Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-07@02:32:40 GMT

امیرالمومنین(ع) درباره شفافیت چه فرمودند

تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۶۲۱۱۵

امیرالمومنین(ع) درباره شفافیت چه فرمودند

به گزارش ایکنا؛ مهر نوشت: متن زیر یادداشتی از فرزاد جهان، نهج البلاغه پژوه و استاد دانشگاه شاهد درباره شفافیت از منظر امیرالمومنین(ع) است که در ادامه می‌خوانید؛

الف- در نهج البلاغه دو نکته اساسی وجود دارد که به صراحت بر شفافیت تأکید ویژه دارد:

۱-علی(ع) در نامه به مالک از تعبیر «وإن ظنت الرعیه بک حیفا فأصحر لهم بعذرک؛ اگر مردم بدگمان شدند و گمان کردند که درباره آن‌ها ستمی روا داشته‌ای عذر و دلیل خود را برای مردم إصحار کن» استفاده می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این عبارت، قاعده اصحار در حکمرانی به دست می آید. اصحار یا صحراگونگی یعنی مانند صحرا که فضای باز است، همه چیز به صورت شفاف در محضر مردم باشد.

۲-علی(ع) می فرمایند من هیچ چیز به جز اسرار نظامی را پنهان نمی دارم «أن لاأحتجز دونکم سراً إلا فی حرب». بخش اول این عبارت نیز تأکید بر صحراگونگی است و بخش دوم، تخصیصی بر این قاعده کلی است و آن استثناکردن مسائل محرمانه هست. پس اصل بر شفافیت است مگر آنکه با دلیل خارج شود.

ب- بر این اساس، ضروری است مذاکرات نهادهای تصمیم گیر شفاف باشد، مگر در خصوص مسائل محرمانه مانند آنچه به صلاحیت افراد مربوط است و یا مسائل نظامی و امنیتی و از این دست.

ج- در میان این نهادها، مجلس از همه دارای اهمیت بیشتری است. چرا که موضوع کار آن، مهمترین موضوع کشور است و آن تدوین قانون است که ریل جامعه است و همه چیز در بستر آن رخ می دهد. عمده صلاح کشور به صلاح این نهاد بستگی دارد و عمده فساد کشور نیز به فساد این نهاد ارتباط دارد و شفافیت یا عدم شفافیت آرا نقش کلیدی در فساد و صلاح این نهاد دارد.

د- از همین رو هست که قانون اساسی، تنها در دو مورد بر علنی بودن تأکید کرده و آن مربوط به مجلس و دادگاههاست. اصل شصت و نهم:

«مذاکرات مجلس شورای اسلامی باید علنی باشد و گزارش کامل آن از طریق رادیو و روزنامه رسمی برای اطلاع عموم منتشر شود. در شرایط اضطراری، درصورتی که رعایت امنیت کشور ایجاب کند، به تقاضای رئیس جمهور یا یکی از وزراء یا ده نفر از نمایندگان، جلسة غیرعلنی تشکیل می شود. مصوبات جلسة غیرعلنی در صورتی معتبر است که با حضور شورای نگهبان به تصویب سه چهارم مجموع نمایندگان برسد.

گزارش و مصوبات این جلسات باید پس از برطرف شدن شرایط اضطراری برای اطلاع عموم منتشر گردد.» اصل ۱۶۵ قانون اساسی: محاکمه‌ها باید علنی برگزار شود.

هـ- نمی شودابتدای این زنجیره که علنی بودن مذاکرات هست مورد تاکید باشد و انتهای آن که رای دادن است، غیرعلنی باشد و از اینرو هم به استناد روح قانون اساسی و هم عقلا،شفافیت آرای نمایندگان ضروری است.

وـ آقای پناهیان به درستی دست بر نقطه گلوگاهی در اصلاح کشور دست گذاشتند و این خطی است که نباید فراموش شود.

منبع: ایکنا

کلیدواژه: شفافیت امیرمؤمنان نهج البلاغه ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۶۲۱۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خصم با ظالم و دستگیری از مظلوم شاخص رفتاری علی(ع) بود/ خدمت رسانی به فرد حادثه دیده سیره ائمه است

به گزارش خبرآنلاین از پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه نمایندگی ولی‌فقیه حجت الاسلام والمسلمین معزی سخنان خود را با قدردانی از تلاش‌های صورت‌گرفته در این دوره از مجمع عمومی آغاز و ابراز امیدواری کرد که در نتیجه این فعالیت‌ها، خدمت‌رسانی به مردم افزایش و ارتقاء یابد.

وی در جوار حرم ملکوتی امیرالمؤمنین علیه السلام در شهر نجف اشرف به بازخوانی بخش‌هایی از خطبه‌های نهج‌البلاغه پرداخت. عفت و پاکدامنی، تقوا، ساده‌زیستی، عدالت‌طلبی، رفتار صادقانه، خصم با ظالم و دستگیری از مظلوم از جمله شاخص رفتاری امام علی علیه‌السلام بود که نماینده رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کرد.



حجت الاسلام‌والمسلمین معزی به بخش‌هایی از ادعیه‌های زیارتی نیز اشاره کرد.

