Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-06@14:59:14 GMT

مسیرهای دوچرخه سواری خالی از رکاب زن

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۴۷۳۲۱

مسیرهای دوچرخه سواری خالی از رکاب زن

دردسر گرفتن و پس دادن دوچرخه از کانکس ها یک طرف و پول قابل توجهی که برای یک ساعت رکاب زنی از جیب مردم می رود از سوی دیگر باعث شده تا مسیرهای  اختصاصی دوچرخه سواری منطقه ۲۱ آنقدر خالی از رکاب زن باشدکه برخی از شهروندان آنها را به چشم چیزی زائد و مزاحم ببینند. خواسته اغلب شهروندان و تنها راه حل این مشکل آمدن سامانه «بیدود» به این منطقه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما پیگیری همشهری محله نشان می دهد که هیچ تصمیم و اراده ای برای آمدن این دوچرخه های سهل الوصول به این محدوده حاشیه ای شهر تهران وجود ندارد. شهرداری منطقه ۲۱  علاوه بر معابر و خیابان ها، در بوستان های حضرت خدیجه(س) و بانوان هم مسیرهای ویژه دوچرخه سواری جانمایی کرده است تا خانواده ها و به ویژه خانم ها بدون دغدغه لابه لای بزرگراه ها و کارخانه ها رکاب زنی کنند. حتی چند سال قبل صحبت از اتصال مسیر دوچرخه سواری بوستان حضرت خدیجه(س) به پیست دوچرخه سواری بوستان جنگلی چیتگر در آن سوی بزرگراه تهران-کرج مطرح بود که این طرح هم عقیم ماند. تمام این کارها و سرمایه گذاری ها برای رونق دوچرخه سواری زمانی کامل می شود و نتیجه می دهد که نیمه دیگر کار یعنی دوچرخه و دوچرخه سوار هم مهیا و موجود باشد. دوچرخه باید به شکل آسان و ارزان در اختیار شهروندان قرار بگیرد تا مردم برای استفاده از این وسیله نقلیه سالم و اقتصادی ترغیب و تشویق شوند.

این روزها خرید یک دوچرخه معمولی حدود ۲ میلیون تومان هزینه دارد؛ مبلغی که برای بسیاری از اقشار جامعه زیاد است. برای رونق دوچرخه سواری علاوه بر ایجاد مسیرهای ویژه، در دسترس قرار دادن دوچرخه برای مردم تنها راه  گسترش حمل و نقل پاک در منطقه ۲۱ است. اغلب شهروندان منطقه ۲۱ نسبت به گران بودن نرخ کرایه و دردسرهای کرایه کردن دوچرخه از کانکس ها معترض و منتقد هستند. گروهی از خانم های علاقه مند به دوچرخه سواری که به بوستان بانوان در بلوار گلها رفت و آمد دارند از دریافت کرایه ۱۰ هزار تومانی برای یک ساعت رکاب زنی خبر می دهند. پرداخت چنین مبلغی که شاید کم و اندک به نظر می رسد ولی برای بسیاری از خانواده های منطقه ۲۱ سخت و سنگین است. به خصوص اگر قرار باشد این اتفاق هر روز تکرار شود. حالا دردسر پس دادن دوچرخه و دادن و گرفتن مدرک شناسایی هم بماند. معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار منطقه ۲۱ در این باره می گوید:«دوچرخه هایی که توسط کانکس ها به مردم اجاره داده می شود برای پیمانکار است و تمام کارها و هزینه های مربوط به نگهداری وتعمیرآنها نیزتوسط پیمانکار انجام می شود. با توجه به سرمایه گذاری بخش خصوصی و هزینه خرید و نگهداری دوچرخه که میزان آن هم کم نیست باید مبلغی را به عنوان کرایه دریافت کنند. هزینه اجاره دوچرخه های عادی بین ۵ تا ۷ هزار تومان برای یک ساعت می شود. اما اجاره دوچرخه های آلمانی دنده ای بیشتر است و به ۱۰ هزار تومان می رسد.

در شرایط کنونی یکی از خواسته های اصلی ساکنان منطقه ۲۱ دسترسی آسان و ارزان به دوچرخه است که این خواسته فقط با آمدن دوچرخه های سامانه بیدود به این محدوده میسر می شود. اما «محمدرضا سالمی» تأکید می کند که فعلاً خبری از آمدن بیدود به منطقه ۲۱ نیست: «استفاده از دوچرخه های بیدود هم رایگان نیست و برای استفاده از آن باید اپلیکیشنی را نصب و در سایت آن ثبت نام کرد وهزینه ای پرداخت ولی درمجموع با توجه به محدودیت های این شرکت برای جمع آوری دوچرخه ها از شهر فعلاً امکان آمدن دوچرخه های بیدود به منطقه ۲۱ وجود ندارد و صحبتی هم در این خصوص مطرح نیست. بیدود فعلاً توان پوشش دادن تمام محدوده شهر تهران را ندارد و فقط در چند منطقه شلوغ و پرتردد مرکز شهر فعالیت می کند و ایستگاه دارد.»

کد خبر 464319 برچسب‌ها منطقه ۲۱ حمل و نقل دوچرخه سواری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: منطقه ۲۱ حمل و نقل دوچرخه سواری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۴۷۳۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جوان ۳۰ ساله در رودخانه دز غرق شد


به گزارش تابناک از روابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری دزفول، روح الله بهشتی‌فرد روز دوشنبه بیان کرد: شب گذشته خبر غرق شدن جوان ۳۰ ساله اهل و ساکن دزفول در رودخانه دز به ستاد فرماندهی آتش نشانی دزفول اطلاع‌رسانی شد که ستاد فرماندهی عملیات بلافاصله گروه نجات غریق ایستگاه شماره یک و سه را به محل گزارش شده واقع در محدوده شرقی پل قدیم اعزام کرد.

وی ببان کرد: نیروهای آتش نشانی بلافاصله اقدام به گشت زنی و جستجو به دنبال فرد غرق شده کردند.

 
رییس آتش نشانی دزفول گفت: با وجود اطلاع رسانی و هشدارهای متعدد به شهروندان به جهت بالا آمدن سطح آب و عدم ورود به محدوده رودخانه دز، شاهد کم توجهی بعضی شهروندان هستیم که در برخی موارد منجر به غرق شدن آنها در رودخانه می‌شود.

بهشتی فرد بیان کرد: به محض مهیا شدن شرایط و پایین آمدن سطح آب، عملیات غواصی توسط اکیپ‌های غریق نجات سازمان انجام خواهد شد.

دیگر خبرها

  • جوان ۳۰ ساله در رودخانه دز غرق شد
  • جلسه هماهنگی مسابقات تور بین المللی دوچرخه سواری خزر
  • ملی پوشان دوچرخه سواری کوهستان ایران بدرقه شدند
  • تردد در معابر منتهی به میدان کتاب ساماندهی و کانالیزه شد
  • دوچرخه سواران قزوینی راهی مسابقات قهرمانی آسیا می‌شوند
  • وارد آمدن خسارت به زیر ساخت ها در استان کهگیلویه و بویراحمد
  • سیر تاریخی شناسنامه‌های المثنی استقلال
  • نجات خانواده ۱۱ نفره گرفتار در کوه «اکوز داغی» شهرستان هریس
  • ببینید | بارش باران و بوجود آمدن ابشار آب در پلدختر
  • رکابزنی مسیر مهریز تا مشهد با شعار ورزش و سلامتی، کتاب و دانایی