Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایلنا، محوطه‌ تاریخی جوبجی در استان خوزستان، یکی از محوطه‌هایی است که طی سال جاری با فراز و نشیب‌های فراوان همراه بود از کشف تابوت‌هایی متعلق به دوره اشکانی گرفته تا رها شدن آنها زیر آفتاب و در نهایت انتقال تابوت‌ها. این روزها هم خبرها از ورود کامیون‌ها و عبور بولدوزرها در عرصه این محوطه تاریخی به منظور گسترش مسیر دسترسی به معادن سنگشکن حکایت دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این منطقه نه تنها به واسطه کشف تابوت‌های اشکانی بلکه به دلیل کشف گنجینه طلایی و مفرغی حاکم ایلامی رامهرمز از سال ۸۶ بر سر زبان‌ها افتاد.

با این وجود اواسط مهر ماه بود که خبرها از حضور مجریان پروژه جاده‌کشی در محوطه باستانی جوبجی و آغاز فعالیت آنها حکایت کردند.

سیدحکمت‌الله موسوی (مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان) با تصدیق این خبر به ایلنا گفت: حدود دو هفته پیش شاهد حضور کامیون‌ها و بولدوزرها برای تسهیل مسیر معدنکاری برای دسترسی آسان به معادن بودیم. در گذشته دسترسی به معادن از طریق روستای جوبجی انجام می‌شد که بعدها اهالی روستا مانع ار تردد آنها شدند و تردد آنها را مزاحمتی برای زندگی خود می‌دانستند. بعد از آن کامیون‌ها از طریق روستای دهیور اقدام به تردد کردند که وارد محوطه می‌شدند و به سمت معادن و کارخانه‌های سنگ‌شکن می‌رفتند. در دهیور نیز اهالی روستا جلوی تردد کامیون‌ها را گرفتند. از این رو، بنابر شنیده‌ها، گفته می‌شود که در شورای تامین شهرستان مصوب شد که مسیر دسترسی به معادن و کارخانه‌های سنگ‌شکن‌ از طریق مسیل کنار محوطه تاریخی جوبجی اتفاق بیافتد.

او ادامه داد: آنها قصد داشتند مسیر را در نزدیکی محوطه جوبجی عبور دهند اما وارد محوطه تاریخی شدند. این درحالی است که می‌توانند مسیر مورد نظر را در کنار محوطه جوبجی در نظر بگیرند. با مطلع شدن از ورود آنها به محوطه تاریخی جوبجی، جلوی کار آنها را گرفتیم و اکنون فعالیت آنها در محوطه جوبجی متوقف شده است. حتی به دادگستری از دخل و تصرفاتی که مجموعه سنگ‌شکن‌ها و معدنکاران داشتند شکایت کردیم اما هنوز حکمی صادر نشده است. از این رو مراقب هستیم تا کار را دوباره از سر نگیرند. انجمن‌های دوستدار میراث فرهنگی و یگان حفاظت و کارشناسان میراث فرهنگی هم منطقه را رصد می‌کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان درخصوص حضور کامیون‌ها در محوطه جوبجی گفت: آنها تصور می‌کردند در حال ساماندهی جاده‌ای هستند که از قبل وجود داشت و اطلاعی از ورود به محوطه تاریخی نداشتند. از این رو بخشی از محوطه را مسطح و خاک‌ریزی کردند و آسیب‌هایی وارد شده است.

او با تاکید برآنکه این کار از منظر باستان‌شناسی، تخلف است، ادامه داد: هنوز برآوردی از تخریب و آسیب وارده به محوطه جوبجی در اختیار نداریم.

 جوبجی پایگاه پژوهشی می‌شود

موسوی با تاکید برآنکه مباحثی در خصوص تبدیل محوطه تاریخی جوبجی به پایگاه پژوهشی مطرح شده است، گفت: مقدمات کار فراهم شده و حتی مدیر پروژه مشخص شده اما هنوز مراحل نهایی انجام نشده. ضمن آنکه بودجه‌ای هم برای این کار در نظر گرفته نشده است. به محض تامین اعتبارات لازم این کار انجام خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان درخصوص انجام کاوش‌های جدید در محوطه جوبجی گفت: در قراردادی که اداره آب و برق استان با پژوهشکده میراث‌فرهنگی و گردشگری امضا کرد، این اداره مسئولیت تامین اعتبارات کاوش را برعهده گرفت. از این رو پژوهشکده میراث‌فرهنگی و گردشگری مجوز کاوش برای مقطعی در حدودی ۱۲۰ متر روبه‌روی کانال آبرسانی صادر کرد که تاکنون فقط نخستین لایه آن کاوش شده است. این کاوش منجر به کشف تابوت‌های اشکانی شد. از آنجایی که اعتبارات به موقع اختصاص نیافت در نهایت با اعتراض کارگران و هیات باستان‌شناسی روبه‌رو شد و شاهد ماندن تابوت‌ها زیر آفتاب و عدم جمع آوری کشفیات کاوش‌ها بودیم.

