Web Analytics Made Easy - Statcounter

امیرعلی ابوالفتح در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی که در آن ضمن نادیده گرفتن عدم عمل به تعهدات خود، ضمن درخواست از ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی، بصورت علنی از امکان استفاده از «مکانیسم ماشه» سخن گفته‌اند، در خصوص این تهدید سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان، گفت: در فاصله بین گام سوم و گام چهارم، فعالیت هسته‌ای یا کاهش تعهدات ایران یک تغییر چشمگیر و اساسی داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گام سوم، فعالیت ایران شامل موارد جزئی بوده یا حداقل از دید اروپایی‌ها تخطی جزئی از برجام صورت گرفته بود و شاید بتوان گفت برای آنها قابل تحمل و قابل درک بود که در مقابل خروج آمریکا از برجام ایران دست به اقداماتی زده که اندکی ظرفیت اورانیوم این کشور را افزایش خواهد داد. 

وی ادامه داد: اما در زمان اتخاذ گام چهارم، اروپا با یک تغییر اساسی در فعالیت هسته‌ای ایران رو به رو شد؛ نخست اینکه این غنی‌سازی در فردو انجام شد و اهمیت این سایت برای اهالی فن و اروپا مشخص شده است و پیام خاصی را منتقل می‌کند. فردو ویژگی‌های خاصی دارد که باعث می‌شود دنیا به شدت نسبت به این مساله حساسیت نشان دهد و به نوعی خط قرمز آنها تلقی می‌شود.

وی افزود: نکته بعدی این است که ایران در گام چهارم از سانتریبفیوژهای جدید استفاده کرده و این در حالی است که اروپایی‌ها تصور می‌کردند تهران اگر بخواهد اقدامی نیز انجام دهد با استفاده از همان سانتریفیوژهای قدیمی خواهد بود و این مساله نمی‌تواند ذخایر اورانیوم ایران را به شکل اساسی گسترش دهد اما گفته می‌شود سانتریفیوژهای جدید به کار گرفته شده تا ۱۵ برابر سرعت غنی‌سازی ایران را افزایش داده و هر روز فعالیت فردو به میزان قابل توجهی ذخایر ایران را افزایش می‌دهد و آژانس اعلام کرده است که ایران حدود ۳۷۳ کیلو اورانیوم غنی شده دارد. 

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: مجموعه فعالیت‌های ایران در ماه‌های اخیر، کشورمان را بیش از پیش به نقطه‌ای نزدیک می‌کند که غرب از آن با عنوان «گریز هسته‌ای» نام می‌برد. پیش از برجام آمریکایی‌ها مدعی بودند که تهران دو تا سه هفته با ساخت سلاح هسته‌ای فاصله دارد و یک برآورد نشان می‌دهد ایران اگر با همین روند ادامه دهد تا نزدیک سال جدید میزان مواد لازم برای ساخت حداقل یک بمب اتم را خواهد داشت. 

وی ادامه داد: همین ارقام و گمانه‌زنی‌ها به شدت اروپایی‌ها را نگران کرده و مدعی هستند ایران در گام چهارم از یک تخلف جزئی به نقض فاحش برجام رسیده است؛ به همین دلیل هم این بار به تهدیدی مبنی بر استفاده از تمانم مکانیسم‌های مندرج در برجام شامل همان «مکانیسم ماشه» متوسل شده‌اند. 

وی افزود: البته همان زمانی که آقای روحانی در تاریخ ۱۸ اردیبهشت سال جاری نامه اعلام نخستین گام کاهش تعهدات ایران را برای سران طرف‌های باقیمانده در این توافق ارسال کردند؛ گمانه‌زنی این بود که رئیس‌جمهور در بخشی از همان نامه اعلام کرده است که اگر در پی کاهش تعهدات، موضوع به شورای امنیت ارجاع داده شود؛ ایران یا اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهد کرد و یا به طور کامل از NPT خارج می‌شود و این نشان می‌دهد شاید خیلی دست اروپا باز نباشد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز چند روز قبل اعلام کردند که اگر قرار باشد پای ایران مجددا به شورای امنیت سازمان ملل باز شود، کشور در دکترین هسته‌ای خود تغییر ایجاد خواهد کرد. 

وی تاکید کرد: همه مسائل فوق نشان می‌دهد اروپا همچنان در مرحله تهدید بوده و امیدوار است با این تهدید‌ها ایران را وادار به تجدید نظر کند که البته بعید به نظر می‌رسد. 

ابوالفتح همچنین در پاسخ به این سوال که تا چه میزان در این چرخش اروپایی‌ها به سمت تهدید ایران و همچنین گزارش اخیر آژانس بین الملل انرژی اتمی در زمان رئیس جدید خود با اندکی تغییر لحن منتشرشده و سخن از سایت اعلام نشده به میان آورده است؛ نقش فشارهای آمریکا و سفرهای متعدد مایک پمئو وزیر امور خارجه ایالات متحده تاثیرگذار بوده است، گفت: مجموع تحولات چندماه اخیر نشان می‌دهد ایران و طرف‌های برجامی در حال گذار به دوران پیش از برجام هستند؛ به این معنی که تحریم‌ها از سوی آمریکا تشدید می‌شود و ناتوانی اروپا که علیرغم عدم اعمال مستقیم تحریم، او را در اقدامات ایالات متحده شریک می‌کند.

