Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@04:15:11 GMT

بتن بعد از آب پرمصرف‌ترین ماده در جهان است

تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۱۰۴۳۳

بتن بعد از آب پرمصرف‌ترین ماده در جهان است

دبیر یازدهمین کنفرانس بتن با اظهار تاسف از این موضوع که در کشور به کیفیت مصالح مصرفی خصوصا شن و ماسه توجه چندانی نمی‌شود، یادآور شد: در صورتی که صنعت شن وماسه، یک صنعت علمی است و امروزه در بسیاری از کشورها با تکنیک‌های نوین بدون مصرف آب مصالح تمیز و شسته شده را در اختیار پروژه‌ها قرار می‌دهند.

به گزارش ایسنا، دکتر مهدی چینی، مشاور عالی رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: بتن بعد از آب پر مصرف‌ترین ماده در جهان است، در نتیجه توجه به اجزای تشکیل‌دهنده آن در کیفیت نهایی محصول بسیار حائز اهمیت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: بتن آمیخته‌ای از آب، سیمان، ماسه و افزودنی‌های شیمیایی است. هر یک از این اجزای تشکیل‌دهنده می‌تواند در کیفیت بتن ساخته شده، تاثیر داشته باشد. سیمان به عنوان رکن اصلی در تهیه مواد چسبنده و اتصال شن و ماسه در تهیه بتن نقش مهمی را ایفا می‌کنند.

چینی تصریح کرد: امروزه خوشبختانه کارخانجات تولید سیمان موفقی در کشور در حال فعالیت هستند، هرچند همبستگی عملی مناسبی بین تولیدکنندگان سیمان و تولیدکنندگان بتن که در واقع مصرف کنندگان سیمان هستند، به صورت کلان و ملی وجود ندارد و اکثر این تعاملات بین کارخانجات سیمان به صورت موردی با پروژه‌های خاص است. البته در سال‌های اخیر برخی از کارخانجات بزرگ تولید سیمان مثل سیمان تهران، سپاهان، شهرکرد و دلیجان علی‌رغم شرایط موجود در کشور همکاری‌های علمی را با محققان عرصه بتن آغاز کرده‌اند و در تلاشند تا تولیدات خود را در راستای مصرف صنعت بتن ارائه دهند و در جهت ارتقای کیفیت گام بردارند.

مشاور عالی رئیس مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی اظهار امیدواری کرد که کارخانجات دیگر نیز  با تولیدکنندگان بتن همسو شوند و با حضور همگام و موثر در همایش‌های مشترک میان صنعت‌گران سیمان و تولیدکنندگان بتن نیازهای یکدیگر را بشناسند و با علم به این نیازها در جهت دستیابی به کیفیت مطلوب پیش روند.

دبیر یازدهمین کنفرانس بتن در ادامه تصریح کرد: در خصوص شن و ماسه، نکته قابل توجهی که وجود دارد، این است که علی‌رغم اینکه ۷۰ تا۸۰ درصد حجم بتن را شن و ماسه  تشکیل می‌دهد، عملا هیچ‌گونه توجهی به کیفیت آن‌ها نمی‌شود و در بسیاری از پروژه‌ها مصالح بر اساس اقتصاد پروژه بدون توجه به مقوله کیفیت پیش می‌روند و مصالح مصرفی توسط افراد ناکارآمد و بدون دانش فنی و مهندسی تهیه می‌شود.

چینی یادآور شد: هر چند مصالح با کیفیت هزینه‌های بیشتری  را در بردارد، اما در نهایت پروژه‌ای با کیفت مناسب و عمر مفید حاصل می‌شود و همچنین موجب صرفه‌جویی در منابع ملی کشور می‌شود.

دبیر یازدهمین کنفرانس بتن اظهار کرد: متاسفانه در کشور به کیفیت مصالح مصرفی خصوصا شن و ماسه توجه چندانی نمی‌شود. در صورتی که صنعت شن وماسه، یک صنعت علمی است و امروزه در بسیاری از کشورها  با تکنیک‌های نوین بدون مصرف آب مصالح تمیز و  شسته شده را در اختیار پروژه‌ها قرار می‌دهند.

وی اظهار امیدواری کرد که با تشکیل یک انجمن صنفی ملی در زمینه شن و ماسه و همکاری با سایر انجمن‌های صنفی مرتبط با اجزای تشکیل‌دهنده بتن در آینده شاهد تولید بتنی با کیفیت مناسب و با استفاده از مصالح باشیم.

