Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@02:14:16 GMT

حاشیه‌هایی به شیرینی شیره انگور

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۲۱۰۲۳

حاشیه‌هایی به شیرینی شیره انگور

نخستین جشنواره استانی انگور سیاه بانه ته‌ره‌ره‌شه پنجم شهریور و در چهارمین روز از هفته دولت با معرفی فرآورده های ان محصول برای سرمایه‌گذاری، ارائه روش های نوین کشت و پرورش انگور،  توسعه باغات، معرفی ارقام برتر انگور دیم و آبی کردستان و توسعه و ایجاد بازارهای صادراتی همزمان با آغاز برداشت این محصول در تالار دریا بانه برگزار شد بر خلاف همیشه اینبار تالار دریا میزبان تولید کنندگان، باغداران، کشاورزان و صنعت گران بانه بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شهرستان بانه همزیستی طولانی با انگور سیاه دارد مزه انگور سیاه آرباب زبان زد خاص و عام است و این همزیستی طولانی مدت ریشه در فرهنگ و تاریخ این شهر داشته است به‌طوریکه بسیاری از زنان و مردان روستایی با آغاز فصل برداشت انگور با ابزاری ساده و سنتی فرآورده‌های متنوع ترش و شیرینی از این محصول درست می کنند و بر سر سفره های خود می گذارند.

برپایی نمایشگاه در محوطه تالار دریا از حاشیه‌های جشنواره استانی انگور بود که در این مکان غرفه‌های عرضه محصولات ارگانیک محلی زوج اهل روستای دارساوین، عسل ۱۰۰ درصد طبیعی تولید بانه، انگور و انجیر روستای ورچک، عرقیات گیاهان بومی و محلی، سبد بافی، کلاه دوزی و پستک بافی دایر شده بود.

اجرای موسیقی زنده، شعرخوانی در باب انگور و مویز، اجرای گروه هه‌لپه‌رکی نیشتمان بانه، همخوانی خوانندگان فولکلور محلی به صورت سنتی باعث ایجاد روحیه نشاط در حاضرین شد و خواستار اجرای دوباره این برنامه ها شدند.

اجرای هر برنامه ای نقاط ضعف و نقاط قوتی دارد که نامناسب بودن فضای برگزاری جشنواره یکی از نقاط ضعف جشنواره انگور سیاه بانه بود.

نخستین جشنواره شهرستانی انگور سیاه بانه ته‌ره‌ره‌شه در مهر ماه سال ۹۵ در روستای زرواو سفلی یکی از قطب های مهم تولید انگور سیاه برگزار شد و امسال نخستین جشنواره استانی انگور سیاه است که بانه میزبان آن بود البته نامناسب بودن مکان برگزاری جشنواره یکی از نواقص بود چرا که انتظار می‌رفت در یکی از روستاهای تولید انگور و در فضای باز و مکانی طبیعی این جشنواره برگزار تا استقبال بهتری از آن شود.

علاوه بر نامناسب بودن مکان جشنواره نحوه چیدمان انگور در سبدها، سیستم صوتی نامناسب و مکان نمایشگاه نیز نامناسب بودن از دیگر نقاط ضعف این جشنواره بود مکان نمایشگاه باید طوری طراحی شود که غرفه داران بتوانند به راحتی مراحل تولید محصول خود را برای حاضرین اجرا کنند.

شورش نصیری یکی از سریعترین طراحان چهره ایران اهل شهرستان سردشت آذربایجان غربی یکی از مهمانان ویژه جشنواره بود که همزمان با اجرای برنامه ها و سخنرانی، چهره خالد جعفری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، محمد امین‌زاده سرپرست فرمانداری بانه، کریم شریفی مدیر جهادکشاورزی بانه و چند منظره طبیعی را با سرعت و دقت بسیار زیاد طراحی و در پایان مراسم آن را سخنرانان هدیه کرد.

مهمان نوازی میزبانان جشنواره انگور سیاه بانه از دیگر حاشیه های زیبای این جشنواره بود میزبانان با میوژاو که گواراترین نوشیدنی روزهای تابستانی بانه است که از خُرد و خیس کردن مویژ به دست می آید و از قدمت بسیار زیادی بر خوردار است از مهمانان پذیرایی کردند.

کردستان دومین تولید کننده انگور کشور

براساس آمارهای کشور ایران یازدهمین تولید کنند انگور و سومین تولید کننده کشمش دنیا است ۱۵ هزار هکتار از اراضی کردستان به کشت انگور اختصاص یافته که سالانه ۱۵۵ هزار تن انواع انگور برداشت می شود و این استان رتبه دوم تولید کشور را به خود اختصاص داده که ۵۵ هزار تن به صورت تازه خوری مصرف می شود و یا توسط تولید کنندگان به مویژ، کشمش، سرکه، آب غوره، دوشاب، شیره و دیگر فرآوری ها تبدیل می شود و انگور مازاد بر نیاز استان به استان های همجوار و کشورهای همسایه صادر می شود.

