Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-05@12:51:21 GMT

ما آیندگان

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۴۸۸۲۲

ما آیندگان

در صدمین حکمت نهج‌البلاغه امام علی(ع) آمده است: «يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لَا يُقَرَّبُ فِيهِ إِلَّا الْمَاحِلُ وَ لَا يُظَرَّفُ فِيهِ إِلَّا الْفَاجِرُ وَ لَا يُضَعَّفُ فِيهِ إِلَّا الْمُنْصِفُ يَعُدُّونَ الصَّدَقَةَ فِيهِ غُرْماً وَ صِلَةَ الرَّحِمِ .مَنّاً وَ الْعِبَادَةَ اسْتِطَالَةً عَلَى النَّاسِ فَعِنْدَ ذَلِكَ يَكُونُ السُّلْطَانُ بِمَشُورَةِ النِّسَاءِ وَ إِمَارَةِ الصِّبْيَانِ وَ تَدْبِيرِ الْخِصْيَانِ؛ بر مردمان روزگارى آيد كه جز سخن چين را ارج ننهند، و جز بدكار را خوش طبع نخوانند، و جز با انصاف را ناتوان ندانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن روزگار صدقه را تاوان به حساب آرند، و بر پيوند با خويشاوند منت گذارند، و عبادت را وسيلت بزرگى فروختن بر مردم انگارند. در چنين هنگام كار حكمرانى با مشورت زنان بود، و امير بودن از آن كودكان و تدبير با خواجگان».

ماحل: از ریشه محل بوده و به کسی گفته می‌شود که از محلی به محل دیگر رفته از یکی نزد دیگری (فرمانروایان) بدگویی وسعایت می‌کند- سخن چین- زمین محروم از باران و خشک و بی آب و علف را نیز گفته‌اند.
صبیان: جمع صبی؛ کودکان،اطفال
خصیان: جمع خصی، اخته، خواجه، آغا، خواجگان حرمسرا

در این سخن، امام علی(ع) شواهد، دلایل و نتایج فروپاشی اجتماع را بیان کرده و آیندگان را از آن بیم داده است. او علائم این فروپاشی و از هم گسیختگی را با ذکر مثال‌هایی محسوس و قابل ردیابی و تشخیص به ما نشان می‌دهد. نشانه‌هایی از جایگزینی ارزش‌ها و تبدل و جابجایی آنها در ذهن و عین جامعه. سپس دلایل این انحطاط را تبیین می‌کند و در ادامه نتایج و تاثیرات این فروپاشی را، برعرصه سیاسی و حکومت نشان داده و مهمترین ویژگی‌های حکومت‌های برآمده از دل چنین تغییرات ارزشی و انحطاطات اجتماعی را برمی‌شمرد.

در فراز نخست، او سه علامت شیوع این بیماری در جامعه (علی الناس) را برشمرده: 1- رونق سعایت گری و ارج و قرب یافتن سخن چینان، که بیش از هر چیز ازوجود استبداد دردل نظام سیاسی جامعه نشات می‌گیرد و لذا شیوع ترس و نفاق واز بین رفتن اعتماد و صداقت عمومی را باعث می‌شود2- جایگزینی عیاشی و فسق و فجور به جای ذوق و هنر در دل و دیده مردم که نشانه سقوط فرهنگی است و 3- تضعیف و ضعیف شماری عدل و داد و انصاف درسلسله ارزش گذاری‌های جامعه که وضعیت قطبی شده اجتماعی واقتصادی را هم بازتاب می‌دهد.

