Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@03:14:58 GMT

هفته طهران با یاد قائم مقام فراهانی

تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۵۹۳۴۶

هفته طهران با یاد قائم مقام فراهانی

به گزارش ایرنا، باغ موزه نگارستان بخشی از تاریخ طهران را در زمان قاجار و از ۲۱۲ سال قبل (۱۸۰۷ میلادی و ۱۲۲۲ هجری قمری) در سینه خود محفوظ نگه داشته است؛ همان مجموعه‌ای که زمانی پادشاهان قاجار برای گذران روزهای تابستانی خود بنا و از محله های تهران، به آنجا اسباب کشی می‌کردند؛ جایی واقع در ضلع شمالی سفارت روسیه یا شوروی سابق.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باغ موزه نگارستان که زمانی محل وزارت عدلیه حکومت، دوره‌ای نخستین مدرسه فلاحت ایران و در برهه‌ای نیز دانشگاه هنرهای زیبا بوده، میزبان یکی از برنامه های شهرداری منطقه ۱۲ پایتخت به مناسبت هفته تهران بود.

برنامه‌ای که از آن به عنوان تعزیه شهادت قائم مقام فراهانی یاد شد و سعی داشت هم سخن از تاریخ هنر این سرزمین بر زبان براند و هم گوشه‌ای از تاریخ حاکمان این مرز و بوم را به نمایش بگذارد؛ حکایتی که نحوه سلطه بر محمد شاه قاجار و اجرای توطئه ترور وزیر خدمتگزار او را به تصویر کشید.

آنطور که اعلام شده این تعزیه یکی از پنج نسخه تعزیه های باقی مانده از زمان قاجار محسوب می‌شود که سال ها در پستوی خانه های قدیمی و صندوقچه اسرار برخی خانواده ها پنهان مانده بود و اکنون به مدد داود فتحعلی بیگلو بازیگر و مدرس سینما و تئاتر به مرحله اجرا رسید.

پیش از اجرای این برنامه، فتحعلی بیگلو کارگردان این تعزیه گریزی به بخشی از تاریخ پادشاهان قاجار زد و سرانجام زندگی و نحوه قتل قائم مقام فراهانی و امیرکبیر سخن گفت؛ مردانی که چوب مخالفت با اجنبی‌ها و حمایت از منافع ملی را خوردند و به تیغ حسادت بخیلان گرفتار شدند.

در این تعزیه همچنین گوشه هایی از داستان ستم‌هایی که بر بزرگمردان این سرزمین رفته است، شکستن عهدهایی که بسته شده بود و از خون‌هایی که ناحق به زمین ریخته شده است روایت شد.

ضلح جنوب شرقی باغ موزه نگارستان میزبان این بخش از تاریخ بود، تماشاگر لحظاتی که یکبار در سینه خاطراتش به ثبت رساند؛ و روزهایی را به یاد آورد که قائم مقام فراهانی در سایه درختان سر به آسمان ساییده آن قدم می‌زد و در تلاش برای دور کردن دست انگلیس و تزارها از ثروت های ایران بود و سرانجام در همین مسیر جانش را از دست داد.

فراهانی‌ها پس از نیم ساعتی از ساعت ۱۶ عصر ۱۳ مهرماه گذشته، با صدای تبل و شیپور، لباس نمایش بر تن تعزیه را آغاز کردند؛ تعزیه که بیش از یک ساعت طول کشید، وقتی خورشید شنبه در تلاش برای خداحافظی از تهران با همه سر و صداهایش بود در حالی به پایان رسید که شال سبز به دور گردن قائم مقام فراهانی پیچیده شد تا مبادا در زمان قتل صدر اعظم خونی از وی بر زمین بریزد و عهد محمد شاه قاجار مبنی بر نریختن خون قائم مقام شکسته شود.

قائم مقام فراهانی در همین باغ موزه نگارستان به سال ۱۲۱۴ هجری شمسی یا ۱۸۳۵ میلادی کنونی به قتل رسید، به توطئه انگلیسی‌ها و برای خودنمایی برخی دوست نمایان پادشاه قاجار.

تعزیه خوانان شهادت قائم مقام فراهانی را شهروندان فراهانی تشکیل می‌دادند.

گزارش از مینا افشاری ترک

تهرام/۳۰۰۱/ ۱۰۰۸

منبع: ایرنا

کلیدواژه: باغ موزه نگارستان شهرداری تهران تهران تعزیه تاریخ ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۵۹۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدیمی ترین بنای کاخ گلستان اینجاست

دریافت 12 MB

صدای طوطی ها و شر شر فواره ها سمفونی رایج تمام کاخ موزه های تهران است. از در ارگ که وارد شوید چشمانتان بر روی استخری پر از فواره سر می‌خورد و به ایوانی مرتفع می‌رسد که پارچه هایی بلند مثل گوشواره هایی از جنس الیاف طبیعی از دو طرفش آویزان است و بر روی تخت مرمرین بزرگی سایه افکنده.

می‌گویند فتحعلی شاه با الهام گرفتن از تخت حضرت سلیمان که بر روی دوش دیوان و پریان قرار داشته دستور می‌دهد این تخت را از مرغوبترین سنگ مرمر معادن یزد در اصفهان حجاری و به شکل سکویی دیواره دار بلند در وسط ایوان قرار دهند. تا بر روی آن جلوس کنند و دیوان و پریان از او محافظت کنند.

ایوان تخت مرمر محل برگزاری مراسم بارعام (تشریفات، سلام و سایر مراسم رسمی) و تاجگذاری بوده و پادشاهان قاجار در این مکان به مراسم سلام می نشستند و طبقات مختلف مردم را در مواقع خاص بار عام می دادند. سابقه این رسم چند هزار ساله را می توان در دوره های مختلف تاریخی ایران دید.

از پلکان کنار عمارت که بالا بروید دو ستون مرمری مانند دختران خجالتی در پشت پارچه ها پنهان شده اند که از شگفتی‌های این عمارت هستند. بر اساس روایت‌ها آغا محمد خان قاجار پس از تصرف شیراز و ویران کردن قصر وکیل آن‌ها را به تهران منتقل می‌کند. اما کسی نمیداند این دو ستون یکپارچه ۶ متری با این وزن سنگین چگونه در آن دوران از شیراز به تهران رسیده اند!؟کسی چه می داند!

کد خبر 847607 برچسب‌ها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری سفر - گردشگری

دیگر خبرها

  • نشستی از جنس مدرسه در لرستان
  • قدیمی ترین بنای کاخ گلستان اینجاست
  • بیش از ۵۰ مربی و معلم خوزستانی با رهبری دیدار می‌کنند
  • پخش «جاده‌های سرد» و «رابطه» از تلویزیون در هفته بزرگداشت مقام معلم
  • ترکیب احتمالی اینتر برای دیدار با تورینو
  • سقوط بدترین تیم تاریخ از لالیگا!
  • تجلیل از مقام معلم؛ در آستانه گرامیداشت هفته معلم
  • نیازمندی های نکونام برای جاودانه شدن در فوتبال ایران؛ برد، برد و برد!
  • پرمخاطب مثل «گیل‌دخت»
  • چگونه خنجر شمر به قصر محمدیه رسید؟