Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، به‌دعوت انجمن اسلامی دانشجویان پیشروی دانشگاه تربیت مدرس محمود صادقی حقوقدان و نماینده مجلس دهم و مقصود فراستخواه، جامعه شناس با حضور در سالن جابر بن حیان دانشگاه تربیت مدرس به سخنرانی پرداختند.

در ابتدا مقصود فراستخواه پیرامون موضوع "نسبت دانشگاه با جامعه" به سخنرانی پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی گفت: موضوع برنامه دانشگاه و جامعه است. من از دانشگاه شروع می‌کنم طی سه دهه گذشته صفات جمعیتی ایران دگرگون شده است. مطالعات سه دهه گذشته من این نتیجه را می‌دهد که جامعه به طرز عجیب و با شتاب در حال تغییر است. منتها این تغییرات خودشان نامتجانس هستند و از سوی دیگر شکل اداره کشور که در حال دگرگونی است به لحاظ استفاده جمعیت جامعه با تغییرات اصلاً مناسب نیست. یعنی تغییرات جامعه ایران حتی مدیریت هم نمی‌شوند و حاکمان به تغییرات موجود توجه سیستماتیک ندارند.

این استاد دانشگاه با اشاره به تعداد دانشجویان کشور گفت: به معنای هابرماسی این یک زیست جهان است اما سیستم می‌خواهد این زیست جهان را مستعمره خودش کند سیستم ساختارها و سیاست‌ها با این جهان و زندگی متحول و پرتنش هم داستان نیست.

وی بیان کرد: مردم ارتباطات و اطلاعاتشان بیشتر شده و هر روز احساس ناعدالتی و بی‌قدرتی بیشتری می‌کنند و از طرفی هر روز نیز برابری قدرت خریدشان هم کاهش پیدا می‌کند و این باعث می‌شود فرصت به تهدید تبدیل شود.

فراستخواه با اشاره به میزان سواد مردم در پیش از انقلاب و میزان افزایش دسترسی به اینترنت در دو دهه گذشته گفت: با این تحول روبرو بوده‌ایم اما ضریب جینی ۳۰ و چند درصد است و این نامتقارن است. شاهد نمایش مصرف هستیم و جامعه دچار جامعه مصرفی شده است در حالی که تهیدستان جامعه در تله‌های فقر گرفتار شده‌اند؛ ۳۰ میلیون حاشیه این نمایش مصرفی را می‌بینند و آن را احساس می‌کنند.

وی با اشاره به شاخص مصرفی ایرانیان در بهار ۹۸ گفت: ایرانیان ۲ ساعت و ۱۲ دقیقه از زمان خودشان را به طور میانگین به رسانه‌ها از جمله تلگرام مشغول می‌کنند. این رسانه ممنوع است و بیش از نیمی از جمعیت ایران از آن استفاده می‌کند. آهنگ مردم با سیستم ناهمگون است. ۱۴ میلیون باسواد(سواد پایه) داریم که در تهران از ۹۰ درصد گذشته است، در این جامعه ۸_۱۰ میلیون بیسواد وجود دارد؛ این جامعه ناهمگن است.

این استاد جامعه‌شناسی ادامه داد: ۳و نیم میلیون کودک باز مانده از تحصیل داریم و از سویی ۳۰ و چند درصد فاصله طبقاتی داریم. مردم می‌خواهند سبک خود را داشته باشند اما گاهی برای نمایش یک تئاتر یک سال دعوا می‌کنیم.

وی با اشاره به ساخت پاساژها و مال‌ها گفت: حتی توسعه ما هم نامتقارن است. ما در تاکسی، خانه و حتی این جلسه نق می‌زنیم، اما فعالیت سازمان یافته اجتماعی نداریم و تنها یک درصد به صورت پاره وقت در ان جی او ها فعالیت می‌کنیم.

