Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@22:16:59 GMT

خاک‌هایی که بر باد می شوند

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۷۲۷۵۲

ایسنا/مرکزی معاون آبخیزداری استان مرکزی گفت: سالانه 36 میلیون تن خاک در استان دچار فرسایش می‌شود.

رضا عظیمی به مناسبت 5 دسامبر روز جهانی خاک که شعار فرسایش خاک برای سال 2019 تعیین شده است در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: فرسایش خاک به معنای جابجایی ذرات خاک از محل اصلی و انتقال آن به واسطه آب و باد به پایین دست است که باعث کاهش حاصلخیزی خاک می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی عواملی چون کاهش پوشش گیاهی، تغییر کاربری اراضی، سیلاب و بارندگی رگباری را از جمله عوامل بروز فرسایش خاک دانست و گفت: میانگین سالانه فرسایش خاک در کشور برابر با 7.5 تن در هر هکتار است که این میانگین در استان مرکزی به 12.5 تن در هر هکتار می‌رسد در حالی که نرم مجاز و استاندارد فرسایش خاک در هر هکتار برابر با 2 تا 3 تن است.

عظیمی با بیان اینکه تولید هر سانتیمتر خاک زراعی چیزی در حدود 200 سال زمان می‌برد، افزود: با توجه به وضعیت خاک سازی، متاسفانه فرسایش خاک در استان مرکزی رقم بالایی دارد که باید به کمک عملیات کنترل فرسایش، این شرایط مدیریت شود.

وی فرسایش سالانه استان مرکزی با توجه به مساحت را 36 میلیون تن بیان کرد که باید به سالانه 15 میلیون تن فرسایش برسیم و تصریح کرد: متاسفانه به دلیل فقر پوشش گیاهی در برخی مناطق استان، چرای بی‌رویه دام، شخم زدن در جهت شیب زمین، تبدیل مراتع به دیم‌زارهای کم بازده و ساخت‌وسازهای غیر اصولی در حاشیه رودخانه‌ها، فرسایش در استان بسیار بالاست و بیشترین میزان نیز در شهرستان‌هایی همچون شازند، ساوه و زرندیه مشاهده می‌شود.

معاون آبخیزداری استان مرکزی اجرای عملیات‌های آبخیزداری و کنترل روان‌آب‌ها را یکی از ابزارهای کمک‌کننده به کنترل فرسایش خاک دانست و گفت: این عملیات‌ها به صورت میانگین باعث کاهش 1.5 تا 2 تن فرسایش در هر هکتار می‌شود.

وی اظهار کرد: در کل استان‌ مرکزی برنامه‌های بیولوژیک همچون احداث چاله‌های فلسی برای جلوگیری از هدررفت آب باران در قالب روان‌آب، کاشت بذور مرتعی، نهال‌کاری، بانکت بندی، اجرای عملیات خشکه‌پین و گابیون‌، احداث بند خاکی و جلوگیری از پخش سیلاب و عملیات بند سنگ و ملات در 26 حوضه آبخیز استان مرکزی در سال جاری کمک شایانی به کاهش فرسایش خاک می‌کند و در سال جاری برای این اقدامات 22 میلیارد تومان اعتبار از محل صندوق توسعه ملی اختصاص یافته است.

عظیمی اضافه کرد: تقویت پوشش گیاهی، جلوگیری از چرای بی‌رویه‌دام که مانع حرکت خاص از محل اصلی خود می‌شد، جلوگیری از بروز حریق در مراتع، کنترل کاربری اراضی و سیلاب و استفاده صحیح از آب در زمان‌های خاص خود می‌تواند به کاهش فرسایش خاک کمک کند.

وی با اشاره به سیلاب فروردین ماه 98 که خساراتی به دنبال داشت، گفت: در این سیلاب ساخت‌وسازهای موجود در مسیر رودخانه تخریب شده و تغییر مسیر رودخانه در اطراف روستاها صورت گرفته و بستن سرریز بندهای خاکی توسط روستاییان باعث بروز خسارات به منابع طبیعی و مسلما فرسایش خاک شد که براساس آن منابع طبیعی استان مرکزی بلافاصله با 2 میلیارد تومان هزینه، تمامی خسارات را جبران کرد.

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی فرسایش خاک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۷۲۷۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود

قائم مقام اسبق وزارت صمت با اعلام اینکه تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود، گفت: عملکرد یکساله مدیریت جدید بانک مرکزی قابل تحسین است. - اخبار اقتصادی -

محمد صادق مفتح، قائم مقام اسبق وزارت صمت در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، گفت: در زمان بحران های سیاسی، کاهش نرخ ارز اقدام بسیار بزرگی محسوب می‌شود، چرا که بسیاری ازجمله عوامل دشمن، کانال‌های دلالی تلگرامی و برخی افراد و رسانه‌ها، پیش بینی می‌کردند که در شرایط ملتهب کشور، هیجانات و انتظارات تورمی افزایش می‌یابد و نرخ ارز تا 100 و حتی 120 هزار تومان جهش می‌کند، اما خلاف این موضوع رخ داد و نرخ ارز کاهشی شد و اکنون تا کانال 60 هزار تومان ریزش کرده است.

مفتح تصریح کرد: این موضوع حاکی از آن است که دولت و بانک مرکزی در مهار بازار ارز عملکرد موفقی داشته‌اند و این اتفاق شاید برای اولین بار است که با این همه اتفاقات سیاسی و امنیتی منطقه، در اقتصاد ایران روی داده است.

وی اضافه کرد: عملکرد یک ساله مدیریت جدید بانک مرکزی قابل تحسین است و اقدامات ایشان برای مدیریت بازار ارز و کنترل انتظارت تورمی در سطح جامعه به خوبی جواب داده است. 

قائم مقام اسبق وزارت صمت اظهار کرد: تمام واقعیت‌های اقتصادی حاکی از این است که کشور توانسته بحران‌ها را مدیریت کند و  پیش بینی بنده این است که کاهش نرخ ارز تداوم خواهد داشت و با افت نرخ ارزقیمت طلای داخلی نیز نزولی خواهد شد. 

این تحلیلگر اقتصادی عنوان کرد: مهمترین عاملی که موجب کاهش نرخ ارز و تورم در کشور شده، این است که بانک مرکزی و دولت توانسته‌اند بازارها را در شرایط بحرانی مدیریت کنند؛ به طوری که در 5 سال گذشته برای اولین بار است که دولت در موضع ابتکار عمل قرار گرفته است.

مفتح در پایان تاکید کرد: همچنین بانک مرکزی موفق شد نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی را کاهش دهد که این موضوع نیز به کاهش نرخ ارز کمک کرده است. علاوه بر این افزایش میزان فروش نفت و قیمت آن، درآمدهای ارزی را تقویت کرده است که به مدیریت بهتر بازار ارز کمک خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بانک مرکزی: تورم ۲۷ درصد کاهش یافت!
  • بانک مرکزی رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم را تکذیب کرد
  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی
  • قیمت جهانی طلا به ۲۲۸۳ دلار و ۲۳ سنت رسید
  • تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار تا پایان سال
  • پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار / خریداران ارز بخوانند
  • کاهش ۸ درصدی نرخ بیکاری در استان مرکزی طی سال گذشته
  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد دلیجان است
  • معمای فرسایش مداری مشتری‌های داغ حل شد