Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار همشهری آنلاین، این البته اولین بار نیست که سران دولت درباره این پول‌ها سخن می‌گویند. تقریبا از همان سال‌های ابتدایی دولت روحانی، مسئله آزادسازی وجوه بلوکه ایران همزمان با توسعه روابط با کشورهای شرق و غرب در ردیف محورهای گفت‌وگو در دیدارهای دوجانبه و چندجانبه قرار گرفت. این پول‌ها بیشتر مربوط به درآمدهای حاصل از فروش نفت ایران به چهار کشور چین،‌ هند، کره جنوبی و ژاپن به عنوان خریداران اصلی نفت ایران بوده و بخش اعظم آن در این ۴ کشور بلوکه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما روند آزادی پول‌های بلوکه چگونه بوده است؟ آذرماه ۱۳۹۲ بود که در سایه توافق ایران و ۱+۵ در ژنو و  کاهش تحریم‌های هسته‌ای، این امید ایجاد شد که ایران بتواند بخشی از این پول بلوکه شده را بازپس گیرد. این امید البته واهی نبود و با این توافق، روند رفع انسداد از چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از درآمدهای نفتی بلوکه شده ایران در ژاپن کلید خورد و بخشی از پول طی ۶ ماه و در ۸ قسط به ایران بازگشت.

اولین قسط این پول‌ها به ارزش ۵۵۰ میلیون دلار بود که بهمن ماه ۱۳۹۲ از سوی ژاپن به حساب بانک مرکزی ایران واریز شد. قسط دوم به مبلغ ۴۵۰ میلیون دلار در ۱۲ اسفند ماه ۱۳۹۲ آزاد شد و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت. سایر اقساط نیز شامل ۵۵۰ میلیون دلار (هفتم مارس)، ۵۵۰ میلیون دلار (۱۰ آوریل)، ۴۵۰ میلیون دلار (۱۵ آوریل)، ۵۵۰ میلیون دلار (۱۴ مه)، ۵۵۰ میلیون دلار (۱۷ ژوئن) و ۵۵۰ میلیون دلار (۲۰ ژوئیه) بود.

تا پایان فروردین ۱۳۹۳ در مجموع دو میلیارد و ۴۵۰ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار از دارایی‌های بلوکه ایران به حساب بانک مرکزی واریز شد. در آذرماه ۱۳۹۲ و قبل از اینکه ژاپن برای آغاز انتقال پول‌های بلوکه ایران آماده شود، وزارت دارایی ژاپن، کل مبلغ دارایی ذخیره ایران در این کشور را ۴.۷ میلیارد دلار اعلام کرد اما با وجود توافق آذرماه ۹۲ و بازگشت بخشی از پول‌های ایران، همچنان مبالغ قابل توجهی از اموال ایران نزد ژاپن باقی ماند.

تیرماه ۱۳۹۴ بود که ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه یکی از جلسه‌های هیات دولت اعلام کرد: ۲۳ میلیارد دلار از اموال بانک مرکزی در کشورهای ژاپن، کره و امارات متحده عربی موجود است. ۶ میلیارد دلار از محل فروش نفت نیز در هند وجود دارد که پس از رفع تحریم‌ها آزاد خواهد شد.

با پیشرفت مذاکرات برجامی، امیدها برای بازپس‌گیری مبالغ دیگر پول‌های بلوکه ایران افزایش یافت ولی خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم‌ها و فشارها از سوی آمریکا، این روند را تا حدودی به محاق برد. هر چند جمهوری اسلامی ایران روابط خود را با دیگر کشورهای طرف برجام و همچنین سایر کشورهای قدرتمند حفظ کرد و در مواردی نیز گشایش‌های جدیدی را در رابطه با این کشورها ایجاد کرد.

یکی از این گشایش‌ها ناظر بر احیای روابط ایران و ژاپن است. سفر نخست وزیر ژاپن به ایران بعد از ۴۱ سال که در خرداد ۹۸ انجام شد و سفر آذرماه رئیس جمهوری ایران به ژاپن که پس از ۱۹ سال از آخرین سفر مقام ریاست جمهوری ایران به این کشور انجام شد، ناظران عرصه بین‌الملل را به واکاوی در آورده این روابط برای دو کشور ایران و ژاپن واداشت به طوری که برخی پشت پرده‌هایی برای این تجدید روابط تصویر کردند.

