Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-26@14:14:42 GMT

حمله به قلب آتلانتیسیسم در لندن

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۵۸۵۷۶

حمله به قلب آتلانتیسیسم در لندن

منازعات شکل گرفته در نشست اخیر لندن به اندازه‌ای عمیق بود که موضوع افزایش هزینه‌های جمعی ناتو، عملا به حاشیه رانده شد. ۱۳ آذر ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۴ بین الملل اروپا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو طی سال‌ها و خصوصا ماه‌های اخیر، تلاش زیادی کرد تا «منازعات پنهانی ناتو» وارد «فاز آشکار» نشود اما نشست اخیر سران ناتو در لندن، تمامی تلاش‌های وی را بی‌ثمر ساخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نشست لندن نه تنها به نماد همگرایی اعضای ناتو و عبور ملایم و حداقل ظاهری اعضای پیمان آتلانتیک از اختلافات موجود تبدیل نشد، بلکه به آوردگاهی برای آغاز منازعه‌ای تازه در میان آتلانتیکی‌ها مبدل گردید.

حضور ترامپ در راس معادلات سیاسی و اجرایی ایالات متحده، مولد بحران‌های مستمری در درون ناتو بوده است. برخی تحلیلگران معتقدند که ترامپ نسبت به کلیت «آتلانتیسیسم» پایبند است. اگرچه  پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پایان  جنگ سرد، برخی بازیگران  اروپایی سعی کردند سازمان همکاری‌های اروپا را جایگزین ناتو کرده و از این طریق نقش آفرینی واشنگتن در حفظ امنیت اروپا را کمرنگ نمایند اما در طول سال‌های پس از فروپاشی کمونیسم،  مقامات آمریکایی سعی کردند امنیت اروپا را در ذیل ساختار ناتو تعریف کرده و به مثابه متغیری وابسته به خود قلمداد کنند. رفتار سیاستمدارانی مانند آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس نیز در تسریع این روند از سوی مقامات آمریکایی نقش بسزایی داشته‌اند. دو حزب سنتی آلمان، یعنی دموکرات مسیحی و سوسیال دموکرات، شدیدا طرفدار حفظ وابستگی امنیتی برلین و دیگر بازیگران اروپایی به واشنگتن هستند. چنین قاعده‌ای در خصوص انگلیس که خود را متحد سنتی کاخ سفید در نظام بین‌الملل می‌داند به مراتب پررنگ تر است.

سالگرد تشکیل ناتو زیر سایه اختلافات متحدان بزرگ

 

نشست اخیر ناتو در لندن، از یک سو فرصتی برای بازگویی خواسته ایالات متحده از دیگر اعضای این پیمان، برای افزایش بودجه نظامی کشورها (به میزان 2 درصد تولید ناخالص داخلی اعضا) در ناتو بوده است. این خواسته، طی هفته‌های منتهی به برگزاری نشست اخیر در لندن، از سوی مایک پامپئو و دیگر مقامات آمریکایی نیز تکرار شده است. با این حال، منازعات شکل گرفته در نشست اخیر لندن به اندازه‌ای عمیق بود که موضوع افزایش هزینه‌های جمعی ناتو، عملا به حاشیه رانده شد. اظهارات امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در خصوص «مرگ مغزی ناتو» مولد منازعات درون آتلانتیکی شدیدی در میان اعضای این پیمان بوده است. دونالد ترامپ در جریان نشست اخیر ناتو، نتوانست عصبانیت خود را از سخنان ماکرون در انتقاد از یکجانبه گرایی ایالات متحده پنهان کند. رئیس جمهور آمریکا در این خصوص عنوان کرد: «اظهارات رئیس جمهور فرانسه در خصوص ناتو بسیار زننده بود. او به همه اعضای ناتو توهین کرده است. هیچ کس بیشتر از فرانسه به ناتو نیازمند نیست. ما شاهد جدایی پاریس از ناتو هستیم. بنابراین این مساله کمی برایم تعجب‌آور است.»