او ادامه داد: اخیرا تمام تابوت‌ها بعد از مرمت و استحکام بخشی به مکانی امن منتقل شده‌اند. اگر اعتبارات لازم تامین شود، کاوش‌ها ادامه خواهند یافت. بررسی و شناسایی محور آبرسانی و بخشی از کاوش‌ها حدود ۷۰۰ میلیون تومان برآورد شده است. البته بخشی از این هزینه پرداخت شده. از آنجایی که هنوز به خاک بکر نرسیده‌ایم امکان ادامه کاوش‌ها وجود دارد. قطعا کاوش در لایه‌های زیرین نیازمند تامین بودجه است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: محوطه تاریخی جوبجی جوبجی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۵۴۳۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سعدآباد پر حاشیه

همشهری آنلاین - محمد باریکانی: ؛ مجموعه تاریخی - فرهنگی سعدآباد تهران اما در چندماه اخیر با حاشیه‌های بسیار مواجه شده است. از قطع درختان سعدآباد توسط مدیران این مجموعه به بهانه فرسودگی و ایجاد خطر برای بازدیدکنندگان تا تعطیلی و تخلیه موزه مرکز اسناد و وضعیت نامعلوم هاردهای حاوی میلیون‌ها عکس و سند تصویری سعدآباد که ۳۰سال برای ذخیره‌سازی آنها زمان گذاشته شده بود، تبدیل این موزه به دفتر کار مدیر، یافتن یک شیء زیر خاک که مدیران سعدآباد در همهمه قطع درختان مدعی شدند قاچاقچیان آثار تاریخی در این مجموعه آن را برای بیرون‌بردن از سعدآباد زیر خاک کرده‌اند و هنوز هم در دست بررسی است که آیا قدمت آن قاجاری است یا پهلوی و معاصر، تا آب‌گرفتگی شدید موزه ظروف سلطنتی سعدآباد که به تعبیر برخی رسانه‌ها پشت‌بام آن را تبدیل به استخر کرد و آسیب‌های بسیاری به بنای ساختمان این مجموعه که به کاخ اشرف شهرت داشت وارد کرد، همگی حاشیه‌های بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین مجموعه تاریخی-فرهنگی شهر تهران در ماه‌های گذشته‌اند. پرونده شکایت شهرداری از قطع درختان سعدآباد همچنان در جریان است و همین چند روز قبل بود که بازپرس دادسرا برای تکمیل تحقیقات درخصوص تعداد درختان قطع‌شده به این مجموعه رفت و شهرداری تهران در انتظار اعلام نظر دستگاه قضایی است.

قبض آب ۷میلیارد تومانی

مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد چندین منبع تامین آب دارد؛ رودخانه دربند و - آنطور که صدای میراث اعلام کرده است - حقابه پس‌قلعه و چندین قنات و چندین چاه آب؛ اما هزینه‌ای که این مجموعه برای مصرف ۲سال آب شرب شهری از دو کنتور موجود در تمام این مجموعه زیرنظر وزارت میراث فرهنگی باید پرداخت کند، به‌گفته وزیر میراث فرهنگی، ۷میلیارد تومان است. براساس آنچه در رسانه‌ها منتشر شده است، ۳نشتی آب وسیع در سعدآباد و آبیاری باغات و فضای سبز این مجموعه با آب شهری موجب شده است که قبض آبی نجومی برای مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد بیاید و این مجموعه ماهانه ۳۵۰میلیون تومان بدهی آب داشته باشد.

هزاران لیتر آب بر پشت‌بام موزه ظروف سلطنتی سعدآباد

روزنامه همشهری اما مهم‌ترین آسیب واردشده به مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد را که آب‌گرفتگی شدید این مجموعه در هفته‌های گذشته بود، زیر ذره‌بین برده است؛ اتفاقی که موجب شد جریان آب ۳روز مداوم بر پشت‌بام ساختمان موزه ظروف سلطنتی جریان داشته باشد و به دیوارها و بنای این مجموعه سرایت کند و سالن خلیج‌فارس آن را که سایت صدای میراث خبر از وجود یکی از مخازن مهم این مجموعه در آن داده بود، دچار آسیب پلمب کند.