در یکی از این موارد، محمد مصطفی العمرانی، روزنامه‌نگار عرب پس از تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا و در آستانه سفر روحانی به ژاپن، در رای‌الیوم نوشت: «توافق برای تبادل زندانی‌ها، بین دو کشور ایران و آمریکا درهای بسته زیادی را باز کرده و امیدها را برای ادامه گفتگوها و لو به صورت تدریجی و جزئی زنده می‌کند. در ضمن توافق‌های صورت گرفته، آمریکا با پرداخت عواید سابق واردات نفت ایران از سوی ژاپن، موافقت نموده است، که میزان آن به ۲۰ میلیارد دلار می‌رسد.»

پس از انتشار این یادداشت، در برخی رسانه‌های بیگانه از جمله ایندیپندنت فارسی نیز این مضمون انتشار یافت که «سفر ۲۸ آذرماه روحانی به ژاپن با این هدف تنظیم شده تا ۲۰ میلیارد دلار از بدهی نفتی ژاپن - که به دلیل تحریم‌ها بلوکه شده است - به دست جمهوری اسلامی برسد.»

ادعای رسانه‌های بیگانه دو گزاره مهم داشت، اول اینکه مبلغ بلوکه ایران در ژاپن ۲۰ میلیارد دلار است و دوم اینکه آزادسازی این مبلغ نیاز به موافقت آمریکا دارد اما بررسی‌های خبرنگار ما نشان می‌دهد که هر دو گزاره ادعایی نادرست است؛ درباره مبلغ بدهی نفتی ژاپن به ایران، به گفته یک منبع معتبر نزدیک به دولت، رقم ۲۰ میلیارد دلار فاصله فاحشی با واقعیت دارد و کل بدهی نفتی ژاپن کمی بیش از یک و نیم میلیارد دلار است.

گزاره دوم هم که آزادی پول‌های ایران را منوط به مجوز آمریکا می‌داند، با سخنان رئیس‌جمهور در ژاپن نقض شد. چه آنکه روحانی پیش از ترک توکیو در جمع شماری از مدیران ارشد بخش‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ژاپن ارتباط بین آزاد شدن پول‌های بلوکه ایران و تحریم‌های آمریکا را رد کرد و گفت: امیدوارم شما و همچنین دولت ژاپن تلاش کنید پول‌های ما که در بانک ژاپن مسدود شده، آزاد شود و ما بتوانیم از این پول‌ها استفاده کنیم. این ارز به فروش نفت ما قبل از تحریم آمریکا مربوط می‌شود بنابراین، این حق طبیعی ماست که این پول به ما برگردانده شود.

کد خبر 473112 برچسب‌ها نفت شینزو آبه ژاپن تحریم حسن روحانی ایران و ژاپن

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: نفت شینزو آبه ژاپن تحریم حسن روحانی ایران و ژاپن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۳۷۹۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله بایدن به ژاپن و هند/ آن‌ها بیگانه هراس هستند!

به گزارش جماران؛ به نقل از نشریه تایم، رییس جمهوری آمریکا؛ جو بایدن در یک سخنرانی تازه، ژاپن و هند را کشورهای «بیگانه هراس» خواند که از مهاجران استقبال نمی‌کنند و این دو کشور را با چین و روسیه در یک ردیف قرار داد.

این اظهارات، در یک رویداد جمع‌آوری کمک‌های مالی، تنها سه هفته پس از آن بیان می‌شود که کاخ سفید میزبان فومیو کیشیدا؛ نخست وزیر ژاپن برای یک دیدار رسمی در ایالات متحده بود که طی آن دو رهبر آنچه را که بایدن «اتحاد ناگسستنی»، به ویژه در مورد امنیت جهانی خواند، جشن گرفتند. علاوه بر این؛ کاخ سفید تابستان گذشته از نارندا مودی؛ نخست وزیر هند در یک سفر دولتی به آمریکا، استقبال کرد.

گفتنی است؛ ژاپن مهم‌ترین متحد ایالات متحده در شرق آسیا است و هند، یکی از پیشروترین اقتصادهای جهان و یک شریک حیاتی در هند و اقیانوس آرام برای ایالات متحده به حساب می‌آید.

