Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-08@18:27:50 GMT

معافیت مالیاتی با لابیگری

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۲۲۸۹۰

معافیت مالیاتی با لابیگری

بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم، حدود ۳۵ درصد از اقتصاد کشور در بخش‌های صادرات، کشاورزی، مناطق آزاد و ویژه، فرهنگ و... با هدف توزیع عادلانه درآمد و ثروت، کاهش فقر و تقویت تولید در مناطق محروم از مالیات معاف و 30 درصد هم از پرداخت مالیات فراری هستند.

فرزانه غلامی/

بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم، حدود ۳۵ درصد از اقتصاد کشور در بخش‌های صادرات، کشاورزی، مناطق آزاد و ویژه، فرهنگ و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. با هدف توزیع عادلانه درآمد و ثروت، کاهش فقر و تقویت تولید در مناطق محروم از مالیات معاف و 30 درصد هم از پرداخت مالیات فراری هستند. از 35 درصد باقیمانده که مؤدیان خوش حساب و دارای کارنامه مالیاتی شفاف از قبیل کارمندان، کارگران و تولیدکنندگان و... هستند هم 150 هزار میلیارد تومان دریافت می‌شود.

تکاپوی دولت برای افزایش گستره چتر مالیاتی در حالی است که فرار مالیاتی برخی مشاغل مانند پزشکان و وکلا و معافیت هنرمندان به‌تازگی حسابی خبرساز شده و در آخرین اقدامات علیه این فراریان و به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، فراخوان نصب کارتخوان برای ۱۵ گروه که ۵۰ صنف (رستوران‌ها و چلوکبابی‌ها، فست فودی‌ها، مراکز اقامتی، هتل‌ها، هتل آپارتمان‌ها، میهمانپذیرها، نمایشگاه‌ها، قنادی‌ها و شیرینی فروشی‌ها، میوه و تره بارفروش مستقر در میادین، مجموعه فرهنگی ورزشی و لوازم تحریر) را دربرمی‌گیرد، صورت گرفته است. بر اساس اعلام امید علی پارسا از رقم مالیاتی یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پزشکان غیردولتی حدود ۲۰۰ میلیارد تومان پرداخت می‌شود و بقیه را می‌توان فرار مالیاتی محسوب کرد و از سال آینده مالیات پزشکان، پیراپزشکان و داروسازان علی الرأس محاسبه نخواهد شد.

 معافیت‌های هدفمند؛ مانعی برای تداوم ظلم مالیاتی

کارشناسان اقتصادی، با امیدبخش توصیف کردن اخبار منتشر شده در خصوص رصد فرارهای مالیاتی آن هم در شرایطی که کشور تحت تحریم‌های اقتصادی با کاهش درآمدهای نفتی و کسری بیش از پیش بودجه مواجه شده و از دیگر سو معافیت‌های مالیاتی هم از اهداف اولیه خود فاصله گرفته و پیامدهای منفی آن برای اقتصاد بیش از تبعات مثبت است، ضرورت بازنگری در قانون مالیات‌های مستقیم و کاهش معافیت‌ها را مطرح می‌کنند.

مرتضی زمانیان به خبرنگار ما می‌گوید: معافیت‌های مالیاتی به‌ویژه در بخش مشاغل، ناشی از لابیگری‌های متعدد بوده، به فرض که در یک مقطع زمانی بنا بوده برخی مشاغل مورد لطف مالیاتی واقع شوند، اما امروز که وقتی صاحبان درآمدهای ناچیز از قبیل حقوق‌بگیران هم مالیات را پیش از دریافت حقوق می‌پردازند، به هیچ وجه پذیرفته نیست که مثلاً هنرمندان و بازیگران، خوانندگان و کنسرت‌ها از پرداخت مالیات معاف باشند و تداوم این وضعیت، ظلم مالیاتی است.

زمانیان با بیان اینکه معافیت‌هایی اینچنین هیچ کمکی به توسعه اقتصادی و گسترش عدالت نکرده است، ادامه می‌دهد: این معافیت‌ها زمینه را برای افزایش فرارهای مالیاتی فراهم کرده و این در حالی است که افراد مشمول هم به دلیل نبود سیستم شفاف از زیر چتر مالیات  فرار می‌کنند.