نماینده رهبر معظم انقلاب در این بخش از سخنان خود حمایت مردم ایران اسلامی از مردم مظلوم غزه را برآمده از سیره رفتاری امیرالمومنین علیه السلام توصیف کرد.

عدالت‌خواهی یکی از شاخص‌های دیگر سیره رفتاری امیرالمومنین علیه السلام است که نماینده رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کرد.

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر در ادامه با اشاره به فرمایش امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر که می فرمایند: "مالک مردم دو دسته اند یا برادر دینی تو هستند و یا در خلقت همانند تو" افزود : نظام اسلامی باید مطبق با معارفی دینی و سیره رفتاری معصومین علیهم السلام گام بردارد.

حجت الاسلام‌والمسلمین معزی هدایت در مسیر امام علی علیه‌السلام را یک دعای خیر خواند و تصریح کرد: باید در عمل با تاسی از امیرالمومنین علیه السلام در مسیر سعادت و کمال گام برداریم تا مبادا میل‌ و هوس‌های دنیوی ما را از این مسیر خارج سازند.

نماینده ولی فقیه در جمعیت بر اهمیت تاسی از امیرالمومنین علیه السلام در جمعیت هلال‌احمر تاکید کرد. به گفته وی شاخص‌های رفتاری حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام همچون حمایت از مظلوم، احسان به دیگری باید به عنوان شعار اصلی فعالیت‌ها در هلال احمر قرار گیرد.

وی جمعیت هلال‌احمر را جمعیت خدمت‌رسانی مظلومان و مستضعفان توصیف کرد و افزود: فرد حادثه‌دیده در حقیقت انسان مکرمی‌ است، که در زمانی کوتاه ممکن است بر اثر حوادث و سوانح طبیعی و غیرطبیعی لطمات جانی و مالی دیده باشد.

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر خدمت‌رسانی به این حادثه دیده را برگرفته از روحیه معارف دینی‌ و آموزه‌های منطبق با سیره ی ائمه اطهار علیهم السلام دانست.

حجت الاسلام‌والمسلمین معزی در این بخش با گرامیداشت و یاد و خاطره آیت‌الله غیوری در جمعیت هلال‌احمر به حکم امام‌خمینی(ره) به ایشان نیز اشاره کرد که بر رسیدگی به مستضعفان تاکید شده است.

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر خدمت‌رسانی در حوادث همچون زلزله، سیل، طوفان و حوادث جاده‌ای را از مصادیق خدمت به همنوع برشمرد که این نهاد عام‌المنفعه در عرصه بین‌المللی و داخلی نسبت به انجام آن اهتمام می‌ورزد.

حجت الاسلام‌ معزی اما با طرح این پرسش که آیا تنها زلزله به جامعه لطمات و خسارت وارد می‌سازد، افزود: ناهنجاری‌های فرهنگی_اجتماعی نیز به مثابه زلزله‌ روح و جان جوانان را نشانه گرفته است و باید در برابر این ناهنجاری نیز اقدامات لازم صورت پذیرد.

به گفته وی دشمنان با ابزارهای متعدد تبلیغانی سعی دارند ایمان و امید را در جوانان ایران اسلامی‌ کاهش دهند لذا ضرورت دارد در با ارتقا فرهنگ دینی و معرفتی در کشور این توطئه‌ها را خنثی ساخت.

وی در ادامه جامعه ‌اسلامی را جامعه‌ خدمتگزار، شکیبا، احسان‌گر و عادل برشمرد و تصریح کرد: در جامعه اسلامی با مردم باید با عدالت رفتار کرد. عدالت از نگاه امیرالمومنین علیه السلام یعنی هر چیز در وضع خودش قرار داشته باشد.

حجت الاسلام و المسلیمن معزی همچنین با اشاره به روایات و احادیث، خدمت به خلق را خدمت به خدا بر شمرد و بر احسان و مهرورزی بر دیگری تاکید کرد.

وی در پایان از رئیس جمعیت هلال احمر، دبیرکل و یکایک اعضای مجمع عمومی قدردانی کرد و این خدمت را که در مسیر رضای خداوند است، بسیار ارزشمند دانست.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902700

دیگر خبرها

  • حقوق فرهنگی خانواده در نظام حقوقی ایران
  • نظر شورای نگهبان درباره آخرین مصوبات مجلس و اساسنامه‌های دولت + جزئیات
  • طرح ساماندهی اجاره‌بهای مسکن تأیید شد
  • تشکیل سازمان «سپند» به تایید شورای نگهبان رسید
  • آهنگران: امام(ره) فرمودند که نسل ما، نسل حماسه است
  • خصم با ظالم و دستگیری از مظلوم شاخص رفتاری علی(ع) بود/ خدمت رسانی به فرد حادثه دیده سیره ائمه است
  • جوکار: طبق قانون شفافیت قوای سه گانه آراء نمایندگان باید در دسترس عموم قرار گیرد
  • تخصیص اعتبارات پژوهشی نیازمند شفافیت و عدالت است/ ملاک‌های پذیرش طرح‌ها در دستگاه‌ها مشخص شود
  • تخصیص اعتبارات پژوهشی نیازمند شفافیت و عدالت است
  • جوکار: طبق قانون " شفافیت قوای سه گانه " آراء نمایندگان باید در دسترس عموم قرار گیرد + فیلم