بایدن در این سخنرانی گفت: انتخابات آتی ایالات متحده  برای «آزادی، آمریکا و دموکراسی» است و اقتصاد این کشور به خاطر وجود شما و بسیاری دیگر در حال رونق است و دلیل آن به این خاطر است که ما از مهاجران استقبال می‌کنیم.

بادین در بخش دیگری از صحبت‌های خود می‌گوید: چرا چین از نظر اقتصادی به شدت در حال توقف است؟ چرا ژاپن مشکل دارد؟ چرا روسیه؟ و چرا هند آنگونه که باید به توسعه نمی‌رسد؟ چراکه آن‌ها بیگانه هراس هستند. آن‌ها مهاجران را نمی‌خواهند. اما مهاجران کسانی هستند که ما را قوی می‌کنند و ما هجوم کارگرانی را داریم که می‌خواهند این‌جا باشند و به ما کمک کنند.

گاف بایدن

این در حالی است که هنوز هیچ واکنشی نه از سوی دولت ژاپن و نه از سوی دولت هند اعلام نشده است. با این حال، جان کربی؛ سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید روز گذشته در رابطه با صحبت‌های بایدن در مورد متحدان آسیایی آمریکا گفت: «بایدن در مورد موضع ایالات متحده در قبال مهاجرت صحبت‌های گسترده‌ای کرده است و متحدان و شرکای ما به خوبی می‌دانند که بایدن چگونه برای آن‌ها ارزش قائل است. دوستی، همکاری و توانایی آن‌ها در طیف وسیعی از موضوعات و نه فقط مربوط به امنی، برای آمریکا مهم است. آن‌ها می‌دانند که بایدن تا چه اندازه به ایده اتحاد و مشارکت با متحدان ارزش می‌دهد.»

ژاپن

گفتنی است؛ ژاپن به مشکلات کاهش جمعیت خود اذعان کرده است و بر اساس داده‌های منتشر شده در ماه فوریه، تعداد نوزادان متولد شده در این کشور در سال 2023 برای هشتمین سال متوالی کاهش یافته است. کیشیدا نرخ پایین زاد و ولد در ژاپن را بزرگ‌ترین بحرانی که ژاپن با آن مواجه است، نامیده اما این کشور مدت‌هاست که به موضع درهای بسته‌تر در قبال مهاجرت مشهور است.

هند

در همین حال، جمعیت هند افزایش یافته و به بزرگ‌ترین جمعیت جهان تبدیل شده است و سازمان ملل اعلام کرده است که هند در مسیر رسیدن به 1.425 میلیارد نفر است. البته جمعیت هند نیز جوان‌تر است. در اوایل سال جاری، هند قانون جدید شهروندی را تصویب کرد که به سرعت تابعیت هندوها، پارسی‌ها، سیک‌ها، بودایی‌ها، جین‌ها و مسیحیان را که از افغانستان، بنگلادش و پاکستان به هند فرار کرده بودند، وضع کرد. اما این قانون، مسلمانان را که در هر سه کشور اکثریت هستند، مستثنی می‌کند و این اولین بار است که هند معیارهای مذهبی را برای شهروندی تعیین می‌کند.

دیگر خبرها

  • هشدار به اتحادیه اروپا درباره مصادره دارایی‌های روسیه
  • ماسک: تا زمانی که مشکل بدهی آمریکا حل نشود، دلار ارزشی ندارد
  • صبر طلبکاران اوکراین تمام شد
  • رمزگشایی از یک پروژه مشکوک
  • همکاری ژاپن در بخش انرژی و آب افغانستان
  • رمزگشایی از تشدید فشارهای لابی اسرائیل علیه موسویان/ مقاله تند جروزالم‌پست علیه دیپلمات پیشین ایرانی
  • رمزگشایی از یک پروژه مشکوک/ واکاوی پشت‌پرده انتشار گسترده یک شایعه دروغ درباره جامعه مسلمانان ژاپن
  • حمله بایدن به ژاپن و هند/ آن‌ها بیگانه هراس هستند!
  • حمله موشکی به پایگاه آمریکا در شرق سوریه
  • اردوغان میزان تجارت پایان یافته ترکیه با رژیم صهیونیستی را ۹.۵ میلیارد دلار اعلام کرد