Web Analytics Made Easy - Statcounter

نوذر شفیعی، کارشناس مسائل بین‌المللی و عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، درباره ارزیابی خود از تغییر لحن بن سلمان نسبت به ایران و واقعی بودن اعلام آماگی عربستان برای مذاکره با ایران و درخواست‌های مطرح شده برای میانجی‌گری از سوی پاکستان و عراق گفت:‌ برقراری گفت‌وگو و رابطه میان ایران و عربستان در واقع صحبت از رابطه دو کشوری است که دچار «منازعه ممتد» هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عبارتی در روابط این دو کشور مدت‌هاست ناآرامی، تنش، بحران و بعضاً جنگ‌های کم‌شدت اتفاق افتاده است. حال در این وضعیت شواهدی مبنی بر لحن آرام بعضی مقامات دو کشور، میانجی‌گری بعضی کشورها و اعلام آمادگی برای گفت‌وگو دیده می‌شود. این نشان ‌می‌دهد بحرانی که تا چندی پیش روند تصاعدی داشت به سمت کاهش در حرکت است.

تغییر تکنیک‌های مدیریت بحران از سوی ایران و عربستان

وی ادامه داد: البته در این وضعیت بین کشورها یک مارپیچ بحران و در عین حال مارپیچ کاهش بحران وجود دارد و گاهی اوقات ممکن است در همین فرآیندی که تصور می‌شود دو کشور در مسیر کاهش بحران در حرکت هستند، اما در واقع نقطه آغازی برای یک بحران دیگر باشد. به هر حال و در مجموع علائم و نشانه‌های موجود دلالت بر کاهش تنش و بحران در روابط ایران و عربستان دارد.

شفیعی اظهار کرد: علت این امر هم آن است که طرفین به این نتیجه رسیده‌اند که اگر به اختلافات ادامه بدهند ارزش‌های اساسی بیشتری از آن‌ها در معرض تهدید قرار می‌گیرد. در واقع درک تهران و ریاض از ارزش‌های مورد تهدید قرار گرفته مانند تمامیت ارضی، حاکمیت سیاسی، رژیم سیاسی، زیرساخت‌های اقتصادی و تلفات احتمالی غیر نظامیان آن‌ها را واداشته است که تکنیک‌های مدیریت بحران را تغییر دهند و از جنگ و رویارویی به سمت مذاکره حرکت کنند.

مذاکره درباره وضعیت سیاه و سفبد نیست

این کارشناس مسائل بین‌المللی با بیان اینکه در این مسیر قطعاً چالش‌هایی وجود دارد، گفت: در عین حال اصل حرکت به سمت کاهش بحران ناشی از ادراک طرفین بر خسارت‌های بیشتر ادامه بحران است. حال حل بحران روش‌ها و کیفیت‌های خاص خود را دارد و عربستان و ایران هر یک نحو متفاوتی از یکدیگر  می‌خواهند این بحران حل شود.

وی تصریح کرد: اما نباید فراموش کرد که مذاکره و دیپلماسی در روابط بین‌الملل درباره سیاه و سفید اتفاق نمی‌افتد بلکه حالت خاکستری دارد؛ یعنی بدین گونه نیست که طرح عربستان یا ایران کاملاً مطرح شود و طرفین هم دربست آن را بپذیرند، بلکه ترکیبی از این دو طرح خواهد بود که برگرفته از یک سری از واقع‌بینی‌ها در کنار رایزنی‌ها و چانه‌زنی‌هاست تا در نهایت حد وسطی از این پیشنهادات به منزله طرح صلح شکل مورد پذیرش قرارگرفته و مبنایی برای کاهش تنش شود.

گفت‌وگوی مستقیم؛ راهکار اصلی برای رسیدن به درک مشترک از تحولات  

شفیعی درباره ظرفیت‌های طرح ایران در مجمع عمومی سازمان ملل به نام «ابتکار صلح هرمز» برای کاهش تنش‌ها بین ایران و عربستان و میزان مقبولیت مفاد آن برای سعودی‌ها گفت: این طرح قطعاً یکی از پیشنهادات خواهد بود و عربستان هم پیشنهاداتی خواهد داشت که شاید الزاماً با هم سازگار نباشند. بین دیدگاه ایران و عربستان درباره امنیت در خلیج فارس تفاوت‌هایی وجود دارد. علاوه بر آن بین دو کشور سوء تفاهم‌های زیادی شکل گرفته است. به عبارتی رفتارهای گذشته دو طرف، آن‌ها را به درجه‌ای از بدگمانی نسبت به هم رسانده استف لذا ابتدا باید گفت‌وگو بین طرفین اتفاق بیفتد تا درک مشترکی به مرور از مسائل و تحولات حادث شود.

این عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرد: تا به امروز گفت‌وگوی طرفین با واسطه بوده و فقدان همین گفت‌وگو و مذاکره مستقیم باعث شده تا ارتباط مؤثر بین طرفین برقرار نشود و در نتیجه پیام نیز به خوبی به مخاطب انتقال پیدا نکند. الان هم پاکستانی‌ها و عراقی‌ها می‌توانند آغازگر خوبی برای گفت‌وگوهای ایران و عربستان باشند اما در میانه راه این ایران و عربستان هستند که باید به شکل مستقیم به سمت حل مسائل خود حرکت کنند.

تلاش‌های میانجی‌گرانه، مثبت اما ناکافی

وی ابراز کرد: همانطور که ذکر شد این مسیر ساده‌ای نیست اما به هر حال در طی این مسیر می‌توان خیلی از چالش‌ها را حل کرد و به خیلی از سوء‌تفاهمات پایان داد و صلح و امنیت را برای منطقه بعد از چندین سال ناامنی و بی‌ثباتی، به ارمغان آورد.

شفیعی در پایان تأکید کرد: بنابراین در عین حال که تلاش‌ها و تحرکات میانجی‌گرانه مفید و سازنده است اما در نهایت این دو طرف هستند که باید وارد گفت‌وگوی مستقیم شوند تا فهم و درک بهتر و بدون سوء تفاهمی از خواسته‌ها و و بدبینی‌های همدیگر شکل بگیرد و این تنها راه ممکن برای پایان دادن به حاکمیت چندین ساله تنش و منازعه طولانی بین دو کشور است.

گفت‌وگو از مهدی مخبری

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایران عربستان نوذر شفیعی گفت و گوی مستقیم طرح ابتکار صلح هرمز میانجی گری ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۴۰۵۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلومبرگ: عربستان دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را سرکوب می‌کند

به گزارش بلومبرگ، شهروندان عربستان سعودی در ماه‌های اخیر به دلیل اشتراک‌گذاری احساسات ضد رژیم صهیونیستی در شبکه‌های اجتماعی به طور فزاینده‌ای دستگیر شده‌اند.

به گزارش ایسنا، طبق این گزارش، ریاض نگران است که جنگ رژیم صهیونیستی علیه حماس و ملت فلسطین و همچنین حملاتی که توسط دیگر نیروهای مقاومت انجام می‌شود، غرب آسیا را وارد یک جنگ همه‌جانبه کند.
شبکه خبری بلومبرگ به نقل از منابع مطلع که خواستند نامشان فاش نشود، گزارش می‌دهد که در میان بازداشت‌شدگان اخیر یکی از مدیران شرکتی بود که در طرح محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان برای تقویت اقتصاد نقش داشت. گزارش شده است که این مقام در مورد جنگ غزه اظهاراتی کرده بود که تنش‌زا تلقی می‌شد.
بنا به گزارش‌ها، یک زندانی دیگر از شهروندان سعودی خواسته بود تا برندهای آمریکایی فعال در عربستان سعودی را تحریم کنند.
یک منبع نزدیک به دولت عربستان سعودی در گفت‌وگو با بلومبرگ تاکید کرد که این بازداشت‌ها ناشی از این نگرانی است که تأثیرات افراد وابسته به امنیت این کشور آسیب می‌رساند. در این گزارش آمده است که آمار دقیقی از تعداد بازداشت‌های صورت گرفته از ۷ اکتبر وجود ندارد.
این سرکوب‌ در حالی صورت می‌گیرد که ایالات متحده به همکاری با ریاض برای یافتن راهی برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی ادامه می‌دهد. در اوایل این هفته، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در سفر ریاض گفت کار فشرده‌ای برای دستیابی به توافقی برای این منظور انجام شده و این توافق «به طور بالقوه به تکمیل شدن بسیار نزدیک است.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟
  • آیا جان توافق ایران و عربستان با ابتکار چین در خطر است؟/ پکن از ترس تحریم های ثانویه فروش نفت از تهران را کاهش خواهد داد/ دیپلماسی تلفنی چین میان ایران و آمریکا موفق بود
  • پیام عربستان به اسرائیل درباره حمله احتمالی به رفح
  • پیام عربستان به تل‌آویو درباره حمله به رفح
  • رسانه عبری: ریاض اسرائیل را درباره هر حمله به رفح تهدید کرد
  • تصویری از میز غذای وزیر اقتصادمان در شهر ریاض عربستان
  • چراغ سبز عربستان به اسرائیل با بازداشت حامیان فلسطین
  • بلومبرگ: عربستان دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را سرکوب می‌کند
  • بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید
  • عربستان و اسرائیل سازش می‌کنند؟