Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه اندیشه ــ آیت‌الله اراکی ضمن توضیح درباره سه اصل اساسی برای شکل‌گیری دموکراسی از جمله اصل پلورالیسم، تصریح کرد: مفهوم جامعه مدنی که در دموکراسی مطرح شده، با مدینةالنبی(ص) در تناقض است؛ چون مدینةالنبی مدینه‌ای که مبتنی بر اطاعت از پیامبر و ولی امر است.

به گزارش ایکنا؛ بیست و یکمین جلسه فقه نظام سیاسی با تدریس آیت‌الله محسن اراکی، روز گذشته 23 آذرماه در مدرسه دارالشفا برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در این جلسه اظهار کرد: بحث ما در تبیین مفهوم دموکراسی از دیدگاه دانشمندان جامعه‌شناسی غرب بود. عرض کردیم دموکراسی شروط و ضوابطی دارد که بدون این ضوابط، هیچ نظامی را دموکراسی نمی‌شناسیم، هرچند مبتنی بر خواست همه مردم باشد. گفتیم عمده این شرایط این سه شرط است: شرط اول عبارت از این است که دموکراسی مبتنی بر لیبرالیسم و آزادی مطلق فردی باشد. شرط دوم این بود که باید مبتنی بر سکولاریسم باشد. دموکراسی بدون سکولاریسم قابل تصور نیست.

وی افزود: اصل سوم پلورالیسم یا کثرت‌گرایی است که بر این اساس دموکراسی نمی‌تواند حتی مبتنی بر ارزش‌های ملی یک ملت باشد. یک ملت یا حتی اکثریت یک ملت هرچه باشند، نمی‌تواند و نباید دموکراسی مبتنی بر ارزش‌های پذیرفته‌شده آن اکثریت مطلق باشد، بلکه باید مبتنی بر تنوع و کثرت‌گرایی باشد. برای اینکه این شرایط سه‌گانه فراهم شود، باید دموکراسی مبتنی بر جامعه مدنی باشد. جامعه مدنی یعنی گروه‌های مردمی که غیرسیاسی باشند که از این گروه‌های مردمی غیرسیاسی احزاب برآیند و از احزاب، آن نظام سیاسی به وجود آید. اگر عکس این محقق شود دموکراسی نیست.

اراکی تصریح کرد: اگر ما نظام سیاسی داشته باشیم و این نظام سیاسی احزاب را تشکیل دهد و احزاب بخواهند جامعه مدنی را به وجود آورند، مخالف دموکراسی است. آنچه پلورالیسم را تأمین می‌کند، جامعه مدنی است. اگر شما جامعه مدنی داشته باشید، یعنی هر گروهی از هر طایفه‌ای با هر گرایش دینی و اخلاقی و سیاسی می‌تواند یک گروه تشکیل بدهد. پس پلورالیسم زمانی تأمین می‌شود که ما جامعه مدنی داشته باشیم.

استاد حوزه علیمه تصریح کرد: جامعه مدنی که در دموکراسی مطرح است صد در صد با مدینه النبی(ص) در تناقض است. چون مدینةالنبی مدینه‌ای که مبتنی بر اطاعت از پیامبر و ولی امر است: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا؛ اى كسانى كه ايمان آورده‏‌ايد خدا را اطاعت كنيد و پيامبر و اولياى امر خود را [نيز] اطاعت كنيد پس هر گاه در امرى [دينى] اختلاف نظر يافتيد اگر به خدا و روز بازپسين ايمان داريد آن را به [كتاب] خدا و [سنت] پيامبر [او] عرضه بداريد اين بهتر و نيك‏فرجام‏تر است » (نسا/59). اگر این اطاعت نباشد مدینه النبی شکل نمی‌گیرد. این امر با پلورالیسم کاملا در تناقض است.