وی ادامه داد: ایران نیز در این مدت در حال سرعت دادن به برنامه هسته‌ای خود چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی است؛ بنابراین در این شرایط دور از ذهن نیست که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش‌هایی مشابه پیش از برجام منتشر کند و از مشکوک بودن فعالیت‌ها و اعلام سایت‌های اعلام نشده سخن به میان بیاورد. باید بدانیم که آژانس به شکل کاملا روشنی تحت نفوذ آمریکا و اروپا بوده و تنش در روابط ایران و غرب به طور محسوسی بر گزارش‌های آژانس هم تاثیر خواهد گذاشت. 

وی افزود: فعلا ایران قصد ندارد در بحث دسترسی‌های پادمانی آژانس تغییری ایجاد کند و تا امروز همه گام‌های ایران تحت نظر آژانس بوده است. اینکه می‌بینیم آژانس از سایت اعلام نشده صحبت می‌کند که احتمالا همان «تورقوزآباد» مدنظر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی باشد یک پارامتر قابل توجه است. آمریکا مدت‌ها منتظر بود که ایران اقدامی انجام دهد تا بتواند فشارها بر ایران را افزایش داده و حداقل اروپا از انتقاد از آمریکا دست بردارد. 

منبع: ایلنا

کلیدواژه: آژانس بین المللی انرژی اتمی مکانیسم ماشه تروئیکای اروپایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۶۸۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رایزنی گروسی و امیر عبداللهیان در تهران

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که بنا به دعوت رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و به منظور شرکت در سی امین کنفرانس ملی هسته‌ای ایران و نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای به ایران سفر کرده است، عصر روز دوشنبه با امیرعبداللهیان دیدار و گفتگو کرد.

امیرعبداللهیان در این دیدار  تاکید کرد: سفر شما به ایران در زمانی درست بویژه با توجه به شرایط پیچیده و حساس منطقه انجام شده است.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بر اهمیت جایگاه و نقش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد و افزود: اتخاذ مواضع بی‌طرفانه و حرفه‌ای جنابعالی بعنوان مدیرکل آژانس علاوه بر کمک موثر در همکاری های ایران و آژانس، در بازگشت امنیت و ثبات پایدار در منطقه نیز تاثیرگذارست.

امیرعبداللهیان ضمن تشریح ابعاد عملیات مقتدرانه نیروهای مسلح کشورمان علیه رژیم متجاوز صهیونیستی تاکید کرد: به دلیل بی عملی شورای امنیت سازمان ملل، گزینه‌ای جز دفاع مشروع براساس حقوق بین‌الملل در مقابل جمهوری اسلامی ایران برای تنبیه رژیم متجاوز باقی نماند.

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران برخی تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر بکارگیری بمب اتمی را تهدیدی آشکار برای صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی دانست و وظیفه بسیار مهم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در قبال اینگونه اظهارات خطرناک توسط مقامات رژیمی دارای زرادخانه تسلیحات اتمی را مورد تاکید ویژه قرار داد.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر سوابق بدعهدی آمریکا در توافقات گذشته در مورد برنامه صلح‌ آمیز هسته‌ای ایران، تاکید کرد: نباید همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر رویکرد و رفتار بی‌ثبات و متناقض آمریکا قرار داشته باشد.

وی افزود:  این همکاری می بایست در مسیر درست خود ادامه یابد و در عین حال باید احساس کنیم که در قبال این همکاری، گشایش ایجاد می‌شود.

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفرش به تهران و حضورش در کنفرانس هسته‌ای اصفهان، نقش و موضع ایران در برقراری ثبات و امنیت پایدار در منطقه را حائز اهمیت خواند و رویکرد ایران در برسمیت شناختن و تقویت همکاری اطمینان بخش با آژانس را در همین راستا ارزیابی کرد.

گروسی تاکید کرد: تقویت روند همکاری بین ایران و آژانس موجب ناکامی طرف هایی خواهد شد که با هر توجیه و بهانه‌ای بدنبال تشدید درگیری، تنش و تقابل در منطقه هستند.

وی با اشاره به سفر موفقیت آمیز قبلی خود به تهران و حصول توافق با ایران، ابراز امیدواری کرد در این سفر نیز توافقات خوبی در راستای تقویت همکاری طرفین صورت پذیرد و در این راستا بر اهمیت مشورت و رایزنی بین ایران و آژانس برای دستیابی به تفاهم برای حل و فصل موضوعات تاکید کرد.

دیگر خبرها

  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • رایزنی گروسی و امیر عبداللهیان در تهران
  • جزئیات دیدار و گفتگوی گروسی با امیرعبداللهیان
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار موشک در منطقه آسیا-اقیانوسیه
  • هشدارهای آمریکا درباره سفر به آلمان جدی شد
  • مزه دورکاری در اقتصاد آمریکا
  • آمریکا هشدار سفر به آلمان را تشدید کرد
  • بورل: آمریکا دیگر هژمونی ندارد؛ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست
  • آمریکا دیگر هژمونی ندارد/ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست
  • بورل: آمریکا دیگر هژمونی ندارد/ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست