود و مردان در نهضت مشروطه با این خواسته مخالفت می‌کردند، زیرا به رغم عنوان نکردن فعالیت های سیاسی در درخواست زنان مبنی بر تشکیل گروه، این اقدام رنگ و بوی سیاسی داشت و مشروطه خواهان علاقه ای به ورود زنان خود به عرصه های سیاسی به خصوص پارلمان کشور نداشتند.‌

هژیر ادامه داد: البته درباره مسئله آموزش وپرورش زنان نیز مخالفت های نامحسوسی در میان مردان مشروطه خواه وجود داشت زیرا بسیاری از آنها گمان می کردند، آموزش و پرورش موجب ورود زنان به سیاست کلان کشور می شود و از همین رو سنگ اندازی های زیادی از طرف کارشناسان سیاسی و مذهبی در تشکیل مدارس دخترانه شکل گرفت.

وی اضافه کرد: بررسی نقش زنان در نهضت مشروطه و شکل گیری آن بسیار سخت است زیرا تنها تعداد اندک و محدودی از زنان نخبه جامعه در این نهضت مشارکت نامحسوس داشته اند. زنان نخبه کشور در این نهضت سعی کردند تا از هر طریقی صدای آزادی خواهی و احقاق حقوق خود را به مشروطه خواهان برسانند.

این پژوهشگر تاریخ سیاست با اشاره به تشکیل مدارس دخترانه در نهضت مشروطه، تصریح کرد: یکی از برجسته ترین ثمرات فعالیت زنان مشروطه خواه در کنش های سیاسی این نهضت، تاسیس تعدادی از مدارس دولتی در سال های پس از شکل گیری نهضت مشروطه بود و ورود به تحصیل و آموزش در متمم قانون اساسی نیز اقدام برجسته دیگری بود که در پرتو فعالیت های زنان نخبه کشور در این نهضت شکل گرفت.

هژیر افزود: علت درصد پایین مشارکت زنان در نهضت مشروطه جایگاه فرهنگی جامعه در آن زمان بود زیرا این جایگاه اجازه حضور حداکثری زنان در فعالیت ها و کنش های سیاسی را نمی داد و به همین جهت نهضت مشروطه به پلی برای افزایش مشارکت های سیاسی زنان در فعالیت های سیاسی تبدیل شد.

کد خبر 386198

منبع: ایمنا

کلیدواژه: نهضت مشروطیت مشروطیت زنان حقوق زنان نخبگان آموزش و پرورش روابط سیاسی مشارکت اجتماعي شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۱۶۲۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسیر اجرایی با انتخاب نماینده اصلح ترسیم می‌شود/نمایش نشاط عمومی با مشارکت مردم

فعال سیاسی با بیان اینکه انتخابات دور دوم مجلس به لحاظ اهمیت تفاوتی با انتخابات دور اول ندارد، گفت: مشارکت بالای مردم در این دوره نشاط عمومی را به نمایش می‌گذارد.

به گزارش مشرق، مهدی فضائلی درباره اهمیت حضور مردم در دور دوم انتخابات مجلس اظهار داشت: انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی از نظر اهمیت تفاوتی با انتخابات دور اول آن ندارد و همه آن مواردی که باعث اهمیت حضور و مشارکت در انتخابات دور اول مجلس بود، در این دوره نیز به همان اندازه تاثیرگذار است.

وی افزود: مشارکت و حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی به دلیل جایگاه مجلس و نقشی که نمایندگان مردم می‌توانند به واسطه بهبود روند قانونگذاری در کشور و نیز نظارت بهتر و دقیق‌تر بر اجرای قوانین داشته باشند، بسیار حائز اهمیت است و این موارد در دور دوم انتخابات نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم مانند دور اول انتخابات نمایندگان وجود دارد.

این فعال سیاسی بیان کرد: البته نمایندگان بسیاری از حوزه‌های انتخاباتی در همان دور اول با کسب اکثریت آرا، مشخص شدند اما در تعدادی از حوزه‌ها از جمله در تهران، انتخابات به دور دوم کشیده شد که امید است مردم در این دور از انتخابات نیز مشارکت جدی داشته باشند.

هر چقدر مجلس در امر قانونگذاری بهتر عمل کند دستگاه‌ها مسیر دقیق‌تری خواهند داشت

فضائلی یادآور شد: باید امیدوار باشیم که در شهرهایی که انتخابات مجلس به دور دوم کشیده شده است، مردم انقلابی، فهیم و همیشه در صحنه با درک بالای خود و با اهتمام لازم و مشارکت بالا پای صندوق‌های اخذ رأی حاضر شوند.

وی با اشاره به اینکه مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی از دو بُعد حائز اهمیت است، عنوان کرد: در بُعد اول، این اهمیت مربوط به مجلس شورای اسلامی و جایگاه اصلی آن در حوزه قانونگذاری است که وظیفه تقنین قوانین کشور و ریل‌گذاری را بر عهده دارد و در حقیقت این مجلس است که مسیر اجرایی و آینده کشور را ترسیم می‌کند.

