Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-29@04:19:18 GMT

آغاز فصل رویارویی با اروپا

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۵۶۰۰۲

آغاز فصل رویارویی با اروپا

ساعت 24- 5 روز از حملات بی‎امان ترکیه به کردهای شمال سوریه می‎گذرد. 5 روزی که 140 هزار آواره و بیش از 100 کشته برجا گذاشته‎است. در این 5 روز کردهای سوریه بارها و بارها از اروپا درخواست کمک کردند و اکنون شمار کشورهایی که به این درخواست‎ها پاسخ مثبت داده‎اند، به عدد 5 رسیده‎ است. هلند، نروژ، فنلاند، آلمان و فرانسه، پنج کشوری هستند که اعلام کردند صادرات تسلیحاتی خود به ترکیه را تعلیق خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند که سهم صادرات سلاح این 5 کشور به ترکیه ناچیز است.

به گزارش سایت شبکه خبری «یورونیوز»، آلمان و فرانسه روز شنبه به دنبال اقدام هلند، نروژ و فنلاند در متوقف ساختن صادرات تسلیحاتی خود به ترکیه اعلام کردند آنها نیز دست به اقدام مشابهی خواهند زد. با این حال آلمان اعلام کرده تنها صادرات تسلیحاتی را متوقف می‎کند که ممکن است در حملات ترکیه در خاک سوریه مورد استفاده قرار گیرند. توقف صادرات تسلیحاتی این 5 کشور به ترکیه در حالی در دستور کار دولت‎های این کشورها قرار گرفته که پیش‌تر «ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا خبر داده بود سران اتحادیه اروپا در نشست روزهای پنجشنبه و جمعه 17 و 18 اکتبر (25 و 26 مهر) تحریم ترکیه را بررسی خواهند کرد.
به گزارش انستیتو بین‎المللی پژوهش‎های صلح استکهلم، فرانسه و آلمان در سال‎های 2014 تا 2018 سومین و چهارمین صادرکنندگان سلاح در جهان بوده‎اند. نروژ، هلند و فنلاند نیز به ترتیب در رده‎های دهم، چهاردهم و بیست و چهارم صادرات این کالاها قرار دارند. این در حالی است که ترکیه نیز سیزدهمین واردکننده سلاح در جهان است. 60 درصد واردات سلاح ترکیه از امریکا انجام می‎شود. دو کشور اروپایی اسپانیا و ایتالیا نیز با 17 و 15 درصد در رده‎های دوم و سوم فهرست صادرکنندگان سلاح به ترکیه هستند. از همین رو توقف صادرات تسلیحات از سوی 5 کشوری که ذکر آنها رفت، نمی‎تواند در متوقف کردن ناوگان جنگی اردوغان، مؤثر باشد. کردها امیدوارند اسپانیا و ایتالیا دست به اقدامی مشابه بزنند. این در حالی است که «پل مک‎لیری» در مقاله‎ای در سایت خبری تحلیلی «بریکینگ دیفنس»، نوشته ‎است: اروپا باید بداند که می‎تواند ترکیه را تحریم تسلیحاتی کند اما این کار ممکن است باعث شود ترکیه نیازهای تسلیحاتی خود را از طریق روسیه و چین برآورده سازد. این به معنای آن است که اروپا یک بازار خوب را به رقبایش واگذار می‎کند. در همین حال انتشار خبری از سایت روزنامه امریکایی «واشنگتن پست» حاکی است دونالد ترامپ در جمع هواداران خود در واشنگتن، به کردهای سوریه توصیه کرد از آنجا که هواپیما ندارند تا با نیروی هوایی ترکیه بجنگند، بهتر است تا عمق 30 کیلومتری از مرز ترکیه عقب‌نشینی کنند.
تظاهرات کردهای اروپا
به گزارش خبرگزاری «فرانس‎پرس»، روز شنبه هزاران نفر در سراسر اروپا دست به برپایی تظاهرات علیه حملات ترکیه در شمال سوریه زدند. در پاریس، پایتخت فرانسه بیش از 20 هزار نفر در اعتراض به سیاست‎های رجب طیب اردوغان در شمال سوریه، به خیابان‎ها رفتند. آنها اردوغان را متهم به تلاش برای پاکسازی قوم کرد در شمال سوریه و کشور خود کردند و مدعی شدند اردوغان با این اقدام، باعث قدرت‎گیری دوباره تروریست‎ها و به زانو درآمدن اروپا می‎شود. به جز پاریس، کردهای ساکن شهرهای مارسی، استراسبورگ، لیل و بوردو نیز دست به تجمع‎های اعتراضی زدند. در آلمان نیز هزاران کرد ساکن شهر کلن دست به برپایی راهپیمایی اعتراضی علیه عملیات «چشمه صلح» زدند. شهرهای هامبورگ، برلین و مونیخ نیز از دیگر شهرهای آلمان بودند که شاهد تجمع‎های اعتراضی کردها بودند. به جز فرانسه و آلمان تظاهرات کردهای مقیم اروپا در زوریخ (سوئیس)، آتن (یونان)، وین (اتریش) و استکهلم (سوئد) نیز قابل توجه بود.
اخبار میدانی
دیروز خبرها از میادین نبرد در شمال سوریه حاکی بود درحالی که نیروهای ارتش آزاد، تحت حمایت ترکیه بر سر به دست گرفتن کنترل شهر رأس‌العین در استان حسکه، درگیری سنگینی داشتند و این شهر دو بار بین دو طرف دست به دست شد و در نهایت به دست کردها افتاد، ارتش آزاد اعلام کرد با پشتیبانی ترکیه موفق به تسلط بر شهرک سلوک در شمال رقه شدند. درگیری‎ها بین دو طرف در تل‎ابیض نیز در سراسر دیروز جریان داشت. این در حالی است که دیده‎بان حقوق بشر سوریه خبر داده ‎است ارتش آزاد 9 غیر نظامی را در جنوب این شهر تیرباران کرده‎ است. در بین این افراد، هفرین خلف، دبیرکل حزب آینده سوریه دیده می‎شد.