طی هفته‌های گذشته منازعات پایدار و مزمنی میان اعضای اروپایی ناتو، بر سر اظهارات ماکرون صورت گرفت. سران کشورهایی مانند آلمان، لهستان و ترکیه، مواضع ماکرون را محکوم کرده و بر «آتلانتیک گرایی» به مثابه خط مشی امنیتی کلان اروپا تاکید کردند. حتی کار به جایی رسید که رجب طیب اردوغان در واکنش به ماکرون اظهار داشت که رئیس جمهور فرانسه، خود دچار مرگ مغزی شده است.

ماجرا به این نقطه ختم نمی‌شود. انتشار فیلمی از جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر انگلیس در خصوص موجودیت ناتو ، مولد جنجال‌های تازه‌ای در این مجموعه بوده است. رهبر حزب کارگر انگلیس در ویدئویی مربوط به 2014 گفته بود: «من طرفدار ناتو نیستم و حتی می‌گویم‌، ای کاش ناتو وجود نداشت. من طرفدار هیچ ائتلاف نظامی غربی نیستم و می‌گویم، ‌ای کاش هیچکدام از آن‌ها وجود نداشتند. مطمئن نیستم که ناتو را موفقیت‌آمیزترین ائتلاف نظامی در تاریخ توصیف کنم.»

این مواضع کوربین نشان می‌دهد که حتی میان احزاب سنتی اروپایی نیز بر سر نحوه مواجهه ساختاری و ماهوی با ناتو اتفاق نظری وجود ندارد. همین مسئله آینده پیمان آتلانتیک شمالی و به طور کلی، آینده آتلانتیسیسم را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است. نباید فراموش کرد که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بسیاری از تحلیلگران امنیتی در غرب موجودیت و ادامه حیات ناتو را زیر سوال بردند. با این حال مقامات ارشد ناتو و در راس آنها ایالات متحده آمریکا و متحدان اروپایی آن، نسبت به حفظ این پیمان و ساختارهای تعبیه شده در آن اصرار داشتند. سوال اصلی اینجاست که با وجود بروز اختلافات مزمن فعلی، «آتلانتیک گرایی» به کدام سمت و سو می‌رود؟

آنچه مسلم است اینکه آتلانتیسیسم در آینده‌ای نزدیک، هم در بعد «تئوریک» و هم در بعد «عملیاتی» بیش از پیش از سوی استراتژیست‌های حوزه امنیت بین‌الملل به چالش کشیده می‌شود. در این میان، تلاش سران ناتو، از جمله ینس استولتنبرگ، دبیر کل نروژی آن برای کتمان و فراتر از آن، و مدیریت سطح تنش‌های داخلی در میان اعضای ناتو بی نتیجه مانده و خواهد ماند. نباید فراموش کرد که حضور دونالد ترامپ در راس معادلات سیاسی و اجرایی ایالات متحده آمریکا نیز «اصل پیوستگی» و «همگرایی» در میان اعضای پیمان آتلانتیک شمالی را هدف قرار داده است. بدون اغراق نخواهد بود که نشست اخیر لندن را به مثابه «حمله به قلب آتلانتیسیسم» تعبیر نماییم.

انتهای پیام/.

R36439/P/S8,89,1128/CT5 واژه های کاربردی مرتبط ناتو

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ناتو ناتو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۵۸۵۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید اعضای بریکس بر توقف نسل‌کشی در غزه

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از مسکو، نشست معاونان وزرای امور خارجه و نمایندگان ارشد کشور‌های عضو گروه اقتصاد‌های نوظهور موسوم به «بریکس»، روز پنجشنبه با دستور کار بررسی تحولات غرب آسیا و شمال آفریقا در مسکو پایتخت روسیه برگزار شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

