Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-02@02:43:02 GMT

ابن میمون؛ طبیب سرشناس اندلسی

تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۶۰۶۳۳

ابن میمون؛ طبیب سرشناس اندلسی

موسی بن میمون  قرطبی 530- 601ق عالم و فیلسوف و طبیبی که در طب و فقه یهود مقام والایی داشت در شهر قرطبه، از بلاد اندلس، متولد شد.

به گزارش خبرنگار حوزه آیین و اندیشه گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، بارها شنیده‌ایم که گذشته چراغ راه آینده است. این چراغ روشنگر مسیری است که به ساختن بنای تمدن ایرانی اسلامی می‌انجامد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چراغی که انوار روشنگرش حاصل تلاش صدها حکیم، هنرمند و فیلسوف مسلمان است که از قرن‌ها پیش خشت به خشت این بنای سترگ را روی هم گذاشته‌اند.

با شما مخاطب گرامی قراری گذاشته‌ایم تا هر روز به بهانه عددی که تقویم برای تاریخ آن روز به ما نشان می‌دهد، به زندگی یکی از مشاهیر و بزرگان تاریخ کهن ایران و اسلام مختصر اشاره‌ای کنیم تا بتوانیم پس از یک سال، با این انوار روشنگر چراغ تمدن و فرهنگ آشنا شویم. به این منظور هر روز صبح، بخشی از تاریخ کهن خود و افتخارات آن را مرور خواهیم کرد.

برای خوشه‌چینی از این خرمن دانش و فرهنگ، جلد اول کتاب «تقویم تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» تألیف دکتر علی‌اکبر ولایتی که به سال ۱۳۹۲ در انتشارات امیرکبیر به زیور طبع آراسته شده، بهره برده‌ایم.

موسی بن میمون  قرطبی 530- 601ق عالم و فیلسوف و طبیبی که در طب و فقه یهود مقام والایی داشت در شهر قرطبه، از بلاد اندلس، متولد شد.

قرطبه از مراکز بزرگ فرهنگ اسلامی بود، تا اینکه عبدالمؤمن علی قیسی کومی امیر موحدی (متوفی 558ق/1163م) به قرطبه حمله کرد و شهر را به تصرف درآورد و فرمان داد که یا در مدت معینی یهود و نصارا اسلام بیاورند یا شهر را ترک کنند، در غیر این صورت جان و مال ایشان در امان نخواهد بود. با صدور این حکم عده‌ای از یهودیان که سبک‌بار بودند، شهر را ترک کردند و عده‌ای که بارشان سنگین بود و نمی‌خواستند از مال و خانواده خود بگذرند، به ظاهر اسلام آوردند. به گفته مورخانِ اسلامی، خانواده ابن میمون هم در ظاهر اسلام آوردند و جزئیات احکام اسلامی را رعایت کردند؛ تا اینکه فرصت یافتند از اندلس و مغرب بیرون بروند.

خانواده ابن میمون حدود 10 سال در شهرهای متعدد سرگردان بودند؛ از جمله شهرهایی که خانواده ابن میمون در آن ساکن شدند شهر المریّه، واقع در جنوب اندلس بود که در آن زمان به دست مسیحیان افتاده بود. در 552ق این شهر دوباره به دست مسلمین افتاد و سپاهیان عبدالمؤمن آن را تصرف کردند و خانواده موسی بن میمون ناچار از آنجا نیز هجرت کردند. در این سال‌ها ابن میمون در حین تبعید از جایی به جای دیگر، تألیف کتاب السراج را شروع کرد و در پایان آن شرح سرگردانی‌هایش را نیز نوشت. رساله کوتاهی هم درباره تقویم یهود به نام مَعمرها - عِبّورو رساله‌ای هم به زبان عبری، در منطق، به نام میلوت حِقایون نوشت و نیز حواشی بر شرح بعضی از رسالات تَلمود بابلی را تکمیل کرد و کتابی در استخراج شرایط یهود از تلمودِ اورشلیمی نوشت

عبدالمؤمن امیر موحدی در اواخر عمر، رفتارش با یهودیان تا اندازه‌ای تغییر کرده بود و دیگر بر ایشان سخت نمی‌گرفت؛ به همین سبب خانواده ابن میمون درحدود 554 یا 555ق به مراکش بازگشتند و در شهر فاس اقامت کردند. در آن زمان موسی بن میمون 25 سال داشت .

در 20 جمادی‌الآخر 558، عبدالمؤمن کومی امیر موحدی درگذشت و پسرش، ابویعقوب یوسف به جای او نشست و آزار و تعقیب یهودیان دوباره شروع شد. وی دستور داد هر کس را که تظاهر به دین یهود بکند، به قتل برسانند و یهودا کوهن، عالم یهودی به همین علت کشته شد. خانواده ابن میمون ناچار به هجرت شدند و در رجب 560 به کشتی نشستند و پس از 28 روز سفر دریایی به عکا، واقع در فلسطین، رسیدند.