منبع: روزنامه ایران

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۵۶۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کریدور عراق-اردوغان- اروپا / چالش‌های فنی و زیرساختی

علی آهنگر- روزنامه اعتماد-وقتی در ۱۹ شهریور ۱۴۰۲ بایدن در دهلی‌نو توافق بر سر کریدور عرب-مد را اعلام کرد، تنها صدای مخالف رجب طیب اردوغان بود. بیست کشور ثروتمند جهان که عنوان جی۲۰ را با خود یدک می‌کشند، دو روز شهریور گذشته را در دهلی‌نو به سر بردند. جهان و آنچه در او هست در این دو روز چشم به خیابان‌های نه چندان پر زرق و برق دهلی‌نو دوخته بود. همه می‌دانستند که چکش‌های نارندرا مودی بر میز ریاست اجلاس نمادی بیش نیست و توافق‌های اساسی همه از پیش صورت پذیرفته است. اما جهان بی‌تاب از اعلام توافقی بود که هندوستان را از یک کریدور به امارات و عربستان و از آنجا به دریای مدیترانه و اروپا متصل می‌کرد. کریدوری که از آن پس در ادبیات ژئوپلیتیک به کریدور عرب- مد شهرت یافت. معلوم بوده و هست که این کریدور به این سادگی‌ها به سرانجامی نخواهد رسید. اما نکته این بود که رجب طیب اردوغان با صدای بلند مخالفتش را با این کریدور اعلام کرد و بیان داشت ترکیه باید از این معامله سهمی داشته باشد. امارات متحده عربی از سوی رهبران گروه ۲۰ ماموریت یافت تا رضایت خاطر این صدای بلند و پرغوغای آناتولی را کسب کند. نتیجه این سر و صدا و آن لابی‌های پشت پرده با امارات و قطر در سفر روز دوشنبه سوم اردیبهشت ۱۴۰۳ اردوغان به عراق نمایان شد. وقتی اردوغان در فرودگاه بغداد با استقبال محمد شیاع السودانی بر فرش قرمز گام نهاد تا از یگان استقبال سان ببیند، وزیران راه و حمل و نقل امارات و قطر هم در هتل‌های بغداد جا خوش کرده بودند. همه چیز مهیا بود تا رجب طیب اردوغان و شیاع السودانی در پشت میز‌های سالن بزرگ تشریفات کاخ نخست‌وزیری بایستند و وزیران راه ترکیه، عراق، امارات و قطر امضاهای‌شان را پای یادداشت تفاهمی برای ایجاد کریدوری جدید بگذارند که چهره ژئوپلیتیک منطقه را تغییر می‌دهد.