این فعال رسانه‌ای تاکید کرد: بنابراین هر چقدر مجلس شورای اسلامی در امر قانونگذاری بهتر عمل کند و قوانین مصوب آن دقیق‌تر و ناظر بر اولویت‌های کشور باشد، به طور طبیعی می‌توانیم امیدوار باشیم مسیری که دستگاه‌های اجرایی در آینده بر اساس آن قوانین طی می‌کنند، دقیق‌تر و معطوف به اهداف جامعه باشد.

فضائلی گفت: در بُعد دوم، اهمیت مجلس شورای اسلامی به بحث نظارت آن بر اجرای صحیح قوانین بازمی‌گردد که این امر توسط نمایندگان مجلس انجام می‌شود و این نظارت هر چه دقیق‌تر و سالم‌تر انجام شود، می‌تواند در اجرای قوانین و در اینکه دستگاه‌های اجرایی وظایف‌شان را بهتر و دقیق‌تر انجام دهند، بسیار موثر باشد.

قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین در راس وظایف نمایندگان است

وی افزود: البته نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های دیگر هم نقش‌آفرینی دارند اما قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین، در رأس اموری است که باید در آن نقش‌آفرینی داشته باشند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر مشارکت مردم در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی یک پیام بسیار مهم به همراه خواهد داشت و آن پیام این است که نشاط اجتماعی و سیاسی در جامعه ایران وجود دارد.

تحلیلگر سیاسی بیان کرد: ابراز و به نمایش گذاشتن این نشاط اجتماعی و سیاسی هم می‌تواند برای مردم ایران و هم برای کسانی که از بیرون مسائل کشور ما را تحلیل می‌کنند و بر اساس آن تحلیل‌ها، تصمیم‌هایی در خصوص نحوه تعامل با جمهوری اسلامی اتخاذ می‌کنند، موثر باشد.

فضائلی یادآورشد: این نشاط اجتماعی و سیاسی می‌تواند یک پیام به همراه داشته باشد و در مقابل کسانی که نگاه منفی به کشور ما داشته و رفتارهای خصمانه از خود بروز می‌دهند، نقش بازدارندگی خواهد داشت.

انتخاب هیات رئیسه مجلس دوازدهم در انحصار نمایندگان تهرانی نخواهد بود

فضائلی گفت: مشارکت بالای مردم در انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی برای دوستان کشور ما در سراسر دنیا هم یک پیام امیدوارکننده و خوشحال‌کننده را به همراه خواهد داشت و نشاط اجتماعی و سیاسی مردم ایران را در مقابل چشمان آنها به نمایش خواهد گذاشت.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به تعداد بیشتر نمایندگان تهرانی نسبت به نمایندگان شهرستانی، آنها هیات رئیسه مجلس دوازدهم را تعیین خواهند کرد، گفت: به عقیده من انتخاب هیات رئیسه مجلس دوازدهم در انحصار نمایندگان تهرانی نخواهد بود.

این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: البته نمایندگان تهران به لحاظ تعداد، در مجلس دوازدهم تعیین‌کننده هستند و تاثیرگذاری‌شان زیاد است ولی این طور نخواهد بود که مجلس دوازدهم و انتخاب هیات رئیسه آن، در انحصار آنها باشد.

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان نامزدهای حاضر در عرصه رقابت، ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده در دور دوم انتخابات که در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

تبلیغات دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از بامداد ۱۳ اردیبهشت آغاز شد و تا ساعت هشت صبح پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ادامه دارد.

طبق اعلام وزارت کشور تعداد رأی صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران یک میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود و از بین نامزدها ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.

حوزه‌های انتخابیه تبریز، شبستان، میانه، پارس‌آباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرم‌آباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲ حوزه انتخابیه‌ای هستند که انتخابات در آنها به دور دوم کشیده شده است.

انتخابات در مرحله دوم نیز در ۸ حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر به صورت تمام الکترونیکی برگزار می‌شود.

در تهران برای هر شعبه ۴ صندوق الکترونیکی و در باقی حوزه‌های انتخابیه برای هر شعبه، ۳ صندوق الکترونیکی در نظر گرفته شده است تا ازدحامی در شعب شکل نگیرد و رأی‌دهندگان به راحتی و سهولت رأی خود را به صندوق بیندازند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • مشارکت گسترده در پای صندوق های رای قوام بخش نظام است
  • ارزیابی ۱۵۷ طرح‏نامه رویداد «ریحان‌شهر»
  • چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟
  • پیشرفت نهضت ملی مسکن در غیبت بانک‌های خصوصی
  • سهم صفر درصدی مشارکت ۱۸ بانک در نهضت ملی مسکن
  • مسیر اجرایی با انتخاب نماینده اصلح ترسیم می‌شود/نمایش نشاط عمومی با مشارکت مردم
  • رشد ویلایی‌سازی با استفاده از مشارکت‌های مردمی در ایوانکی
  • کشف حجاب حرام شرعی و سیاسی است
  • تکمیل پروژه‌های نهضت ملی مسکن چشم‌انتظار مشارکت‌های مردمی است
  • اتمام پروژه‌های نهضت ملی مسکن تنها با مشارکت‌های مردمی امکان‌پذیر است