Web Analytics Made Easy - Statcounter

هم اکنون بخش عمده ای از آب مورد نیاز مناطق عشایری کشور از طریق تانکر تامین می شود که ضمن دشوار شدن زندگی مردم سختی های حمل آب و هزینه های هنگفتی برای تامین ماشین آلات و حقوق نیروهای انسانی را بر دولت تحمیل می کند.

هر چند از پارسال تاکنون بارش های خوبی در کشور ثبت شده و شاید کمتر نیاز به ایجاد زیرساخت های آب پایدار احساس شود اما سال های پیاپی خشکسالی و کاهش شدید آب چشمه، چاه ها و قنات ها نشان داد که برای حفظ سنتی ترین شیوه زندگی ایرانی یعنی عشایر باید آب پایدار این مناطق تامین شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زنان و مردان مناطق عشایری که به دلیل دامپروری و فعالیت در زمینه صنایع دستی زندگی پرمشغله ای دارند در سال های خشکسالی برای تامین ضروری ترین نیاز زندگی خود به شدت در تنگنا قرار داشتند.

اینک اهالی پرتلاش مناطق عشایری از دولتمردان انتظار دارند تا اساسی ترین عنصر مورد نیاز زندگی بشر را بدون سختی در اختیار داشته باشند.

براساس آخرین سرشماری، عشایر کوچنده کشور در تیر ۱۳۸۷ خورشیدی، یک میلیون و ۱۸۶ هزار و ۳۹۸ نفر جمعیت است.

بررسی آمار موجود نشان می دهد که کشور با  ۲۱۲ هزار و ۷۷۲ خانوار عشایری در قالب ۱۰۴ ایل، ۵۵۲ طایفه مستقل و ۱۹ هزار و ۸۴۰ رده کوچک ایلی گنجینه ای برای رونق تولید و حفظ اصالت ایرانی دارد.

 در زمان حاضر عشایر با در اختیار داشتن بیش از ۲۴ میلیون واحد دامی و ۳۸ درصد مراتع کشور توانسته اند، افزون بر ۲۰ درصد گوشت قرمز، پنج درصد محصولات کشاورزی و ۳۵ درصد صنایع دستی کشور را تولید کنند که همین امر نشان می دهد این گروه نقش بارزی در تولیدات دامی و لبنی کشور ایفا می کنند.

مسئولان سازمان امور عشایر کشور می گویند: هم اکنون بیش از نیمی از جمعیت عشایری کشور از آب آشامیدنی سالم بهره‌مند هستند. 

رئیس سازمان امور عشایر که هفته گذشته برای کلنگزنی تامین آب پایدار به گچساران سفر کرده بود گفت:براساس برنامه ریزی انجام شده در دولت دوازدهم ۱۵هزار خانوار عشایری در سراسر کشور از نعمت آب سالم پایدار بهره مند می‌شوند.

کرمعلی قندالی عنوان کرد کرد:برای تحقق این امر ۴۵۰طرح در مناطق عشایری سراسر کشور شروع شده که این طرح ها هم اکنون ۲۵درصد پیشرفت فیزیکی دارند.

وی بیان کرد: این طرح ها از محل  صندوق توسعه ملی تامین اعتبار می شود.

قندالی ابراز داشت:۲هزار و ۲۰۰میلیارد ریال اعتبار برای تامین آشامیدنی عشایر در این طرح ها پیش بینی شده است.

قندالی با اشاره به  اینکه خشکسالی های سال های متوالی آسیب های زیادی به زندگی عشایر زده ابراز امیدواری کرد برنامه ریزی برای تامین آب پایدار عشایری بتواند منجر به رونق زندگی در این مناطق کشور شود.

رئیس اداره امور عشایر شهرستان های گچساران و باشت گفت: به دلیل نبودن آب چشمه در برخی مناطق،خشکیده شدن برخی چشمه ها در زمان بروز خشکسالی و سخت گذر بودن برخی مناطق دیگر این شهرستان ها ایجاد زیرساخت های آب پایدار آشامیدنی ضروری است.