کریدوری که از این پس کریدور عراق-ترکیه-اروپا نام دارد که ما بحق آن را در این نوشتار کریدور عراق- اردوغان-اروپا نام نهادیم، چراکه برپایی این کریدور بیش و پیش از هر چیز قاچ بزرگی از کیک تجارت و اقتصاد آینده اقیانوس هند-اروپا را نصیب ترکیه می‌کند و نقش رجب طیب اردوغان را در به دست آوردن این قاچ بزرگ ژئوپلیتیکی برای ترکیه روشن می‌دارد. با برپایی این کریدور که ظاهرا علاوه بر ارتباط با هند، تجارت و البته رضایت چین را نیز به همراه دارد، عراق و بندر فاو در جهان برجسته می‌شوند. فاو شهر بندری کوچکی در دهانه اروندرود است که برای رزمجویان آن سال‌ها خاطرات عمیقی را به همراه دارد. مگر می‌شود فاو را بگویی و از آن همه درگذری؟!

 


آن فاو بی‌قرار با آن مسجد با نمازگزار‌های مخلص بی‌شمار حالا تبدیل به یک بندر بزرگ می‌شود. بندری فخر جبل علی در امارات. اگر بندر جبل علی امارات با ۶۷ اسکله کانتینری لقب بزرگ‌ترین بندر خاورمیانه را به خود داده، حالا قرار است تا سال ۲۰۲۵ در برابر بندر ۹۰ اسکله‌ای کانتینری فاو کلاه از سر بردارد. می‌گویند با راه‌اندازی فاز نخست این کریدور در ۲۰۲۸ که ترکیبی از بزرگراه‌ها، راه‌آهن، انتقال خطوط نفت و گاز و خطوط ارتباطات است، زمان رسیدن بار‌ها به اروپا از ۴۵ روز دماغه امیدنیک و ۳۵ روز دریای سرخ، به ۲۵ روز کاهش می‌یابد. یعنی کالا‌های ساخت چین و هند ده روز زودتر به دست مشتریان سیری‌ناپذیر اروپایی می‌رسد. اما این تمام مطلب نیست. آن‌گونه که میدل ایست‌ای می‌گوید؛ عراق چشم دارد در قالب این قرارداد، ۱۷ میلیارد دلار سرمایه جذب کند، ۱۲۰۰ کیلومتر راه‌آهن خود را از فاو به ترکیه و از آن طریق به اروپا برساند، قطار‌هایی با ۳۰۰ کیلومتر سرعت در ساعت در ریل بگذارد، سالانه ۴ میلیارد دلار درآمد کسب کند و برای ۱۰۰ هزار نفر از جوانان عراقی کار و شغل بسازد. اینها همه خوب است، اما یک نقص عمده و یک عیب بزرگ دارد. نقص عمده داستان پیش گفته این است که از دو مبدا اصلی تجارت امروز و آینده کریدور‌هایی که قرار است از خلیج فارس بگذرد، یعنی چین و هند کسی در بغداد نبود تا در کنار وزیران راه چهار کشور عراق، ترکیه، امارات و قطر، به عنوان تضمین‌کننده اصلی دادن کالا و کانتینر پای قرارداد را امضا کند. و، اما عیب بزرگ و بسیار بزرگش این است که هیج سهمی برای نقش ژئوپلیتیک ایران در منطقه قائل نشده است. مگر می‌شود ابرکشتی‌های کانتینری با میلیون‌ها تن کالا از جلوی چشمان بندر چابهار و آن پهنه بیکران دشت مکران بگذرند، برای لنج‌های ماهیگیری کنارک دست تکان دهند و در شمالی‌ترین نقطه خلیج فارس، در بندر فاو پهلو بگیرند؟! آقای رجب طیب اردوغان لابد فکری کرده‌اند که چنین چیزی تحقق یافتنی نیست. پس تا دیر نشده، چهار کشور ترکیه، عراق، امارات و قطر خوب است به تهران بیایند؛ وزیرانی از چین و هند هم در پایتخت ایران حضور یابند و بر نقش تاریخی ایران و بندر مکران و چابهار انگشت تایید بگذارند.

 

دیگر خبرها

  • بورل: رویارویی هسته‌ای به یک احتمال واقعی تبدیل شده است
  • افزایش ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار به ٥ هزار مگاوات
  • افزایش خشم چین علیه اتهام زنی‌های جاسوسی از طرف آلمان
  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • کریدور عراق-اردوغان- اروپا / چالش‌های فنی و زیرساختی
  • علی‌اف: فعالیت مرکز نظارت مشترک روسیه و ترکیه به پایان رسید
  • صادرات خودرو ترکیه / مشتریان اول: ایتالیا، انگلیس، فرانسه و آلمان
  • صادرات خودروی سواری از ترکیه طی ۳ ماه از ۲.۵ میلیارد دلار گذشت
  • حمله خشن بوندسلیگا به کفش طلای اروپا
  • تشدید تدابیر امنیتی در آستانه مسابقات قهرمانی اروپا در آلمان