Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-06@14:15:43 GMT

شب چره‌های ساده و بی‌ریا یادش به خیر

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۸۹۵۴۷

شب چره‌های ساده و بی‌ریا یادش به خیر

همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور: آن طور که قدیمی ها می گویند تنقلات بازاری به ندرت در سفره شب یلدا پیدا می‌شد و آن هم مختص اربابها و خانواده‌های پولدار بود. آنچه در سفره مهمانی شب چره جامی‌گرفت نشان از سلیقه کدبانوی خانه داشت.«احترام فدایی» بانوی پا به سن گذاشتهای است که هنوز هم به رسم گذشته خورد و خوراک یلدا را خانگی آماده می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او که اهل محله پونک است از زمانی که ازدواج کرد در باغ فیض زندگی می‌کند. فدایی می‌گوید: «مجمع پر بار و رنگارنگ روی کرسی را هنر و سلیقه زن خانه پر می‌کرد. یادم می‌آید درخت زردآلویی در باغ خانه پدرشوهرم بود که آلوهایش بسیار خوشمزه بود. مادرشوهرم از همان بهار که درخت شکوفه می‌داد به بچه‌ها گوشزد می‌کرد که هسته‌های زردآلو را دور نریزند. تابستان هسته‌ها را جمع می‌کرد و چند دقیقه در آب میجوشاند تا تلخیاش گرفته شود وآنها را برای شب چره نگه میداشت. »«فاطمه علینقی» از اهالی محله کن نیز خاطرات جالبی از شب‌های یلدا دارد. او می‌گوید: «تا یادم می‌آید هندوانه در سفره شب یلدا نبود. چون قدیمی‌ها معتقد بودند هندوانه سردی است. در کل هرآنچه در سفره یلدا جا می‌گرفت تنقلاتی بود که به قول معروف گرمی بودند. یعنی بدن را در برابر سرما و روزهای سرد محافظت می‌کردند. انجیر خشک، توت خشک، گردو و کشمش در کنار میوه‌های خشک تابستانی بساط مهمانی یلدا بود. »

قصه‌های شیرین تکراری
«فاطمه میرزایی» مادربزرگی که خوب خاطرات کودکی‌اش در شب‌های یلدا را به یاد دارد می‌گوید: «در قدیم مثل امروز این‌قدر خوراکی‌ها متنوع نبود و اگر هم بود مردم عقیده نداشتند که حتماً باید سر سفره یلدایشان باشد. هر کسی به اندازه پول جیبش سفره را میچید. برای شام خوردن به مهمانی نمی‌رفتند. همه بعد از شام برای شبنشینی و خوردن تنقلات به مهمانی می‌رفتند. به‌خصوص رسم بود که باید مهمان خانه بزرگ‌ترها، مادربزرگ و پدربزرگ شوند. در محله کن همه کرسی داشتند. بچهدارها هم ۲ کرسی در ۲ اتاق می‌گذاشتند. یک کرسی سفید با ملحفه‌های سفید یا لاجوردی بود. ما بچه‌ها خیلی آهسته زیر کرسی می‌رفتیم و بیرون می آمدیم. مادرم می‌گفت: ملحفه‌ها سفید است نگاه هم کنید کثیف می‌شود. در شب یلدا بچه‌ها بیشتر دور کرسی خودشان جمع می‌شدند. خوردن تخمه خربزه و هندوانه که مادر و مادربزرگم خشک کرده بودند یا مسقطی های شیرین خانگی حال و هوای دیگری داشت. در شب چره، بچه‌ها خوشحال‌ترین افراد بودند. چون تصویر بیرون پنجره نشان می‌داد که فردا یک برف بازی حسابی در پیش دارند. همه چیز آن روزها سرجایش بود. از میوه‌ها و تنقلات خانگی تا دانه‌های برفی که از آسمان می‌بارید و قصه‌ها و افسانه‌هایی که پدربزرگ می‌خواند. قصه‌هایی که اگر صد بار خوانده می‌شد باز تکراری نبود. »

کد خبر 471987 برچسب‌ها مجله یلدا شب یلدا هویت شهری همشهری محله مجله آداب و رسوم

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: شب یلدا هویت شهری همشهری محله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۸۹۵۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایزدخواه نماینده مجلس : جراحی در سفره مردم هنر نیست / نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم و یا نرخ ارز را آزاد کنیم

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه جراحی اقتصادی باید در ساختارهای غلط و پوسیده کشور انجام شود، گفت: «انتظار ما از دولت و مجلس انقلابی این است که دست به تغییرات ساختاری در اقتصاد بزنند در غیر اینصورت ادامه وضع موجود بی تدبیری و بی خردی است و نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم و یا نرخ ارز را آزاد کنیم.»
 
