Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر بابائی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در گفت‌وگو با ایکنا در توضیحاتی در مورد چاپ درسنامه علوم قرآن و حدیث برای رشته کارشناسی علوم قرآن و حدیث دانشگاه‌ها و حوزه علمیه گفت: نوشتن این درسنامه‌ها از جایی آغاز شد که شورای عالی توسعه پژوهش‌های قرآنی وزارت علوم تصمیم گرفتند کتب جدیدی را به دلیل اینکه کتب گذشته کمال لازم را نداشت تدوین و تألیف کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در این راستا کار تدوین به پژوهشگاه حوزه و دانشگاه واگذار شد و نوشتن 20 کتاب در دستور کار قرار گرفت که 14 عدد آن آماده و رونمایی شد و 4 عدد در شرف تحویل است و مابقی نیز نیازمند زمان بیشتری برای تالیف است.

بابایی با بیان اینکه این کتب در قالب علوم قرآنی دو، سه و چهار تعریف شده است، اظهار کرد: علوم قرآنی یک در مورد وحی و نزول قرآن و ...، علوم قرآنی 2 در مورد اعجاز و صیانت از تحریف، علوم قرآنی 3 در مورد محکم و متشابه و ... است و علوم قرآنی 4 هم به مباحث اصول فقه حوزه که در تفسیر و فهم قرآن کاربرد دارد پرداخته است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه علوم قرآنی 4 در پنج فصل تدوین شده است، تصریح کرد: مباحثی مانند منشأ و اقسام دلالت‌های قرآنی، مباحث عام و خاص و مطلق و مقید، مجمل و مبین، مباحث منطوق و مفهوم و آثار تفسیری در این فصول به بحث گذاشته شده است.

وی افزود: آیات قرآن عموماتی دارند که مخصص آن در عصر پیامبر(ص) و در غیر این صورت ائمه(ع) بیان شده است؛ در اینجا البته این بحث مطرح است که تاخیر از بیان وقت خطاب، قابل قبول عقلائی است یعنی قانونگذار قانون کلی را می‌گوید و تفصیل آن را بعدا بیان می‌کند ولی تاخیر از وقت حاجت، قبیح است که البته استثناء هم دارد.

تشریع قرآنی خمس

بابایی در پاسخ به این سؤال که آیا خمس که امروز از سوی برخی افراد زیر سؤال می‌رود براساس عمومات مطلقات قرآنی قابل بحث است؟ اظهار کرد: خمس، خصوص غنائم جنگی و یا هر نوع فایده است؛ خمس در زمان پیامبر(ص) نازل شده ولی درروایات پیامبر(ص) و امام علی(ع) تفصیل آن نیست گرچه در روایتی از امام صادق(ع) تفصیل داده شده و بر هر نوع غنیمت در برابر غرامت ذکر شده است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: البته شاید روایات خمس در دوره پیامبر(ص) هم بوده است ولی به دست ما نرسیده است زیرا عایشه برخی روایات را آتش زد و از طرفی حدود یک قرن نوشتن احادیث از سوی خلفا ممنوع بود و ممکن است در این فرایند از بین رفته است همچنین در مورد بحث مالیات، فعلا مستندی روایی در این زمینه نداریم یا ممکن است روایاتی بوده و از دست ما رفته است.

پاسخ به شبهات در کتب درسی

بابایی در سخنان مجدد در مورد تدوین کتاب برای رشته علوم قرآن و حدیث بیان کرد: یکی از آسیب‌هایی که در تالیف چنین آثاری وجود دارد  این است که مراقب باشیم شبهات مطرح نشوند و اگر مطرح شدند پاسخ مناسب به آن بدهیم.

عضو پژوهشگاه حوزه و دانشگاه همچنین اظهار کرد: یکی از کاستی‌ها در حوزه علمیه از گذشته این بود که کمتر به قرآن و حدیث به عنوان علم مستقل توجه شده بود و بیشتر در فقه به ایات و روایات می‌پرداختند ولی در دو دهه اخیر تلاش زیادی برای رفع این نقیصه صورت گرفته است و سعی شده تا حوزه به درس اصلی تبدیل شود.

تجدید نظر در فرایند آموزش قرآن در مدارس

بابایی با بیان اینکه برای تقویت وضعیت قرآن در نظام آموزشی باید در آموزش و پرورش بازنگری شود تصریح کرد: ابتدا باید نیازها در آموزش و پرورش شناسایی و کاستی‌های 1‌2 ساله تا دبیرستان که بهترین سن برای آموزش قرآن است اصلاح شود؛ اینکه می‌بینیم گاهی اعتقاداتی که در دانش‌آموزان دبیرستانی و دانشگاهی وجود دارد نسبت به عقاید مردم محکمتر نیست باید در فرایند آموزشی تجدید نظر کنیم.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه در حوزه هم ایراداتی در برخی موارد از جمله مثلا در عرصه امر به معروف و نهی از منکر وجود دارد اظهار کرد: امربه معروف براساس قرآن کریم جزء فرائض است و نباید ترک شود بنابراین پیشنهاد بنده برای سیستم آموزشی حوزه این است که برای طلاب از پایه‌های اول کلاس تعلیم مهارت در اجرای امر به معروف و نهی از منکر بگذارند تا این پدیده با روش درست انجام شود و بازتاب منفی در جامعه نداشته باشد و موثر هم باشد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا قم بابایی حوزه و دانشگاه امر به معروف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۲۵۵۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۰درصد ساختمان‌های آموزشی گناباد فرسوده است

مدیر آموزش و پرورش گناباد گفت: سرانه آموزشی در گناباد دو برابر خراسان رضوی است، اما متاسفانه در شهرستان توزیع مناسب صورت نگرفته و از سویی ۳۰درصد ساختمان‌های آموزشی گناباد فرسوده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، مجید فدوی در نشست خبری که به مناسبت هفته معلم برگزار شد، گفت: همیشه به خیرین گفته‌ایم که کمک به آموزش و پرورش کمک به بخش زیادی از جامعه است که به عنوان مثال در شهرستان گناباد روزانه 65 هزار نفر از دانش آموز، معلم و والدین با سیستم اموزش و پرورش ارتباط دارند.