صادق فاتحی افزود: هم اکنون تمام مناطق عشایری شهرستان های گچساران و باشت با تانکر آبرسانی یا از آب چشمه ها استفاده می کنند.

وی بیان کرد:بیش از ۶۰۰ منبع  ۲۴ متر مکعبی در مناطق عشایری این شهرستان ها برای ذخیره آب در این مناطق ایجاد شده است.

فاتحی تصریح کرد: هشت تا دوازده دستگاه تانکر ملکی و استیجاری کار انتقال آب به مناطق عشایری گچساران و باشت را بر عهده دارند.

نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت: تامین آب پایدار برای مناطق شرق،غرب و جنوب مناطق عشایری این شهرستان ها در حال انجام عملیات اجرایی یا مطالعه است. 

غلامرضا تاجگردون افزود:عملیات اجرایی طرح تامین آب پایدار مناطق عشایر شرق گچساران  با ۱۰۰میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات امور عشایر و بودجه ملی هم اکنون در حال اجراست.

وی تاکید کرد: از این میزان اعتبار ۵۰میلیارد ریال از محل اعتبارات امور عشایر و۵۰میلیارد ریال دیگر از محل اعتبارات ملی تامین اعتبار شده است.

تاجگردون عنوان کرد: با بهره برداری از فاز نخست پروژه آبرسانی به هشت منطقه عشایر نشین گچساران از جمله قلک کوچک و بزرگ، گچ تراب علی و امامزاده جعفر ۳۹۲ خانوار خانوار از آب آشامیدنی سالم بهره مند خواهند شد.

نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی ابراز داشت: برای تامین آب آشامیدنی هر نفر در مناطق عشایری در این طرح ۷۰ میلیون ریال اعتبار هزینه می شود.

تاجگردون اظهار داشت:انجام ۵۰کیلومتر خط انتقال آب، یک حلقه چاه و  سه مخزن آب از بخش های مختلف این طرح است.

وی همچنین از در دست مطالعه بودن تامین آب آشامیدنی مناطق شرق و جنوب گچساران نیز خبر داد.

وی با اشاره به اهمیت ایجاد زیرساخت های آب کشاورزی برای رونق تولید و افزایش درآمد کشاورزان گفت: هم اکنون آب مورد نیاز حدود ۵۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی این شهرستان ها در حال بهره برداری است.

تاجگردون از برنامه ریزی برای تامین آب ۱۲ هزار هکتار زمین کشاورزی مناطق عشایری این شهرستان ها خبر داد.

غلامرضا تاجگردون افزود: آب مورد نیاز اجرای این طرح از طریق سد چمشیر تخصیص یافته و اعتبار مورد نیاز هشت هزار هکتار زمین کشاورزی مناطق عشایری گچساران و باشت پیش بینی شده است.

وی بیان کرد: ایجاد زیرساخت های کشاورزی یکی از نیازهای عشایر برای افزایش درآمد و رونق تولید در این مناطق است. 

رئیس اداره امور عشایر گچساران و باشت گفت: سرانه دام هر خانوار عشایر این شهرستان ۲۵۰ راس است که بالاتر از میانگین کشور است.

صادق فاتحی اظهار داشت: براساس آمار موجود ،هم اکنون سرانه دام هر خانوار عشایری در کشور کمتر از ۲۰۰ راس است.

عشایر گچساران ۳۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین در اختیار دارند.

وی بیان کرد: گچساران یکهزار و ۳۰۰ خانوار عشایری با ۱۰ هزار نفر جمعیت دارد.

فاتحی تصریح کرد: تپه ماهوری بودن یکی از ویژگی های منحصر به فرد طبیعت گچساران است که امکان پرورش دام بیشتر را در این شهرستان فراهم کرده است.

فاتحی ادامه داد : تنوع اقوام متشکل از ترک و لر از دیگر ویژگی های عشایر این خطه است که به دلیل وجود خرده فرهنگ ها ،جاذبه های مردم شناسی آن را در کنار تولید و خودکفایی افزایش داده است.

