Web Analytics Made Easy - Statcounter

نماینده مردم گرمی در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از برخی لابی گری‌ها برای گرفتن امکانات بیشتر برای حوزه‌های انتخابیه تاکید کرد: این کار موجب هدر رفتن منابع کشور و برخلاف سوگندنامه است.

به گزارش ایسنا، میر حمایت میرزاده نماینده مردم گرمی در مجلس شورای اسلامی  در نطق میان دستور جلسه علنی امروز  مجلس  گفت: در نطق امروز خود به اصول  ۶۷ و ۴۸  قانون اساسی و ماده ۱۲۱ برنامه ششم اشاره می‌کنم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با استناد به اصل ۶۷ قانون اساسی به نمایندگی مردم گرمی در مجلس ۱۱۸۷ روز پیش در برابر قرآن برای پاسداری از حریم اسلام دستاوردهای نظام سوگند یاد کردیم که در جهت استقلال کشور و حفظ حقوق مردم و در جهت دفاع از قانون اساسی تلاش کنیم. سومین سال اجرای برنامه ششم توسعه است ماده ۱۲۱ برنامه ششم توسعه در بخش نظارت و ارزیابی دولت را به ارائه گزارشات نظارتی سالانه برنامه ششم در خصوص چگونگی تحقق اهداف به صورت سه ماه، شش ماه و سالانه به مجلس مکلف کرده است با توجه به عدم تهیه تعداد قابل توجهی از آیین‌نامه‌های اجرایی آیا فکر نمی‌کنید زمان آتش بس وضع قانون جدید فرا رسیده است؟

میرزاده تاکید کرد: قانون اساسی، برنامه ششم، قانون بودجه همگی ظرفیت‌های زیادی را برای توسعه کشور دارند به شرطی که نقش نظارتی را دو چندان کنیم. در سومین سال اجرای برنامه ششم گزارش دولت در خصوص میزان تحقق اهداف برنامه ضروری است براین اساس  قرار بود متوسط رشد سالانه صادرات غیرنفتی ۲۱.۷ درصد اشتغال ۳.۹ درصد، سرمایه گذاری ۲۱.۵ درصد و رشد متوسط درآمدهای مالیاتی ۲۵.۵ درصد نرخ تورم ۸.۸ درصد و نرخ بیکاری ۱۰.۲ درصد باشد. آیا چنین است؟

نماینده مردم گرمی در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ریشه یکی از مشکلات اساسی ما برنامه محور نبودن است.

وی با تاکید بر لزوم ایجاد عدالت در تخصیص اعتبارات به تمامی استان‌های کشور بیان کرد: لابی گری و صف کشیدن برای اخذ دستور از وزرا برای گرفتن امکانات بیشتر برخلاف سوگندنامه و اصل ۶۱ قانون اساسی است یعنی ۴۰ سال بعد از انقلاب شهرهای مانند گرمی دچار مشکلات آبراه و آسفالت است. یا هیچ شاخصی در کشور برای توزیع عادلانه امکانات وجود ندارد یا به آن عمل نمی‌کنیم. هر دستگاهی مدعی است امکانات را براساس شاخص علمی توزیع می‌کند و این کار را براساس لابی گری انجام نمی‌دهد؛ پس لطفا شاخص‌ها را رسانه‌ای کنید.

نماینده مردم گرمی در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: به عنوان پایلوت می‌توانید شهرستان ما را که در شاخص جمعیت یک هزارم ایرانی اسلامی است بررسی کنید که آیا یک هزارم امکانات کشور در آن قرار دارد یا خیر. معاون اول رییس جمهور صورت جلسات سه سال گذشته ستاد اقتصاد مقاومتی مربوط به گرمی را مورد بررسی قرار داده که اگر مسوولی به وعده‌های خود عمل کرده مورد تشویق قرار دهد. تبعیض میان دستگاه‌ها از تبعیض میان روستایی بیشتر است؛ برای مثال آموزش و پرورش مطالبات ۱۵ ساله دارد ولی دستگاه دیگری تمام مواد را حتی قبل از این که ابلاغ شود اجرا می‌کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: توزیع عادلانه منابع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۹۶۶۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاحات اساسی در اقتصاد برق، راهکار برون رفت از مشکلات بخش توزیع

