Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-26@00:47:02 GMT

علت دقیق چپ دست و راست دست بودن انسان

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۶۲۲۶۶

علت دقیق چپ دست و راست دست بودن انسان

ساعت24-قصد داریم به بررسی دلیل چپ دست و راست دست بودن انسانها بپردازیم پس ما همراه شوید

اولین باری که در کودکی مدادی را در دست گرفتید احتمالاً احساس کردید با یکی از دست هایتان راحت تر هستید و نقاشی کشیدن با آن برایتان ساده تر است.


جز دو دست ها – یعنی همان کسانی که با هر دو دست راست و چپ خود راحت هستند – آدم ها معمولاً یک دست مسلط (و همینطور یک سمت مسلط در بدن) دارند که به آن ها در انجام کارهای روزمره کمک می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اما چرا اینطور است و بعضی ها راست دست می شوند و بعضی هم چپ دست؟
بیشتر آدم ها – یعنی ۸۵ تا ۹۰ درصد جمعیت دنیا – راست دست هستند و هیچ کجای دنیا چپ دست ها در اکثریت قرار ندارند.

این نابرابری جمعیتی مشکلاتی در طول تاریخ برای چپ دست ها ایجاد کرده. آن ها همیشه مجبور بوده اند از قیچی ها، میزها، چاقوها و دفترهایی استفاده کنند که در اصل برای راست دست ها طراحی شده اند. بسیاری از چپ دست ها را با زور مجبور می کردند برخلاف طبیعت شان، با دست راست بنویسند. آن ها مورد تبعیض و سوء ظن قرار می گرفتند. این مسأله حتی در زبان انگلیسی هم مشهود است. کلمه ی Right در انگلیسی علاوه بر «سمت راست» معنای «درست و صحیح» هم دارد. از طرفی ریشه ی کلمه ی Sinister به معنای «شرور» می تواند به معادل لاتین کلمه ی Left به معنی «سمت چپ» برگردد.

گرچه حالا در بیشتر نقاط دنیا چپ دست بودن دیگر یک ننگ محسوب نمی شود، اما تقسیم شدن آدم ها به دو دسته ی راست دست و چپ دست هنوز برای دانشمندان یک سؤال است. محققان سعی دارند متوجه شوند چه چیزی باعث می شود آدم ها یک دست را به دیگری ترجیح دهند و چرا راست دست ها در اکثریت هستند.

در سطح فردی، راست دستی یا چپ دستی شخص شاید در اولین مراحل رشد تعیین می شود. به گفته ی دانشمندان، جنین انسان در درون رحم با مکیدن انگشت شست یکی از دست هایش ترجیح خود در استفاده از دست راست یا چپش را نشان می دهد، تمایلی ذاتی که تا بعد از پا گذاشتن به دنیا هم ادامه می یابد.

گرچه هیچ ژن راست دستی یا چپ دستی ای وجود ندارد، اما دی ان ای در چپ دست بودن یا راست دست بودن آدم ها نقش دارد. دانشمندان در تحقیق جدیدی با بررسی دی ان ای حدود ۴۰۰ هزار نفر در بریتانیا پی بردند چهار ناحیه در ژنوم انسان (مجموعه ی کامل دستورالعمل های ژنتیکی هر موجود زنده) هستند که به طور کلی با چپ دست بودن ارتباط دارند. سه ناحیه از این چهار ناحیه در رشد و تشکیل مغز نقش داشتند. بعضی دانشمندان امیدوارند مطالعه بر روی تفاوت های بیولوژیکی میان چپ دست ها و راست دست ها روشن سازد که مغز چگونه نیمکره های راست و چپ خود را به کارهای مشخصی اختصاص می دهد و در واقع آن ها را تخصصی می کند.
تلاش برای پاسخ به چرایی راست دستی و چپ دستی آدم ها از جنبه ی تکاملی هم با پیچیدگی هایی همراه است. دانشمندان قادرند راست دستی یا چپ دستی اسکلت های ماقبل تاریخ را تشخیص دهند. این کار با بررسی بعضی ویژگی ها در استخوان بندی موارد کشف شده مثل عدم تقارن در اندازه و تراکم استخوان های دست و همینطور بررسی ابزارهای ماقبل تاریخ صورت می گیرد.

در واقع اگر بدانید که یک ابزار چطور در دست گرفته می شد و مورد استفاده قرار می گرفت، می توانید ردپای فرسایش در استخوان ها را بررسی کنید تا معلوم شود که یک چپ دست از آن استفاده می کرد یا یک راست دست. دانشمندان حتی می توانند با بررسی جهت خراش های اریب به جای مانده روی دندان های فسیل شده پی ببرند از کدام دست برای پاره کردن گوشت یا پوست حیوانات در دهان خود استفاده می شد.