وی گفت: بالا بودن تعداد دام عشایر نقش مهمی در افزایش سطح درآمد این قشر تولید کننده دارد.

وی افزود: گچساران دارای ۶۸ نقطه عشایری است.

دریلا، آبگندی و کلاغ نشین از جمله مناطق عشایری گچساران است.

مناطق قشلاقی شهرستان گچساران و باشت سالانه محل استقرار و سکونت حدود ۲ هزار خانوار عشایر کوچرو از مناطق سردسیری استان‌های فارس، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان است.

این قشر مولد سالانه ۲هزار و ۷۰۰ تن گوشت قرمز،۶ هزار و ۴۸۰ تن انواع فرآورده‌های لبنی، ۱۵۰ تن پشم و ۲۵ تن گوشت سفید تولید می‌کنند.

عشایر گچساران شامل طوایف بویراحمد علیا و سفلی، ترک های قشقایی و دره شوری هستند.

مناطق ییلاقی عشایر گچساران سمیرم، سپیدان و مناطق سردسیری شهرستان بویراحمد است.


 

برچسب‌ها زندگی عشایری کهگیلویه وبویراحمد باشت گچساران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: زندگی عشایری کهگیلویه وبویراحمد باشت گچساران زندگی عشایری کهگیلویه وبویراحمد باشت گچساران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۰۹۰۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطعی آب گچساران در پی بارشها/جاده های عشایری دچار خسارت شدند

به گزارش خبرنگار مهر، عبدالله روشن ضمیر ظهر شنبه در گفتگو با خبرنگاران افزود: گروه‌های عملیاتی و امدادی شرکت توزیع نیروی برق در حال تلاش برای رفع قطعی هستند.

وی بیان داشت: این قطعی در پی بارش‌های همراه با وزش باد دو روز اخیر و تخریب لوله‌های انتقال ایستگاه‌های آب ملاقون امامزاده جعفر و خیرآباد رخ داده است.

روشن ضمیر تصریح کرد: ورود سامانه بارشی قوی اخیر به استان خسارت‌های در پی داشته و برخی جاده‌های عشایری نیز مسدود شده است.

وی با بیان اینکه یکهزار و ۱۰۰ کیلومتر راه عشایری در شهرستان گچساران وجود دارد، گفت: از این میزان، ۹۹۰ کیلومتر در بارندگی‌های روز گذشته دچار خسارت شده است.

روشن ضمیر اظهار داشت: جاده‌های عشایری در مناطق دریلا، باباکلان، آبگندی، چهار تنگ، هلیگان، کوه گود گل، خشاب، کمر زرد، تنگ دالین، گچ عوض، گچ ترابعلی و سد خاکی دچار خسارت شده و خطوط لوله انتقال آب در مناطق عشایری این شهرستان دچار خسارت شده است.

کد خبر 6096379

دیگر خبرها

  • ثبت‌نام ۳۴ هزار نفر در طرح بیمه رایگان مادران غیرشاغل مناطق روستایی و عشایری
  • خسارت ۵۰۰ میلیارد تومانی سیل به زیرساخت‌های مناطق عشایری
  • روایت خبرنگار صداوسیمای لرستان از کوچ عشایر
  • رعد و برق ۵۰ راس گوسفند عشایر حومه شیراز را تلف کرد
  • آذرخش، ۵۰ رأس دام عشایر فارس را تلف کرد
  • رعدوبرق، جان دام‌های عشایری را در فارس گرفت
  • خسارت باران و طوفان به زیرساخت‌های آب، برق و کشاورزی گچساران
  • قطعی آب گچساران در پی بارشها/جاده های عشایری دچار خسارت شدند
  • شرکت سهام عام پروژه مسیر توسعه مشارکت مردمی در تامین مالی زیرساخت‌های کشور
  • خسارت بارش اخیر به ۹۰ درصد راه های عشایری گچساران