این جامعه شناس گفت: جامعه‌ای قطبی شده و ناهمگرا داریم و تغییرات عقلانی نمی‌شوند تا مدل‌های ذهنی حاکمان تغییر نکند.

فراستخواه گفت: جامعه ایران به یک توده و جرم بحرانی تبدیل شده است، به گفته جامعه شناسان یعنی این جامعه خواصی پیدا کرده اما نمی‌تواند آن را مدیریت کند و توانمند سازی کند. ما حتی در کشور حکومتمندی به معنی کنترل و مدیریت جمعیت هم نداریم.

وی افزود: همه اینها باعث می‌شود که به کشوری عصبی تبدیل شویم و پنجمین کشوری هستیم که بر اساس مقاله نشریه گالوپ مردمی با رویکرد منفی نسبت به محیط اطراف داشته باشیم.

این جامعه شناس درباره تجمع و اعتراض گفت: این دو واژه نشانه‌شناسی می‌خواهد و این نشان می‌دهد که ما به سمت آخرین راه حل‌های رادیکال پرتاپ می‌شویم، تجمع خشن زمانی رخ می‌دهد که اجتماع و توسعه اجتماع مدار وجود نداشته باشد که حاصل آن باعث می‌شود کارد به استخوان برسد و تجمع ایجاد شود که طبیعی است. وقتی مشارکت و اشتراک در مالکیت ثروت‌ها و منابع عمومی و پیشرفت‌ نداشته باشد نتیجه می‌شود اعتراض.

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس اظهار داشت:  وقتی ظرفیت‌های جامعه به نقطه چگالی رسیده است فرصت‌هایی مثل افزایش میزان سواد جامعه باعث ایجاد توده بحرانی می‌شود، و ممکن است جامعه دست به خودکشی اجتماعی بزند.

وی تصریح کرد: صدای من به مسئولان نمی‌رسد، اما آن‌چیزی که جامعه کم دارد این است که جامعه باید فعال شود و مشارکتی و عامل شود. باید هیجان جامعه به هوش هیجانی تبدیل شود.

این جامعه شناس ادامه داد: کنش جامعه ایرانی کم است و عاملیت کمی دارند

وی گفت: ایکاش ما تاریخ کمی داشتیم، چون عاملیت جامعه کم است این وزن تاریخی اجازه حرکت به ما نمی‌دهد، کشورهایی با تاریخ های ۳۰۰ ساله به جلو می‌روند و با دنیا پیشرفت می‌کنند اما ما علیرغم علاقه‌ای که به فرهنگ و تاریخیمان داریم عاملیت نداریم.

وی تصریح کرد: اگر حمزه اصفهانی و ابن مقفع و خاندان و وزرای ایرانی نبودند ما ایرانی نداشتیم و اصلا معلوم نبود استیلای حکومت اعراب چه می‌کرد؛ اگر ادیبان ایرانی مثل فردوسی نبودند الان زبان ما چه می‌شد؟! همه اینها کنش‌هایی هستند که ایران را نگه داشتند. اما هرگاه غلامان بر جامعه حاکم شدند ما دچار انفعال اجتماعی شدیم.

فراستخواه با بیان اینکه اما چه کسی باید اینکار را بکند، گفت: الیت حاکمیتی به فکر خودش است و الیت اصلاح‌طلبی حکومتی و اصلاحات ضعیف از عهده پویایی این جامعه بر نمی‌آیند چرا که اصلاحات ضعیف پاسخگو نیست. الیتی به اسم کنشگران مرزی نام نهاده‌ام که فعالیت‌های اجتماعی دارند، و تحقیقات نشان می‌دهند آنها هم نمی‌توانند و همواره شکست خورده‌اند و نمونه های آن هم امیر کبیر است اپوزیسیون خارجی هم مانند رضا پهلوی و مریم رجوی نمی‌توانند به کمک جامعه ایران بیایند و باز اندیشی در آنها وجود ندارد. تنها یک راه وجود دارد و آن بازگشت جامعه به نخبگان معمولی است، یعنی گونه‌ای از نخبگان که می‌توان به آن گفت نخبه معمولی و دانشجو را میتوان در این دسته قرار داد.