اسناد و مدارک تاریخی نشان می دهد از حدود ۵۰۰ هزار سال قبل راست دست ها در اکثریت قرار داشته اند. البته این بیشترین زمانی است که دانشمندان توانسته اند بر اساس اسناد و مدارک تاریخی به دست آمده به آن برسند. نئاندرتال ها – همان قوم و خویش های انسانی ما که حالا منقرض شده اند – هم بیشتر راست دست بودند.

این مسأله از انسان در میان حیوانات موجود عجیبی ساخته است. راست دستی و چپ دستی در میان تعدادی از گونه های غیر انسانی مثل میمون های بزرگ هم وجود دارد، با این تفاوت که جمعیت راست دست ها و چپ دست های آن ها معمولاً تقریباً برابر است.

پس چه چیزی باعث شد تمایل شدید ما به راست دستی به تکامل رسد و تداوم یابد؟ از منظر تکاملی، اگر علت تکامل راست دستی آن بوده که برتری هایی در آن وجود داشته، بنابراین شاید چپ دست ها به کلی منقرض می شدند. چپ دست بودن با معایبی همراه است، مثلاً میزان وقوع سوانح شغلی در میان چپ دست ها بیشتر است. دانشمندان ارتباطاتی هم میان چپ دستی و ناتوانی هایی در یادگیری یافته اند.

اما مهم ترین نظریه ای که درباره ی در اقلیت بودن همیشگی چپ دست ها مطرح شده «فرضیه مبارزه» است.

بر اساس این فرضیه در جنگ های تن به تن یا مسلحانه، عضو اقلیت چپ دست ها بودن با یک برتری تکاملی همراه است. در چنین شرایطی اگر چپ دست باشید از برتری شگفت انگیزی برخوردارید چون بیشتر افراد عادت به مبارزه با راست دست ها دارند. این برتری چپ دستی در ورزش های تن به تن مثل شمشیربازی هم مشهود است.

اگر این فرضیه درست باشد، این بدان معنی است که گرچه معایب چپ دستی آنقدر چشمگیر بود که چپ دست ها را در اقلیت نگه دارد، اما این برتری چپ دست بودن در مبارزات، دست کم فرصت مبارزه با انقراض احتمالی شان را به آن ها می داد.

روزیاتو

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۶۲۲۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گلایه ستاره سابق استقلال از علی دایی و کارلوس کی‌روش!

آفتاب‌‌نیوز :

خسرو حیدری خاطرات جالبی از دوران حضور در تیم ملی مطرح کرد، گلایه‌ای که سال‌های طولانی از علی دایی داشته تا قهر یک ماهه با کارلوس کی‌روش و داستان تلخی که اجازه خداحافظی با پیراهن تیم ملی به او داده نشد.

خسرو حیدری با حسرت درباره نیمکت نشین شدن در بازی معروف شکست دو بر یک مقابل عربستان صحبت کرد و گفت: زمان آقای دایی به تیم ملی دعوت شدم، در آن زمان مجید غلام‌نژاد بود و من هم اضافه شدم، در بازی دوستانه‌ای که با کویت برگزار کردیم نیمه دوم به جای حسین کعبی وارد زمین شدم و مهدوی‌کیا هافبک راست بود و یک زوج خیلی خوب تشکیل دادیم، بعد از آن در تمرینات هم خیلی خوب با مهدوی‌کیا هماهنگ شده بودم و زوج خوبی تشکیل داده بودیم، بازی با عربستان بود و تا روز بازی فکر می‌کردم که ترکیب اصلی قرار دارم و در تمرینات هم همینطور به نظر می‌رسید، اما حسین کعبی مقابل عربستان در ترکیب اصلی قرار گرفت، برای آن مسابقه خیلی انگیزه داشتم و اصلا برایم مهم نبود که چه بازیکنی مقابلم است و زوج خوبی با مهدوی‌کیا تشکیل می‌دادیم، بعد از آن هروقت علی دایی را دیدم به او گفتم که تا روز بازی فکر می‌کردم که فیکس هستم، اما حسین کعبی دفاع راست بازی کرد.