اما ماجرا چه بود؟ بارش‌های اواخر فروردین‌ماه سال‌جاری که چند روز ادامه یافت، به همراه خرابی منبع انبساط آب واقع بر پشت‌بام موزه ظروف سلطنتی سعدآباد، موجب نشتی هزاران لیتر آب در ۳روز متوالی - آنطور که صدای میراث گزارش داده بود - شد؛ اما این آب چگونه به پشت‌بام ساختمان موزه و سپس به پشت دیوارهای سالن‌های موزه رسید و از سقف داخلی وارد محوطه موزه‌ای شد و کف سالن خلیج‌فارس را گرفت و پشت دیوارهای داخلی مجموعه جمع شد؟

بی‌توجهی به یک هشدار

اسفندماه سال گذشته نامه‌ای با قید فوریت در اتوماسیون اداری مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد قرار گرفت که به موجب آن شیرین شعبانی، رئیس موزه ظروف سلطنتی سعدآباد به حسین علوی، مدیر وسیع‌ترین مجموعه تاریخی-فرهنگی شهر تهران، خبر داد که خطر آب‌گرفتگی این مجموعه جدی است. او درخواست اعزام کارشناس برای رفع ایرادات در ساختمان موزه ظروف سلطنتی سعدآباد را ارائه کرد.

شعبانی اما به صدای میراث گفته است که مدیر سعدآباد به این نامه توجه نکرد تا آنکه آب‌گرفتگی این مجموعه به‌دلیل خرابی منبع انبساط و بارش‌های فروردین‌ماه سال‌جاری خسارات زیادی به این ساختمان و سالن‌های آن وارد آورد.

ویدئوهایی که در اختیار روزنامه همشهری نیز قرار گرفته است، شامل تصاویر عجیبی از داخل سالن‌های آب‌گرفته موزه ظروف سلطنتی است؛ تصاویری که نشان‌دهنده تجمع زیاد آب پشت دیوارهای موزه است به‌طوری‌که آب با یک فشار دست از داخل دیوارها به بیرون نشت می‌کند.

ارزش‌های تاریخی موزه ظروف سلطنتی سعدآباد

شیرین شعبانی، مدیر سابق موزه ظروف سلطنتی سعدآباد: موزه ظروف سلطنتی سعدآباد دومین موزه مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد به لحاظ تعداد آثار است. بیش از ۸۰هزار شیء تاریخی در مخازن و این موزه وجود دارد. ظروف موزه در چهار بخش مختلف قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و ظروف اهدایی تقسیم‌بندی می‌شوند که ظروف دوره قاجار شامل ظروف نقره و با روکش نقره و همچنین ظروف دارای روکش ضخیم طلا در دوره‌های بعدی هستند. ظروف مربوط به جشن‌های ۲۵۰۰ساله نیز در این مخازن وجود دارند. البته میان این ظروف آثاری هست که تنها یک عدد از آنها در جهان وجود دارد و قابل قیمت‌گذاری نیستند؛ ظروفی که به کارخانه‌های معروف دنیا مانند لیموژ، باواریا، رزنتال سور و غیره سفارش داده‌ شده‌اند و شاید در مواردی تنها یک قطعه یا یک دست برای ایران تولید شده‌اند. ظروف اهدایی هم به مناسبت‌های مختلف به خاندان پهلوی اهدا شده‌اند. این موزه دارای آثار منحصربه‌فردی است؛ ازجمله ظروف کریستال، چینی و ظروف فلزی مشتمل بر ظروف نقره‌ای و دارای روکش نقره بسیار باارزش، و همچنین آثار و ظروفی با روکش طلا با چندین میکرون ضخامت. آثار موزه ظروف سلطنتی تحت حسابرسی دقیق اموال دولتی است. این آثار البته هنوز صورتجلسه کامل ندارند و برخی از اموال موجود در مخازن هم هنوز ثبت‌نهایی نشده‌اند. بخشی دیگر البته در مرحله ثبت قرار دارند. یک مخزن از آثار گنجینه موزه ظروف سلطنتی سعدآباد در سالن خلیج‌فارس و همان سالنی است که دچار آب‌گرفتگی شد. مخزن موجود در این سالن به‌دلیل آب‌گرفتگی دچار رطوبت شدید شده و ممکن است آثار موجود در آن آسیب ببینند؛ درحالی‌که ۸سال زحمت کشیده شده است تا ۸۰هزار شیء ارزشمند این مجموعه ساماندهی شوند.

کد خبر 846780 برچسب‌ها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری فرهنگ - میراث فرهنگی تهران

دیگر خبرها

  • پایان موقت کاوش در محوطه تازه کشف‌شده در اصفهان + عکس
  • اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد/ تلاش برای آغاز فصل دوم کاوش
  • میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود
  • تخلفی که در «سنگلج» رخ داده است
  • سعدآباد پر حاشیه
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد
  • ضرورت تامین اعتبار برای کاوش‌های باستان شناسی حیله ور
  • جومونگ در جزیره، آشوراده چوسان شد/ دستور رییس‌جمهور وتو می‌شود؟
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر_ ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد
  • «زیرخاکی» پدیده‌ای فراگیر در اصفهان/ قانون بازدارنده نیست!