وی یادآور شد: ما از نحوه شکل‌گیری دموکراسی می‌خواهیم یک نتیجه بگیریم و آن اینکه وقتی ما به تاریخ دموکراسی در غرب مراجعه می‌کنیم، از ابتدای شکل‌گیری دموکراسی می‌بینیم مدام دموکراسی عوض شده و شکلش تغییر کرده است. در آغاز گفته شد دموکراسی یعنی حکومت مردم و اینکه حکومت حق مردم است و مردم باید خودشان بر خودشان حکومت کنند. بعد دیدند نمی‌شود مردم خودشان بر خودشان حکومت کنند و این منجر به هرج و مرج می‌شود. در نتیجه نظریه دموکراسی نیابتی مطرح شد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا محسن اراکی درس خارج دموکراسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۱۳۳۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید امام جمعه موقت بوکان برلزوم تکریم معلمان

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  ماموستا ملا کریم رسولی در خطبه‌های نمازجمعه این هفته بوکان با اشاره به رویدادهای تقویمی هفته گذشته گفت: در چند روز گذشته سه رویداد مهم هفته عقیدتی سیاسی در سپاه، معلم و کارگر را پشت سر گذاشتیم که همچون مثلثی قدرت ایمان، دانش و تلاش برای آبادانی کشور را به هم وصل می‌کند.

  وی با اشاره به روز جهانی کارگر و معلم افزود: معلم و کارگر دو قشر از جامعه ما هستند که در عرصه تعلیم‌وتربیت و کار و اشتغال، کشور را به‌پیش می‌برند.

  امام‌جمعه موقت بوکان در ادامه با اشاره به شهادت آیت‌الله مطهری و نام‌گذاری این روز به اسم معلم عنوان کرد: آیت‌الله مطهری فیلسوف و مفسر بزرگ قرن و یکی از معلمان بزرگ در ترویج اندیشه انقلاب بود که خدمات بی‌نظیری در این راستا ارائه نمود.

  وی معلمی را شغلی شریف و شغل انبیای الهی دانست، ابراز کرد: معلمان که توان خود را برای تعلیم‌وتربیت جامع به کار گرفته‌اند، جایگاه، منزلت و مقام عالی در جامعه دارند.

  ماموستا رسولی تصریح کرد: معلم باید پیوسته مورد تکریم جامعه باشد؛ زیرا اگر جایگاه معلم و نقشی که در تربیت نسل‌های مختلف دارد مورد تکریم قرار گیرد، جامعه‌ای آگاه به دانش و باتربیت دینی و اسلامی خواهیم داشت که در عرصه‌های مختلف پیش‌رونده خواهد بود.

همچنین قبل از خطبه های این هفته نمازجمعه مسئول نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه بوکان در سخنانی با اشاره به هفته عقیدتی سیاسی در سپاه ضمن گرامیداشت یاد شهید مرتضی مطهری و فرارسیدن روز معلم و هفته عقیدتی سیاسی در سپاه و بسیج، نامگذاری این ایام را به عنوان هفته عقیدتی سیاسی نشان از پیوند ناگسستنی و دائمی سپاه و بسیج با روحانیت و معنویت دانست.

حجت‌الاسلام محمد جباری افزود: پاسداران و بسیجیان همواره خود را سرباز اسلام، قرآن، ولایت و علمای دینی نامیده اند و این واقعیت را با بذل جان خویش اثبات کرده اند.

وی تصریح کرد: مبانی فکری پاسداران عزیز برگرفته از مبانی فکری امامین انقلاب، شهیدان مطهری و بهشتی و امروز با بازخوانی اندیشه های آیت الله مصباح یزدی در پی تقویت آن مسیر نورانی هستند.

دیگر خبرها

  • چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟
  • جلوگیری از ناهنجاری‌های جامعه با بهره‌گیری از آموزه‌های قرآن
  • فرونشاندن التهابات اجتماعی و تنش‌های داخلی، ضرورتی امنیتی است
  • پیام کرمان آیدکس، آغاز گذر از اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد مبتنی بر دانش است
  • ردادی: مردم با حضور در انتخابات مجلسی قوی را رقم بزنند
  • کشف حجاب حرام شرعی و سیاسی است
  • آشتی با مفهوم جدید هوش (فیلم)
  • پلورالیسم چه نگاهی به سیاست بین‌الملل دارد؟
  • معلمان،پیشگامان جامعه
  • تاکید امام جمعه موقت بوکان برلزوم تکریم معلمان