حیدری در ادامه گفت: بعد از نیمکت نشین شدن هم امیدوار بودم که خودم را نشان دادم و در بازی بعدی فیکس باشم، وقتی یک بر صفر از عربستان جلو بودیم و بازی یک بر یک شد استرس گرفتم، قبل از بازی گفته بودند که علی دایی اگر ببازد عوض می‌شود، استرس داشتم که گل دوم را نخوریم و دوباره باید خودم را به مربی جدید ثابت کنم که بعد از کنار گذاشته شدن دایی افشین قطبی آمد و کمتر بازی کردم تا سال ۲۰۱۱ که دوباره فیکس تیم ملی شدم. تیم ملی جدیدی در حال شکل گیری بود. فوتبال ما در افت بود. من در بازی با نیجریه فیکس بودم و بین تمام بازیکنان دو تیم بیشترین دوندگی را داشتم، پژمان منتظری دفاع راست بازی می‌کرد و من وینگر راست بازی می‌کردم، در بازی با آرژانتین کی‌روش مسعود شجاعی را از اول در سمت راست گذاشت و بعد از بازی با آرژانتین از من عذرخواهی کرد که از ابتدا به من بازی نداده و البته بین نیمه به زمین رفتم، بازی با بوسنی هم به میدان رفتم. من در مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۸ برای تیم ملی بازی می‌کردم و زمانی که به مسابقات نزدیک‌شویم تیم را تغییر داد، متوجه شدم که در یک اردو من را نمی‌خواهد دعوت کند و رفتم با او صحبت کردم که بعد از این همه سال که در تیم ملی حضور دارم جالب نیست که دعوت نشوم، خواستم بدانم اگر واقعا نظری روی من ندارم خداحافظی بکنم و شاید ایشان هم استقبال بکند، کی‌روش آدم عجیب و زرنگ بود، به او گفتم اگر نظری روی من ندارید خداحافظی کنم و دوست ندارم که من را کنار بگذارید، به من گفت که همچین نظری ندارم و مقابل کره چه کسی می‌خواهد بازی کند، شما باید باشید و بازی کنید.

او در ادامه گفت: حتی اگر یادتان باشد سیدجلال را در ۲۰۱۸ لحظه آخر کنار گذاشت، من از او صادقانه خواستم که نظر بدهد و این شخصیتش را دوست نداشتم، یک اردو من را دعوت نکرد و در اردوی بعدی که در ارمنستان بود من را مجدد در لیست ۳۶ نفره تیم ملی قرار داد، بعد از آن در زمان علی منصوریان ۸ بازی در استقلال انجام دادم و دیگر هیچوقت من را دعوت نکرد و فرصت این را پیدا نکردم که از تیم ملی خداحافظی کنم.

حیدری در ادامه نسبت به مشکلی که بین قلعه نویی و کی‌روش ایجاد شد گفت: یک مشکل دیگر وجود داشت که ایشان با قلعه نویی به مشکل خورده بود، من یادم هست که بعد از جام ملت‌ها که به عراق باختیم به من و امید ابراهیمی گفت که می‌خواهم درباره مربی شما مصاحبه کنم، تعجب کردیم که چرا به ما می‌گوید؟ به او گفتیم که ما زمانی که در استقلال هستیم صدمان را می‌گذاریم و برای تیم ملی هم همینطور است!

حیدری در صحبت‌هایش از قهر یک ماهه کارلوس کی‌روش با خودش پرده برداری کرد و گفت: یادم هست که زمانی که با استقلال در لیگ قهرمانان آسیا حضور داشتم، مقابل بوریرام گلزنی کرده بودم، بوریرام را بردیم و صعود کردیم، بازی با اف‌سی سئول در دقایق پایانی مصدوم شدم، دکتر نوروزی بررسی کرد و گفت نمی‌توانی بازی کنی، اما قلعه نویی از من خواست که بازی کند، در زمین حضور داشتم، اما بخاطر مصدومیتی که داشتم نمی‌توانستم بازی کنم، بعد از این ماجرا کارلوس کی‌روش یک ماه با من قهر کرده بود و صحبت نمی‌کرد و به او گفتم آقای قلعه نویی از من خواسته که بازی کنم و او از من شاکی بود که به عواقبش فکر نمیکنی که ممکن است فوتبالت تمام شود!

حیدری از تجربه کار کردن با مربیان مختلف خود در دوران بازیگری صحبت کرد و گفت: کی روش در کار دفاعی در دنیا بهترین است، قلعه نویی فوتبال هجومی خوبی به نمایش می‌گذارد و حتی در تیم ملی هم می‌بینید که خیلی هجومی بازی می‌کند، دنیزلی مربی قوی‌ای بود که در پاس هم سابقه کار کردن با او را داشتم، هرکدام از آن‌ها ویژگی‌های خاص خود را داشتند.

منبع: ورزش سه

دیگر خبرها

  • دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏
  • مسیرهای دسترسی تقاطع محور فردوسی و بلوار پیامبر اعظم(ص) تکمیل می‌شود
  • علاقه میلان به جذب تیاگو سانتوس
  • نخست وزیر اسپانیا در فکر کناره گیری از قدرت
  • گلایه ستاره سابق استقلال از علی دایی و کارلوس کی‌روش!
  • غذا دادن دستی به حیوانات پرسه زن، مصداق حیوان آزاری است
  • لژیونر ایرانی، بهترین بازیکن هفته بوندس لیگا
  • ساعت دقیق بازی ایران و قرقیزستان امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت
  • ترکیبی که بهترین تیم آسیا را از مرگ نجات می‌دهد
  • بررسی دقیق احتمالات و سناریوها در سطح عملیاتی