به باور این اقتصاددان، برخورد قاطع با وکلا و پزشکان و دیگر اقشار فراری از مالیات و حذف معافیت‌هایی که هیچ منطق و استدلال اقتصادی برای آن نمی‌توان تصور کرد، پایدارترین و پاک‌ترین منابع را برای کشور فراهم خواهد آورد و در حال حاضر با تسریع در ایجاد زیرساخت‌های اطلاعاتی و آماری می‌توان بیشترین فشار را بر فراریان و بخش‌های معاف غیرهدفمند وارد آورد.

 معافیت تصریح نشده مالیاتی برای دلالان

وحید عزیزی هم به خبرنگار ما می‌گوید: با اینکه معافیت‌ها با هدف تشویق و هدایت فعالان اقتصادی به سمت مناطق کمتر توسعه یافته برقرار شده اما زمانی معنا و فلسفه پیدا می‌کند که نخست هدفمند و خلق‌کننده ارزش افزوده باشد و دوم کشور با فرار مالیاتی عظیم روبه‌رو نباشد.

وی با بیان اینکه مطالعات، حکایت از عدم توفیق این معافیت‌ها در مناطق محروم دارد، خاطرنشان می‌سازد: معافیت‌ها بر اساس تجارب دیگر کشورها باید منجر به توسعه و هدفمند باشد؛ چرا باید بخش کشاورزی، دامپروری، شیلات و... معاف از مالیات باشد در حالی که فعالیت‌هایی ضد محیط زیست و افرادی دلال و ضدتولید هم در آن فعال هستند؟

به باور وی این شیوه معافیت کلی که عدم ثبت اطلاعات در بخش‌هایی مانند کشاورزی را به همراه دارد، اشتباه است و دولت می‌تواند برای این بخش‌ها مالیات با نرخ صفر درصد وضع کند و به تعبیری ابتدا مالیات دریافت و سپس با ثبت آمار، به خودشان و تحت شرایطی بازگردانده شود.

عزیزی ادامه می‌دهد: بخش‌های تحقیق و توسعه باید از مالیات معاف باشد و شرکت‌های دانش‌بنیان هم برای مدتی محدود مثلاً دو سال می‌توانند معاف باشند، حال آنکه شرکت‌های بزرگی که به این معافیت نیاز ندارند از آن بهره می‌گیرند. می‌توان به این‌ها هم اعتبار داد؛ مثلاً تا سقف مشخصی از درآمد، معافیت مالیاتی برایشان قائل شد. شرکت‌های کوچک پس از دو سه سال و با رسیدن به درآمد قابل قبول، نباید معافیت داشته باشند.

وی بر این عقیده است که مشاغل هنری و فرهنگی هم با لحاظ سقف خاصی از درآمد، می‌توانند از مالیات معاف باشند یا معافیت در صادرات باید به اشتغال و خلق ارزش افزوده منوط شود.

عزیزی، هدفمندی معافیت‌ها را نیاز روز اقتصاد کشور می‌داند و می‌گوید: در قانون برنامه توسعه و مالیات‌های مستقیم، برخی معافیت‌ها تصریح شده اما برخی تصریح نشده است. بر همین اساس  در واقع دلالان به صورت تصریح نشده معاف شده‌اند و معاملات سوداگری با این معافیت نانوشته همراه شده که برخی آن را فرار مالیاتی هم می‌دانند.

به گفته وی لایحه مالیات بر مجموع درآمد که بعید است به مجلس دهم برسد، نگاهی صفر و یکی دارد و به دنبال حذف کامل معافیت‌هاست اما می‌توان لایحه مالیات بر عایدی سرمایه را که زیرساخت اجرایی آن در کشور وجود دارد مانند دیگر کشورها از بخش مسکن آغاز کرد و در یک بازه زمانی مشخص به دیگر بخش‌ها تسری داد؛ در این صورت پس از دو سال امکان اجرای موفق لایحه مالیات بر مجموع درآمد فراهم خواهد شد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مالیات پزشکان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۲۸۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سه سال فرصت تنفس در طرح مالیات بر عایدی سرمایه

آفتاب‌‌نیوز :

مهدی موحدی سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به اینکه مالیات بر عایدی سرمایه در ۱۹۰ کشور به عنوان پایه مالیاتی تعریف شده است اظهار کرد: معنای آن هم مالیاتی است که بر ما به التفاوت قیمت خرید و فروش وضع می‌شود.