وی با بیان اینکه دانشجویان معرف کل جامعه و نمایندگی مردم ایران با همه طبقه بندی های اجتماعی هستند، گفت: دانشجو مدام در حال یادگیری است و مدام کنش فعال دارد و دیگر ایدولویگ نیست و یک کنشگر متمرکز است. دانشجو نمی‌خواهد فقط جایگاه را نقد کند بلکه قدرت و عادات آن را نقد می‌کند از طرفی دانشجو توان بالایی در سازمان یافتگی دارد، بنابراین دانشجو می‌تواند در حرکت های دموکراسی خواهانه فعال باشند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: روز دانشجو فراستخواه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۰۶۰۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اوسمار؛ آقای خاص یا معمولی

حذف پرسپولیس از رقابت‌های جام حذفی شوک بزرگی برای هواداران این تیم محسوب می‌شود. آن‌ها فصل گذشته هر دو جام را به دست آورده و دلیل مهمی برای فخرفروشی به هواداران رقیب داشتند، ولی در این فصل با قبول شکست مقابل آلومینیوم اراک، اولین جام را از دست داده‌اند و تضمین صد‌درصدی هم برای فتح لیگ برتر ندارند.

به عبارتی پرسپولیس ابتکار عمل را برای قهرمانی در دست ندارد و باید منتظر هدردادن امتیاز از سوی استقلالی‌ها باشد و خودش هم همه بازی‌هایش را تا تعیین سرنوشت قهرمانی ببرد. فارغ از شوک اولیه‌ای که به پرسپولیسی‌ها در این زمینه وارد شده، شرایط برای اوسمار ویرا، سرمربی برزیلی این تیم هم تا حدودی به هم ریخته است. مردی که روز‌های نخست، شایعه سرمربیگری‌اش، تعداد زیادی از پرسپولیسی‌ها را شاکی کرده بود، روی نیمکت این تیم چنان درخشید که بسیاری او را حلقه مفقوده پرسپولیس توصیف کردند. اوسمار آن‌قدر در پرسپولیس خوش درخشید که تبدیل به آقای خاص سرخ‌ها شد. با‌این‌حال، کناررفتن از جام حذفی از یک سو و سبکی که پرسپولیس برابر آلومینیوم به نمایش گذاشت از سوی دیگر، تردید‌ها را بار دیگر نسبت به توانایی‌های این مرد برزیلی بیشتر کرده است.

ماجرا از این قرار است که بسیاری به درستی شکست مقابل آلومینیوم را تمام و کمال پای اوسمار می‌نویسند. او در این دیدار، در چند جبهه شکست بدی خورد که می‌تواند در ادامه عواقب بدتری هم برایش داشته باشد. مهم‌ترین این شکست‌ها، تعویض‌های بد، کامبک‌خوردن‌ها متوالی و ترس و عدول از تفکرات همیشگی بود. پرسپولیس در این دیدار ابتدا با دو گل در وقت‌های معمول پیش افتاد که در اقدامی بحث‌برانگیز، اوسمار با بیرون‌کشیدن سروش رفیعی میانه میدان را به رقیب تعارف زد و آن‌ها هم به‌خوبی از این فرصت استفاده کرده و بازی را مساوی کردند.

در وقت‌های اضافه هم پرسپولیس با دو گل پیش افتاد، ولی این بار ویرا با تعویض‌هایی که نشان از احتیاط بیش از اندازه داشت، مهره‌های کلیدی‌اش را بیرون کشید تا عناصر دفاعی‌اش را جهت حفظ این برتری به زمین بفرستد. او که پیش از این شهامتش برای بازی هجومی را به رخ کشیده بود، در اواخر این دیدار با پنج مدافع بازی کرد، ولی این حربه هم بی‌اثر شد تا پرسپولیس برای دومین بار بازی پیش‌افتاده را مساوی کند و سرانجام هم در ضربات پنالتی ببازد.