در فراز دوم، علی(ع) دلایل بروز این فروپاشی و از هم گسیختگی اجتماعی را تبیین می‌کند.جامعه دچار واپاشی شده است؛ ستون‌های نگاه دارنده سقف اجتماع فروریخته‌اند، صدقه و انفاق، به‌منزله ستون اقتصادی و نشانه روح تعاون و همیاری جمعی فروافتاده، این است که انجام آن گویی غرامتی است که در جنگ از دست می‌دهی؛ سرکشی به وابستگان و خانواده در قالب صله رحم نیزاز بین مردم رخت بربسته وستون همبستگی اجتماعی را بر زمین انداخته است تا جامعه‌ای سرد و از هم جدا و از هم گسیخته بر جای نهاده باشد، این است که بر آن منت گذارده می‌شود؛ عبادت، روح خود را ازدست داده است و خداوند در آن غایب اصلی است روح آن به شیطان فروخته شده و کبر و گردن کشی ثمره آن شده است و نه اخلاق وخشیت و خضوع، آری ستون معنویت جامعه نیز فروافتاده است.
اینها همه تجسم شرایط یک جامعه فروپاشیده و دلایل ازهم گسیختگی اجتماعی در سطوح سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و خانوادگی و اجتماعی و دینی و معنوی است. اما این تحلیل و توصیف علی ناقص می‌بود اگر در همین چند کلمه کوتاه اما گویای خود، اشاره ای به نتیجه (فاء نتیجه بر سر فعند ذالک) این فروپاشی در عرصه حکومت و حکومت داری نمی‌کرد. فساد و زن بارگی حاکمان، حکومت یابی کودکان ( که نشانه شکل‌گیری نظام‌های سلطنتی ولذا موروثی است) و ضعف و زبونی ناشی از تدبیرهای شبه مردان حاکمیت یافته در دربارها، کاخی است که بر آن ویرانه اجتماعی برخواهد نشست.

تاریخ پیش گویی‌های علی(ع) را اثبات کرده است. حرمسراها و دسیسه‌های برآمده از آنها، و زندان و شکنجه و قتل و کشتن آزاد مردان و آزاد زنان مومن وغیور و مصلح به دسیسه خواجگان و ملیجکان درباری، عیاشی‌ها و فسق و فجور و ابتذال به نام جشن و فرهنگ و هنر و....این‌ها همه پیش بینی‌های دردمندانه علی است و مخاطبینش ما آیندگانیم.

یاددداشت از داریوش اسماعیلی / معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: شرح نهج البلاغه آینده پیش بینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۴۸۸۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام نفرات برتر لیگ دو‌و‌میدانی شهید شمسی‌پور + اسامی

دبیر هیئت دو و میدانی استان همدان گفت: همزمان با سالگرد شهادت سردار شهید علیرضا شمسی پور، مسابقات استانی دو و میدانی شهید شمسی پور در همدان برگزار شد. - اخبار استانها -

سیداصغر ذوقی احسن در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: همزمان با سالگرد شهادت سردار شهید علیرضا شمسی پور، مسابقات با حضور کم نظیر 80 دونده مستعد استان از استعدادهای برتر در گروه‌های سنی و در مواد مختلف برگزار و پس از رقابتی گرم و باشکوه نفرات برگزیده انتخاب شدند.

استعدادهای برتر دو و میدانی استان همدان با رقابت در زیر بارش باران رحمت الهی، نام و یاد جستجوگر نور سردار شهید شمسی پور را زنده نگه داشتند.

در این مسابقات 80 دونده برتر استان که در مسابقات و برنامه های استعدادیابی هیئت دو ومیدانی استان قبلا شناسایی شده بودند در سه گروه سنی آیندگان، نونهالان و نوجوانان در مواد 100 متر ، 110 مانع ، 400متر  ، 800 متر ،  1500متر ، 3000 متر پیاده روی ، پرتاب وزنه و دیسک به رقابت پرداختند.

از نکات برجسته این مسابقات حضور چشمگیر دوندگان در گروه سنی آیندگان ( 10 تا 12 سال ) و ظهور و بروز چهره های جدید و توازن تقسیم مدال ها و کسب مقام های برتر از تمام تیم های  شرکت کننده  اشاره نمود که افق روشنی را برای آینده این ورزش مادر را در استان ترسیم و متصور می‌کند.