چینی خاطرنشان کرد: موضوع مهم دیگر چگونگی کیفت اجرا در پروژه‌هاست و نیازمند کنترل کیفیت و نظارت کیفی بر عملکرد پروژه‌ها هستیم. آنچه مسلم است کیفیت امری، تدریجی و علمی است و بایستی همگام با دانش در مسیر آن حرکت کرد. همواره از اهمیت بتن در سازه‌ها صحبت می‌کنیم، اما گامی در جهت پیاده‌سازی این اهمیت بر نمی‌داریم. برای ارتقای کیفیت پروژه‌ها باید موضوع کنترل کیفیت (QC) با تضمین کیفیت (QA) همراه شود. گاهی در پروژه‌ها کنترل کیفیت و تضمین کیفیت با هم اشتباه گرفته می‌شود. مهر کنترل کیفیت نشان می‌دهد محصول مورد نظر بر اساس شاخصه و استانداردهای موجود تولید شده است، اما موضوع تضمین کیفیت بیشتر برای تولیدکننده است و می‌بایست تولیدکنندگان مرحله به مرحله با فراهم آوری مصالح با کیفیت به تولیدی مطلوب دست یابند.

وی با تاکید بر این که موضوع کنترل کیفیت و تضمین کیفیت باید تواما مد نظر قرار گیرند، چه به لحاظ علمی چه از لحاظ پیاده‌سازی، تصریح کرد: پیاده‌سازی مطلوب یک پروژه نیازمند آموزش و پرورش نیروی انسانی مجرب است، چه بسا در بسیاری از پروژه‌ها علی‌رغم ارائه دستورالعمل‌های کنترل کیفیت برای رسیدن به بهترین نوع بتن، اجرا و پیاده‌سازی مناسبی صورت نمی‌گیرد؛ چرا که افراد پروژه به درستی با موضوع آشنا نیستند و نمی‌توانند آنچنان که باید دستورالعمل‌های ارائه شده را در پروژه پیاده کنند.

مشاور عالی رئیس مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی اظهار امیدواری کرد: انجمن بتن ایران با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با برگزاری دوره‌های آموزشی، همایش‌های مختلف مثل همایش روز بتن، دوام، رویه‌های بتنی و... مهندسین جوان را با مقوله کنترل کیفیت و ساخت مناسب پروژه‌ها آشنا کند تا با آگاهی بیشتر پروژه‌هایی مقاوم و مطلوب در آینده داشته باشیم؛ چرا که بسیاری از اشتباهات به وجودآمده ناشی از نبود دانش لازم در این زمینه است.

هفدهمین همایش روز بتن، یازدهمین کنفرانس ملی بتن و اولین همایش ملی سنگدانه، ۱۴ تا ۱۶ مهرماه امسال در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: بتن مرکز تحقیقات مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۱۰۴۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پروژه تعریض جاده اجیرلو ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد

به گزارش خبرنگار مهر، جابر جهان‌بین بعد از ظهر یکشنبه در بازدید از تعریض و ایمن سازی جاده مواصلاتی از سمت ورودی اجیرلو اظهار کرد: پروژه تعریض و ایمن‌سازی جاده مواصلاتی از سمت ورودی اجیرلو ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی با بیان اینکه این پروژه یکی از مطالبات به حق مردم شهرستان بوده است، گفت: پروژه تعریض جاده اجیرلو به طول ۲ کیلومتر با هزینه‌ای حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در حال اجرا است.

فرماندار شهرستان پارس‌آباد بیان کرد: امید می‌رود با تعریض این جاده مواصلاتی و با احداث میدان در ورودی سه راهی فرودگاه آمد و شده رانندگان داخلی و ترانزیتی تسهیل یابد.

جهان‌بین با اشاره به تردد روزانه بیش از ۵ هزار خودرو سبک و سنگین و ادوات کشاورزی از این مسیر ادامه داد: این جاده مواصلاتی پارس آباد به شهرستان‌های همجوار و مرکز استان یکی از جاده‌های پرتردد این شهرستان به شمار می‌رود.

وی خاطرنشان کرد: تقاضا داریم مسؤولین ادارات از جمله امور برق مغان، آب و فاضلاب در جهت حل مشکل و معضلی که در تعریض جاده مواصلاتی وجود دارد، اهتمام ویژه داشته باشند.

کد خبر 6091350

دیگر خبرها

  • پروژه تعریض جاده اجیرلو ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
  • هشدار توانیر به مشترکان پرمصرف برق/ با استفاده از کولرگازی منتظر قبض نجومی باشید
  • آشنایی با برترین سازندگان جرثقیل سقفی در جهان
  • ورود صندوق ملی مسکن به بازار خرید سیمان از طریق بورس
  • ورود صندوق ملی مسکن به خرید سیمان/ واسطه‌ها حذف می‌شوند
  • تسرسع ساماندهی بازار آهن شادآباد و پیگیری طرح شن‌چاله‌ها در کمیسیون ماده پنج
  • ساماندهی بازار آهن شادآباد و پیگیری طرح شن‌چاله‌ها در کمیسیون ماده پنج تسریع می‌شود
  • «خضری» در یک قدمی فرآوری ۵ ماده معدنی/جهش اقتصادی در حوزه معدن
  • استفاده از بتن حاوی گرافن در آمریکا
  • جنجال در منطقه میانکاله؛ ممانعت محیط بانان از ورود مصالح ساختمانی