اظهارات: علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه

این نشست با سخنان میخائیل باگدانوف نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور کشور‌های خاورمیانه و شمال آفریقا و معاون وزیر امور خارجه این کشور آغاز شد و در ادامه این نشست، نماینده سازمان ملل متحد، گزارشی از آخرین وضعیت غزه و بحران انسانی در فلسطین و نیز حملات به کارکنان سازمان ملل در نوار غزه را ارائه کرد.
علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، که به نمایندگی از کشورمان در این نشست حضور داشت، با اشاره به گذشت بیش از شش ماه از حملات مرگبار رژیم صهیونیستی به نوار غزه گفت: در این مدت بیش از ۳۴ هزار نفر از مردم غزه جان خود را در نتیجه حملات وحشیانه این رژیم از دست داده‌اند که دو سوم آنها را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند. 
در این نشست که کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران و اعضای هیات کشورمان هم حضور داشتند، علی باقری گفت: بیش از ۷۰ درصد زیرساخت‌های حیاتی در نوار غزه از جمله بیمارستان‌ها، مراکز آموزشی، مساجد و کلیساها، ساختمان‌های مسکونی و شبکه‌های خدمات رسانی، تخریب یا آسیب جدی دیده‌اند و حدود دو میلیون نفر از ساکنان غزه آواره شده‌اند. 
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان افزود: صلح و امنیت منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا در سایه معضل اساسی و بنیادین اشغالگری، نقض گسترده حقوق بشر، جنایت جنگی و نسل کشی اعمالی از سوی رژیم صهیونیستی به مخاطره افتاده است. 
وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است صلح، ثبات و امنیت کامل و حقیقی در منطقه تا زمان "رفع کامل اشغال" و "اعمال حق بنیادین تعیین سرنوشت مردم فلسطین" محقق نخواهد شد. 
معاون وزیر امور خارجه افزود: از همین رو، جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کنشگر مسئول و فعال و حامی صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی، از چند سال قبل ابتکار دموکراتیک خود را ارائه نموده است که بر اساس این طرح ثبت شده در دبیرخانه سازمان ملل، برگزاری همه پرسی ملی در سرزمین فلسطین با مشارکت ساکنان حقیقی و اصلی فلسطین اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی برای تعیین سرنوشت خویش و تعیین نظام سیاسی آینده فلسطین است. 
علی باقری گفت: متأسفانه آنچه که هم اکنون در نوار غزه از سوی رژیم اشغالگر اسرائیل در حال انجام است، ایجاد شرایط فروپاشی اجتماعی در غزه است. 
معاون سیاسی وزیر امور خارجه، حمله رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق را که به شهادت چند تن از مستشاران نظامی ایران و کارکنان سفارت منجر شد، نقض آشکار اصول و قواعد بین‌المللی دانست و گفت: پس از جنایت متخلفانه رژیم اسرائیل علیه سفارت کشورمان در سوریه، حق دفاع مشروع برای جمهوری اسلامی ایران نیز محفوظ بود و بر این اساس، رژیم اشغالگر، پاسخ جنایت خود در دمشق را در اراضی اشغالی فلسطین دریافت کرد. 
وی تاکید کرد: راه حل صیانت از ثبات و آرامش در منطقه، سر جای خود نشاندن متجاوز است.
علی باقری کنی پیش از آغاز رسمی این نشست، با میخائیل باگدانوف معاون وزیر امور خارجه روسیه درباره مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی رایزنی کرد.

 

دیگر خبرها

  • بسیاری از بحران‌های اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه‌طلبانه غرب و ناتو بوده است
  • امیر سرتیپ آشتیانی: بسیاری از بحران‌های اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه‌طلبانه غرب و ناتو بوده است
  • طالبان به دنبال دانش خودروسازی
  • ناتو، قلدر ۷۵ساله
  • تاکید اعضای بریکس بر توقف نسل‌کشی در غزه
  • حملات پهپادی ویرانگر اوکراین به کارخانه های فولاد روسیه
  • وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به یاسوج سفر می کند
  • واکنش روسیه به مانور نظامی ناتو در نزدیکی مرز روسیه
  • درگیری عوامل جناح راست افراطی در لندن با پلیس
  • سوناک افزایش هزینه‌های دفاعی را تایید کرد