در این مسابقات دوندگانی از شهرهای همدان، ملایر، نهاوند، کبودراهنگ تویسرکان، فامنین، قهاوند، جورقان و بخش مرکزی همدان حضور داشتند.

از نفرات برتر این مسابقات که بعنوان جشنواره فرهنگی ورزشی شهید شمسی پور نامگذاری شده است در هفته آتی در مراسمی باشکوه با حضور مسئولان استان، خانواده معظم شهداء و قهرمانان تقدیر بعمل خواهد آمد.

هیئت دو و میدانی استان به منظور زنده نگهداشتن نام و یاد اسوه جبهه مقاومت سردار سرلشگر شهید همدانی با پیشنهاد و مشورت پیشکسوتان جهاد و ورزش استان اقدام به طراحی لیگ صحرانوردی  شهید همدانی نموده است که از سال گذشته اقدام به برنامه ریزی، استعدادیابی و برگزاری مسابقات مقدماتی واستانی جهت برگزاری لیگ صحرانوردی شهید همدانی نموده است که مراحل کشوری و بین المللی این مسابقات که از برنامه‌های مهم ورزش استان ماست، در نیمه دوم سال برگزار می‌شود.

  نفرات اول مسابقات استعدادهای برتر استان لیگ دو و میدانی سردار شهید شمسی پور

100 متر آیندگان، محمد مهدی مرادی از کبودراهنگ، در دوی 100 متر نونهالان امیرعلی ملکی از ملایر، 100 متر نوجوانان ابوالفضل سلطانی از کبودراهنگ، 110 متر مانع آیندگان علی اصغر محبی از کبودراهنگ، 110 متر مانع نونهالان امیرعلی گلی از ملایر،110 متر مانع نوجوانان امیرعباس اسلامی از همدان، 600 متر آیندگان علیرضا زمانی از جورقان، در دوی 800 متر نونهالان پارسا گل عنبری از همدان، 800 متر نوجوانان محمدمهدی محسنی فرد از نهاوند، 1500 متر نونهالان امیر محمد رضایی از همدان، 1500 متر نوجوانان امیرمحمد رستمی از همدان، در پرتاب وزنه نیز مهدی محرمی از کبودراهنگ، در پرتاب دیسک نونهالان نیز یاسین زیاد از ملایر، در پرتاب دیسک نوجوانان، مهدی محرمی از کبودراهنگ و در 3000متر پیاده روی نیز آرمین احمدی از همدان به عنوان نفرات برتر این مسابقات انتخاب شدند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فرونشاندن التهابات اجتماعی و تنش‌های داخلی، ضرورتی امنیتی است
  • مد خوب، مد بد!
  • علم الهدی: امامت سیاسی دشمن دارد/ امام فقط شاگردپرور و عالم نیست؛ اصل امامت به تشکیل نظام رهبری و تشکیلات حکومت اجتماعی است
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد در عرصه فقه و تربیت جامعه اسلامی بود
  • «سیزیف» به مردم ایران چه می آموزد؟ / ورود ایرانیان به دالان باریک آزادی / مهمترین پروژه توسعه ایران توانمندسازی جامعه
  • تاریخ بشریت ادامه راه انبیاء در مبارزه با جریان استکبار است
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد فقه و نهضت علمی اسلامی است
  • اعلام نفرات برتر لیگ دو‌و‌میدانی شهید شمسی‌پور + اسامی
  • رئیس انجمن جامعه شناسی ایران: پروژه یکدست‌سازی همه جا شکست خورده است/ هر روز شکاف‌های عمیق‌تری بین ایدئولوژی حاکمیت با مردم می‌بینیم/ گروه‌های مختلف مردم به همدیگر احترام می‌گذارند
  • طرح نور مبنای شرعی عقلی دارد و مورد حمایت رهبر و مراجع و مردم است