به گزارش شفقنا؛ روح الله ایزدخواه در خصوص وضعیت ارائه تسهیلات به مردم، اظهار کرد: یکی از انتقادات به این دولت مدل ارائه تسهیلات بانکی است؛ متاسفانه عملکرد مناسبی در حوزه تسهیلات ازدواج و اشتغال دیده نمی‌شود و بانک ها به اسم کنترل نقدینگی، تسهیلات تکلیفی را در عمل محدود کردند که منجر به رکود شد یعنی سرمایه در گردش و تسهیلات تولید، به مشکل برخورد و به مساله اول صنعت ما تبدیل شده است.
 
به اسم کنترل «تورم» تسهیلات بانکی را محدود کردند
 
وی در ادامه افزود: سال گذشته به اسم کنترل تورم، تسهیلات بانکی را محدود کردند که باعث ایجاد رکود تورمی شد. این سیاست غلط است و بارها هم گفتیم یک طرفه نمی توان به مسایل اقتصادی نگاه کرد و بدون توجه به تولید اگر بخواهیم تورم را مهار کنیم، منجر به رکود می شود.
 
برخورد این دولت با بانک ها برخورد جدی و سازنده ای نبوده است
 
آقای ایزدخواه با انتقاد از اینکه بخش زیاد از منابع مالی بانک‌ها خرج بنگاهداری بانک ها می شود، ادامه داد:  بخش‌های دیگری از این منابع را هم به عنوان وام به پرسنل خود می دهند و حتی بعضا این تسهیلات به دانه درشت ها داده می شود؛ بنابراین در شرایطی که منابع بانکی بیشتر شده است سوال ما از بانک ها این است این منابع در کجا خرج می شود!. ما ایراد اساسی به نظام بانکی داریم که از گذشته بوده و در این دولت تشدید شده است؛ برخورد این دولت هم با بانک ها مطلقا برخورد جدی و سازنده ای نبوده است؛ اقای خاندوزی بارها در جلسات نظارتی ما به صراحت گفتند که «زور من به بانک ها نمی رسد». اقای رئیسی علی رغم شعار ی که در ایام تبلیغات ریاست جمهوری گفتند که «بانک ها را به خط خواهم کرد» اما در عمل نشانه ای از این مساله نمی بینیم.
 
وی افزود: عده ای از نمایندگان مجلس هم دائما با شعار کنترل نقدینگی، فضا را تشدید می کنند که قطعا به ضرر تولید و به نفع سوداگری و بنگاهداری بانک ها است. مجلس جدید به دلیل اینکه مجلس یکدستی به لحاظ سیاسی نیست و نیروهای مستقل بیشتری دارد، امیدواریم بتواند با جدیت و الگوی منطقی درست بانک ها را وارد کار کند.
 
نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم
 
وی در خصوص عدم اخذ تضامین از مردم برای ارائه وام های خرد، گفت: بانک ها اصلا عمل نمی کنند و این حرفی که وزیر اقتصاد گفتند توسط بانک ها رعایت نشد و مراجعینی که برای دریافت وام های معیشتی خرد به مردم معرفی می‌کنیم، یا توسط بانک ها رد می شود و یا چند ضامن از مردم می خواهند. لذا ما نیاز به جراحی واقعی داریم چراکه جراحی در سفره مردم هنر نیست بلکه در ساختارهای غلط و پوسیده کشور باید انجام شود. جراحی در ساختار الیگارشی بانکی باید انجام شود و انتظار ما از دولت و مجلس انقلابی این است که دست به تغییرات ساختاری در اقتصاد بزنند در غیر اینصورت ادامه وضع موجود بی تدبیری و بی خردی است و نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم و یا نرخ ارز را آزاد کنیم!.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • خانه معلم، مدرسه کودکان کار
  • ایزدخواه نماینده مجلس : جراحی در سفره مردم هنر نیست / نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم و یا نرخ ارز را آزاد کنیم
  • نماینده مجلس: نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم
  • تاثیر مردمی‌سازی صندوق‌های بازنشستگی بر سفره بازنشستگان
  • برگزاری طرح «هر روستا یک خانه قرآن» در ملایر
  • کرسی‌های باقیمانده مجلس دوازدهم
  • دولت روحانی چگونه سفره مردم را کوچک کرد؟
  • ایده‌هایی جذاب برای دکوراسیون خانه‌های کوچک
  • بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم
  • مروری بر ۸ ماهِ انتخاباتی