بر اساس تحقیقاتی که انجام شده ریشه انگور وحشی در روستاهای تاژان و تاژابان بیش از ۲ هزار سال قبل کشف شده در واقع کردستان خواستگاه اصلی تولید انگور است.

 خواص انگور

انگور میوه ای شیرین و بسیار مغذی و مقوی است که خون را تصفیه و سینه را صاف می کند و برای درمان ورم معده و روده بسیار مناسب است این میوه منبع عناصر آهن، منگنز، پتاسیم و ویتامین سی است عصار انگور در کاهش التهاب بیماریهای مفصلی، درمان سرطان ها و بیماری های قلبی و کاهش پربی خوی و فشار خون بسیار موثر است.

انواع انگور کردستان

اراضی شیب دار، بارندگی مناسب سالانه  و آب و هوای مناسب این استان مستعد کشت انگور کرده و بیش از ۶۵ درصد انگور کردستان به صورت دیم کشت می‌شود و انواع انگور کردستان شامل ته ره ره شه، طائفی، مام برایمه، سرقوله، سادانی، زردکه، سوراو کاژاو، عسکری، فخری، کشمش، شاهانی، بیدانه، بیدانه قرمز و سفید، بول مازو، گنکه، صاحبی، ویس قلی، چاوه گا، خلیلی، میرزایی، هلقو، تبرزه، لعل، قره اوزوم، شیرازی، بزمارکوت، دره بول، شرشره، کورد کوش، منقا و ریش بابا است که رقم ره شه دارای انتی اکسیدانی به نام «رزوارتراول» است که برای بسیاری از بیمارهای قلبی و عروقی مناسب است.

حُسن ختام

حُسن ختام این جشنواره نیز تجلیل از ۱۰ انگورکار نمونه کردستان بود که با اهدای لوح سپاس و تندیس جشنواره از آنان تقدیر شد.

شهرستان‌های مریوان، بانه و سروآباد به ترتیب بالاترین سطح زیر کشت و تولید انگور بویژه انگور سیاه ته‌ره‌ره‌شه کردستان را دارند اما به دلیل کمبود منابع مالی و سرمایه گذاری و ناکافی بودن ظرفیت صنایع تبدیلی فراوری این محصول به صورت میکانیزه انجام نشده اما تولیدکنندگان به صورت سنتی فراوری این محصول را انجام می دهند.

شهرستان مرزی بانه با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز کردستان واقع شده است.

۷۴۶۹/۹۱۰۲

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کردستان جشنواره استانی برداشت انگور یاقوتی کشاورزی بانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۲۱۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم در سنندج

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان از آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم ملقب به مستوره اردلان خبر داد و گفت: این سریال در ۳۰ قسمت ۴۰ دقیقه‌ای تولید و روی آنتن خواهد رفت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، علی مرادی ظهر امروز در جلسه قرارگاه رسانه‌ای استان که به مناسبت برنامه‌ریزی و پاسداشت روز دختر در صداوسیمای کردستان برگزار شد، اظهار داشت: تقویت فرهنگ رضوی و آشنای با جایگاه  فرهنگ‌ ایرانی و اسلامی با هدف هم‌افزایی و راهکارهای عملیاتی و پیشنهاداتی برای تولید محتوا در فضای رسانه تشکیل شود.

وی گفت: تبیین جایگاه حضرت معصومه(س) به عنوان الگوی بی‌بدیل در کمال، معرفت، علم و شایستگی برای دختران به عنوان مادران آینده ایران بسیار ارزشمند و پراهمیت است، لذا توجه به پرداختن موضوع حجاب و عفاف و الگو سازی دختر ان مسلمان کُرد یک ضرورت اساسی و بنیادی برای استان کردستان است.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان تصریح کرد: تأثیرگذاری دختران کُرد با رویکرد الگو آفرینی، بصیرت افزایی، نشاط بخشی و تبین جایگاه دختران کُرد در دفاع از عزت ملی و مقاومت هوشمندانه تبلیغات دشمان با تأیید بر کرامت زن ایرانی ضرورت است. 

وی با بیان اینکه برنامه‌های متنوعی به صورت گسترده برای پاسداشت روز دختر و دهه کرامت تدارک دیده شده است، افزود: حضور پرنشاط و پرقدرت در فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی، ورزشی با رویکرد هویت قومی و ملی در تحقق این امر بسیار تأثیرگذار است.

مرادی عنوان کرد: امروز در نظام جدید حکمرانی دنیا قدرت رسانه تعریف شده و به عنوان قوه چهارم شناخته شده، رسانه‌های اجتماعی قوه چهارم با تأثیرگذاری هنری و فرهنگی تعریف کُرد و اهمیت حوزه رسانه برکسی پوشیده نیست.