در آن زمان، فلسطین در اشغال مسیحیان صلیبی بود و آنها، به بهانه قتل مسیح به دست یهودیان، آنان را آزار می‌دادند. پس موسی به همراه برادر و خواهرش به مصر رفتند که در دست حاکمان فاطمی بود. در آنجا یهودیان آزادی بیشتری داشتند. موسی بن میمون درسال 583 ق به ریاست عامه یهود برگزیده شد. وی از گرفتن حقوق در ازای خدمات دینی خودداری کرده و از راه طبابت امرار معاش می‌کرد و طبابت سبب شهرت او شد. در این زمان، حکومت فاطمی در مصر رو به زوال بود. در 567ق، دولت فاطمیان به دست صلاح‌الدین ایوبی منقرض شد. قاضی فاضل بیسانی، نویسنده مشهور روزگار خود، به وزارت صلاح‌الدین منصوب شد و موسی را در زُمره اطبای خود درآورد.

ابن میمون در آغاز در علم پزشکی کم‌تجربه بود، ولی در اندک زمانی شهرت بسیار به دست آورد تا آنجا که ابن ابی اصیبعه او را یگانه دوران خویش خوانده است. موسی در دربار صلاح‌الدین ایوبی و قاضی فاضل طبابت می‌کرد. بعدها، طبیب مخصوص الملک الافضل، پسر ارشد صلاح‌الدین شد.

اواخر عمر ابن میمون، یعنی سال‌های 600 تا 605ق، با سلطنت سیف‌الدین ابوبکر بن ایوب مصادف بود. ابن میمون در ربیع‌الآخر سال 601 ق درگذشت. او وصیت کرد که جنازه‌اش را به طبریه، واقع در فلسطین منتقل کنند. ابراهیم، پسر ابن میمون، در زمان حیات پدرش به ریاست طایفه یهود رسید و از پزشکان الملک الکامل بود.

مورخان اسلامی، از جمله قفطی و ابن ابی اصیبعه، گفته‌اند که ابن میمون زمانی که در اندلس و مغرب بود، برای نجات جان خود، به ظاهر اسلام آورد و در فسطاط دین اصلی خود را آشکار کرد.

با این حال اسلام آوردن او بعید نیست، زیرا پس از فتح قرطبه به دست موحدون و سخت‌گیری ایشان بر یهودیان، خانواده ابن میمون سال‌ها در مغرب ماندند و ابن میمون سال‌های تعلم خود را نزد علمای اسلام در آن دیار گذراند. ابن میمون پس از اقامت در فسطاط و اشتهار به طب و به دست گرفتن منصب شرعی یهود، حسادت عده‌ای از مسلمانان و یهودیان را برانگیخت و موضوع ارتداد و اسلام ابن میمون در بین یهودیان جنجال به‌پا کرد.

 انتهای پیام/4104/

منبع: آنا

کلیدواژه: انتشارات امیرکبیر دکتر علی اکبر ولایتی تقویم تاریخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۶۰۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستیار سرشناس قلعه‌نویی از تیم ملی جدا شد

به گزارش “ورزش سه”، چند روزی از حضور حمید مطهری یکی از اعضای کادر فنی تیم ملی فوتبال در تراکتور می‌گذرد و این مربی فعلاً مسئولیت فنی قرمزپوشان تبریزی را بر عهده دارد.

مطهری هفته گذشته در جام حذفی مقابل ذوب‌آهن هم هدایت تراکتور را انجام داد، تیمش را عصر چهارشنبه به مصاف استقلال می‌فرستد و در چنین شرایطی او به‌طور رسمی از کادر فنی تیم ملی جدا شده است.

عضو تازه کادر فنی تراکتور بعد از حضور در تبریز از جمع دستیاران قلعه‌نویی جدا شده؛ محسن معتمدکیا مدیر رسانه تیم ملی ضمن اعلام خبر جدایی مطهری از کادر فنی گفته است: آقای قلعه‌نویی هنوز تصمیمی درباره جایگزین این مربی نگرفته و هر زمان در این خصوص تصمیم‌گیری شود به اطلاع هواداران فوتبال خواهد رسید.

حمید مطهری مدتی بعد از انتخاب به‌عنوان سرمربی تیم ملی کارش را در جمع همکاران او شروع کرد و حالا با بازگشت به عرصه باشگاهی دیگر فعالیتی در تیم ایران نخواهد کرد.

دیگر خبرها

  • ۵ «آخرالزمان» تماشایی که در سال ۲۰۲۴ خواهیم دید!
  • ببینید | تصاویری دیدنی از قلدربازی میمون برای ۲ مار کبری
  • درگذشت مجری سرشناس ورزشی صداوسیما
  • شباهتهای جنگ غزه و ائتلاف کفار و مشرکین مکه و یهود مدینه در جنگ احزاب
  • اعتراض کارگردان سرشناس آمریکایی به جنون اشغالگری صهیونیست‌ها
  • دستیار سرشناس قلعه‌نویی از تیم ملی جدا شد
  • هدف دنیای صهیونیست تک قطبی شدن جهان است
  • (ویدئو) لحظه عجیب گرفتار شدن میمون در دهان کروکودیل
  • شعر «موسی عصمتی» در فضای مجازی ۱۰ میلیون بازدیدکننده داشت
  • نور محبوسی که خاموش نشد