وی افزود: خرید یک خانه به قیمت ۵ میلیارد و فروش آن به قیمت ۶ میلیارد، عایدی یک میلیاردی برای صاحبخانه دارد که مالیات مربوط به آن است البته تعدیل تورمی هم داریم و اثر تورم بر اساس داده‌های بانک مرکزی از آن کسر خواهد شد.

موحدی با بیان اینکه دلالان، سفته‌بازان و سودجویان بازار‌هایی مثل ملک، خودرو، رمزارز و ارز و سکه، باید از مالیات بر عایدی سرمایه بترسند، حتما هم باید بترسند گفت: مردم عادی نباید از این قانون بترسند، چون در طرح مالیات بر عایدی سرمایه، چهار قلم دارایی یعنی املاک با انواع کاربری و سرقفلی، خودرو، سکه و طلا و جواهرات و همچنین رمزارز‌ها در نظر گرفته شده‌اند.

سخنگوی سازمان مالیاتی خاطرنشان کرد: کسانی که می‌خواهند خانه بهتری بخرند، مشمول این مالیات نمی‌شوند، انتقال خانه به فرزندان و خرید خودروی جدید هم مشمول قانون مذکور نیست.

با خرید ۱۰۰ خودرو هم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شوید!

او ادامه داد: اگر کسی ۱۰۰ دستگاه خودرو هم بخرد، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شود مگر زمانی که بخواهد آن‌ها را بفروشد و سودی کرده باشد.

موحدی بک نظر گفت: در این طرح کسانی که برای خود، همسر و فرزندانشان خودرو خریداری می‌کنند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نخواهند شد.

تنفس ۳ ساله برای قانون مالیات بر عایدی سرمایه

سخنگوی سازمان امور مالیاتی خاطرنشان کرد: سه سال فرصت تنفس در طرح مالیات بر عایدی سرمایه در نظر گرفته شده که بعد از تصویب قانون شروع می‌شود؛ بر این اساس تا سه سال، مالکان اموال مشمول قانون، می‌توانند آنچه دارند را بفروشند بدون اینکه مالیاتی به سود آن‌ها تعلق بگیرد.

چه مشاغلی اصلا مالیات نمی‌دهند؟

او با بیان اینکه طبق ماده ۸۱ قانون مالیات‌های مستقیم، کشاورزان مشمول مالیات نیستند که شامل انواع و اقسام رسته‌ها از جمله دامپروری و زنبورداری هم هست عنوان کرد: بخشی از معافیت‌ها، شامل پایه‌های مالیاتی هم می‌شود که از آن جمله می‌توان به سود بانکی اشاره کرد؛ حدود ۴۰ درصد اقتصاد کشور، یا مشمول مالیات نیست یا معاف از مالیات است.

آیا سلبریتی‌ها مالیات هم می‌دهند؟

موحدی گفت: حساب‌های شخصی و تجاری سلبریتی‌ها شناسایی شده و حتی شرکت‌های تبلیغاتی همکار با آن‌ها هم مورد رصد هستند و بعضی از آن‌ها مالیات هم می‌دهند.

سخنگوی سازمان امور مالیاتی تصریح کرد: منکر فرار مالیاتی نیستیم، ولی همه تلاش سازمان این است که با بهره‌گیری از همه پایگاه‌های اطلاعاتی موجود، حساب‌های تجاری را شناسایی و از آن‌ها مالیات بگیرد.

به دنبال تحقق میزان مشخصی از مالیات نیستیم

او با بیان اینکه این سازمان مجری قانون است و اینگونه نیست که تضمین بدهد فلان مقدار مالیات جمع‌آوری کند گفت: شاید فسادی در گوشه‌ای باشد یا مالیات ناعادلانه‌ای هم ثبت شده باشد، ولی همه تلاش سازمان امور مالیاتی این است که عدالت مالیاتی را محقق کند.

موحدی خاطرنشان کرد: کسانی که امسال فروش زیر ۱۸ میلیارد تومان سالیانه داشته باشند، مشمول تبصره ۱۰۰ می‌شوند و مالیات محاسبه شده برای آن‌ها به صورت قسطی دریافت می‌شود.

چرا شرکت‌های بزرگ هم معافیت مالیاتی دارند؟

سخنگوی سازمان امور مالیاتی گفت: طبق مطالعات انجام شده در سال ۱۴۰۰، ۸۸ درصد سهم مالیات کشور توسط پنج درصد مؤدیان پرداخت شده که بیشتر آن‌ها شرکت‌های بزرگ هستند.