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از توانیر، محسن ذبیحی با اشاره به اینکه اصلاح روابط مالی صنعت برق می‌تواند به سرعت گردش منابع نقدینگی و حذف بروکراسی امکان برنامه‌ریزی و برآورد منابع برای کل سال بهبود نقدینگی بر اساس تلاش شرکت‌ها در وصول استفاده از اعتبار گردش نقدینگی در حساب شرکت‌ها انگیزه وصول معوقات رسوب شده در استان‌ها و حمایت مقامات سیاسی استان بیانجامد، گفت: تأمین منابع مالی در حوزه جاری با توجه به نیازهای منطقی هر شرکت با تعیین ضرایب محاسبه و تعیین شده، انجام خواهد شد و متناسب با آنها منابع لازم در اختیار شرکت‌ها قرار خواهد گرفت.

وی افزود: در حوزه سرمایه‌ای سعی شده تا با بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های قانون موجود، برنامه‌های مصوب سالیانه بر اساس منابع در دسترس، اجرا و از طریق کنترل حجم سرمایه گذاری شرکت‌ها از افزایش بدهی‌ها جلوگیری شود.

ذبیحی در عین حال بزرگترین تهدید در راه اجرای طرح مالکیت و استقلال مالی شرکت‌های توزیع را عدم توجه کافی احتمالی برخی از شرکت‌های توزیع به مناسبات و نحوه خرید برق از بورس انرژی و عدم مراقبت و مدیریت دقیق تناسب منابع و مصارف عنوان کرد و در خصوص بدهی سالیان گذشته شرکت‌های توزیع به سازندگان و پیمانکاران نیز گفت: حل اساسی این بدهی‌ها مستلزم اصلاحات اساسی اقتصاد صنعت برق در هزینه انشعاب و دریافت بهای تمام شده قیمت برق است.

وی در همین زمینه افزود: اما در کوتاه مدت استفاده از رسوب معوقات فروش برق و وصول آن در شرایط حاضر، راه حل کوتاه مدت است، ضمن آنکه امیدواریم بخشی از بدهی‌ها نیز از طریق ظرفیت‌های قانونی در دسترس قابل تحقق، در آینده تأمین شود.
معاون هماهنگی توزیع توانیر در پایان تأمین برق تعهدات ایجاد شده در حوزه مشترکین جدید را اولویت نخست کارهای حوزه توزیع نیروی برق در کشور اعلام کرد و خاطرنشان ساخت: طرح‌های مرتبط با گذر از اوج بار سال ١٤٠٣، هوشمندسازی و کنترل پذیری بار و طرح‌های تبدیل شبکه‌های سیمی مسی به کابل خود نگهدار نیز در زمره برنامه‌های اولویت دار سال جاری است.

کد خبر 6089929 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • لابی‌های سنگین در راهروهای مجلس برای صندلی ریاست
  • تقاضای بررسی لایحه توسعه سواحل مکران اعلام وصول شد
  • مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی فقط یک درصد را شامل می‌شود
  • مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی فقط یک درصد از افراد جامعه را شامل می‌شود
  • تحمیل فراقانونی کردن سلطنت در قانون اساسی
  • انتقاد یک نماینده مجلس از سیاست های نادرست ارزی دولت/ کالاهای اساسی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • اصلاحات اساسی در اقتصاد برق، راهکار برون رفت از مشکلات بخش توزیع
  • قیمت دو برابری کالا‌های اساسی با جود تخصیص ارز ترجیحی
  • مشارکت بیشتر در انتخابات، هزینه‌های امنیتی را کاهش می‌دهد