وی افزود: دولت بدون حضور خیرین پروژه جدیدی را در کشور کلنگ زنی نمی‌کند، لذا با پیگیری‌های صورت گرفته و استقبال خیرین در حال حاضر در نوقاب 2 مدرسه و در بیدخت، مرکز شهر، شهر روشناوند و روستای رهن نیز خیرین برای ساخت مدرسه پای کار آمده اند.

مدیر آموزش و پرورش گناباد عنوان کرد: در یک سال اخیر6 چمن مصنوعی در مدارس به بهره‌برداری رسیده و تقریبا تمام پروژه های راکد را فعال کرده‌ایم و فقط پروژه ساخت پژوهش‌سرای دانش آموزی متوقف مانده است.

فدوی خاطرنشان کرد: در حوزه آموزشی نیز اقدامات خوبی صورت گرفته که در این راستا مقام های استانی و کشوری زیادی کسب کردیم؛ طی دو سال اخیر رتبه برتر استان در امتحانات نهایی و در حوزه گیاهان دارویی رتبه اول کشور را به دست آوردیم.

وی ادامه داد: به دنبال نقش آفرینی دانش آموزان هستیم، به همین منظور در حال حاضر 70 دانش آموز در حوزه خبرنگاری ورود کرده اند و در بیشتر مراسم‌های مدارس، دانش آموزان کار را مدیریت و اجرا می‌کنند.

مدیر آموزش و پرورش گناباد گفت: به لحاظ سرانه آموزشی دو برابر خراسان رضوی هستیم، سرانه استان 4.3 مترمربع است و گناباد 8 مترمربع، اما متاسفانه در شهرستان توزیع مناسب صورت نگرفته و از سویی 30درصد ساختمان‌های آموزشی گناباد فرسوده شده است.

فدوی با اشاره به شعار سال " جهش تولید با مشارکت مردم" بیان کرد: هنرستان‌های ما بهترین مکان برای تحقق این شعار بوده اند که به عنوان مثال می‌توان به تفاهم نامه همکاری با شهرداری گناباد در تولید سطل زباله اشاره کرد؛ به همین منظور مدرسه کارآفرینی تابستان در گناباد راه اندازی خواهد شد.

وی بیان کرد: خیرین تاکنون 23 میلیارد تومان به آموزش و پرورش کمک کرده اند که معادل آن را نیز نوسازی مدارس در شهرستان هزینه کرده است.

مدیر آموزش و پرورش گناباد گفت: 50 مدرسه خالی در سطح شهرستان داریم و یک مدرسه تک‌دانش‌آموزی در روستای خانیک داشتیم که تعطیل شده و در مقابل روستای کلاته سیدعلی نیز با افزایش دانش آموز، مدرسه آن مجدد فعال شده است.

فدوی با اشاره به اهمیت حوزه درآمدی و ضعف در این حوزه  عنوان کرد: 65 ملک را شناسایی کرده ایم که یا بدون استفاده بوده، یا اجاره بسیار کمی از آن دریافت می‌شده که برای آنها بسته‌های اقتصادی درآمدی تعریف کرده ایم. همچنین طی 3ماه آینده اولین پروژه تجاری سازی در حوزه آموزش و پرورش را شروع خواهیم کرد.

وی افزود: در طرح شهید عجمیان که توسط قرارگاه جهادی انجام می‌شود، کار بازسازی و بهسازی 43 آموزشگاه در مناطق روستایی و حاشیه شهر به پایان رسیده است.

مدیر آموزش و پرورش گناباد در خصوص حادثه پیش آمده برای دانش آموز مدرسه روستای بیلند که به شکستگی پای وی منجر شده بود نیز گفت: منتظر نظر دستگاه قضایی برای این موضوع هستیم تا بتوانیم اظهار نظر رسمی داشته باشیم.

انتهاتی پیام/282

دیگر خبرها

  • سابقه دیرینه دارالقرآن الکریم حرم رضوی در زمینه ترویج قرآن کریم
  • دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی، منادی قرآن و معارف اهل بیت(ع)
  • ایران قوی نیازمند معلم قوی است
  • معلمان مؤثرترین اقشار جامعه در فرایند تعلیم و تربیت هستند
  • یازدهمین سمینار آنالیز هارمونیک و کاربردها در سنندج آغاز شد
  • شاهکار رهبر انقلاب در تفسیر قرآن
  • ایران اسلامی به حاکمیت عقل و عدل در جهان نزدیک شده است
  • تسریع در اجرای قانون جوانی جمعیت نیازمند همراهی جدی دستگاه‌هاست
  • ۳۰درصد ساختمان‌های آموزشی گناباد فرسوده است
  • آموزش علوم پزشکی از کلاس درس تا عرصه