وی درباره فعالیت قرارگاه قرارگاه رسانه‌ای استان توضیح داد: این قرارگاه براساس مصوبه شورای تامین استان تشکیل و با شکل‌گیری کارگروهای مربوطه نقش هم‌افزایی داشته و باید تمام توان خود را برای پیشبرد اهداف قرارگاه به‌کار بگیریم.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان خطاب به اصحاب رسانه اظهار کرد: تلاش‌ها و خلاقیت‌های شما در مراسمات مختلف به ویژه انتخابات سال گذشته بسیار ارزشمند بود، مدیران فرهنگی و فعالان فرهنگی و عناصر رسانه‌ای در استان فرمانده‌های جنگ شناخته شده هستند و بسیار در این عرصه خوش درخشیده‌اند.

وی با یادآوری تولید و پخش سریال سنجرخان، از آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم ملقب به مستوره اردلان خبر داد و افزود: این سریال در 30 قسمت 40 دقیقه‌ای تولید و روی آنتن خواهد رفت. عدم تعیین‌تکلیف شهرک سینمایی سنه‌دژ موجب تأخیر در تولید این سریال شده که هفته آینده استاندار پیگیری و تعیین تکلیف خواهد شد.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان با اشاره به اینکه 58 شبکه ماهواره‌ای کُرد زبان تبلیغات منفی و جامعه ما را تهدید می‌کنند، یادآور شد: الگوسازی و توجه به ظرفیت‌های نمونه افراد شاخص کُرد و زبان فرهنگ و هنر به نوعی بازدارندگی خواهد داشت و می‌توان از این طریق بسیاری از مشکلات و آسیب‌های جامعه را کنترل کرد.

به گزارش تسنیم؛ ماه شرف خانم ملقب به مستوره اردلان در سال 1220 قمری، در زمان حکومت امان الله خان والی اردلان در خانواده‌ای اهل فرهنگ در سنندج به دنیا آمد. خانواده‌اش، برخلاف فرهنگ و سنت آن زمان، او را هم‌تراز با مردان به آموختن علوم آن زمان تشویق کردند و وی نیز با ذوق و قریحه شعری‌اش، به یکی از شاعران نامدار این دوره تبدیل شد و در تاریخ نویسی نیز برابر با سایر مورخان آن دوره جلوه کرد.

زبان‌های کُردی، فارسی و عربی را نزد پدرش ابوالحسن بیگ قادری آموخت.

اولین زن تاریخ نگار جهان در 17 سالگی به اجبار با خسرو خان، فرزند امان الله خان والی سنندج ازدواج کرد و بیشتر اوقات خود را به مطالعه و سرودن شعر و نوشتن تاریخ می‌گذرانید و چون خسرو خان نیز شاعر بود، بیشتر او را بدین کار تشویق می‌کرد، مستوره هم به خسروخان علاقه‌مند شد.

دوران خوشبختی و آرامش روحی مستوره چندان طولانی نبود، زیرا خسرو‌خان اردلان در سال 1250 هجری قمری به بیماری کبدی دچار شد و ‌در 29‌ سالگی درگذشت. مرگ همسر و داغ از دست‌دادن برادر جوان ناکامش ابوالمحمد، علاوه بر سلب نشاط و شادابی جوانی از مستوره، ضربات روحی زیادی که دو ماه پرستاری و شب‌زنده‌داری از همسرش تحمل کرده بود، او را به انزوا و عزلت و مطالعه کتب دینی و تألیف کتاب عقاید کشانید.

مستوره در سال 1263 سنندج را ترک کرد و به سلیمانیه رفت و در همان شهر دیده از جهان فروبست. از جمله آثار این بانو می‌توان به دیوان شعر با 2 هزار بیت در قالب‌های مثنوی و غزل، تاریخ اردلان که معروفیتش را دو چندان کرده و وی را در عرصه تاریخ نگاری پرآوازه کرد و عقاید و شرعیات که عقاید مستوره در مذهب اهل سنت شافعی است، اشاره کرد.

انتهای پیام/484/

دیگر خبرها

  • زنجیره تولید دارو در البرز باید توسعه یابد
  • آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم در سنندج
  • آغاز پیش‌تولید سریال «مستوره اردلان» در کردستان
  • برگزاری جشنواره ملی تدریس خلاق در دانشگاه کردستان
  • مشاهده علائم بیماری سفیدک انگور در تاکستان‌های خراسان شمالی
  • ۲۰۰ هزار دانش‌آموز در کشور آموزش‌های مهارتی می‌بینند
  • سطح گلخانه‌های کردستان به ۶۰ هکتار افزایش یافت
  • پیش بینی برداشت بیش از سه هزار تن انگور امسال از تاکستانهای مهاباد
  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • کام شیرینی فروش میبدی تلخ شد