Web Analytics Made Easy - Statcounter

عبدالحسین بیات مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره شیوه قیمت‌گذاری خوراک پتروشیمی‌ها گفت: شیوه قیمت‌گذاری خوراک گاز و مایع پتروشیمی‌ها متفاوت است. واقعیت امر آن است که خوراک‌های مایع در افق بین­‌الملل قیمت دارند و بر سر آن رقابت شکل می­‌گیرد، زیرا امکان نقل و انتقال و صادرات خوراک­‌های مایع با وسایل حمل ونقل روز مخصوصا ناوگان دریایی فراهم و دست بازار‌های جهانی هم برای خرید و فروش آن‌ها بازتر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی ادامه داد: در ایران هم خوراک­‌های مایع از جمله نفتای سبک و سنگین و میعانات گازی امکان صادرات دارند و اگر در داخل مصرف نشوند، بیرون از مرز‌ها خریدارانی هستند که مایل به تهیه آن باشند؛ بنابراین این بحث وجود دارد که باید این خوراک‌­ها با شرایط رقابتی قیمت‌گذاری و مصرف شوند.

بیات به شیوه قیمت‌گذاری خوراک گاز اشاره کرد و گفت:، اما خوراک­‌های گازی این وضعیت را ندارند و عمدتا خوراک­‌های محلی (Local) محسوب می­شوند. این خوراک‌­ها در هر منطقه بسته به شرایط اقتصادی و مزیت­‌های توسعه‌­ای که از جمله در حوزه پتروشیمی دارد، قیمت­‌گذاری می­شود.

مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: اگرچه تجهیزاتی برای تبدیل خوراک اتان به مایع و صادرات آن به بازار‌های بین‌­المللی ایجاد شده، ولی به این سادگی مقدور نیست ضمن اینکه هزینه سرمایه­‌گذاری برای مایع سازی و انتقال آن نیز زیاد است در نتیجه قیمت آن در بازار‌های جهانی افزایش می‌­یابد. از این رو هر کشوری خوراک گاز را به صورت منطقه‌­ای قیمت­‌گذاری کرده است.

وی افزود: مثال مشابه آن در بحث بنزین و سی‌ان‌جی است. ما نمی‌توانیم بگوییم قیمت سی‌ان‌جی معادل بنزین باشد. زیرا بنزین فرآورده مایعی است که امکان صادرات دارد، ولی سی‌ان‌جی به راحتی و در حجم انبوه قابل صادرات نیست. در نتیجه شیوه قیمت‌گذاری آن‌ها نیز متفاوت است.

*مشوق‌های قیمتی به پتروشیمی‌ها نباید به رانت خوراک تبدیل شود

بیات اظهارداشت: توسعه صنعت پتروشیمی مزیت ایران محسوب می‌شود و حجم اندکی از مواد هیدروکربوری مایع به عنوان خوراک و سوخت در این صنعت مصرف می‌شود، با این اوصاف معتقد هستم که با هدف توسعه این صنعت، مشوق‌هایی در بحث معادل­سازی قیمت خوراک داشته باشیم. این کار هوشمندانه است، ولی باید مرزش خیلی دقیق باشد تا تبدیل به مسائل رانتی نشود.

مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار داشت: نمی­توان اینگونه استدلال کرد که به پتروشیمی­‌های خوراک گاز تخفیف داده می­شود، ولی به پتروشیمی‌­های خوراک مایع داده نمی­شود. من قبول دارم قیمت خوراک­‌های گازی منطقی نیست و به همین دلیل زمانی که من مسئولیت داشتم قیمت را تا مرز ۱۳ سنت رساندیم، ولی بعد از این که دولت عوض شد مجدد به قیمت ۸.۵ سنت رسید. آن زمان ما محاسبه کردیم که ۱۳ سنت جواب می­دهد.

وی ادامه داد: الان این گونه نیست که پتروشیمی‌­های خوراک مایع از حاشیه سود منطقی نسبت به سایر فعالیت­‌های اقتصادی خارج باشند، ولی این حاشیه سود به میزان پتروشیمی­‌های خوراک گاز نیست؛ بنابراین می­توانیم قیمت خوراک گازی را منطقی‌­تر کنیم و به خوراک مایع هم تخفیف بیشتری بدهیم. در دوره مسئولیتم ما این معادل­سازی را انجام دادم و پیشنهادش را هم به وزارت نفت ارائه کردیم، ولی وزارت نفت آن را نپذیرفت.

*باید پتروشیمی‌ها را وادار کنیم تا منابع‌شان را به سمت تکمیل زنجیره ببرند

بیات در پایان با اشاره به شیوه درست قیمت‌گذاری خوراک گازی گفت: قرارداد گاز ترکیه شرایط خاصی دارد و بعید است بتوانیم شبیه آن قرارداد با سایر کشور‌ها منعقد کنیم کما اینکه گاز روسیه، قطر و عربستان هم وجود دارد. فذا نمیشود قیمت متان را فقط با قیمت گاز صادراتی به ترکیه مقایسه کرد و نمی­‌توانیم فارغ از سایر نقاط دنیا عمل کنیم. چون خوراک محلی محسوب می­شود باید قیمت را با کشور‌های اطرافمان از جمله روسیه، عربستان، قطر و امارات در نظر بگیریم و ببینیم آن‌ها با چه نرخی به پتروشیمی‌­ها می­فروشند.