نکته عجیب در این مورد، رفتار تدافعی پرسپولیس بود؛ تیمی که در امر دفاعی یکی از سرآمد‌های لیگ برتر است، در همین تک‌بازی به تنهایی چهار بار دروازه‌اش گشوده شد تا ابهت خط دفاعی این تیم هم از بین برود. پس از این بازی اگرچه اوسمار ویرا سعی کرد شرایط را آرام نگه دارد و حتی پست‌های مشترک بازیکنان را به اشتراک گذاشت، ولی ناگفته پیداست آقای خاص در موقعیتی قرار گرفته که می‌تواند تبدیل به یک مرد معمولی شود. او که این روز‌ها شایعه تمدید قراردادش با پرسپولیس هم به گوش می‌رسد، فعلا یک جام را از دست داده و در لیگ برتر هم رقابت بسیار دشواری مقابل سپاهان در روز‌های آتی دارد.

با توجه به اینکه تیم او این روز‌ها در لیگ هم یک امتیاز اختلاف با استقلال دارد و فعلا در رده دوم است، نیاز مبرم به برتری مقابل سپاهان دارد، اما پرسش اصلی اینجاست که آیا اوسمار توانایی لازم برای شکست‌دادن سپاهان و زنده نگه‌داشتنن امید‌های پرسپولیس برای قهرمانی در لیگ برتر را دارد؟ پاسخ این سؤال تا قبل از بازی سرخ‌پوشان برابر آلومینیوم اراک تقریبا مثبت بود، ولی با نمایش بحث‌برانگیز پرسپولیس در اراک، خاصه اندیشه‌های اوسمار ویرا در آن بازی، حالا کسی با قطعیت درباره موفقیت احتمالی پرسپولیس صحبت نمی‌کند.

واضح است که نباید اوسمار و توانایی‌هایش را به واسطه یک شکست که حاصل ضربات پنالتی بوده زیر سؤال برد، ولی مشخصا اوسمار در یک‌هشتم نهایی جام حذفی وجهه‌ای از خودش نشان داد که پرسپولیسی‌ها را برای تمدید قرارداد با او به صرافت بیندازد. این بار دیگر احتمالا برای تمدید قرارداد این مرد برزیلی احتیاط بیشتری صورت بگیرد و همه چیز را به سرنوشت قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر گره بزنند. اینجاست که از لحاظ روحی ممکن است اوسمار تحت فشار قرار بگیرد و نتواند تیم با‌طراوتی را که برایش به ارث رسیده، آن‌طور که می‌خواهد به سرمنزل مقصود برساند.

گو‌اینکه جذابیت فوتبال به همین غیرقابل پیش‌بینی بودن است، اما همین فاکتور هم می‌تواند آقای خاص را در چشم به‌هم‌زدنی به آقای معمولی تبدیل کند.

دیگر خبرها

  • اوسمار؛ آقای خاص یا معمولی
  • نقش نخبگان داخلی در حراست هوشمند از آسمان کشور ارزنده است
  • دعوت امام جمعه ایلام از نخبگان برای ارتقاء فرهنگ کار
  • اسراییل تبدیل به بلای جان آمریکا شده است
  • چگونه مسئله پسماند در گیلان به یک بحران تبدیل شد؟/ دلیل توقف قطار افغانستان _ ترکیه
  • هوش اجتماعی مدیران چیست؟!
  • پیش بینی تولید ۱۵۰۰ قلم کالای دانش بنیان در مازندران
  • هموارسازی مسیر تعامل و آشنایی اجتماع نخبگان با توانمندی‌های فناورانه و نوآورانه کشور
  • هشدار جهانگیری درباره مهاجرت نخبگان
  • عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»