او ادامه داد: این شرکت‌ها به خاطر شفافیت بیشتری که دارند و تمرکز بیشتری هم که سازمان امور مالیاتی روی آن‌ها دارد، مالیات درستی پرداخت می‌کنند، ولی بخشی از معافیت آن‌ها بر اساس قانون است، البته پیشنهاداتی برای سقف گذاری روی معافیت‌ها داشته‌ایم.

موحدی خاطرنشان کرد: در اصلاح موادی از قانون مالیات‌های مستقیم هم بخشی دیگر از ساماندهی مالیاتی و کاهش معافیت‌ها را دنبال می‌کنیم.

سهم اقتصاد غیر رسمی در ایران و کشور‌های پیشرفته

سخنگوی سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه اقتصاد غیر شفاف یا غیر رسمی، امر پسندیده‌ای نیست و بر اساس برآورد‌های بین‌المللی، حتی در آمریکا هم حدود ۸ درصد اقتصاد به همین شکل جریان دارد عنوان کرد: این رقم برای سوئد ۱۲ و برای ایتالیا ۲۲ درصد و در ایران حدود ۱۸ درصد است.

او تصریح کرد: بسیاری از کشور‌ها با استفاده از ابزار‌های مالیاتی و اقتصادی، به دنبال کاهش اقتصاد غیر رسمی هستند، مثلا مالیات بر عایدی سرمایه در آمریکا از ۱۰۰ سال قبل اجرایی شده است.

موحدی بک نظر گفت: در این بین، بستر مناسب برای ثبت اطلاعات، موجب افزایش شفافیت و کاهش اقتصاد غیر رسمی خواهد شد، ولی هیچ وقت رقم آن صفر نمی‌شود.

آیا اتباع خارجی هم در ایران مالیات می‌دهند؟

او ادامه داد: هر فرد خارجی که بخواهد داخل ایران فعالیت کند، مشمول قانون مالیات‌های مستقیم خواهد بود و در طرح مالیات بر عایدی سرمایه، تمام اشخاص حقوقی و حقیقی غیر ایرانی، مشمول می‌شوند.

طلافروشان خیالشان راحت باشد

موحدی بک نظر تصریح کرد: اعتراض طلافروشان از ابتدای دی ماه سال گذشته شروع شده که مربوط به حوزه مالیات نیست بلکه به ثبت اطلاعات خود در سامانه جامع تجارت اعتراض دارند البته تعامل خوبی میان سازمان امور مالیاتی، وزارت صمت و ستاد قاچاق کالا و ارز وجود دارد تا اگر طلافروشان تاییدیه سامانه جامع تجارت را داشته باشند، نیازی به ثبت مجدد اطلاعات در سامانه مؤدیان نباشد.

او گفت: طلافروشان خیالشان راحت باشد که اگر اطلاعات موجودی طلای خود را ثبت کنند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نخواهند شد، چون اصولا آن قانون مربوط به افراد غیر تجاری است.

طلای زینتی تا ۱۵۰ گرم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نیست

سخنگوی سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه طلای مورد استفاده افراد مثل انواع زیورآلات مورد استفاده، تا ۱۵۰ گرم به ازای هر فرد مشمول قانون مالیات بر عایدی سرمایه نخواهد بود خاطرنشان کرد: بیش از این مقدار هم مربوط به زمانی است که مدت زمانی از آن بگذرد و فرد قصد فروش آن را داشته باشد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • تسهیلات جدید مالیاتی برای طلافروشان
  • رشد ۳۰ درصدی درآمد‌های مالیاتی در فروردین ۱۴۰۳
  • افزایش ۴ برابری درآمد‌های مالیاتی چه تاثیری بر افزایش رفاه و کاهش فقر داشته است؟
  • ۵ مزیت استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ مالیاتی برای اصناف
  • شناسایی ۳۰ هزار خانه خالی در شهرهای جدید
  • سه سال فرصت تنفس در طرح مالیات بر عایدی سرمایه
  • بازندگان اصلی مالیات بر عایدی سرمایه
  • جزئیات مالیات بر عایدی سرمایه برای طلا، مسکن و خودرو اعلام شد
  • دولت در فروردین ۵۶ هزار میلیارد تومان مالیات گرفت
  • «مشاغل خاص» زیر تیغ عدالت مالیاتی