مشاور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار داشت: در سال ۱۳۹۱ ما قیمت منطقی را ۱۳ سنت در هر مترمکعب تعیین کردیم در دولت هم تصویب شد، ولی بعدا تجدیدنظر شد. البته قبول هم ندارم قیمت به صورت جهشی و بدون توجه به محیط پیرامون افزایش یابد. باید دید کشور‌های اطراف براساس چه منطقی قیمت خوراک‌­های گازیشان را تعیین می­کنند.

وی در ادامه با اشاره به ضرورت تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی‌ها گفت: برای ایجاد تنوع محصول و تکمیل زنجیره ارزش می‌توانیم این پتروشیمی‌­ها را متعهد به انجام یکسری کار‌ها از جمله مشارکت در ادامه توسعه صنعت پتروشیمی کنیم. کما اینکه برخی از این شرکت­‌ها در توسعه پروژه‌­ها مشارکت دارند. یا می­توانیم آن‌ها را وادار کنیم تا منابع‌شان را به سمت توسعه و تکمیل زنجیره بیاورند.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: پتروشیمی خوراک پتروشیمی رانت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۴۶۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جبران خلاء بهره وری در تغذیه دام با استفاده از خوراک کامل

علیرضا آقا شاهی رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به اینکه  بیش از ۷۰ درصد هزینه های دامداری ها را خوراک مصرفی شامل می شود، گفت: با بهره برداری از خوراک کامل دام، این هزینه ها را به نسبت های مختلف در دامداری های گوناگون، کاهش داد و خلاء عملکردی موجود را تا حدودی پر کرد.

به گفته او، هرچند که نهاده های مورد استفاده به عنوان مثال در مرغداری های کشور از کیفیت مطلوبی نسبت به کشورهای همسایه برخوردار است، اما بهره وری تولیدات، کمتر از حد انتظار است. بنابراین خلاء عملکردی خوراک، در این بخش  نیز کاملا مشهود است. 

او با اشاره به اینکه حدود ۴۰ درصد جو و بالای ۸۰درصد ذرت و کنجاله مصرفی در خوراک دام از خارج از کشور وارد می شود، افزود: طبق آمارهای موجود، بیش از ۴۰ درصد تولیدات دامی اعم از گوشت و شیر، در واحدهای متوسط و خرده پا انجام می شود. این در حالی است که چنین واحدهایی یا بهره کمی از دانش تغذیه دارند و یا امکان بکارگیری آن در مزرعه به دلایل مختلف را ندارند.

آقاشاهی یکی از دلایل وجود خلاء عملکردی را عدم پشتیبانی و توجه به این واحدها را در مقایسه با واحدهای بزرگ دانست و گفت: یکی از وظایف موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، انجام پژوهش های کاربردی در این زمینه است. به عبارتی محققان علوم دامی برای حل مشکل تامین خوراک، برای دامداران متوسط و کوچک، به پژوهش های گسترده ای در قالب خوراک کامل دست زده اند تا خلاء بهره وری را کاهش  دهند. در این راستا در قالب تفاهم نامه با شرکت خصوصی و بهره مندی از توان این بخش مهم، اقدام به گسترش این تکنولوژی کرده است.

به گفته رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، این موسسه علاوه بر خوراک خشک، در خصوص سیلاژ خوراک کامل مرطوب نیز به موفقیت های چشمگیری دست یافته و سعی در توسعه آن با مشارکت بخش خصوصی دارد.

این مقام مسئول گفت: اگر به طور مثال، یک گاو شیری، روزانه ۲۰کیلوگرم خوراک خشک مصرف کند و حدود ۱۰ درصد یعنی ۲ کیلوگرم از آن به دلایل مختلف، به مصرف دام نرسیده و پرت شود، با فرض شرایط عادی و مدیریت متوسط و نیز قیمت حدود ۱۵ هزارتومان برای هر کیلوگرم خوراک، این هدررفت در یک دامداری ۵۰ راسی ماهانه ۴۵ میلیون تومان خواهد شد. اما با بهره برداری از خوراک کامل دام، علاوه بر بهبود بهره وری، جبران خلاء عملکردی و عدم نیاز به انباشت سرمایه برای دامدار، این صرفه جویی برای واحد مورد نظر، حتمی خواهد بود.

آقاشاهی با اشاره به ضرورت توجه به تولید با مشارکت مردم، تاکید کرد: در کنار حل مشکلات دامداران، استفاده از پتانسیل های بخش خصوصی نیز مد نظر محققان بوده است. در همین راستا، دو تفاهمنامه برای ایجاد زنجیره تولید و گسترش فرهنگ خوراک دام کامل، با دو شرکت خصوصی در آذربایجان غربی و شرقی در دو زمینه متفاوت از خوراک دام کامل منعقد شده که امید می رود گامی بلند در راستای افزایش بهره وری و کاهش فشار واردات نهاده های ضروری باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • متدینین در مسئله عفاف و حجاب، منطقی بحث کنید
  • بازار داغ گیاهان دارویی در کرمانشاه+ تصویر
  • جبران خلاء بهره وری در تغذیه دام با استفاده از خوراک کامل
  • افزایش ۳۷ درصدی میزان تولید پتروشیمی بوشهر
  • با ۲٫۵ ساعت انتظار، الماس خودتان را بسازید
  • خبر جدید از افزایش منطقی حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران / دریا بیگی تشریح کرد
  • دانشمندان تنها در ۱۵۰ دقیقه الماس ساختند
  • افزایش غیر منطقی تعرفه برق با شعار سال هم‌ خوانی ندارد
  • برنامه قطعی وزارت نفت خاموشی فلرها در پارس جنوبی است
  • توزیع اعتبارات کهگیلویه و بویراحمد مبنای منطقی ندارد